Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

πάρε, πάρε...

eleytheres_adeies
epikairo.gr

Τσίπρας: Απούσα στις διαπραγματεύσεις για το χρέος η κυβέρνηση

Τσίπρας: Απούσα στις διαπραγματεύσεις για το χρέος η κυβέρνηση Αποχή από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος, την ώρα που "η χρεοκοπία είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά", καταλογίζει στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, φέρνοντας επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.
Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει πρωταγωνιστήσει "στη διαμόρφωση υποτιθέμενων λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες επιτείνουν το πρόβλημα του ελληνικού δημόσιου χρέους και φτωχοποιούν τον ελληνικό λαό".
Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει, στην Ρώμη κυβερνήσεις άλλων κρατών, τράπεζες και αγορές συζητούν για το ελληνικό χρέος και την πανευρωπαϊκή οικονομική κρίση, "με την Ελλάδα ουσιαστικά απούσα από τη διαπραγμάτευση".
"Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει τον κίνδυνο της επερχόμενης χρεοκοπίας και συμπεριφέρεται ως παρατηρητής, με αποτέλεσμα η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής να προετοιμάζει αποφάσεις και λύσεις αποσπασματικές, που θα δίνουν μία μικρή παράταση στο πρόβλημα, μία λύση "μπάλωμα" με κύριο στόχο τη διάσωση των τραπεζών και όχι τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας όπως ακριβώς συνέβη με το Μνημόνιο 1", παρατηρεί ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας ζητά από τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, να διευκρινίσει γιατί η κυβέρνηση είναι "ουσιαστικά απούσα" από τις διαπραγματεύσεις εκπροσώπων κυβερνήσεων της Ε.Ε. και τραπεζικών ομίλων, που αφορούν στα σενάρια διαχείρισης του ελληνικού χρέους.
Προτείνει τέλος μια δομική ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα του χρέους, που θα περιλαμβάνει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, μεταφορά χρέους στην ΕΚΤ, χωρίς συνέπειες, όπως επισημαίνει, για τα ασφαλιστικά ταμεία και χωρίς νέα βάρη για τους εργαζόμενους.
ethnos.gr

Στο 15,8% η ανεργία τον Απρίλιο


Στο 15,8% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο, έναντι 11,9% που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, εμφάνισε μείωση σε σχέση με το Μάρτιο 2011, που είχε διαμορφώθεί στο 16,2%.
Το σύνολο των απασχολουμένων το φετινό Απρίλιο εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.183.332 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 786.459 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.365.072 άτομα.
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 240.567 άτομα σε σχέση με το Απρίλιο του 2010 (μείωση 5,4%) και κατά 1.993 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2011 (αύξηση 0,05%).
Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 207.736 άτομα σε σχέση με το Απρίλιο του 2010 (αύξηση 35,9%) ενώ μειώθηκαν κατά 24.881 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2011 (μείωση 3,1%).
Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 13,1% έναντι 19,6% για τις γυναίκες.
Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, 43,1%, συνεχίζει να καταγράφεται στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών, ενώ ακολουθεί η ομάδα των 25-34 ετών με ποσοστό 22,3%.
Η περιφέρεια με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο ήταν η Δυτική Μακεδονία με ποσοστό 23,1% και η Στερεά Ελλάδα με ποσοστό 20,2%.
Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει άνοδο του μέσου ετήσιου ποσοστού ανεργίας στο 14,5% φέτος και στο 15% το 2012.
Παράλληλα, με ρυθμούς ρεκόρ μειώνονται οι θέσεις απασχόλησης, με τους απασχολούμενους να υποχωρούν κατά 5,2%, σε ετήσια βάση, στους 4.183.332.
Σύμφωνα με την Eurostat τον Απρίλιο το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητο στο 9,9%.
naftemporiki.gr

Πάρτι με παχυλούς μισθούς 100.000 ευρώ σε δήμους

Τουλάχιστον 58 δήμοι είναι σε οικονομική κατάρρευση, ωστόσο στις περισσότερες δημοτικές επιχειρήσεις γίνεται πάρτι με παχυλές αμοιβές ηλεκτρολόγων και υδραυλικών που ξεπερνούν ετησίως τα 40.000 ευρώ, αλλά και υπαλλήλων που ξεπερνούν τα 75.000, ακόμα και τα 100.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", ήδη έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο τα μισθολόγια για όλες τις κατηγορίες των υπαλλήλων, ακόμα και εκείνων που λόγω του "Καλλικράτη" έχουν μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες.
Τα αναλυτικά στοιχεία των μισθολογίων έχει ζητήσει με κατεπείγουσα επιστολή του προς όλους τους δήμους που συνεχίζουν να έχουν επιχειρήσεις ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας.
Ως τελική ημερομηνία για να αποσταλούν τα μισθολόγια των επιχειρήσεων στο υπουργείο έχει τεθεί η 20ή Ιουλίου, δηλαδή μέχρι αύριο Τετάρτη.
Τα στοιχεία θα εκτιμηθούν από τις υπηρεσίες του υπουργείου και θα διαβιβαστούν στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα αποφασίσει για το μέλλον αυτών των επιχειρήσεων και των υπαλλήλων τους, υπό το πρίσμα της κατάρτισης και του νέου μισθολογίου που θα ισχύσει άμεσα.
Σε δυσχερή κατάσταση τα οικονομικά των δήμων
Την ίδια στιγμή ισχυρός πονοκέφαλος για το υπουργείο Εσωτερικών είναι το μέλλον των υπερχρεωμένων δήμων, καθώς αναζητούνται τρόποι διάσωσης χωρίς να σημειωθούν κραδασμοί, ενώ παραμένει ακόμα ανοιχτό το θέμα των κριτηρίων για την ένταξη των δήμων σε καθεστώς Μνημονίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δήμαρχοι που εκπροσωπούν δήμους οι οποίοι είναι συνεπείς στις δανειακές ετήσιες υποχρεώσεις τους και παρουσιάζουν έσοδα ( π.χ. ενοίκια κ.ά.), έχουν ζητήσει από τον υφυπουργό Πάρι Κουκουλόπουλο να μην τους απαγορευθεί απολύτως να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού, ακόμα και με τη βοήθεια της σύναψης νέων δανείων.
Τα χρέη των υπερχρεωμένων ΟΤΑ υπερβαίνουν τα 1,8 δισ. ευρώ και στόχος είναι να διασφαλιστεί σε πρώτο επίπεδο η βιωσιμότητά τους με την επιμήκυνση έως και 25 χρόνια της αποπληρωμής με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών, ενώ θα δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης.
Οι δήμοι θα συντάξουν προγράμματα εξυγίανσης, αφού ορκωτοί λογιστές κάνουν φύλλο και φτερό τα οικονομικά τους, ενώ θα τεθούν υπό τον άμεσο έλεγχο της Ελεγκτικής Επιτροπής σε μηνιαία βάση.
Σε αυτή μετέχουν ένας σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως πρόεδρος, ο γενικός διευθυντής Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών και ένας εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ. Αποστολή της είναι να παρακολουθεί την πιστή τήρηση των προγραμμάτων εξυγίανσης των δήμων.
news247.gr