Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

"Τα προβλήματα της Κέρκυρας"

"1. Η Κέρκυρα είναι ο μοναδικός νομός στον οποίο κατασκευάζεται επί 12 χρόνια το νέο νομαρχιακό νοσοκομείο χωρίς να έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
2. Η Κέρκυρα είναι ο μοναδικός νομός στην Ελλάδα, που έχει τη μισή και πλέον δημόσια διοίκηση σε νοικιασμένα κτίρια. Ενδεικτικά αναφέρω υπηρεσίες οι οποίες στεγάζονται στο νοίκι: Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Διαχειριστική Αρχή, Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αστυνομία Κέρκυρας (Ασφάλεια), Πρώην ΣΔΟΕ, Β! ΔΟΥ, Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας, πολλές υπηρεσίες του...Ιονίου Πανεπιστημίου στεγάζονται σε νοικιασμένα διαμερίσματα, όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της υπαίθρου, πρώην ΔΥΠΕ κ.α.
3. Στην Κέρκυρα ξεκίνησε να κτίζεται το νέο Δικαστικό Μέγαρο. Πέρασαν 4 χρόνια και ακόμα δεν ολοκληρώθηκε.
4. Στην Κέρκυρα είχαν διατεθεί πόροι από το ΠΔΕ για την ανέγερση νέων φυλακών και την κατάργηση των Φυλακών Υψίστης Ασφαλείας που χτίστηκαν μετά το 1850. Μετά από δέκα χρόνια, και παρά τις κινητοποιήσεις των φορέων της Κέρκυρας που ζητούσαν την αγορά του οικοπέδου, με την παράλληλη κατάργηση των φυλακών και τη μετατροπή τους σε μουσείο σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, οι πόροι χάθηκαν διότι δεν απορροφήθηκαν.
5. Η Κέρκυρα δεν έχει ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ.
6. Το νέο Αστυνομικό Μέγαρο ξεκίνησε, αλλά ανακαλύφθηκαν αρχαία και οι εργασίες σταμάτησαν.
7. Σταμάτησαν οι εργασίες στο νέο και στο παλιό λιμάνι που αφορούσαν: το μεν πρώτο την επέκταση της προβλήτας για τα κρουαζιερόπλοια, το δε δεύτερο τη μετατροπή του παλιού λιμανιού σε τουριστικό καταφύγιο.
8. Η Κέρκυρα δεν έχει Χώρους Υγεινομικής Ταφής Απορριμμάτων. Ο ένας χώρος είναι υπερκορσμένος, ο δεύτερος που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες δεν έχει τη συναίνεση των κατοίκων. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι εργασίες που κράτησαν ένα περίπου χρόνο έγιναν με την παρουσία 10 διμοιριών ΜΑΤ. Εγιναν αλλεπάλληλες φορές επεισόδια και μία γυναίκα πέθανε σε αυτά. Για τον ίδιο λόγο εκκρεμούν περίπου δίκες 30 περίπου ατόμων που συνλήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες που όλοι οι κερκυραίοι (φορείς κλπ) θεωρούν αβάσιμες.
9. Το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας καταρρέει. ΜΕγάλα τμήματα του εξωτερικού τείχους έχουν πέσει στη θάλασσα. Σα να μην έφτανε αυτό μεγάλο τμήμα του παραλιακού τείχους έπεσε επίσης.
10. Το Δημοτικό Θέατρο μπάζει νερά. Ακυρώθηκαν παραστάσεις θεατρικών και μουσικών σχημάτων.
11. Το Θέατρο Φοίνιξ, ένας χώρος που διαθέτει εσωτερική κλειστή αίθουσα 100 περίπου καθισμάτων και το καλοκαίρι λειτουργεί σαν θερινός κινηματογράφος στο πίσω μέρος του, δεν λειτουργεί. Απαιτούνται 2 - 3 εκατομ. ευρώ για την ανακατασκευή του.
13. Οι παρακάμψεις της πόλης δεν έχουν γίνει ακόμα. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει τρομακτικό κυκλοφοριακό πρόβλημα. Αποτέλεσμα ήταν να χάσει τη ζωή της μία μητέρα τριών παιδιών ηλικίας 45 ετών, δικηγόρος, σεμνός άνθρωπος, όταν τεράστιο φορτηγό την άρπαξε στις ρόδες και της συνέτριψε το κρανίο, πριν από 3 μέρες. Το νησί πένθησε το θάνατό της.
15. Τα ξενοδοχεία του νησιού αλλάζουν χέρια και πολλές κερκυραϊκές ξενοδοχειακές μονάδες έπαψαν να είναι κερκυραϊκές. Αποτέλεσμα, προτιμώνται συνήθως ξένοι εργαζόμενοι και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νησιού μένουν χωρίς δουλειά.
16. Ο Δήμος Κερκυραίων έχει χρέος 50 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Ετσι αδυνατεί να εκτελέσει απλά έργα, προχωρά στην αύξηση τελών, την αύξηση του νερού και αναμένονται και απολύσεις εργαζομένων το επόμενο διάστημα.
17. Οι ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες είναι τρομακτικές. Στο νοσοκομείο, στα δικαστήρια, στη νομαρχία, στους δήμους, στην αστυνομία, στο λιμενικό, στην πυροσβεστική.18. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι πολλά και περίπλοκα."