Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Σε ισχύ οι νέες άδειες οδήγησης

Τις νέου τύπου άδειες οδήγησης, που σταδιακά θα αντικαταστήσουν τις παλιές και με τις οποίες η χώρα μας εναρμονίζεται με την κοινοτική νομοθεσία, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του νομάρχη Αθηνών κ. Γιάννη Σγουρού.
Οι νέες άδειες θα είναι ροζ χρώματος, ίδιο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι πιο πρακτικές στη χρήση τους και σίγουρα πιο ασφαλείς αφού, πλέον, δεν είναι δυνατή η έκδοση πλαστών αδειών.
Αργότερα οι άδειες αυτές θα λάβουν τη μορφή «έξυπνης κάρτας», καθώς θα τοποθετηθεί μικροτσίπ το οποίο εκτός από τα στοιχεία του οδηγού θα περιλαμβάνει και άλλα στοιχεία, όπως ποινές για παραβάσεις του ΚΟΚ κ.α. Επίσης οι νέες άδειες θα διευκολύνουν τη μετακίνηση των πολιτών εντός της Ε.Ε. αφού η αναγραφή του ονόματος και με λατινικούς χαρακτήρες βοηθά στην επίλυση πρακτικών θεμάτων όπως η ενοικίαση αυτοκινήτου.
Η διαδικασία έκδοσής τους θα είναι ταχύτερη, απλούστερη και αντιγραφειοκρατική και ο χρόνος έκδοσής τους θα είναι περίπου 7 μέρες από 40 που είναι σήμερα. Θα τυπώνονται από τη Γενική Διεύθυνση Διαβατηρίων της Αστυνομίας και το κόστος τους για τον ενδιαφερόμενο θα είναι 30 ευρώ.
Στη μπροστινή πλευρά της άδειας οδήγησης θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου και τα προσωπικά του στοιχεία και στην πίσω η κατηγορία του διπλώματος, η ημερομηνία έκδοση και λήξης του, όπως και η ομάδα αίματος του οδηγού.
Οι νέες άδειες οδήγησης θα αρχίσουν από σήμερα 19-01-2009 να εκδίδονται σε όσους αποκτούν για πρώτη φορά δίπλωμα και για όσους θέλουν να αντικαταστήσουν το παλιό τους λόγω φθοράς ή απώλειας.
Πρέπει να τονιστεί ότι δεν είναι υποχρεωτική η μετατροπή των παλαιών αδειών οδήγησης σε νέου τύπου, αφού οι ήδη υφιστάμενες άδειες οδήγησης ισχύουν μέχρι το 2033.