Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

410 παράνομες χωματερές εξακολουθούν να λειτουργούν σε όλη τη χώρα

Με ρυθμούς... χελώνας η κατασκευή νέων ΧΥΤΑ

Μόλις οι μισοί οργανωμένοι χώροι διάθεσης απορριμμάτων, που προβλέπει ο σχεδιασμός για όλη τη χώρα, έχουν τεθεί σε λειτουργία. Σημαντικός αριθμός ανεξέλεγκτων χωματερών έκλεισε τα τελευταία χρόνια _από τις 3.035 έχουν μείνει 410_ μπροστά και στον κίνδυνο επιβολής προστίμων από την Ε.Ε. Ωστόσο, σε ποσοστό 47% οι νέοι ΧΥΤΑ βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της μελέτης και της κατασκευής, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί. Παράλληλα, για τέσσερις ΧΥΤΑ _σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Τήνο και Νότια Εύβοια_ δεν υπάρχει καμία πρόοδος.
«Αγκάθι» εξακολουθεί να αποτελεί η περίπτωση της Αττικής. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η αρμόδια διυπουργική επιτροπή, παρουσιάζει τη μικρότερη πρόοδο στο κλείσιμο ανεξέλεγκτων χωματερών.
Ειδικότερα, από τους 33 χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), που διέθετε η Αττική εξακολουθούν να λειτουργούν 16, ενώ σε άλλες περιφέρειες με πολύ μεγαλύτερο αριθμό ΧΑΔΑ έχουν κατορθώσει να μείνουν ελάχιστοι _για παράδειγμα στην Κεντρική Μακεδονία από 542 ανεξέλεγκτες χωματερές λειτουργούν ακόμη 62, στην Θεσσαλία από 482 τέτοιους χώρους έχουν μείνει 3 και στη Δυτική Μακεδονία δεν υπάρχει πλέον κανένας από τους 207 ΧΑΔΑ.
«Η βόμβα των ανεξέλεγκτων χωματερών απενεργοποιήθηκε» ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Νάκος. Σχολιάζοντας την πορεία των έργων στην Αττική, περιορίστηκε να αναφέρει πως είναι σε εξέλιξη η διαδικασία δημοπράτησης των ολοκληρωμένων μονάδων διαχείρισης.
Όσον αφορά τις αντιδράσεις από Κερατέα και Γραμματικό σχετικά με τη δημιουργία ΧΥΤΑ στις περιοχές τους, ο υφυπουργός δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει «απεμπλοκή του θέματος των σκουπιδιών από πολιτικούς λαϊκισμούς και τοπικιστικούς ανταγωνισμούς».
Σχετικά με την πορεία των έργων για τη δημιουργία μονάδων που θα επιτρέψουν τη μετατροπή των ΧΥΤΑ σε χώρους διάθεσης μόνον υπολλειμμάτων (ΧΥΤΥ) _όπως επιτάσσουν και οι κονοτικές Οδηγίες_ λειτουργούν 3 εργαστάσια και θα έχουν ολοκληρωθεί άλλα δύο έως τον Απρίλιο, ενώ στη διαδικασία μελετών βρίσκονται άλλες 17 μονάδες επεξεργασίας.