Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009

Παρενόχληση ελικοπτέρων στο Φαρμακονήσι

Νέας μορφής προκλήσεις με αμφισβήτηση κυριαρχικών ελληνικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο εφαρμόζουν οι Τούρκοι: Χθες,σύμφωνα με πληροφορίες του ΝΕΑ online τουρκικό ραντάρ παρενέβη στον ασύρματο ελικοπτέρου Σινούκ που κατευθυνόταν από τη Λέρο στο Φαρμακονήσι και του ζήτησε να εγκαταλείψει την περιοχή καθώς, όπως ισχυρίστηκε ο Τούρκος ελεγκτής αεράμυνας το ελικόπτερο πετούσε σε εναέρια περιοχή τουρκικής ευθύνης (FIR). «Αλλιώς», συνέχισε η φωνή στον ασύρματο «θα γίνει επιχείρηση αναχαίτισης»! Ο Έλληνας πιλότος αγνόησε την προκλητική παρέμβαση ως νομικά αστήρικτη και συνέχισε την αποστολή του.

Η νέα τουρκική ενέργεια έρχεται ως συνέχεια πρόκλησης ίδιου τύπου, που είχε συμβεί στο Φαρμακονήσι την παραμονή των Χριστουγέννων και δημοσιεύουν σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος και η Σφήνα. Και στις δύο περιπτώσεις το ελικόπτερο Σινούκ προσέγγιζε το Φαρμακονήσι, προκειμένου να αντικαταστήσει τμήμα της στρατιωτικής φρουράς που βρίσκεται στο νησί. Ανάλογο περιστατικό παρεμβολής στον ασύρματο ελικοπτέρου είχε γίνει και παλαιότερα κοντά στις Οινούσσες, αλλά τότε δεν είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ήταν λάθος των χειριστών του τουρκικού ραντάρ.
Το ενδεχόμενο αυτό θεωρούσαν πιθανό επιτελείς του ΓΕΕΘΑκαι κατά το περιστατικό της παραμονής των Χριστουγέννων. Ωστόσο διαπίστωσαν και κατά τη χθεσινή παρενόχληση δεν επρόκειτο περί λανθασμένης παρέμβασης στον ασύρματο, καθώς γινόταν αναφορά στο σημείο που εκείνη τη στιγμή πετούσε το ελληνικό ελικόπτερο. Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι οι ενέργειες αυτές είναι ιδιαίτερα προκλητικές και όπως σημείωναν έρχονται να προστεθούν στις υπερπτήσεις νησιών και στις προσπάθειες ακύρωσης στην πράξη των μόνιμωνπεδίων βολής που έχει η Ελλάδα στο Αιγαίο (Ανατολικά Άνδρου και Σιθωνία) και οι οποίες έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.

Σε μια συμβολική κίνηση ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτρης Γράψας και ο αρχηγός του ΓΕΣ, αντιστράτηγος Δημήτρης Βούλγαρης επισκέφτηκαν σήμερα το πρωί με ελικόπτερο Σινούκ το Φαρμακονήσι και την Καλόλημνο, προκειμένου να ευχηθούν στις τοπικές φρουρές χρόνια πολλά για το νέο έτος.Τα στοιχεία των προκλήσεων έχουν διαβιβαστεί στο Υπουργείο Εξωτερικών για τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες.