Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Παπανδρέου: «Έχουμε ένα από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη της υφηλίου»

Η αποκέντρωση αποτελεί θεμελιακή αρχή στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνάντησή του με την ΕΝΑΕ, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη, γεγονός που επιβαρύνει ιδιαίτερα και το έργο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «έχουμε ένα από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη της υφηλίου».
Πρόσθεσε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που αντιμετωπίζει έτσι κι αλλιώς πολλά προβλήματα, επιβαρύνεται ιδιαίτερα από αυτόν τον συγκεντρωτισμό, ο οποίος μετατρέπει το νομάρχη σε «πελάτη» του κράτους, προκειμένου να εξασφαλίσει κάποιο έργο.
Το αποτέλεσμα είναι και όσα έργα γίνονται να είναι αποσπασματικά, αλλά και οι νομάρχες να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο, τόνισε ο κ.Παπανδρέου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ η αποκέντρωση αποτελεί θεμελιακή θέση, μαζί με την εκχώρηση των απαραίτητων πόρων, προκειμένου να στηριχτεί.
Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι στο πρόγραμμα του κινήματος, το επιτελικό κράτος που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί τα μεγάλα έργα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πρότασης για την αποκέντρωση και την αλλαγή της διοικητικής δομής της χώρας.