Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

ΑΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΟΛΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ

του Αλέξανδρου Καρατζήμου

Το Χειμώνα του 2004, λίγες μόλις μέρες από όταν ανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μερικές δεκάδες νέων αναμένοντάς τον στα γραφεία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στη οδό Κωλέττη, στα Εξάρχεια, φωνάζαμε ένα σύνθημα το οποίο έμελε να διαχυθεί με ρυθμούς καταιγίδας σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας.“ΓΙΩΡΓΟ ΠΡΟΧΩΡΑ ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΟΛΑ”Όταν έφτασε ο νέος τότε πρόεδρος ανταπάντησε, με προβληματισμένο αλλά και αποφασιστικό ύφος, δείχνοντας να έχει πλήρη επίγνωση για το τι λέει, λέγοντας:«Να είστε βέβαιοι. Θα τα αλλάξω ΟΛΑ»Και όλοι οι παρευρισκόμενοι ενθουσιαστήκαμε.Ενθουσιαστήκαμε, αλλά κάνεις μας ίσως δε ήταν σε θέση να κατανοήσει το μέγεθος του ΟΛΑ του Γιώργου Παπανδρέου.Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι οι μεγάλες αλλαγές και στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως για να αφομοιωθούν από την κοινωνία χρειάζονται ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Στο μεσοδιάστημα αυτό των πέντε-έξι χρόνων, έως το Φθινόπωρο του 2008 από όπου οι πολιτικές προτάσεις του νέου ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρεου ηγεμόνευσαν μέσα στην κοινωνία και τον Οκτώβρη του 2009 που αυτή η πολιτική ηγεμονία μετατράπηκε σε εκκωφαντική εντολή ανατροπών του ελληνικού λαού στις κάλπες, όλοι προβληματιστήκαμε για το αν αυτό το νέο ύφος και ήθος, αυτός ο διαφορετικός τρόπος πολιτικής στάσης και δράσης, αν όλοι αυτοί οι νεωτερισμοί που έφερνε στο κίνημα ο σημερινός πρωθυπουργός, θα είχαν ανταπόκριση σε μια ελληνική κοινωνία που έχει συνηθίσει αλλιώς τη σχέση της με την πολιτική και τους πολιτικούς. Σε έναν κομματικό χώρο που και αυτός έχει προσδιορίσει πολύ διαφορετικά τον ρόλο του από αυτόν που έχει στο νου του ο Γιώργος Παπανδρέου για το κόμμα.Κάποιοι, επηρεαζόμενοι και από τα διάφορα φερέφωνα των κάθε λογής οικονομικών και εκδοτικών συμφερόντων, οδηγήθηκαν και σε προσπάθειες αμφισβήτησης και πολλές φορες γελοιοποίησης και χλευασμού των επιφερούμενων αλλαγών.Κάποιοι άλλοι οδηγήθηκαν ακόμα και σε απρεπή και δηλητηριώδη σχόλια μέχρι και για το πρόσωπο του σημερινού πρωθυπουργού περί ανικανότητας να διοικήσει το κόμμα του και τη χώρα.
Τώρα και μετά την πεντακάθαρη εντολή της ελληνικής κοινωνίας στο ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου όφειλει να κάνει πράξη όλες εκείνες τις ανατροπές τις οποίες προσδοκά ο εντολέας του ελληνικός λαός.Οι πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης έχουν επαναφέρει το χαμόγελο στα πρόσωπα όλων των Ελλήνων, έχουν επαναφέρει τη λέξη ελπίδα στο λεξιλόγιο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Παράλληλα, δείχνουν ξεκάθαρα σε όλους ότι πράγματι το μέγεθος των αλλαγών το οποίο είχε στο νου του ο Γιώργος Παπανδρέου και το φέρνει τώρα ως κυβερνητικη πράξη, ξεπερνούσε κατά πολύ αυτό το οποίο είχαμε κατανοήσει ακόμα και εμείς οι υποστηρικτές του.
Οφείλουμε όμως και εμείς να “πάρουμε χαμπάρι” ότι τίποτα δεν είναι ίδιο από την 5η Οκτώβρη και μετά. Οι κανόνες του παιχνιδιού άλλαξαν.Η κομματοκρατία και οι πελατειακές σχέσεις δεν θα είναι ένα δεδομένο. Η αξιοκρατία δεν θα είναι ένα νεφελώδες ζητούμενο. Θα είναι ένας από του βασικούς πυλώνες για την ανασυγκρότηση της χώρας.Οφείλουμε να κατανοήσουμε και να αφομοιώσουμε το νέο πλαίσιο το οποίο τίθεται από τον πρωθυπουργό και να προχωρήσουμε στις δικές μας προσωπικές ανατροπές με τις παροχημένες αγκυλωτικές αντιλήψεις μας περί κράτους λάφυρου στα χέρια των νικητών (και γενικά και επιμέρους), διότι αν αυτό δε γίνει θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στη νομοτελειακή πτώση και μάλιστα- και λόγω του ότι ο κόσμος είναι απολύτως υποψιασμένος- η πτώση θα είναι πολύ πιο γρήγορη από ότι φανταζόμαστε.Η κοινωνία μας κυρίως και όχι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αυτή που μας καλεί να είμαστε ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ και όχι ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.
Ας το πάρουμε όλοι χαμπάρι….
* Ο Αλέξανδρος Καρατζήμος είναι Ναυπηγός Τεχνολόγος Μηχανικός και Μέλος ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας (karatzimos_alex@hotmail.com )

Στην Ελλάδα στις 20 και 21 Νοεμβρίου οι Pet Shop Boys

Στην Ελλάδα θα βρεθούν οι πρίγκιπες της dance-pop Pet Shop Boys το Νοέμβριο για δύο συναυλίες στο πλαίσιο της περιοδείας τους Pandemonium Tour. Έτσι, θα βρεθούν την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στην Αθήνα, στον νέο συναυλιακό χώρο Metropolitan Expo (στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος) και το Σάββατο 21 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Η συναυλία τους αναμένεται να εξελιχθεί σε μια πραγματική υπερπαραγωγή. Στην Αθήνα, ο νέος χώρος Metropolitan Expo, όπου θα φιλοξενηθεί το υπερθέαμα στεγάζει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 160.000 τμ και χωρητικότητας 12.000 ατόμων! Οι Pet Shop Boys είναι ένα συγκρότημα 50.000.000 πωλήσεων. Έχει στο ενεργητικό του 4 υποψηφιότητες Grammy και πολλά number one hits, μεταξύ των οποίων το «Always On My Mind», «It's a sin», «Heart» κ.α.

Τα πήραν όλα και έφυγαν ...πριν κλείσουν οι κάλπες!


Από τις πρώτες μεσημεβρινές ώρες της περασμένης Κυριακής είχε στηθεί η επιχείρηση "εκκενώστε το Μαξίμου" .Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα που παρακολουθούσε με δημοσιογράφους απο το πρωί της περασμένης Κυριακής τις κινήσεις μέσα και έξω από το Μαξίμου από τις μία το μεσημέρι και ενω στο μέγαρο ήταν ο Πρωθυπουργός μετά την επιστροφή του απο την Θεσσαλονίκη εντάθηκε η μετακόμιση!

ΝΔ προς δελφίνους: βρείτε λύση

Κάλεσμα προς τους «4» υποψήφιους για την προεδρία της ΝΔ για την εξεύρεση κοινής λύσης στο θέμα της εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ απηύθυνε η Επιτροπή Συνεδρίου του κόμματος, εξουσιοδοτώντας τον Δημήτρη Σιούφα να έλθει σε επαφή μαζί τους. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Δημήτρης Σιούφας τόνισε ότι έχει ήδη έλθει σε επαφή με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία του απάντησε ότι έχει καταθέσει τις προτάσεις της και πέραν αυτού ότι θα αποδεχθεί όποια λύση συμφωνηθεί, αρκεί να καταλήγει στη διασφάλιση της ενότητας του κόμματος. Στη συνέχεια ο κ. Σιούφας επικοινώνησε με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος του εξήγησε ότι το απόγευμα πρέπει να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια του νέου δημαρχείου της πόλης. Ωστόσο, δήλωσε ότι θα αποδεχθεί οποιαδήποτε πρόταση συμφωνηθεί. Οι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Αντώνης Σαμαράς συμφώνησαν να προσέλθουν στα γραφεία της ΝΔ στις 7 το απόγευμα.

ΠΑΣΟΚ: Αποσύρουν τον νόμο Πετραλιά για μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ορίων ηλικίας

Στην κατάργηση του τελευταίου νόμου που ψήφισε η Ν.Δ., με τον οποίο αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2013 και μειώνονται οι συντάξεις, θα προχωρήσει η νέα κυβέρνηση. Η «απόσυρση» του νόμου Πετραλιά θα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης με τις οποίες θα δοθεί το στίγμα της οικονομικής πολιτικής και των αλλαγών στο Ασφαλιστικό, που θα κινούνται στη γραμμή των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ. Από την κατάργηση των σχετικών διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου της Ν.Δ. εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περίπου 1,5 εκατ. ασφαλισμένοι σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες και στα Ταμεία Τύπου. Παράλληλα η κυβέρνηση αναμένεται να εξαγγείλει ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό με επιπλέον χρηματοδότηση των Ταμείων, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ασφυξίας στην οποία βρίσκονται και να μπορέσουν να καταβάλουν τις συντάξεις των επόμενων μηνών. Επίσης σχεδιάζονται παρεμβάσεις που θα αποσκοπούν στη συντόμευση του χρόνου απονομής των συντάξεων, στη σύσταση Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης και στον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής και των δαπανών υγείας.

Παπανδρέου: Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα δοθούν στους πολίτες

Δεσμεύσεις για καλύτερη αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, προκειμένου να αποδοθούν στους κατοίκους των περιοχών που τις φιλοξενούν, αλλά και σε όλους τους πολίτες, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του τις Ολυμπιακές Eγκαταστάσεις Ελληνικού και Φαλήρου. Νωρίτερα, απευθύνοντας χαιρετισμό από την Ακρόπολη με αφορμή την 65η επέτειο από την απελευθέρωση της Αθήνας από τα στρατεύματα κατοχής τόνισε ότι «όταν οι Έλληνες αγωνίζονται ενωμένοι, πετυχαίνουν τους στόχους τους». Μιλώντας από τον Ιερό Βράχο, πρόσθεσε, ότι την ιστορία τη γράφουν οι απλοί άνθρωποι και υπογράμμισε: «Και σήμερα ενωμένοι όπως και τότε, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Ελλάδα της Δικαιοσύνης, της ισότητας, της ασφάλειας και της ευνομίας και να κερδίσουμε το μέλλον που μας αξίζει».
«Γιορτάζουμε σήμερα μια ξεχωριστή ιστορική στιγμή. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε όσους αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Αθήνας, για να τιμήσουμε όσους έδωσαν μια άνιση αλλά νικηφόρα μάχη. Είμαστε εδώ για να αντλήσουμε δύναμη και έμπνευση», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Παράλληλα, επίσκεψη στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ελληνικού και του Φαλήρου πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και Πολιτισμού και Τουρισμού Πάνο Γερουλάνο, καθώς και από τον «αρχιτέκτονα της Βαρκελώνης» Ζουζέπ Ασεμπίλιο. Ο αρχιτέκτονας και πολεοδόμος, που είναι υπεύθυνος για το «θαύμα» της Ολυμπιακής Βαρκελώνης, συνόδευσε τον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό κλιμάκιο στην επίσκεψή τους στην πυρόπληκτη Ηλεία την Κυριακή. Όπως ανακοινώθηκε, στο σχέδιο για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών ο Ζ.Ασεμπίλιο θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, και ειδικά για την Ολυμπία ο στόχος είναι «να καταστεί πρότυπη πόλη αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και οικιστικής ανάπτυξης».
http://www.tanea.gr

Άρχισαν τα «όργανα» !!!


Αυτά κάνε Κε Πρωθυπουργέ!!!

Κε Πρωθυπουργέ, (πλέον, γιατί αυτό το κείμενο γράφτηκε μήνες πρίν...)Αν εφαρμόσεις τα παρακάτω μέτρα θα βαρεθείς να είσαιπρωθυπουργός!!!Είναι γραμμένο απο έναν τυπικό εκπρόσωπο του μέσου Ελληνα πουδόξα τω Θεώ μέχρι τώρα στη ζωή του δεν ζήτησε ΚΑΜΜΙΑ κομματική«εξυπηρέτηση» απο κανέναν και εύχεται να μην το κάνει ποτέ, καιπου πιστεύει οτι το προσωπικό του καλό και συμφέρον θα προέρθειμέσα απο την πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας. Επι πλέον είναι και παλιοσειρά σου εκεί στην Αλεξανδρούπολη και στασκηνάκια του Εβρου τω καιρώ εκείνω.1. Προσοχή στα λαμόγια της τελευταίας στιγμής που οσμίζονται τοννικητή και πάγια προσκολώνται στο κόμμα που έχει το ρεύμα ώστεκάθε Δευτέρα μετά τις εκλογές να είναι ΠΑΝΤΑ με τους νικητές γιανα φάνε οτι τους καθήσει2. Φύτεψε 10 μουριές συμβολικά σε εμφανή χώρο και δήλωσε οτιεκεί θα κρεμάσεις εικονικά τα 10 πρώτα λαμόγια του κόμματός σουή όποιους άλλους που θα βάλουν έστω και το μικρό δαχτυλάκι τουςστο κρατικό μέλι...

ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΤΑΤΟ

http://freskoprama.blogspot.com/

Παραιτήθηκε ο Αθανασόπουλος από τη ΔΕΗ...

Την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ υπέβαλε στην κυβέρνηση ο Τάκης Αθανασόπουλος, όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία. «Ο κύριος Αθανασόπουλος έθεσε στη διάθεση των υπουργών Οικονομίας και Ενέργειας την παραίτηση με επιστολή του στις 7 Οκτωβρίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΕΗ που πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ακόμη, αν κάνει αποδεκτή την παραίτησή του.
http://press-gr.blogspot.com

Αφησε πισω του συντριμια….


TALENT SHOW !...


ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ...ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ!

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, το χαβά της!
"Η Τελευταία μάχη, Καραμανλή - Παπανδρέου..."!
Είναι πρόδηλο ποια, η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, δεν θα ήθελα ποτέ να αποχαιρετήσει τον κ. Καραμανλή. Ίσως να διαισθάνεται αυτό που έρχεται.12 χρόνια μετά λοιπόν κάθε αξιοπρεπής Νεοδημοκράτης, βλέπει τον άνθρωπο που πίστεψε περισσότερο από κάθε άλλον,να προσέρχεται στην τελευταία του πολιτική πράξη, ηττημένος και χωρίς καμία προοπτική για το αύριο.Κι όμως ακόμη και τώρα, στον ίδιο άνθρωπο, εναποθέτουν τις ελπίδες τους, πολύ φίλοι της γαλάζιας παράταξης. Αυτό το ξέρει καλά και η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, μετά τον Καραμανλή υπάρχουν δελφίνοι, αλλά όχι Αρχηγοί! Δεν υπάρχουν εγγυητές της ενότητας και της ιδεολογικής επανατοποθέτησης, της Δεξιάς παράταξης.Προσπαθεί η εφημερίδα να συστρατεύσει ένα μέρος της Δεξιάς, πίσω από την ανάγκη, να παραμείνει ο Καραμανλής στην Προεδρία της ΝΔ.
Πιθανότητες τέτοιες δεν υπάρχουν...αλλά η Ελπίδα, για την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και αρκετούς Νεοδημοκράτες, πεθαίνει τελευταία!
http://peiratikopress.blogspot.com

Κε Καραμανλή, πες αλεύρι….το Μαγγανάρι…σε γυρεύει

Κι επειδή η περίοδος χάριτος τελείωσε, έχουμε και λέμε…..Άντε Κώστα μου να ξαποστάσεις στο αγαπημένο σου Μαγγανάρι της Ίου, γιατί τέτοια κούραση που τράβηξες πεντέμισι χρόνια πρωθυπουργός, δε μολογιέται. Ίδρωσες παιδάκι μου να μας κυβερνάς, να σου δώσουμε κι εσένα μια πετσέτα να σφουγγιστείς. Τι λέω μια πετσέτα; Εσύ, όλη την ετήσια παραγωγή του Κλωτσοτήρα στα Τρίκαλα, θα χρειαστείς! Τράβα λοιπόν παλληκάρι μου στην Ίο, να ξανασάνεις και που είσαι Κώστα μου, έχει κι ένα γιδοτύρι στη χώρα, μούρλια! Για να μη σου πω και για το κατσικάκι στη λαδόκολλα, όπως στρίβεις για Μυλοπόταμο, να τρώει η μάνα και του παιδιού να μη δίνει! Αλλά για να σοβαρευτούμε τώρα, δεν φταις κι εσύ. Οι βαρώνοι του κόμματος φταίνε, που όταν σου φυστικώσαν την αρχηγία του κόμματος, το 1997, σου τάξανε κιόλας ότι δεν θα σ΄ έχουν να κουράζεσαι, να βασανίζεσαι, θα σ΄ έχουν να τρως, να πίνεις και να στολίζεσαι. Τους πίστεψες κι εσύ, έγινες πρωθυπουργός κι αραλίκι….Αμ, δεν είναι έτσι Κώστα μου, πρωθυπουργία με αυτόματο πιλότο, δεν γίνεται. Κι όταν μάλιστα τον αυτόματο πιλότο, τον έκανε ο Ρουσόπουλος και στο τέλος ο Σουφλιάς. Σ΄ αμόλησαν τελικά απ΄τα τρεις χιλιάδες πόδια, χωρίς αλεξίπτωτο και πάρε ένα δεκάρι και βάλε διαφορά απ΄ το Γιώργο, να είναι όλο δικό σου, να χεις να πορεύεσαι. Και σου φώναζε η Νατάσα, να πεις δεν σου φώναζε; «Σήκω βρε άντρα να δουλέψεις, σήκω να πρωθυπουργέψεις!» Τίποτε εσύ. Σου ματαφώναζε η γυναικούλα «μη βροντοχτυπάς τις χάντρες, η δουλειά κάνει τους άντρες, το γιαπί, το πιλοφόρι, το μιστρί», άλλαζες πλευρό εσύ. Κι εντάξει δεν είπαμε να ανέβεις και στη σκαλωσιά, όσο όμως για ένα νομοσχέδιο της προκοπής, έ κομματάκι σαν κράτος, το χρειαζόμασταν. Αλλά εσύ ήσουν της μεσογειακής σχολής « μη μου τον κο… τάρρατε».Κι όταν σηκωνόσουν από καταγής, για να ξεσκονήσουν την πολυθρόνα στο Μαξίμου, ρώταγες τον Ρουσόπουλο « πως πάνε οι δημοσκοπήσεις;» - «Καλά Πρόεδρε» σου έλεγε αυτός «κοιμήσου ήσυχος» και κοιμόσουν εσύ κι αλώνιζε αυτός! Που σαν σωστός και δήθεν πρώην ψωμολίσας αριστερός, το μόνο που ήθελε όταν του δόθηκε η ευκαιρία, ήταν να γίνει ένας νυν μεγαλοαστός. ( Έχει νταντέψει τέτοιους η ΚΝΕ, με το κιλό). Και τα κατάφερε βέβαια κι όταν ξύπνησες εσύ…..πιάσε τ΄ αβγό και κούρευτο. Και να πω ότι έβαλες μυαλό, πάλι επαναπαύτηκες. Άσε τώρα να κυβερνήσει ο Σουφλιάς είπες και ξαναβολεύτηκες. Μ΄ αυτά και μ΄αυτά, ξάπλα εσύ….. μάσα οι υπουργοί! Η Διεθνής κρίση σας έφταιγε, πιπιλίζατε και την καραμέλα. Και τελικά όταν βγήκες απ΄ τη χειμερία νάρκη Κώστα μου, έτριβες τα μάτια σου και δεν το πίστευες! Ο Γιωργάκης, όπως απαξιωτικά έλεγε στα κανάλια και ο δικός μας ο Κατής (πρώην αντινομάρχης κι αρχισυνδικαλιστής) ο Γιωργάκης λοιπόν έγινε Γιώργαρος τώρα Κώστα μου και χωρίς να θέλω να σε πληγώσω του λόγου σου, ξαναματάγινες Κωστάκης και σαν Κωστάκη φοβάμαι θα σε γράψει και η ιστορία. Βρε πως αλλάζουν οι καιροί και δυστυχώς αυτά έχει η ζωή. Ας πρόσεχες κι ας δούλευες, γιατί για πεντέμισι συναπτά έτη, μάλλον εμάς……παραδούλευες!!

Ben Gunn: ένας blogger από τη φυλακή αγωνίζεται για πολιτικά δικαιώματα

Ο Ben Gunn ήταν 14 χρονών όταν σκότωσε ένα συνομήλικό του και ομολόγησε το έγκλημά του. Σήμερα, μετά από 30 χρόνια αγώνα για τα δικαιώματα των κρατουμένων, η ειρηνική του αντίσταση και το blog του στο διαδίκτυο έχουν εξοργίσει τις διωκτικές αρχές, που αρνούνται να τον απελευθερώσουν. Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές στη Βρετανία αναμένεται να παραχωρήσει στους φυλακισμένους το δικαίωμα της ψήφου. Και αυτή η κατάκτηση θα είναι το αποτέλεσμα των – ειρηνικών – αγώνων δύο φυλακισμένων για πάνω από δύο δεκαετίες, του John Hirst, ο οποίος έχει πλέον αφεθεί ελεύθερος, και του Ben Gunn, ο οποίος κρατείται ακόμα, 20 ολόκληρα χρόνια μετά τη λήξη της ποινής που του επέβαλε το δικαστήριο. Στα 30 συνολικά χρόνια που διάνυσε στη φυλακή, ο Ben Gunn έγινε γνωστός για την ειρηνική δράση του για την προώθηση των πολιτικών δικαιωμάτων, την αντίστασή του σε εξευτελιστικές πρακτικές των σωφρονιστικών υπαλλήλων και τη συγγραφική του δράση, τόσο σε εφημερίδες των κρατουμένων, όσο και στο προσωπικό blog του στο διαδίκτυο. Εκμεταλλεύθηκε τα χρόνια της κράτησης για να τελειώσει την εκπαίδευσή του και να αποκτήσει ένα πρώτο πανεπιστημιακό πτυχίο στις επιστήμες και ένα Μάστερ με θέμα τις ειρηνευτικές διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή, παραμένοντας φυλακισμένος, έχει ήδη ξεκινήσει τη διδακτορική του διατριβή, μία έρευνα σχετικά με τις μορφές μη βίαιης αντίστασης στις φυλακές. Ο Ben Gunn ήταν 14 χρονών όταν μια μέρα, γυρίζοντας σπίτι μαζί με ένα συνομήλικό του, ξεκίνησε έναν έντονο καβγά μαζί του και τον χτύπησε τόσο δυνατά, που τον τραυμάτισε θανάσιμα. Αποσβολωμένος, τηλεφώνησε στην αστυνομία και παρέμεινε στον τόπο του θανάτου ώσπου να φτάσουν οι αστυνομικοί, ομολογώντας αμέσως την ενοχή του. Όλα αυτά τα χρόνια, επέμεινε ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει το φίλο του, αλλά «το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Τον σκότωσα», παραδέχεται νηφάλια. Γι’ αυτό και ομολογεί ότι τα πρώτα χρόνια μετά τη φυλάκισή του τα πέρασε με τρομερές ενοχές και υπέβαλε τον εαυτό του σε απόλυτη πειθαρχεία, σε μια προσπάθεια να «αναμορφώσει τις πτυχές της προσωπικότητάς του που νοσούσαν και τον οδήγησαν στην αποτρόπαια πράξη που έκανε», όπως έχει δηλώσει.
Είκοσι χρόνια ειρηνική αντίσταση
Βασικό στοιχείο της πολιτικής δράσης του Ben Gunn στη φυλακή ήταν η αποχή από οποιαδήποτε μορφή βίας, με ταυτόχρονη την αντίσταση σε κάθε δράση των σωφρονιστικών υπαλλήλων που εξευτελίζει την προσωπικότητα των κρατουμένων. Οι ειρηνικές του αντιδράσεις και ο καυστικός του λόγος, ωστόσο, είναι η αιτία για την οποία ο Ben Gunn, 20 χρόνια μετά τη λήξη της ποινής του, βρίσκεται ακόμα στη φυλακή. Γιατί δεν κλείνει απλά το στόμα του, λοιπόν, ώσπου να πάρει το «πράσινο φως» και ως ελεύθερος πλέον άνθρωπος να συνεχίσει τη δράση του εκτός φυλακής; «Αντιλαμβάνομαι το έγκλημα που διέπραξα ως μία κατάχρηση εξουσίας από μέρους μου εις βάρος ενός άλλου ανθρώπου. Για το λόγο αυτό, δε μπορώ να ανεχθώ την κατάχρηση εξουσίας σε βάρος των κρατουμένων, εκ μέρους των σωφρονιστικών υπαλλήλων», δηλώνει στην εφημερίδα «Guardian» και παραμένει πιστός στο μη βίαιο αγώνα του για τα δικαιώματα των κρατουμένων. Ως κρατούμενος, ο Ben Gunn δεν έχει ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ωστόσο, δημιούργησε το προσωπικό του blog, στέλνοντας με φακέλους σε φίλους του τα κείμενά του, οι οποίοι στη συνέχεια τα αναρτούσαν στο blog. Όταν οι σωφρονιστικές αρχές το αντιλήφθηκαν, επέβαλαν περιορισμούς και στην αλληλογραφία του. Ωστόσο, ο Ben Gunn δεν τα παρατά τόσο εύκολα, δε σταματά τον αγώνα, και προσπαθεί να στέλνει κείμενα όποτε έχει την ευκαιρία. Γι’ αυτόν ο αγώνας για αξιοπρέπεια δε σταματάει ποτέ, δεν έχει χρονικό όριο λήξης – σαν τις ποινές – και δεν περνάει ποτέ από το δρόμο της βίας. Τα κείμενα του Ben Gunn μπορείτε να διαβάσετε στο προσωπικό του blogspot
http://www.tvxs.gr

"Ο νέος δίχρονος Αϊνστάιν;"

"Και ενώ τα άλλα δίχρονα παιδάκια μόλις ανακαλύπτουν την απόλαυση της παιδικής χαράς, ο Oscar Wrigley προτιμάει να διαβάζει για την άγρια ζωή ή την ιστορία της αρχαίας Ρώμης. Αυτό το παιδί ηλικίας 2 ετών και 5 μηνών έχει γίνει το νεότερο αγόρι στην Βρετανία που έγινε αποδεκτό από την Mensa. Με IQ τουλάχιστον 160, έχει την ίδια βαθμολογία στα τεστ με τον Αϊνστάιν και τον Stephen Hawking. "Ο Oscar πρόσφατα έλεγε στην γυναίκα μου για τον αναπαραγωγικό κύκλο των πιγκουίνων", δήλωσε ο πατέρας, Joe, 29 ετών."Τα μέλη του κέντρου πληροφοριών για χαρισματικά παιδιά στο Solihull, είπαν ότι ο Oscar είναι ένα από τα ποιο ευφυή παιδιά που έχουν ποτέ συναντήσει. Η ευφυΐα του είναι κυριολεκτικά εκτός κλίμακας μιας και το 45λεπτο τεστ Stanford-Binet δεν είναι ικανό να μετρήσει πάνω από τα 160. Ο καθηγητής Peter Congdon θεωρεί ότι από πλευράς νοημοσύνης έχει σπανιότητα 1 στα 100.000 παιδιά. Οι γονείς του Oscar είπαν ότι άρχισε να μιλάει όταν ήταν 9 μηνών και μέχρι τους 18 μήνες άρχισε να απαγγέλλει το αλφάβητο στο μπάνιο. Μέχρι την ηλικία των 2 ετών διέθετε λεξιλόγιο που αριθμούσε χιλιάδες λέξεις, όταν τα παιδιά στην ηλικία αυτή κατέχουν γύρω στις 50. Έχει ήδη δείξει ενδιαφέρον για την μουσική και ζήτησε ένα σαξόφωνο για τα Χριστούγεννα, παρά το γεγονός ότι τα δάκτυλα του είναι πολύ μικρά για να παίξει. "Θα καθίσει στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου ακούγοντας το soundtrack του Indiana Jones και θα παίζει κουνώντας τα δάκτυλα του, αναγνωρίζοντας τα όργανα που ακούγονται".
http://apolitistosteki.blogspot.com

ΜΟΥ ΤΟΝ ΚΡΑΤΑΣ ΝΑ ΑΝΑΨΩ ΕΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ...

http://molemou1.blogspot.com

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρότυπο πράσινης ανάπτυξης η Ηλεία

Τη μετατροπή της Ηλείας σε πρότυπο νομό πράσινης ανάπτυξης που θα αποτελέσει το πρόκριμα για ανασυγκρότηση ολόκληρης της χώρας, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια ανοιχτής σύσκεψης που είχε με τοπικούς φορείς στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, περιοχή που, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, θα επισκεπτόταν πρώτη ως πρωθυπουργός. Επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει άμεσα το επικαιροποιημένο νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της περιοχής. Συνοδευόμενος από τους ΄΄κατ' εξοχήν αρμόδιους υπουργούς για την ανασυγκρότηση της περιοχής΄΄ Δ. Ρέππα, Κ. Μπατζελή, Μ. Χρυσοχοΐδη, Τ. Μπιρμπίλη και Π. Γερουλάνο, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επίσκεψη αυτή «ως χρέος της πολιτείας».Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο Ισπανός αρχιτέκτονας-χωροτάκτης και αναμορφωτής της πόλης της Βαρκελώνης, Γιόζεφ Αθεμπίγιο, ο οποίος θα συμβάλει μαζί με τους υπουργούς και τους Ελληνες επιστήμονες στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της περιοχής. «Είμαι εδώ για να ξεκινήσουμε όλοι μαζί μία συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της Ηλείας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και διαβεβαίωσε ότι «οι δεσμεύσεις μας θα γίνουν πράξεις» και πως «μετά τον απαραίτητο διάλογο και επικαιροποίηση όπου χρειάζεται, θα ψηφίσουμε άμεσα το νομοσχέδιο που είχαμε καταθέσει για την ανασυγκρότηση της περιοχής».Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο σχεδιασμός για το πρόγραμμα ενσωματώνει τις ανησυχίες και τις ελπίδες των πολιτών με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά και άλλα που δημιουργούν την υποδομή για ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης, την Πράσινη Ανάπτυξη. Χαρακτήρισε δε ως στοίχημα για την Ελλάδα να μπορέσει να οικοδομηθεί πάνω στις πληγές των πυρκαγιών και των σεισμών, αυτό το πρότυπο ανάπτυξης. Ακόμα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο θα συνδυαστεί με θεσμικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών για την αποκέντρωση και την περιφέρεια. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι στόχος του προγράμματος είναι η Αρχαία Ολυμπία να γίνει πρότυπη πόλη αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και οικιστικής ανάπτυξης και είπε ότι γι΄ αυτό προβλέπεται η ίδρυση σχολής αθλητισμού, ολυμπισμού και πρότυπης ανάπτυξης, η δημιουργία διεθνούς πρότυπου ολυμπιακού αθλητικού κέντρου και η ανάπτυξη του διεθνούς ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας. «Ολα αυτά θα γίνουν με την κινητοποίηση του πολίτη και των φορέων, αλλά και των κεφαλαίων», επισήμανε
http://www.nooz.gr