Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Στο ''έλεος'' του καύσωνα οι Αυστραλοί

Την ώρα που πολλές χώρες της Ευρώπης πλήττονται από σφοδρή κακοκαιρία και χαμηλές θερμοκρασίες, στην Αυστραλία ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο.
Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία στη Μελβούρνη και την Πολιτεία της Βικτώριας, έφτασε έως και τους 43 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα οι μετεωρολόγοι να μιλούν για την πιο ζεστή εβδομάδα των τελευταίων 100 χρόνων.
Ο καύσωνας αναμένεται να είναι το ίδιο έντονος και τις επόμενες νύχτες στη Βικτώρια και τις γύρω περιοχές. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, η θερμοκρασία την Παρασκευή θα πέσει στους 40 βαθμούς και θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα και το Σάββατο. Κύμα δροσιάς αναμένεται από το βράδυ της Κυριακής.
Κατά συνέπεια, οι Αρχές είναι σε επιφυλακή για πιθανή εκδήλωση πυρκαγιών, ενώ ο επίτροπος Υπηρεσιών Εκτάκτου Ανάγκης, δήλωσε ότι «λόγω ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, μπορεί να ξεσπάσει πυρκαγιά οπουδήποτε και μάλιστα, να φτάσει ακόμα και στο κέντρο της Μελβούρνης».
Στον αντίποδα, η δυτική Αυστραλία προετοιμάζεται για πλημμύρες και τον κυκλώνα «Ντομινίκ», ενώ η Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για ακραία καιρικά φαινόμενα, που θα συνοδεύονται από ανέμους και καταιγίδες.