Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

ΠΑΣΟΚ: Αυτοδυναμία στη 2η κάλπη

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στις επαναληπτικές εκλογές «δείχνει» η δημοσκόπηση της εταιρείας Marc, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Εθνους της Κυριακής». Η έρευνα κοινής γνώμης επιχειρεί για πρώτη φορά να αποτυπώσει τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων στην κάλπη όχι μόνο στην πρώτη αναμέτρηση αλλά και στη δεύτερη, όταν αυτή γίνει. Σύμφωνα με όλα τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά δεδομένα, η αυτοδυναμία με τον ισχύοντα νόμο (Σκανδαλίδη) είναι εξαιρετικά απίθανη, ενώ μάλλον ανέφικτο θεωρείται και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με τις διαμορφωμένες πολιτικές ισορροπίες. Ετσι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται να ευνοείται από το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών, αφού όχι μόνο αυξάνει την εκλογική του δύναμη αποσπώντας ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη ΝΔ, αλλά εξασφαλίζει και άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία χάρη στην αυξημένη, κατά 10 έδρες, πριμοδότηση του πρώτου κόμματος από τον νόμο Παυλόπουλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει του νόμου που θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές (δηλαδή τις επαναληπτικές), σε πεντακομματική Βουλή αν το πρώτο κόμμα διαθέτει ποσοστά μεταξύ 39% - 40% μπορεί να εξασφαλίσει πάνω από 151 έδρες. Αν μάλιστα τα ποσοστά των κομμάτων που μένουν εκτός Κοινοβουλίου πλησιάζουν το 5%, τότε η αυτοδυναμία επιτυγχάνεται και με ποσοστό 38%. Το ΠΑΣΟΚ πάντως φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά στο όριο της αυτοδυναμίας, χωρίς όμως να μπορεί να το αγγίξει και την πρώτη φορά που θα στηθούν οι κάλπες. Οπως προκύπτει από την εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος στο οποίο έχει γίνει στάθμιση της αδιευκρίνιστης ψήφου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να φτάνει σε ποσοστό το 38,9%, που του εξασφαλίζει περίπου 147 έδρες, ενώ σε μεγάλη απόσταση βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 34,4% που της εξασφαλίζει μόλις 94 έδρες.
Αλλωστε για τη νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές φαίνεται εδώ και καιρό πεπεισμένο το εκλογικό σώμα με την παράσταση νίκης για το ΠΑΣΟΚ να έχει εκτοξευθεί στα επίπεδα του 60,7%. Αντίθετα, δυνατότητα επανεκλογής για την κυβέρνηση διαβλέπει μόλις το 25,6% των ψηφοφόρων.