Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Να τηρηθεί η δέσμευση για μείωση του τέλους παρεπιδημούντων ζητεί ο ΣΕΤΕ

Την άμεση εφαρμογή των 14 μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό για τον τουρισμό, χωρίς τροποποιήσεις, αλλαγές και χρονικούς περιορισμούς, ζητεί από την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Στο επίκεντρο των αντιδράσεων των τουριστικών επιχειρήσεων είναι οι πιέσεις που ασκούνται από τους δήμους στην κυβέρνηση να μην μειωθεί το τέλος παρεπιδημούντων.
Ο ΣΕΤΕ προειδοποιεί ότι μια ενδεχόμενη πτώση 10% στον τουριστικό τομέα το 2009, θα επιφέρει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2%, ρίχνοντας στην ανεργία 50.000 άτομα
Η ανάγκη λήψης μέτρων ενίσχυσης του τουρισμού μετά από καθυστερήσεις και παλινωδίες ετών, σημειώνει ο ΣΕΤΕ, εξαγγέλθηκε πανηγυρικά από τον πρωθυπουργό και μάλιστα στην αρχή μιας δύσκολης περιόδου άγνωστης διάρκειας, όπου η κρίση στην διεθνή οικονομία και ειδικότερα στον τουρισμό χαρακτηρίζεται ως οξύτατη και πρωτόγνωρων διαστάσεων.
Σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο ΣΕΤΕ τονίζει ότι η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει τα αιτήματα της, χωρίς αυτό να λειτουργεί τελικά σε βάρος των τουριστικών επιχειρήσεων που, ενώ έχουν δικά τους σοβαρότατα προβλήματα, συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη και ευημερία των τοπικών κοινωνιών.
Αλλωστε, όπως υπενθυμίζει, η πρωθυπουργική εξαγγελία προβλέπει την αντικατάσταση απώλειας εσόδου τους από άλλη πηγή.Στις 18 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής είχε πει, μεταξύ άλλων, ότι ότι το τέλος θα μειωθεί σε 0,50% από 2% σήμερα και ότι για την κάλυψη των χαμένων εσόδων των ΟΤΑ, θα αυξηθεί κατά 20% το ποσό που θα δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τα τέλη κυκλοφορίας. Ωστόσο, οι δήμοι αντιδρούν σε αυτή την κίνηση, γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν σημαντικά έσοδα.
Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης και τον υπουργό Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλο. Ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι δεν προτίθεται να νομοθετήσει σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο αίτημα, παρά μόνον μετά από μια κοινή συμφωνία. Από την πλευρή του, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε αλληλέγγυος με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, ο οποίος είπε πως ό,τι γίνει σχετικά με αυτό το θέμα, θα είναι σε συνεννόηση με την ΚΕΔΚΕ.
«Μετά από τη συνάντηση, την οποία θα έχει ο κ. Μαρκόπουλος με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα αποτυπωθούν όλα νομοθετικά και όταν ολοκληρωθεί αυτή η συνάντηση, τότε από εκεί και πέρα, θα είμαι κι εγώ προς την κατεύθυνση την οποία θα αποφασίσει η κυβέρνηση» είπε.