Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Γ.Παπανδρέου: «Ναι στη συναίνεση,

Κλιμακώνοντας την αντιπαράθεσή του με τον Κ. Καραμανλή, ο Γ.Παπανδρέου έθεσε το δίλημμα «ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ» στην ομιλία του στα Ιωάννινα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της συναίνεσης με στόχους, αλλά απορρίπτει τη «λευκή επιταγή» στον πρωθυπουργό. Ο Γ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στην κυβέρνηση την κάλεσε «να κάνει τόπο για να περάσει η Ελλάδα», ενώ επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές σε νέο, πιο δυναμικό πλαίσιο: «Ας δώσουμε το λόγο στον ελληνικό λαό για να αποφασίσει: ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία, έξοδο από την κρίση ή χρεωκοπία, αξιοπρεπή διαβίωση ή φτώχεια, ασφάλεια ή ανασφάλεια, προστασία του δημοσίου πλούτου ή ξεπούλημα και λεηλασία του, φόβος και υποταγή στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα ή ισχυρή και περήφανη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας».
Τόνισε ότι είναι η ώρα να αλλάξει πορεία η χώρα και επισήμανε ότι «ο λαός με την ψήφο του θα διαλέξει ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους και θα διαλέξει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα». Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε: «Εγώ λέω 'ναι' στη συναίνεση, αλλά συναίνεση με σχέδιο και στόχους για το λαό. Συναίνεση χωρίς σχέδιο και χωρίς στόχους -όπως ζητά ο κ. Καραμανλής- είναι απλώς λευκή επιταγή να συνεχίζει την αδιέξοδη, άδικη και αναξιόπιστη πολιτική. Είναι λευκή επιταγή για αδράνεια και μεγαλύτερη κρίση. Για να συνεχίσουν να κυβερνούν οι λίγοι, οι ισχυροί και οι ευνοούμενοι, να επιβιώνει ο παρασιτισμός, να συνεχίζεται η λεηλασία του δημόσιου πλούτου, η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η διαφθορά και η ανισότητα. Τέτοια λευκή επιταγή εμείς δεν δίνουμε. Δεν δίνουν οι πολίτες». Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι μπροστά στην κρίση των τελευταίων πέντε ετών από τη διακυβέρνηση της ΝΔ η χώρα και η ελληνική οικογένεια μπαίνει εξουθενωμένη στη διεθνή κρίση. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχουν επιλογές για την Ελλάδα μεταξύ του δρόμου της αδράνειας και του δρόμου που προτείνει το ΠΑΣΟΚ με την ένωση των Ελλήνων γύρω από μια αναπτυξιακή κοινωνική περιβαλλοντική συμφωνία, ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα αλλαγής και ένα σύμφωνο εμπιστοσύνης για μια νέα πορεία της χώρας.
Απαντώντας, δε, στο ερώτημα «πού θα βρει το ΠΑΣΟΚ τα λεφτά;» ανέφερε: από την δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, το μεγάλωμα της πίτας με την πράσινη ανάπτυξη, την περικοπή των σπαταλών του κράτους, την χρηστή διαχείριση του υπάρχοντος πλούτου, τους πόρους από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι χωρίς αναπτυξιακό στόχο η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει από την κρίση και παρουσίασε στη συνέχεια τις πέντε βασικές προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες εστιάζουν στην «πράσινη ανάπτυξη», την «ελληνική φωνή παντού με αξιώσεις που παρεμβαίνει σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις και υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια», στην ανάπτυξη της παιδείας, στη δημιουργία σύγχρονου κοινωνικού κράτους και στην δημοκρατική αναδόμηση του κράτους.Αναφερόμενος ειδικά στα προβλήματα της Ηπείρου, ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση για εγκατάλειψη τόσο της περιοχής όσο και γενικότερα της ελληνικής περιφέρειας, έθεσε ερωτήματα στον πρωθυπουργό πού πήγαν τα χρήματα που είχαν προβλεφθεί για την περιφέρεια και τόνισε ότι το παρόν και το μέλλον της Ηπείρου είναι «ανεξίτηλα χαραγμένο από τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ: Εγνατία, λιμάνι Ηγουμενίτσας, υποθαλλάσια σήραγγα Ακτίου, Γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Πανεπιστημιούπολη στην Δουρούτη».Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ηπειρος μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, να γίνει πυλώνας συνεργασίας Ελλάδας - Αλβανίας μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και στην ανακατανομή των πόρων υπέρ των περιφερειακών προγραμμάτων.