Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Ευρωεκλογές 2009

‘‘Βρισκόμαστε ίσως στην πιο κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης και το δικό μας. Μετά και τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης που μαστίζουν σχεδόν όλες τις οικονομίες του πλανήτη, καλούμαστε να δώσουμε ως γενιά την λύση. Είναι κάτι που το οφείλουμε σε εμάς αλλά και στις επόμενες γενιές. Το να μένουμε απαθείς, αγνοώντας για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, απλά βολεύει αυτούς που έχουν δημιουργήσει αυτό το σύστημα.’’

Την 7η Ιουνίου πρέπει όλοι όσοι ήμασταν παρατηρητές τόσα χρόνια να δώσουν το παρόν με την ιστορία. Μιλώ για ιστορία, γιατί η νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλείται να διαχειριστή τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης, αλλά και να χαράξει παράλληλα την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ευρώπη έως το 2020. Έως τώρα, τα συντηρητικά πολιτικά καθεστώτα χάραζαν πολιτικές για τους λίγους εις βάρος των πολλών. Απλά απέτυχαν.
Χωρίς δικλίδες ασφαλείας για όλες τις οικονομίες, με ένα τραπεζικό σύστημα να διαμορφώνει όπως αυτό βολευόταν την οικονομική πολιτική, με ένα περιβάλλον που κάθε μέρα όλο και πιο πολύ επιβαρυνόταν από την αλόγιστη κατάχρηση των βιομηχανιών, με τους πολίτες να χάνουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και μια εξωτερική πολιτική για την Ευρώπη χωρίς πρόγραμμα, χωρίς πολιτικές συμμαχίες με τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη.
Η οικονομική κρίση ίσως να είναι και η ιδανική αφορμή για να διαμορφωθεί επιτέλους μια νέα παγκόσμια πολιτική σε όλους τους τομείς. Δεν είναι τυχαία η προσεγγίσει του νέου Προέδρου της Αμερικής προς την Ευρώπη. Μιας οικονομίας που κατέρρευσε μέσα σε λίγους μήνες. Όταν η πρώην οικονομική υπερδύναμη αναγνωρίζει ότι μέσα από μια ισχυρή Ευρώπη μπορεί να έρθει η αλλαγή ή αν θέλετε η ανατροπή της σημερινής κατάστασης, τότε αντιλαμβανόμαστε όλοι το χρέος που έχουμε, στο να διαμορφώσουμε με ποιες πολιτικές θα μετατρέψουμε τις προκλήσεις του αύριο σε πρόοδο για την Ευρώπη και τον κόσμο.
Μέχρι και σήμερα, κανένα Ευρωπαϊκό Κόμμα δεν έχει καταθέσει τις θέσεις τους για το πώς θα διαχειριστή τις προκλήσεις του αύριο, πέραν του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η αναδιάρθρωση της οικονομίας και η αποτροπή νέων χρηματοπιστωτικών κρίσεων.
Μια Νέα Κοινωνική Ευρώπη με δίκαιη συμφωνία με τους πολίτες της.
Η διασφάλιση της ισότητας των φύλων.
Η μετατροπή της Ευρώπης σε παγκόσμια ηγετική δύναμη ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Με αποτελεσματική πολιτική για την μετανάστευση.
Η ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης ως εταίρου για την Ειρήνη, την Ασφάλεια και την Ανάπτυξη.

Τα παραπάνω αποτελούν το νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους λαούς της Ευρώπης, κάτι που θα πρέπει με σοβαρότητα να το λάβουμε υπόψη μας. Τι είναι αυτό που μέχρι σήμερα κάνει τα άλλα Ευρωπαϊκά Κόμματα να μην μπορούν να παρουσιάσουν και αυτά, το δικό τους πρόγραμμα. Τόσο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όσο και τα μικρότερα.
Σε ότι αφορά τα μικρότερα Κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου, η δικιά μου ερμηνεία είναι πως απλά θέλουν να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα έχοντας έλλειψη προτάσεων. Δηλαδή υπάρχουν απλά για υπάρχουν. Σε ότι όμως αφορά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που έχει και την πλειοψηφία μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, το μόνο πρόγραμμα που θα μπορούσε να παρουσιάσει, είναι αυτό που έχει ήδη αποτύχει στην εφαρμογή του. Αυτό που τα τελευταία πέντε χρόνια εφάρμοσε με πλήρη αποτυχία και με αποτελέσματα όπως τα σημερινά.
Το ραντεβού μας με την Ιστορία είναι αναπόφευκτο. Είναι ή γενιά μας που καλείτε να αναδομήσει μια νέα τάξη πραγμάτων με επίκεντρο τον πολίτη. Ας μην χάσουμε ίσως την τελευταία ευκαιρία που έχουμε να γίνουμε από παρατηρητές του χθες, σε πρωταγωνιστές του αύριο.

Νικολούζος Τάσος
Μέλος
Π/Ε Ιονίων Νήσων ΠΑ.ΣΟ.Κ