Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Ο Hλεκτρονικός Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος της Κίνας

Αυτή την εβδομάδα εμφανίστηκε σε κινέζικα blogs και ιστοσελίδες μια ανοιχτή επιστολή: «Γεια σας υπηρεσίες διαδικτυακής λογοκρισίας της κινεζικής κυβέρνησης. Είμαστε οι ανώνυμοι πολίτες του διαδικτύου. Αποφασίσαμε ότι από την 1η Ιουλίου 2009 θα ξεκινήσουμε μια παγκόσμια επίθεση ολικής κλίμακας στα συστήματα λογοκρισίας σας», έγραφε. Οι προσπάθειες του Πεκίνου για χειραγώγηση του Διαδικτύου, κατέληγε το μήνυμα, «πολύ σύντομα θα καταλήξουν στα σκουπίδια της ιστορίας».
Οι Κινέζοι χρήστες του διαδικτύου πάντα διακρίνονταν για τις ικανότητές τους να ξεγελούν τη λογοκρισία, όμως τώρα είναι πιο θυμωμένοι από κάθε άλλη φορά. Η ανώνυμη κήρυξη πολέμου αποτελεί σημάδι των πιέσεων που με την παγκόσμια διάδοση του διαδικτύου και το αγκάλιασμά του από ακτιβιστές όλων των αποχρώσεων, οδηγούν σ’ ένα δίχως προηγούμενο κύμα καταστολής των εθνικών κυβερνήσεων και απειλούν να μετασχηματίσουν τον τρόπο με τον οποίο εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι επικοινωνούν.
Η Κίνα προσπαθεί να επιβάλλει την προεγκατάσταση λογισμικού λογοκρισίας σε κάθε νέο PC, ενώ την περασμένη βδομάδα το Ιράν κατάφερε να εκμηδενίσει σχεδόν τη διάδοση μέσω διαδικτύου όλων των περιγραφών από πρώτο χέρι για τις διαμαρτυρίες στους δρόμους και τις λαθροχειρίες των προεδρικών του εκλογών.
Η καταστολή των ελευθεριών του διαδικτύου που πολύς κόσμος θεωρεί δεδομένες συνοδεύεται από όλο και περισσότερα νέα μέσα για την αντιμετώπιση των κυβερνο-αντιπάλων. Αυτές οι μέθοδοι ξεκινούν από την ευθεία τεχνολογική επίθεση που κατεβάζει τα σάιτ των διαφωνούντων και φτάνουν ως τις πληρωμές σχολιαστών για να επιχειρηματολογούν υπέρ των κυβερνήσεων σε διάφορα θεωρητικώς ανεξάρτητα blogs. Kαι οι δύο αυτοί τύποι καταστολής έχουν το επιπλέον πλεονέκτημα ότι μπορεί κανείς να τους διαψεύσει: πολλά καθεστώτα χρησιμοποιούν προηγμένες κατασταλτικές τεχνικές στο διαδίκτυο που είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν.
Σε μια εποχή όπου οι νέες τεχνολογίες επικοινωνίας, από τα γραπτά μηνύματα έως το Twitter, υπόσχονται την ενίσχυση της δύναμης που βρίσκεται στα χέρια των ατόμων, αυτές οι τεχνικές έχουν τα αντίστροφα αποτελέσματα. Οι ειδικοί του διαδικτύου των πιο ανοιχτών κοινωνιών πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένες τάσεις θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αυτό-λογοκρισία των ατόμων και των οργανώσεων που ακριβώς προσέβλεπαν στο διαδίκτυο και το θεωρούσαν ως το πιο αποτελεσματικό μέσο επικοινωνίας τους.