Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

"Κληρώνει" για την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας

Κρίσιμη συνάντηση για την ελληνική οικονομία ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, καθώς τα Προγράμματα Σταθερότητας των χωρών-μελών της ζώνης του Ευρώ περνούν από το μικροσκόπιο του Eurogroupκαι του Ecofin. Στα πλαίσια των διαβουλεύσεων, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να «περάσει» το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας από τον κοινοτικό έλεγχο και να διαπραγματευθεί τους όρους υπό τους οποίους η ελληνική οικονομία θα μπει σε καθεστώς επιτήρησης.

Με δεδομένο ότι τουλάχιστον επτά χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται σε κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος και η κρίση απαιτεί αυξημένες κρατικές δαπάνες, το πιθανότερο είναι στο Eurogroup και το Ecofin (συνεδριάζουν σήμερα και αύριο, αντίστοιχα) να αναζητηθεί μία χρυσή τομή ανάμεσα στην τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και την ανάγκη μέτρων αυξημένου δημοσιονομικού κόστους. Προσεχώς, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ένωσης, όπως εκτιμά η Επιτροπή, θα δεχθούν μεγαλύτερες πιέσεις για να λάβουν πρόσθετα και δαπανηρά μέτρα στήριξης, πλην όμως τα περιθώρια των δημοσιονομικών παρεκκλίσεων έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Στο σημερινό συμβούλιο υπουργών του Eurogroup θα συζητηθούν κριτήρια, με τα οποία θα αξιολογηθούν τα κράτη-μέλη, προκειμένου να τους δοθούν από ένα έως τρία χρόνια περιθώριο για να μειώσουν τα υπερβολικά ελλείμματά τους, σε συνδυασμό, ενδεχομένως, με «επιτήρηση» των δαπανών. Στη διαπραγμάτευση αυτή η Ελλάδα ευελπιστεί να πάρει τρία χρόνια, όπως είναι φανερό και από το επικαιροποιημένο Πρόγραμμά Σταθερότητας, το οποίο προβλέπει επαναφορά του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2011. Στις 18 Φεβρουαρίου η Κομισιόν θα αξιολογήσει τα Προγράμματα Σταθερότητας και θα κάνει την εισήγησή της στο Εcofin της 10ης Μαρτίου για το ενδεχόμενο της επιτήρησης. Η επιτήρηση θεωρείται σχεδον σίγουρη για την ελληνική οικονομία, ωστόσο το θέμα είναι αν θα δοθεί στην κυβέρνηση ένα ικανοποιητικό χρονικό περιθώριο για την επαναφορά του ελλείμματος κάτω από το 3%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρωτά τους υπουργούς που θα μετέχουν στο Συμβούλιο Ecofin αυτής της εβδομάδας τι μπορεί να γίνει για να εξασφαλιστεί η συνεπής και αξιόπιστη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, πότε θα πρέπει να αρχίσει η εξυγίανση, εάν συμφωνούν οι υπουργοί ότι στις συστάσεις για την ορθή πορεία των δημοσιονομικών πολιτικών θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η διαφορά των περιθωρίων χειρισμού μεταξύ κρατών-μελών, εάν θα χρειαστεί να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο σχεδιασμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τέλος, ζητεί να συζητηθεί το ενδεχόμενο στενότερης συνεργασίας εντός της ΕΕ, βασιζόμενης ενδεχομένως σε κοινές αρχές, κατευθυντήριες γραμμές ή κοινά συστήματα, επί παραδείγματι με υποβοήθηση των τομέων που πλήττονται σοβαρότερα από την επιβράδυνση ή όσον αφορά στη χρηματοδότηση των εμπορικών συναλλαγών, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι στρεβλώσεις της εσωτερικής αγοράς.