Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Παπούτσι … από τον τόπο σου !!!

O ΓΑΠ Αντιεξουσιαστής in action!!!

Ενα βήμα εμπρός, δύο πίσω

http://betalabs.nokia.com/files/blog/2008/12/steps.jpgΗταν 1981, λίγο μετά τις εκλογές. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, με την αύρα του εκλογικού του θριάμβου, κατέβαινε στο Ηράκλειο της Κρήτης, να μιλήσει στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Ημουν εκεί, νεαρός συντάκτης, απεσταλμένος της εφημερίδας μου, και έχω ζωηρή την ανάμνηση της πάνδημης αποθέωσής του, όταν υποσχόταν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα απελευθερωθεί από τα δεσμά της, θα υποκαταστήσει το υδροκεφαλικό, συγκεντρωτικό κράτος, θα αναδειχθεί σε «τρίτο βάθρο της δημοκρατίας», πεδίο της «αυτοδιαχείρισης» των κοινών από τον λαό, με αιρετούς άρχοντες σε πρώτο, δεύτερο και τρίτο βαθμό. Χρειάστηκαν 15 χρόνια για να δοθεί στους πολίτες το δικαίωμα να εκλέγουν τους νομάρχες και κοντά τριάντα χρόνια για να φθάσουμε στους εκλεγμένους περιφερειάρχες. Και, στο μεταξύ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχασε το φωτοστέφανό της και τη ζώνη αγνότητας που φορούσε τότε. Μπορεί να κέρδισε, σε αυτά τα χρόνια, αρμοδιότητες και αυτοτέλεια, μπορεί να έζησε χρόνια δημοκρατικής ευφορίας, μπορεί να έχει (και σήμερα) να επιδείξει περιπτώσεις δημιουργικών και αποτελεσματικών δημάρχων, αλλά δύσκολα θα έβρισκες πια κάποιον που να προσβλέπει σε αυτήν ως πεδίο αυτοδιαχείρισης των κοινών από τους πολίτες. Ούτε καν ως εναλλακτικό υπόδειγμα διοίκησης, με λογοδοσία και διαφάνεια.


Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι θεσμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν γίνει οι πρωταθλητές της κακοδιαχείρισης, κι έχουν το ρεκόρ των καταγγελιών για διαφθορά και καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών. Παρακολούθησαν τη φθορά και την παρακμή των μαζικών κομμάτων της δεκαετίας του ΄80, αναπαρήγαγαν πολλαπλασιαστικά τα κουσούρια τους, αποκέντρωσαν σε τοπικό επίπεδο όλες τις αμαρτίες του κυρίαρχου κομματικού και πολιτικού συστήματος.

Ηταν, γι΄ αυτό ακριβώς, ένα ελπιδοφόρο και ενθαρρυντικό βήμα εμπρός η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να υποστηρίξει, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, δύο υποψηφίους δημάρχους που συμβολίζουν τη ρήξη με όλα αυτά. Ο Καμίνης και ο Μπουτάρης είναι άνθρωποι του καθαρού αέρα, όχι του κομματικού σωλήνα. Και η θητεία τους στον δημόσιο χώρο- η κοινωνική δράση του ενός, ο υποδειγματικός τρόπος με τον οποίο υπηρέτησε ο άλλος τον θεσμό του Συνηγόρου του Πολίτη- επιτρέπουν την ελπίδα ότι θα δοκιμάσουν ένα διαφορετικό, από το κυρίαρχο κομματικό μοντέλο, υπόδειγμα διοίκησης των δήμων.

Μόνο που, όπως συνήθως συμβαίνει, αυτό το ένα μικρό βήμα εμπρός συνοδεύτηκε από δύο μεγάλα βήματα πίσω.

Ο τρόπος που επελέγησαν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες από το ΠΑΣΟΚ- το άχαρο παζάρι, οι ίντριγκες, οι κόντρες, τα κομματικά διαπιστευτήρια των υποψηφίων- δίνει την εντύπωση ότι στον νέο θεσμό των περιφερειαρχών θα αναπαραχθεί η αυτοδιοικητική κακοδαιμονία των δύο τελευταίων δεκαετιών: η υποταγή των θεσμών στους κομματικούς μηχανισμούς, στεγνούς από μαζική συμμετοχή, των επαγγελματιών της εξουσίας. Κι ακόμη χειρότερες υποσχέσεις δίνει ο τρόπος που και τα περισσότερα από τα άλλα κόμματα διαχειρίστηκαν τα «χρίσματα», με υποψηφιότητες που εγγράφονται σε παιχνίδια εσωκομματικών ισορροπιών, αρχηγικών φιλοδοξιών, αρχηγικών ανασφαλειών και διασπάσεων. Αν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες δίνουν τον τόνο στις επερχόμενες εκλογές, ο Καμίνης και ο Μπουτάρης μοιάζουν μοναχικές καλαμιές σε έναν άρρωστο κάμπο.

Κι έπειτα, ήρθε ο ανασχηματισμός της περασμένης Δευτέρας, με την επιστροφή στις μεγάλες, υπέρβαρες σε πολιτικό προσωπικό, κυβερνήσεις του παρελθόντος. Ο ανασχηματισμός (πέρα από τις άμεσες πολιτικές σκοπιμότητες που υπηρέτησε) μοιάζει να συμβολίζει την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου από τη σημαντικότερη υπόσχεση που είχε δώσει: την υπόσχεση μιας ρήξης με τον παραδοσιακό τρόπο διεύθυνσης του κράτους, με την υποκατάσταση, δηλαδή, της διοίκησης από το κόμμα και τον εποικισμό της κορυφής της διοικητικής πυραμίδας από ένα πληθωρικό (και βουλιμικό για εξουσίες και αρμοδιότητες, που φέρνουν πελατεία) πολιτικό προσωπικό. Δεν είναι θέμα αριθμών. Αλλά με κάθε επιπλέον υπουργό ή υφυπουργό (και την αναγκαία κουστωδία μετακλητών, πολιτικών συμβούλων και μπιστικών) που αναλαμβάνει να υποκαταστήσει στο έργο της μια διοίκηση που θα έπρεπε να λειτουργεί ανεξάρτητα και αξιοκρατικά, αναπαράγονται, μοιραία, αυτόματα σχεδόν, η ατροφία της διοίκησης και τα πελατειακά χαρακτηριστικά του κράτους. Οι αιτίες, δηλαδή, της συμφοράς μας.
Ο ανασχηματισμός (πέρα από τις άμεσες πολιτικές σκοπιμότητες που υπηρέτησε) μοιάζει να συμβολίζει την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου από τη σημαντικότερη υπόσχεση που είχε δώσει: την υπόσχεση μιας ρήξης με τον παραδοσιακό τρόπο διεύθυνσης του κράτους.
ΤΑ ΝΕΑ

Το ρήγμα στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνεται...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/  

Όταν στην αμέσως προηγούμενη παρέμβαση μας (Δευκαλίων, 10 Σεπτεμβρίου 2010) εντοπίσαμε τα πρώτα σημάδια διάσπασης στα απλά μέλη και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ δεν περιμέναμε ότι θα επιβεβαιωθούμε αμέσως.
Συγκεκριμένα όπως είναι ήδη γνωστό στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες που θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ σε ολόκληρη την Ελλάδα πλην των Ιονίων νήσων.
Έγινε όμως ευρέως γνωστό από ημί-επίσημες διαρροές, που δημοσιεύτηκαν χωρίς να διαψευστούν, ότι ο υποψήφιος Περιφερειάρχης που θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ στα Ιόνια Νησιά θα είναι ο...
 Κεφαλλονίτης και τέως Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κ. Η. Μπεριάτος.
Η απόφαση αυτή που δεν ήταν προϊόν δημοκρατικής διαβούλευσης και διαλόγου μεταξύ της ηγεσίας του κινήματος και των τοπικών βουλευτών καθώς και των συντεταγμένων οργάνων του κινήματος έχει ήδη προκαλέσει τριγμούς στην πολιτική και οργανωτική ενότητα των μελών και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στα Ιόνια Νησιά.
Συγκεκριμένα εχθές το βράδυ (10 Σεπτεμβρίου 2010), στην Κέρκυρα συγκεντρώθηκαν περίπου 400 εκπρόσωποι μαζικών φορέων αλλά και στελέχη και μέλη του Κινήματος και αποφάσισαν ομόφωνα να διαφοροποιηθούν από τις επιλογές της ηγεσίας και να υποστηρίξουν άλλη ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Όμοιου περιεχομένου και λογικής συγκεντρώσεις είτε έγιναν ταυτόχρονα είτε θα γίνουν το Σαββατοκύριακο και στα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά.
Βλέπουμε λοιπόν ότι τα πραγματικά γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ αρχίζει να δημιουργείται ένα έστω και δειλό κίνημα αμφισβήτησης και διαφοροποίησης στις επιλογές της ηγεσίας.
Τέλος θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν είναι στις προθέσεις μας η οποιαδήποτε παρέμβαση και αγιοποίηση των όσων παρατηρούνται και συμβαίνουν στο εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Απλά η οποιαδήποτε οικονομική ανάλυση θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν της τις κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες ιδιαίτερα αν αυτές αφορούν και συμβαίνουν στο κυβερνητικό κόμμα.
Στην αμέσως επόμενη παρέμβαση μας θα ασχοληθούμε και πάλι με τα αποτελέσματα και τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία. 
press-gr

Παπανδρέου: «Η Ελλάδα αξίζει πολύ περισσότερα»

Τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τη ΔΕΘ και την HELEXPO και κατ΄ επέκταση τη Θεσσαλονίκη και την ελληνική οικονομία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις των δύο εκθέσεων, αμέσως μετά τον αγιασμό και τα εγκαίνια της 75ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τα περίπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος των υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, όπου προβάλλονται νέες μορφές παραγωγής ενέργειας, με τη χρήση φωτοβολταϊκών και άλλες καινοτόμες πρωτοβουλίες.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «τα προηγούμενα χρόνια σπαταλήθηκαν ευκαιρίες στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, αλλά τώρα βαδίζουμε με σταθερά βήματα και η Ελλάδα μπορεί να είναι υπερήφανη γιατί αξίζει πολύ περισσότερα».
Οι πρόεδροι των δύο εταιριών, Γιάννης Κωνσταντίνου της ΔΕΘ και Πάρης Μαυρίδης της HELEXPO, του επέδειξαν το ηλιακό δένδρο που έχει τοποθετηθεί στους χώρους της ΔΕΘ.
Στο περίπτερο της ΔΕΗ, τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε κι ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος. Ενώ, στο περίπτερο του υπουργείου Οικονομίας δύο εκπρόσωποι εργαζομένων με συμβάσεις stage πλησίασαν τον Γ. Παπανδρέου και του είπαν να δείξει η κυβέρνηση ανθρώπινο πρόσωπο απέναντί τους.
Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας και το περίπτερο της Νομαρχίας. Στο τελευταίο, ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης τον υποδέχθηκε με ποντιακό συγκρότημα και του πρόσφερε αναμνηστικά δώρα.
Στη διάρκεια του αγιασμού ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος εξέφρασε την ευχή να μην υποστούν οι πολίτες άλλες επιπτώσεις από την οικονομική κρίση και πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως η κυβέρνηση καταβάλλει τέτοιες προσπάθειες. Εξέφρασε ακόμη τη χαρά του γιατί για πρώτη φορά το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε στην Θεσσαλονίκη.
Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν οι υπουργοί Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Χάρης Παμπούκης, Λούκα Κατσέλη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Παπουτσής , Αννα Διαμαντοπούλου, Τίνα Μπιρμπίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης, υφυπουργοί, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
ΤΑ ΝΕΑ

Σε ΠΑΣΟΚ και αποχή το προβάδισμα

Πρώτο έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 44% και δεύτερη η αποχή με 33% σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο της εταιρείας Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή.
Συγκεκριμένα στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής το προβάδισμα έχει το ΠΑΣΟΚ με 44% έναντι 27% της Ν.Δ. και ακολουθούν το ΚΚΕ με 10,5%, ο ΛΑΟΣ με 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 2,5% και η Δημοκρατική Αριστερά με 2%. Καταγράφεται, ωστόσο, ισχυρό ποσοστό αποχής, που φθάνει το 33%.
Στο ερώτημα ποια κυβέρνηση είναι καλύτερη για τη χώρα, το 27% απαντά μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, το 7% μια κυβέρνηση Ν.Δ. ενώ το 60% καμιά από τις δύο.
Αναφορικά με τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας το 80% δηλώνει δυσαρεστημένο και το 19% ικανοποιημένο. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η δυσαρέσκεια για τον τρόπο που η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα, καθώς δυσαρέσκεια εκφράζει το 88% και ικανοποίηση το 9%.
Ωστόσο, το 72% θεωρεί ότι μάλλον δεν χρειάζεται προσφυγή στις κάλπες και μόλις το 29% ότι μάλλον χρειάζεται.
Τέλος στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός από 41% αποσπούν ο Γ. Παπανδρέου και ο... «κανένας από τους δύο/ΔΓ/ΔΑ», ενώ 18% συγκεντρώνει ο Α. Σαμαράς.
Η έρευνα της Public Issue διεξήχθη τηλεφωνικά σε πανελλαδικό δείγμα 1.009 ατόμων το διάστημα 2-6 Σεπτεμβρίου. 
Πρώτο έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 44% και δεύτερη η αποχή με 33% σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο της εταιρείας Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή.
Συγκεκριμένα στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής το προβάδισμα έχει το ΠΑΣΟΚ με 44% έναντι 27% της Ν.Δ. και ακολουθούν το ΚΚΕ με 10,5%, ο ΛΑΟΣ με 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 2,5% και η Δημοκρατική Αριστερά με 2%. Καταγράφεται, ωστόσο, ισχυρό ποσοστό αποχής, που φθάνει το 33%.
Στο ερώτημα ποια κυβέρνηση είναι καλύτερη για τη χώρα, το 27% απαντά μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, το 7% μια κυβέρνηση Ν.Δ. ενώ το 60% καμιά από τις δύο.
Αναφορικά με τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας το 80% δηλώνει δυσαρεστημένο και το 19% ικανοποιημένο. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η δυσαρέσκεια για τον τρόπο που η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα, καθώς δυσαρέσκεια εκφράζει το 88% και ικανοποίηση το 9%.
Ωστόσο, το 72% θεωρεί ότι μάλλον δεν χρειάζεται προσφυγή στις κάλπες και μόλις το 29% ότι μάλλον χρειάζεται.
Τέλος στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός από 41% αποσπούν ο Γ. Παπανδρέου και ο... «κανένας από τους δύο/ΔΓ/ΔΑ», ενώ 18% συγκεντρώνει ο Α. Σαμαράς.
Η έρευνα της Public Issue διεξήχθη τηλεφωνικά σε πανελλαδικό δείγμα 1.009 ατόμων το διάστημα 2-6 Σεπτεμβρίου.
enet.gr