Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Γ.Παπανδρέου: κάλπες μέχρι τις Ευρωεκλογές

Μία «καθαρή συμφωνία» για «εκλογές τώρα», ή το αργότερο μέχρι τις Ευρωεκλογές, σε συνδυασμό με συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2010 πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί από το Ζάππειο Μέγαρο. Ως προς το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε, αναφερόμενος στον κ. Κάρολο Παπούλια, ότι «έχουμε έναν πετυχημένο Πρόεδρο» και ότι εάν ο ίδιος θελήσει ανανέωση της θητείας του, το ΠΑΣΟΚ θα τον στηρίξει.
Ο ίδιος, όπως υπενθύμισε, είχε ζητήσει και πέρυσι εκλογές, υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξει παραγραφή για τα σκάνδαλα. «Αυτό δεν ισχύει πια», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, γιατί «ο κ. Καραμανλής έκανε ξεκάθαρη επιλογή παραγραφής». Η ευθύνη για την παραγραφή των σκανδάλων βαρύνει στο ακέραιο την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την πορεία της χώρας, λέγοντας ότι αυτή οφείλεται στις πολιτικές της κυβέρνησης, που έχουν σηματοδοτήσει την κρίση εδώ και πέντε χρόνια.
Ακόμη δεν θεώρησε την κυβερνητική πολιτική απλώς λανθασμένη, ή οφειλόμενη σε ανικανότητα, αλλά τη χαρακτήρισε συνειδητή επιλογή και σημείωσε ότι ζητά εκλογές «για να προλάβουμε τα χειρότερα». Η κριτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση είχε άξονα την οικονομία, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι το 2007 ο κ. Καραμανλής έκανε εκλογές για να καταρτίσει προϋπολογισμό «και σήμερα δεν έχουν προϋπολογισμό».
Παράλληλα σημείωσε ότι η χώρα δεν έχει εθνικό σχέδιο για την οικονομία, κάνοντας έμμεση αναφορά στη δήλωση του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, που τάραξε τα νερά στη ΝΔ παρά τις μετέπειτα διευκρινίσεις του ότι εννοούσε πως το ΠΑΣΟΚ δεν συνεργάζεται.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη στη διεθνή κρίση και επισήμανε ότι τόσο για την αντιμετώπιση της εσωτερικής, όσο και της διεθνούς κρίσης, δεν υπάρχει σχέδιο.
«Χρειάζεται νέα πορεία και νέα κυβέρνηση, που θα βγάλει τη χώρα και την κοινωνία από την κρίση, θα ξαναδώσει ελπίδα και σιγουριά και θα στηριχθεί στη συμμαχία των αδύναμων και δημιουργικών δυνάμεων», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι χρειάζεται μία νέα πορεία, την οποία δεν μπορεί να εγγυηθεί η σημερινή κυβέρνηση, και πρότεινε πέντε προϋποθέσεις μίας νέας διακυβέρνησης:
-Συλλογικότητα και ενότητα, απέναντι σε μια κυβέρνηση που διχάζει και διαιρεί
-Κράτος δικαίου, απέναντι στην ανομία και την ατιμωρησία
-Αμεσα μέτρα εξόδου από την κρίση, με άξονα τη στήριξη των αδυνάτων και τη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου
-Μεγάλες τομές, με νέο αναπτυξιακό πρότυπο, την «πράσινη ανάπτυξη»
-Κυβέρνηση παρούσα, στην ΕΕ και διεθνώς, έναντι της πεντάχρονης απουσίας της κυβέρνησης της ΝΔ.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ θα ανακοινώσει «νέους εθνικούς στόχους που θα κινητοποιήσουν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου».