Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Νanogenerator - Φορτίστε το κινητό σας με τις κινήσεις του σώματός σας!

Φανταστείτε ότι το μόνο που θα χρειαζόταν για να φορτίσετε το κινητό ή το ipod σας θα ήταν μια απλή κίνηση του χεριού σας, ή μια βόλτα με τα πόδια μέχρι το περίπτερο. Όχι πια μπαταρίες, ούτε αναζήτηση για φορτιστή και πηγή ρεύματος. Και φυσικά λιγότερη ρύπανση για το περιβάλλον
Ακούγεται λίγο σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, κι όμως σε μια πρόσφατη έρευνα, που παρουσιάσθηκε στο 237ο εθνικό συνέδριο της American Chemical Society στο Salt Lake City της Utah στις 26 Μαρτίου, επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μιας ειδικής τεχνολογίας που μετατρέπει τη μηχανική ενέργεια από κινήσεις του σώματος ή ακόμα και από τη ροή του αίματος σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτήσει ένα μεγάλο εύρος ηλεκτρικών συσκευών.
Η ιδέα δεν είναι ιδιαίτερα καινούρια (από το 1980 κυκλοφορούν ρολόγια που το κάνουν αυτό), αλλά η χρήση νανοτεχνολογίας και άλλων νέων επιστημονικών καινοτομιών της έχουν δώσει για πρώτη φορά δυνατότητες που μπορούν να κάνουν τα παραπάνω σενάρια πραγματικότητα. Η συσκευή ονομάστηκε nanogenerator και υλοποιήθηκε στο πολύ γνωστό Georgia Institute of Technology από μια ομάδα ερευνητών υπό την καθοδήγηση του Zhong Lin Wang. Είναι προφανές ότι οι πιθανές εφαρμογές μιας τέτοιας συσκευής είναι αναρίθμητες.
Η συσκευή μετατρέπει τις δονήσεις (χαμηλής συχνότητας) που προέρχονται όπως είπαμε από απλές κινήσεις του σώματος, από τους χρύπους της καρδιάς, από την κίνηση του ανέμου και από χίλιες δύο άλλες πηγές, σε ηλεκτρισμό χρησιμοποιώντας νανοίνες από οξείδιο του ψευδαργύρου (ZnO nanowires). Αυτές οι ίνες έχουν πιεζοηλεκτρικές ιδιότητες, δηλαδή δημιουργούν ηλεκτρική τάση στα άκρα τους αν τους ασκηθεί μηχανική δύναμη. Η διάμετρος και το μήκος μιας τέτοιας ίνας είναι περίπου το 1/5000 και 1/25 από τα αντίστοιχα μιας ανθρώπινης τρίχας.