Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Συνεχίζονται αμείωτοι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, ενώ ο ΟΗΕ καλεί σε εκεχειρία

Όλη τη νύχτα συνεχίστηκαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί παρά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά εκεχειρία, ανοιχτή πρόσβαση σε μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και μια λύση διαρκείας στην σύγκρουση.

Στη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν τουλάχιστον 50 αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, από τη μία σκοτώθηκαν πέντε Παλαιστίνιοι. Μαχητές της Χαμάς έριξαν ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ. Εκτιμάται ότι συνολικά μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 770 Παλαιστίνιοι και 14 Ισραηλινοί.

Εν τω μεταξύ, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στον ΟΗΕ ότι περίπου 30 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν πριν από λίγες ημέρες όταν οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν σπίτι, στο οποίο νωρίτερα Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν κλείσει 100 Παλαιστίνιους, οι μισοί από τους οποίους ήταν παιδιά.

Το Ισραήλ ανέφερε ότι η κατηγορία ερευνάται.

Παρά την επικύρωση του ψηφίσματος η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι δήλωσε ότι η χώρα της θα συνεχίσει να δρα με βάση την ασφάλεια των πολιτών της. Ωστόσο, επίσημη κυβερνητική αντίδραση δεν έχει φτάσει στον ΟΗΕ, αν και συνεκλήθη έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ωστόσο, δεν είναι πολλές οι ελπίδες για εφαρμογή του ψηφίσματος του ΟΗΕ.