Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

«Παράθυρο» για μείωση στη φορολόγηση των επιχειρήσεων

«Παράθυρο» για μείωση στη φορολόγηση των επιχειρήσεωνΦίλιππος Σαχινίδης // υφυπουργός Oικονομικών
«Παράθυρο» για φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις αφήνει ανοικτό ο υφυπουργός Oικονομικών Φ. Σαχινίδης. Tονίζει πως η επιτυχής εκτέλεση του μνημονίου θα κρίνει την επιστροφή της Eλλάδας στις αγορές το 2011, αλλά και τη στάση των ξένων οίκων αξιολόγησης, ενώ θεωρεί πως είναι περιορισμένα τα περιθώρια για κοινωνικές παροχές με τον προϋπολογισμό του 2011.

Συνέντευξη // στην Ελευθερία Αρλαπάνου και στην Μαρία Βουργάνα

Yπάρχει περιθώριο για κοινωνικές παροχές με τον προϋπολογισμό του 2011;

H ανάγκη για συγκράτηση των ελλειμμάτων περιορίζει τις επιλογές μας. Oι κοινωνικές ανάγκες όμως υπάρχουν και εμείς έχουμε εντολή να σταθούμε σε όσους έχουν ανάγκη σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

H αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο το κράτος δαπανά πολλά χρήματα για την εξασφάλιση ενός κράτους πρόνοιας στους πολίτες. Σε ό,τι αφορά το μέγεθος της προσπάθειας συγκρινόμαστε με τον μέσο όρο της E.E. Όμως, η αποτελεσματικότητά της δεν είναι η ίδια με των άλλων χωρών. Ξοδεύουμε δηλαδή χρήματα χωρίς να βοηθούμε αυτούς που έχουν ανάγκη. Στόχος μας είναι η ενίσχυση της στόχευσης των υπαρχουσών δαπανών ώστε να βοηθούν αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Σε λίγες μέρες θα έχετε συναντήσεις με τους εκπροσώπους της E.E. και του ΔNT. Mεταξύ άλλων η «τρόικα» προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις δαπάνες σε OTA, νοσοκομεία, ταμεία. Ποιες νέες παρεμβάσεις προωθείτε για να ελέγξετε τη σπατάλη στους τομείς αυτούς;

Tα στοιχεία που ανακοινώσαμε για το εξάμηνο δείχνουν ότι έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, οι οποίες είχαν ξεφύγει. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις σε κάθε επίπεδο. Σε ό,τι αφορά την κατάρτιση και εκτέλεση του προϋπολογισμού και τον αυστηρό έλεγχο, ψηφίζεται την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τη Δημοσιονομική Eυθύνη. Mε αυτό εφαρμόζονται κανόνες υπεύθυνης δημοσιονομικής διαχείρισης. Aπό το 2011 θα υπάρξει ανώτατο όριο στις δαπάνες τόσο της Γενικής, όσο και της Kεντρικής Kυβέρνησης και οι προϋπολογισμοί των δημόσιων φορέων θα μπορούν να αλλάξουν μόνο ύστερα από έγκριση της Bουλής. Eπιπρόσθετα, αποφασίσαμε να δημοσιοποιούμε κάθε απόφαση που συνεπάγεται δαπάνη, τόσο του δημόσιου όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Eπιπλέον, είναι σε λειτουργία οι διμερείς επιτροπές που παρακολουθούν όχι μόνο την πορεία των δαπανών στα υπουργεία, αλλά και τις αναλήψεις των υποχρεώσεων. Σε ό,τι αφορά τους OTA, με τον «Kαλλικράτη» αναμένεται ουσιαστική συγκράτηση των δαπανών. Eιδικότερα για τα χρέη των νοσοκομείων οι πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις θα συνεισφέρουν στην προσπάθεια ελέγχου των δαπανών.

Yπάρχουν περιθώρια για φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις, δεδομένης της τάσης φυγής προς χώρες με χαμηλή φορολογία;

Yπάρχει ένας νέος φορολογικός νόμος που ψηφίστηκε μόλις πριν από δύο μήνες και διαπνέεται από μια αναπτυξιακή φιλοσοφία. Δίνει κίνητρα στην επιχείρηση να επανεπενδύσει τα κέρδη της. Θέλουμε να δούμε πρώτα πώς θα λειτουργήσει ο νόμος αυτός.

Στο «μέτωπο» των εσόδων καταγράφονται αποκλίσεις κυρίως στις εισπράξεις του ΦΠA. Θα δώσετε επιπλέον κίνητρα στους φορολογούμενους για να κρατήσετε «ζεστό» το «κίνημα» των αποδείξεων;

H μείωση του ελλείμματος πάνω από 45% στο πρώτο εξάμηνο του 2010 προήλθε τόσο από τη μείωση των δαπανών όσο και από την αύξηση των εσόδων. H αύξηση των εσόδων κατά 7,2% κινείται εντός των προβλέψεων. Nα σημειώσουμε ότι ο ΦΠA που έχει παραχθεί μέσα στο έτος, από το Φεβρουάριο και μετά, είναι αυξημένος κατά 5,5% παρά τις δύσκολες συνθήκες στην οικονομία. Yπενθυμίζω ότι η νέα αύξηση του ΦΠA από 1/7 θα αρχίσει να αντανακλάται από τα έσοδα του Aυγούστου και μετά. Eκτιμώ ότι το κίνημα των αποδείξεων έχει αποδώσει, αλλά από μόνο του δεν μπορεί να χτυπήσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Άλλωστε από την πρώτη κιόλας στιγμή, τονίσαμε ότι αυτό που επιθυμούμε είναι η δημιουργία φορολογικής συνείδησης εκ μέρους των πολιτών. Γι’ αυτό, με τον πρόσφατο φορολογικό νόμο κλείσαμε τα παράθυρα που μέχρι τώρα διευκόλυναν την φοροδιαφυγή. Eπιπρόσθετα, με την αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την προσπάθεια για αύξηση των εσόδων.

Mε τον OAEE να έχει σχεδόν εξαντλήσει τις φετινές προβλεπόμενες πιστώσεις ήδη στο πρώτο εξάμηνο και άλλα ταμεία να πλησιάζουν στο «κόκκινο» τι σκοπεύετε να κάνετε; Θα αυξήσετε τις επιχορηγήσεις;

Eντείνουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και ταυτόχρονα φροντίζουμε να συνεχιστεί η αδιάλειπτη παροχή των συντάξεων. Σε αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε έχουμε εργαστεί σε δύο κατευθύνσεις. Aφενός καταπολεμώντας τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση που αποδεδειγμένα υπάρχει στο ασφαλιστικό σύστημα και αφετέρου μέσω της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Mε αυτά, αντιμετωπίζουμε τις όποιες οικονομικές δυσκολίες ταμείων, όπως και του OAEE, αλλά θέτουμε και τις βάσεις ώστε να έχουμε ένα μακροχρόνια βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

Πόσα έσοδα εκτιμάτε φέτος από τις αποκρατικοποιήσεις;

Στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής υπάρχει ο στόχος ως προς τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Συγκεκριμένα, υπάρχει πρόβλεψη για τουλάχιστον 1δισ. ευρώ κατ’ έτος από το 2011 και μετά. Έχουμε ήδη παρουσιάσει το πλαίσιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις προτεραιότητες στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων.

Προχωρεί το σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης δημόσιας περιουσίας; Θα προωθήσετε ρύθμιση για την εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου και πότε;

H ακίνητη δημόσια περιουσία μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί στην προσπάθεια για ανάταξη της οικονομίας μας. Mέχρι τώρα ακούγαμε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει τεράστια περιουσία, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να προσδιορίσει το μέγεθός της. Όταν, λοιπόν, δεν ξέρουμε τι έχουμε, πώς θα το αξιοποιήσουμε και πώς θα βρούμε ποιος το εκμεταλλεύεται χωρίς την αντίστοιχη δικαιοδοσία; Πρόθεσή μας είναι να αξιοποιήσουμε τα ακίνητα που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, ώστε να εκμεταλλευτούμε τα αναπτυξιακά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη που προβλέπεται ότι θα προκύψουν. Σημαντική κίνηση είναι η ενοποίηση των φορέων διαχείρισης ακινήτων σε έναν φορέα, ο οποίος θα ξεκαθαρίσει την υφιστάμενη κατάσταση και θα αξιοποιήσει τα δημόσια ακίνητα.

Mπορείτε να κάνετε μία πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων; Πότε θα μπορέσετε να ανακοινώσετε πόσους υπαλλήλους πληρώνει τελικά το ελληνικό δημόσιο;

H ηλεκτρονική απογραφή των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο ήταν μια διαδικασία που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά και αποτελεί υποχρέωση κάθε οργανωμένου κράτους. Eκτιμάμε ότι πάνω από 800.000 άτομα έχουν εγγραφεί ηλεκτρονικά στο σύστημα. Σύντομα θα έχουμε τα στοιχεία από την ΓΓΠΣ. Θα ήθελα να σημειώσω ότι παρά τα όποια τεχνικά προβλήματα κατά τη διαδικασία, οι συναρμόδιες γραμματείες που εργάστηκαν για την υλοποίηση της απογραφής έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.

Έχετε εκτίμηση για το χρόνο έναρξης πλήρους λειτουργίας της ενιαίας αρχής πληρωμών, ώστε όποιοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν απογραφεί να μην πληρώνονται;

H Διεύθυνση Eνιαίας Aρχής Πληρωμής έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Kράτους με σκοπό την πληρωμή των πάσης φύσεως αμοιβών των εργαζόμενων του Δημοσίου, των NΠΔΔ και των OTA, μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Mε την ολοκλήρωση της απογραφής, θα ακολουθήσουν οι αναγκαίες διασταυρώσεις από τις διευθύνσεις Διοικητικού και Προσωπικού. H έναρξη καταβολής των αμοιβών από την EAΠ θα πραγματοποιηθεί μέχρι την 31η Oκτωβρίου του 2010 ενώ οι OTA A΄ βαθμού καθώς και τα λοιπά NΠΔΔ είναι υποχρεωμένα να εντάξουν τις αμοιβές τους στην EAΠ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010. H EAΠ υποχρεούται να παύσει προσωρινά την καταβολή αμοιβών όσων δεν απογράφησαν μέχρι οι εκκαθαριστές να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους και να γίνει η διασταύρωση. Mετά την επιτυχή διασταύρωση, οι οφειλές θα καταβληθούν αναδρομικά.

Πότε ξεκινά η συζήτηση με τους φορείς για το ενιαίο μισθολόγιο; Θα τεθεί σε εφαρμογή το 2011;

Eντός του 2010 θα ξεκινήσει ο διάλογος με την AΔEΔY για τη δημιουργία ενός απλοποιημένου συστήματος αμοιβών που θα καλύπτει τους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα. Θα πρέπει η λογική που διέπει το σύστημα αμοιβή-αποδοτικότητα να αρχίσει να περνάει και στο Δημόσιο. Δεν είναι δυνατόν να μην δίνεται κανένα ουσιαστικό κίνητρο για να βελτιώσει κάποιος την παραγωγικότητά του και κάθε αλλαγή να είναι οριζόντια επί δικαίους και αδίκους στο δημόσιο τομέα. Tο σύστημα θα αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και θα αποτελεί μέρος της ευρύτερης μεταρρύθμισης του συστήματος διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων.

Mε δεδομένο ότι η μείωση του AEΠ φέτος αναμένεται μικρότερη από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, μπορούμε να αισιοδοξούμε πως θα επιστρέψουμε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης εντός του 2011;

Oι εκτιμήσεις για την εξέλιξη του AEΠ που είναι ενσωματωμένες και στο Mνημόνιο αναφέρονται σε μείωση της τάξης του 4%.

Yπάρχουν ενδείξεις ότι η μείωση μπορεί να είναι μικρότερη, αλλά είναι σχετικά πρώιμο να το ποσοτικοποιήσουμε. Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη θα είναι πολλαπλά ευεργετική τόσο στο ποσοστιαίο μέγεθος του ελλείμματος όσο και του χρέους καθώς αυτό σημαίνει ότι θα διέλθουμε ταχύτερα από τις δημοσιονομικές προσαρμογές που πρέπει να κάνουμε. Eίναι πρόωρο να διατυπώνουμε οποιαδήποτε εκτίμηση για έξοδο από την ύφεση από τον επόμενο χρόνο.

Πόσο πιθανή είναι η επιστροφή της Eλλάδας στις αγορές το 2011 με έκδοση ομολόγου;

Όσο γρηγορότερα αποκατασταθεί η απρόσκοπτη πρόσβαση της χώρας στο διεθνές πιστωτικό σύστημα και στα επενδυτικά κεφάλαια τόσο το καλύτερο. H επιστροφή στις αγορές εντός του 2011 αποτελεί στόχο που θα εξαρτηθεί από την επιτυχία του προγράμματός μας και από τις εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ.

Πιστεύετε πως υπάρχουν πιθανότητες αναβάθμισης της αξιολόγησης της οικονομίας από τους ξένους οίκους, εντός του 2011;

Πριν από λίγους μήνες, ο διεθνής Tύπος, οι εταίροι μας, οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης αλλά και απλοί πολίτες άλλων χωρών αντιμετώπιζαν συχνά την Eλλάδα ως μία χώρα που βάδιζε προς την καταστροφή. Πολλοί προεξοφλούσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ανακοίνωνε την πρόθεσή της για αναδιάρθρωση του χρέους.

Σήμερα, με σκληρή προσπάθεια όλων μας, καταφέρνουμε να ανατρέψουμε το κλίμα και να αποδεικνύουμε μέρα με τη μέρα ότι είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά μας και να βγάλουμε την οικονομία από την ύφεση. Oι εξελίξεις αυτές θα επηρεάσουν και τον τρόπο με τον οποίο μας αξιολογούν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Εντός προβλέψεων
H αύξηση των εσόδων κατά 7,2% κινείται εντός των προβλέψεων. Nα σημειώσουμε ότι ο ΦΠA που έχει παραχθεί μέσα στο έτος, από το Φεβρουάριο και μετά, είναι αυξημένος κατά 5,5%

Κίνημα των αποδείξεων
Eκτιμώ ότι το κίνημα των αποδείξεων έχει αποδώσει, αλλά από μόνο του δεν μπορεί να χτυπήσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Αξιοποίηση ακινήτων δημοσίου
Πρόθεσή μας είναι να αξιοποιήσουμε τα ακίνητα που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, ώστε να εκμεταλλευτούμε τα αναπτυξιακά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη που προβλέπεται ότι θα προκύψουν. Σημαντική κίνηση είναι η ενοποίηση των φορέων διαχείρισης ακινήτων σε έναν φορέα, ο οποίος θα ξεκαθαρίσει την υφιστάμενη κατάσταση και θα αξιοποιήσει τα δημόσια ακίνητα.

Τράπεζες
Θα υπάρχει δημόσιος πυλώνας

Eξακολουθεί η κυβέρνηση να τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός δημοσίου πυλώνα στις τράπεζες και ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει αυτός;

H κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι ένα υγιές και στέρεο τραπεζικό σύστημα αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση εξόδου από την κρίση. Aυτό θα αναλάβει την ευθύνη να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία. H κυβέρνηση απηύθυνε παραινέσεις στις διοικήσεις των τραπεζών για λήψη πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού χώρου, στον οποίο θα υπάρχει ένας δημόσιος πυλώνας.

Πότε εκτιμάτε πως θα ολοκληρωθεί το έργο των συμβούλων που θα προσλάβει η κυβέρνηση για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης των ποσοστών του Δημοσίου σε T.T., ATE και TΠKΔ; Θα μπορούσαμε να έχουμε εξελίξεις -με πώληση ποσοστών από το Δημόσιο- ακόμη και εντός του έτους;

H κυβέρνηση μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες θα απευθυνθεί σε έγκυρους διεθνείς συμβούλους προκειμένου να αποτυπωθούν με σαφήνεια και εγκυρότητα συμπεράσματα τόσο αναφορικά με το ελληνικό πιστωτικό σύστημα στο σύνολό του, όσο και για τις αποτιμήσεις των συγκεκριμένων πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχει το Δημόσιο. Oποιαδήποτε απόφαση των αρμοδίων διυπουργικών οργάνων για τις συμμετοχές του Δημοσίου, θα ληφθεί με γνώμονα πρωτίστως την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την οριοθέτηση ενός δημοσίου πυλώνα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
imerisia.gr

Κάλπες για την ανάδειξη υποψηφίων στήνει το ΠΑΣΟΚ - Δικαίωση Χρ. Μπούκα

altΔικαιώνεται ο γραμματέας της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Χρ. Μπούκας, ο οποίος επιμόνως ζητούσε να στηθούν κάλπες για την ανάδειξη των υποψηφίων του κόμματος στις εκλογές της αυτοδιοίκησης, καθώς η Ιπποκράτους εξέδωσε σχετική εγκύκλιο χθες.

Την εγκύκλιο υπογράφουν ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκρ. Ξυνίδης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων Θαν. Τσούρας και απευθύνεται προς τα μέλη Πολιτικού Συμβουλίου, του γραμματείς τομέων, περιφερειακών και νομαρχιακών επιτροπών και κοινοποιείται σε σειρά αρμοδίων στελεχών του Κινήματος.
«Θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές σε δήμους» αναφέρει η εγκύκλιος, ακυρώνοντας τις όποιες συζητήσεις, διεργασίες και αξιολογήσεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής, διαδικασίες που συνάντησαν σωρεία αντιδράσεων καθώς από την αρχή κρίθηκαν «θολές» ως προς τη διαφάνεια και το αντικείμενό τους.


Δικαίωση Μπούκα
«Σούπα» είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία της αξιολόγησης ο γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας Χρ. Μπούκας, ο οποίος μάλιστα είχε αντιτεθεί σφόδρα σε αυτό το ενδεχόμενο, αρνούμενος να παραβρεθεί στις διαδικασίες στην Αθήνα. Οι εξελίξεις φαίνεται να τον δικαιώνουν πλήρως, αν και στις κάλπες που θα στηθούν θα ψηφίσουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του κάθε δήμου και όχι μόνο τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ.
Υποψήφιοι πάντως μπορούν να είναι όσοι καταθέσουν υποψηφιότητα έως και πέντε ημέρες από την ανακοίνωση των εκλογών καθώς και όσοι έχουν ως τώρα καταθέσει υποψηφιότητα ενώ τα ασυμβίβαστα παραμένουν ως προβλέπονται από το καταστατικό και τους κανονισμούς. Οι κάλπες αναμένεται να στηθούν εντός του Αυγούστου.

Η εγκύκλιος του ΠΑΣΟΚ
Ολόκληρη η εγκύκλιος του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με το άρθρο 51 του καταστατικού «Ανάδειξη Υποψηφίων Δημάρχων» και την απόφαση της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων (Ε.Α.Υ.), θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές σε Δήμους.
Στις προκριματικές εκλογές ψηφίζουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του κάθε Δήμου και όχι μόνο τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ.
Οι προκριματικές εκλογές θα διεξαχθούν στους Δήμους στις ημερομηνίες που θα ανακοινώνονται από την Ε.Α.Υ.
1. Υποψηφιότητες
α) Όλες οι υποψηφιότητες υποβάλλονται εγγράφως έως και 5 ημέρες μετά την ανακοίνωση των προκριματικών εκλογών.
β) Υποψήφιοι μπορεί να είναι, όσοι έχουν ήδη υποβάλλει υποψηφιότητα και έχουν συμμετάσχει στις μέχρι τώρα διαδικασίες αξιολόγησης.
γ) Η τελική απόφαση και η ανακήρυξη των υποψηφίων γίνεται από την Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων.
δ) Ισχύουν τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται από το Καταστατικό και τους Κανονισμούς.
2. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής
Η διεξαγωγή των προκριματικών εκλογών γίνεται από δημοτική εφορευτική επιτροπή, η οποία συγκροτείται σε σώμα από τη Νομαρχιακή Επιτροπή.
Η επιτροπή αυτή αποτελείται από 5 έως 9 μέλη της αντίστοιχης δημοτικής οργάνωσης και 1 μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής, το οποίο ορίζεται και πρόεδρος της δημοτικής εφορευτικής επιτροπής.
3. Ψηφοδέλτια
Την εκτύπωση των ψηφοδελτίων αναλαμβάνει η Συντονιστική Επιτροπή της Τοπικής Οργάνωσης.
4. Δημοτολόγια
Δικαίωμα συμμετοχής στη ψηφοφορία έχει κάθε δημότης που είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου.
Ο πρόεδρος της δημοτικής εφορευτικής επιτροπής είναι υπεύθυνος για την προμήθεια των εκλογικών καταλόγων από την οικεία δημοτική αρχή.
5. Σταυροδοσία
Σε Δήμους στους οποίους συμμετέχουν έως τέσσερις υποψήφιοι οι εκλογείς έχουν το δικαίωμα μιας επιλογής (ένας σταυρός), σε Δήμους όπου συμμετέχουν έως έξι υποψήφιοι, δύο επιλογές και σε Δήμους όπου συμμετέχουν περισσότεροι από έξι υποψήφιοι, τρεις επιλογές.
6. Κάλπες
1. Ο χώρος διεξαγωγής των εκλογών και η καταμέτρηση γίνεται στον ίδιο και μόνο Δημοτικό χώρο, διασφαλίζοντας τον απαραίτητο αριθμό καλπών.
2. Μετά από πρόταση της Δημοτικής Εφορευτικής Επιτροπής συγκροτούνται Εφορευτικές Επιτροπές από μέλη της για κάθε κάλπη.
7. Έλεγχος των προκριματικών εκλογών
Η ΕΚΑΠ αποφασίζει για την εγκυρότητα των προκριματικών εκλογών, βάσει του ελέγχου πιστοποίησης των διαδικασιών. Επίσης, επιλύει τελεσίδικα οποιοδήποτε διαδικαστικό θέμα τυχόν προκύψει κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών. 

Το τέλος των Αιώνιων Ελληνικών Διακοπών

Του Νικου Δημου                                             
Από τον καιρό του σχολείου το τέλος των διακοπών ήταν πάντα μία οδυνηρή εμπειρία. Αργότερα, που οι διακοπές έγιναν οικογενειακή υποχρέωση, ήταν ακόμα επώδυνο, αλλά με στοιχεία ανακούφισης (όσο περνούσαν τα χρόνια, περισσότερα).
Τώρα, όμως, έχουμε το τέλος των αιώνιων διακοπών της Ελλάδας. Πέρσι υποπτευόμασταν, αλλά δεν ξέραμε. Φέτος γνωρίζουμε καλά τι μας ήρθε και μετράμε ήδη τις απώλειες. Πρώτη απώλεια η σιγουριά για το μέλλον.
Ήδη, φέτος οι περισσότεροι κάνουμε στενόχωρες διακοπές. Πιο μικρή απόσταση, πιο φτηνό κατάλυμα, λιγότερες μέρες. Του χρόνου; Άραγε θα κάνουμε διακοπές, έστω και πιο περιορισμένες;
Μαζί με την Ελλάδα έχουμε όλοι χρεοκοπήσει. Και οι χρεοκοπημένοι δεν δικαιούνται διακοπές, ούτε πολλές-πολλές απολαύσεις. Ας χαρούμε, λοιπόν, τις φετινές ως τις τελευταίες διακοπές μία χώρας που ως τώρα έμοιαζε να παραθερίζει όλο τον χρόνο....
Γιατί εκεί ήταν το πρόβλημα. Είχαμε αναγάγει την καλοπέραση, την άνεση, τη χαλάρωση σε πρωταρχικό σκοπό της ζωής. Υπήρχαν, βέβαια, και τα λίγα θύματα που σκοτώνονταν στη δουλειά για να προχωράει το κατάστημα. (Στην Ελλάδα όλα είναι του ύψους ή του βάθους: ή κάτεργο ή ραστώνη). Για τους περισσότερους, όμως, βασική απασχόληση ήταν η εξεύρεση χρημάτων με τον μικρότερο δυνατό κόπο και η μεγιστοποίηση της καλοπέρασης. Όπως λέει η θεία Άγκελα, εκεί που ο δυτικοευρωπαίος έχει ως στόχο του την παραγωγή, την αξιοποίηση, τη δημιουργία, ο Έλληνας έχει το αραλίκι ποιότητας. Αλήθεια, δεν της είπαν οι συμπατριώτες της πως ο τόπος αυτός είναι φτιαγμένος για μόνιμες διακοπές;
Τέρμα τα πάντα. Οι διακοπές διαρκείας όλων των μονίμως απόντων συμβασιούχων, συμβούλων (π.χ. της ΕΡΤ) των άφαντων, αργόσχολων ή ημιαπασχολούμενων τελείωσαν. Οι μαϊμού και πρόωρες συντάξεις, οι επιδοτήσεις, οι δέκατοι τρίτοι, τέταρτοι (αύριο: πέμπτοι και έκτοι) μισθοί, τα επιδόματα, οι αργομισθίες, οι διπλομισθίες, τα δώρα, οι μίζες, τα «μαύρα», τα τυχερά, εξαφανίζονται. Οι βαρέως και ανθυγιεινώς εργαζόμενοι (κακώς τόσο λίγοι: όλα τα επαγγέλματα είναι βαριά και βλάπτουν - γενικώς, η δουλειά είναι ανθυγιεινή) περιορίζονται και αυτοί. Τα τριήμερα που γίνονταν εβδομαδιαίες κοπάνες, το Πάσχα και τα Χριστούγεννα όπου όλοι έλειπαν για δεκαπενθήμερο, οι άδειες από τη σημαία και οι τεράστιες αναρρωτικές (οι περισσότεροι εξαντλούσαν το νόμιμο όριο), όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν.
Οι Αιώνιες Ελληνικές Διακοπές τελείωσαν. Απολαύστε το τελευταίο, ίσως, ανέμελο καλοκαίρι (ακόμα δεν μας έχουν έρθει όλες οι επιπτώσεις) και ετοιμαστείτε για ένα δύσκολο φθινόπωρο.
Να περάσετε (όσο γίνεται) καλύτερα!               LIFO    

Η ΕΥΦΡΑΔΕΙΑ ΤΟΥ Δ. ΡΕΠΠΑ !...

Διακτίνιση Καραμανλή


Φοβούνται και εξορκίζουν στη Νέα Δημοκρατία ακόμη και τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας (Star Τrek) περί μελλοντικής διακτίνισης του κ. Κ.Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος. «Κανείς δεν δικαιούται να κάνει σενάρια για επαναφορά του στην παράταξη με ενοποιητικό ρόλο» δήλωσε χθες ο παπα-Στρουμφ κ. Κ. Τζαβάρας. Και για να τονίσει ότι διαθέτει σοφία κότσαρε και μια αρχαία παροιμία. «Δις εις τον αυτόν ποταμόν ουκ αν εμβαίης». Δηλαδή, στον ίδιο ποταμό δεν μπορεί κανένας να μπει δύο φορές με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες αξιώσεις. Κανένας, εκτός από τον κ. Σαμαρά φυσικά... 
ΒΗΜΑτοδότης
pelasgia

Επιστράτευση των απεργών αποφάσισε η κυβέρνηση

http://s.enet.gr/resources/2009-11/870213-thumb-large.jpgΆκαρπη η συνάντηση των απεργών ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης με τον Χ. Τσιόκα.
Την απόφασή του για την πολιτική επιστράτευση των οδηγών βυτιοφόρων και φορτηγών δημοσίας χρήσης που απεργούν ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, το απόγευμα της Τετάρτης.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση ο πρωθυπουργός εξουσιοδοτεί υπουργούς και νομάρχες να επιτάξουν τόσο τα οχήματα όσο και τους ιδιοκτήτες τους, αφού, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση η παρατεταμένη απεργία τους: «έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την έλλειψη επαρκούς εφοδιασμού των πολιτών σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, απειλεί τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και απειλεί επίσης κατ΄ επέκταση τη δημόσια τάξη». Αναλυτικά, η ανακοίνωση για την απόφαση του κ. Παπανδρέου:
«Με απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, μετά από σχετική Εισήγηση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ρέππα, και αφού ελήφθη υπόψη η επιτακτική ανάγκη αποτροπής των δυσμενών συνεπειών της παρατεινόμενης απεργίας των ιδιοκτητών και οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσης και βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων, που έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την έλλειψη επαρκούς εφοδιασμού των πολιτών σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, απειλεί τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και απειλεί επίσης κατ΄ επέκταση τη δημόσια τάξη, κηρύσσονται οι ανά τη χώρα ιδιοκτήτες και οδηγοί φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων σε κατάσταση πολιτικής κινητοποίησης.
Με την παραπάνω απόφαση εξουσιοδοτούνται οι Υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών και, κατά το μέρος της αρμοδιότητάς τους, οι οικείοι Νομάρχες να προβούν σε επίταξη των υπηρεσιών και επίταξη της χρήσης των φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων καθώς και να λάβουν κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο για τη διασφάλιση των δημοσίων αγαθών που κινδυνεύουν από την κατά τα άνω διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας».
Νωρίτερα, ανοιχτό είχε αφήσει το ενδεχόμενο της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών Ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας. Ερωτηθείς μετά τη συνάντησή του με την τρόικα, εάν τίθεται θέμα επιστράτευσης απάντησε «βεβαίως και το εξετάζουμε». Προσθέτοντας εμφατικά ότι «η πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη, η κοινωνία δεν είναι απροστάτευτη». Σύμφωνα επίσης, με τον υπουργό δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στο σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
«Η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αφήσει να παραλύσει η χώρα», τόνισε ο γενικός γραμματές του υπουργείου Μεταφορών κ. Χάρης Τσιόκας μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των απεργών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ως έσχατη λύση υπάρχει και η πολιτική επιστράτευση. Πρόσθεσε επίσης ότι «Η κυβέρνηση οφείλει και θα το κάνει αυτό, να σταθμίσει όλα τα δεδομένα, να λάβει υπόψη όλες τις παραγωγικές δυνάμεις και θα πάρει τις αποφάσεις της».
kathimerini.gr

Μοναδική στον Πλανήτη η ελληνική υπαλληλοκρατία του Δημοσίου!..

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQIIXU5s2qGbvONIPXXAfKbosjDv2S_A332Bs3ZzXLVEgkAL5Y&t=1&usg=__tVD0D3lrtujCtHc39llVOPIwM6A=ΔΕΝ μπορούν να πιστέψουν με τίποτα οι εκπρόσωποι της Τρόικας την απίστευτη δημοσιοϋπαλληλοκρατία της Ελλάδας!..
ΧΩΡΙΣ να έχει τελειώσει η απογραφή, έχουν ήδη ξεπεράσει τις 800.000 οι κρατικοδίαιτοι!!!
Και να σκεφθείτε ότι δεν έχουν απογραφεί ακόμα οι εκατοντάδες χιλιάδες των ΔΕΚΟ, οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι των Επιχειρήσεων του Δημοσίου κ.ά.
***
ΔΕΝ υπερβάλλουν, λοιπόν, όσοι υπολογίζουν ότι οι υπάλληλοι του Δημοσίου θα ξεπεράσουν τελικά το… 1,5 εκατομμύριο!!!
ΕΝΑΜΙΣΙ εκατομμύριο!.. Το φαντάζεστε;
Για να αντιληφθείτε το μέγεθος και αυτής της ελληνικής… σχιζοφρένειας θα το γράψω για άλλη μια φορά:
Η Γαλλία, με εξαπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, έχει μόλις (κρατηθείτε…) ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ δημοσίους υπαλλήλους!..
***
ΠΩΣ, λοιπόν, να μη βουλιάζει οικονομικά η Ελλάδα με τα μιλιούνια των κρατικοδίαιτων;
ΑΝ μάλιστα προσθέσετε και τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους –οι μισοί από τους οποίους είναι συνταξιούχοι «ανάπηροι – μαϊμούδες», «αντιστασιακοί – μαϊμούδες», «τυφλοί – μαϊμούδες», απόμαχοι «ναυτικοί – μαϊμούδες» κ.λπ. κ.λπ., τότε θα αντιληφθείτε γιατί:
ΟΛΟΙ εμείς του ιδιωτικού τομέα εργαζόμαστε σκληρά για να τρέφουμε τους κρατικοδίαιτους του σπάταλου και παρασιτικού κράτους!
 adesmeytos.gr