Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Aπολύουν ανενόχλητοι οι ξενοδόχοι...

Αφού πρώτα εισέπραξαν επιδοτήσεις -1.000 ευρώ ανά «κεφάλι» εργαζομένου- για να μην τους διώξουν τον Απρίλιο και τον Μάιο, τώρα τους απολύουν ανενόχλητοι οι ξενοδόχοι... Τα χρηματικά κίνητρα -με τη μορφή επιδόματος απασχόλησης- που έδωσε το υπουργείο Απασχόλησης στους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων για να διατηρήσουν με το ξεκίνημα της φετινής τουριστικής χρονιάς τουλάχιστον 50.000 θέσεις εποχικά απασχολούμενων αποδείχτηκαν τελικά ελάχιστα αποτελεσματικά και εξαιρετικά εύθραυστα απέναντι στο «μπουρίνι» του ελληνικού τουρισμού.
Πάνω από τους μισούς ξενοδόχους «σνόμπαραν» τις επιδοτήσεις και για να μη γράψουν ζημιές δεν άνοιξαν καθόλου τις μονάδες τους στο κρίσιμο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, πολλοί άνοιξαν τις μονάδες δίχως όμως εποχικούς και πλήρη σύνθεση προσωπικού. Αρκετοί, ωστόσο, από αυτούς που εισέπραξαν τις επιδοτήσεις του ΟΑΕΔ επικαλούνται τώρα οικονομικά «ζόρια» και προβαίνουν σε απολύσεις ή δραστικές περικοπές στις αποδοχές και τα επιδόματα των εργαζομένων. Ο καλοκαιρινός χορός των απολύσεων και υποχρεωτικών αδειών στο μόνιμο και έκτακτο προσωπικό μεγάλων, κυρίως, ξενοδοχειακών μονάδων ξεκίνησε από την Κρήτη, όπου η κίνηση πελατών παρουσιάζει κάμψη 15-20%, με παράλληλη πτώση του τζίρου μέχρι και 40% και δείχνει να εξαπλώνεται ραγδαία σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και άλλους τουριστικούς προορισμούς, που δεν είχαν πάει καλά και στην περίοδο του Πάσχα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στην περιοχή Ηρακλείου Κρήτης (λειτουργούν υπό τη διεύθυνση ελβετικού ομίλου), όπου ήδη έχουν καταγγελθεί 14 απολύσεις εργαζομένων και απειλούνται, όπως καταγγέλλεται, άλλες για κάποιους από τους 300 και πλέον εκεί απασχολούμενους. Στη Ρόδο εξάλλου τα εργατικά κέντρα του νησιού έχουν ανοίξει «μαύρη βίβλο» για μαζική καταστρατήγηση δικαιωμάτων εργαζομένων από ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και για εγκαθίδρυση «εργασιακού Μεσαίωνα» στο νησί με part-time εργαζομένους ή και με πλήρως ανασφάλιστους. Ειδικά για τους ανασφάλιστους που απασχολούνται στον ξενοδοχειακό τομέα με αμοιβές πείνας 300 ευρώ τον μήνα, ανεπίσημες εκτιμήσεις τούς ανεβάζουν σε πάνω από 30.000!
Βροχή πέφτουν επίσης οι καταγγελίες στο νησί της Ρόδου, όπου εδρεύουν τα περισσότερα ξενοδοχειακά μεγαθήρια του all inclusive (δουλεύουν αποκλειστικά με ξένα γκρουπ), για «στρίμωγμα» των εργαζομένων και απειλές απόλυσης προκειμένου να υπογράφουν ψευδώς ότι απασχολούνται για ένα 4ωρο, ενώ στην πραγματικότητα δουλεύουν 12ωρα σε δυο και τρεις δουλειές (μάγειρες, σερβιτόροι, κηπουροί, καμαριέρες κ.ά.) στη βάρδια τους.
Δεν «περπάτησε» το πρόγραμμα Το φιλόδοξο -και υπερεκτιμημένο, όπως αποδείχτηκε- πρόγραμμα του υπουργείου Απασχόλησης, ύψους 50 εκατ. ευρώ, που εξαγγέλθηκε στις αρχές του χρόνου για επιδότηση 50.000 θέσεων απασχόλησης σε ξενοδοχειακές μονάδες ώστε να ανοίξουν στο «νεκρό» δίμηνο Απριλίου-Μαΐου δίχως περικοπές προσωπικού, ελάχιστα φαίνεται να λειτούργησε τελικά υπέρ των εργαζομένων και του κοινωνικού συνόλου.
Αλλά ούτε και οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, στην πλειονότητά τους τουλάχιστον, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πολύ περισσότερο παρακινήθηκαν από τα κίνητρα του ΟΑΕΔ ώστε να ανοίξουν τις μονάδες τους με ολόκληρη τη σύνθεση προσωπικού που είχαν λειτουργήσει και το 2008.
Τα πρώτα αποτελέσματα φάνηκαν κατά την περίοδο του Πάσχα, στα μέσα Απριλίου, και ήταν άκρως απογοητευτικά: μόνο το 50% των (πάνω από 9.000) ξενοδοχειακών μονάδων λειτούργησε κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα και μόλις το 26,3% των εποχικά εργαζομένων επαναπροσλήφθηκε στις μονάδες αυτές με το μέτρο της μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. Δηλαδή, ούτε ένας στους τέσσερις από τους περίπου 100.000 εποχικά εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της χώρας και κατά τη θερινή περίοδο επωφελήθηκε τελικά αυτής της ευνοϊκής ρύθμισης. Το πρόβλημα φαίνεται να αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις για εκείνη τη μεγάλη συνομοταξία των εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες που δεν θα κατορθώσουν να συγκεντρώσουν τα 100 ένσημα που απαιτούνται για να πάρουν στη συνέχεια το επίδομα ανεργίας ή ακόμη για τα 110 ένσημα που χρειάζονται να μαζέψουν τον χρόνο ώστε να έχουν υγειονομική περίθαλψη...
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το σύνολο των απασχολούμενων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας υπερβαίνει τις 330.000. Από αυτούς, γύρω στις 170.000 εργάζονται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, κάπου 100.000 υπολογίζεται ότι απασχολούνται από 6 ως 8 μήνες, ενώ σε πάνω από 57.000 άτομα ανεβάζει η ομοσπονδία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό τον αριθμό των απασχολούμενων μόνο για τους 3 καλοκαιρινούς μήνες.
Να σημειωθεί ακόμη ότι οι 3 στις 10 θέσεις που δημιουργήθηκαν συνολικά στη χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 ήταν μειωμένης απασχόλησης, προσθέτοντας άλλους 200.000 στους part time απασχολούμενους. Συνολικά, οι μερικώς απασχολούμενοι στη χώρα εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τις 350.000... Η κρίση στον ελληνικό τουρισμό, το μέγεθος της οποίας προσπαθεί να «στρογγυλέψει» όσο μπορεί η κυβέρνηση, φαίνεται ότι έχει μπει για τα καλά στον σκληρό πυρήνα της απασχόλησης, έστω και αν στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταστήματα έχουν ανάψει στο φουλ τις μηχανές μήπως και ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις αυτής της δύσκολης χρονιάς.
http://www.kykladesnews.gr/