Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

O MYΣΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΗΣ CIA ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΣΠΑΣΕ ΠΟΤΕ


Ξεκίνησε σαν παιχνίδι αλλά εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για τα μεγαλύτερα μυαλά της CIA η λύση του του γρίφου που είναι φιλοτεχνημένος σε γλυπτό στην αυλή του αρχηγείου της. Ούτε ένα, ούτε δυο αλλά είκοσι ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο 63χρονος πια james sanborn ανέλαβε κατόπιν παραγγελίας από τη CIA να φτιάξει ένα εντυπωσιακό γλυπτό για τη διακόσμηση μιας αυλής στις εγκαταστάσεις της. Ο JAMES SANBORN όμως εξέλιξε το γλυπτό του σε ένα περίπλοκο κρυπτογραφημένο παζλ που χωρίζεται σε 4 επιμέρους ιδιόρρυθμους γρίφους οι οποίοι ακόμη και σήμερα δεν έχουν καταφέρει να αποκρυπτογραφηθουν πλήρως.
Χαρακτηριστικό είναι και το όνομα του έργου που είναι ΄’ΚΡΥΠΤΟΣ΄΄-εμπνευσμένο από την ελληνική γλώσσα ενώ ακόμη πιο περίεργο είναι πως την εκπαίδευση του SANBORN για την δημιουργία κρυπτολεξων και μυστικών κωδικών είχε αναλάβει ένας πράκτορας της ίδιας της CIA, που αν και θεωρείται αυθεντία δεν κατάφερε μετέπειτα ούτε αυτός να τον λύσει. Το τέταρτο κομμάτι του παζλ είναι και το πιο δύσκολο μιας και το κρυμμένο του μήνυμα εμπεριέχει κ απαιτεί τα τρία πρώτα,τα οποία αν και έχουν ”μεταφραστει” δεν μπορούν να συνδυαστούν.
Πλέον για τη CIA είναι θέμα γοήτρου κ πείσματος να ξεσκεπάσουν το μυστήριο στην αυλή τους ενώ φωτιά παίρνουν και τα στοιχήματα για το ποιος πράκτορας θα τερματίσει πρώτος. Σίγουρο είναι πως όλη αυτή η ιστορία κάτι μας λέει πως πιθανόν να αποτελέσει έμπνευση για μελλοντικό χολιγουντιανό σενάριο ενός νέου, κατασκοπικού ΄ΚΩΔΙΚΑ DA VINCI’…