Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

1 ΜΑΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ...

Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου. Τον Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Εορτάζεται επίσης και σαν μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως αργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.1η Μάη.
Εργατική Πρωτομαγιά. Μέρα θύμισης, αγώνων, θυσίας. Μέρα που ο νους και η ψυχή "των κολασμένων της γης" βρίσκεται πέρα από τον Ατλαντικό, στην καρδιά της αμερικάνικης υπερδύναμης, στο προλεταριακό Σικάγο. Εκεί που οι μορφές του Αυγούστου Σπιζ και των συντρόφων του έγιναν θρύλος για να μείνουν αξεπέραστες στον αιώνιο χρόνο της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Εκεί που απολογούμενος μπροστά στους δυνάστες δικαστές του υπερασπίστηκε το δίκο των όπου γης εργατών με απαράμιλλο θάρρος λέγοντας ότι "αυτές οι ιδέες δεν είναι πουκάμισο να τις αλλάξεις".
Χρόνια αργότερα, μια άλλη Πρωτομαγιά, "χαρά Θεού", το 1944, 200 Έλληνες πατριώτες, που δεν άλλαξαν κι αυτοί τις ιδέες τους, θα ποτίσουν με το αίμα τους το Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Ήταν κρατούμενοι στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, οι περισσότεροι εξόριστοι, Ακροναυπλιώτες και Αναφιώτες Κομμουνιστές, που τους παρέδωσε στο γερμανικό καταχτητή η 4 Αυγουστιανή Κυβέρνηση, και άλλοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Η εκτέλεσή τους έγινε σε αντίποινα για το θάνατο ενός Γερμανού στρατηγού και 3 συνοδών του σε μάχη με τους αντάρτες στους Μολάους, λίγες μέρες νωρίτερα. Η μέρα της εκτέλεσης, η Πρωτομαγιά, δεν επιλέχθηκε τυχαία. Ο φασίστας καταχτητής ήθελε να δώσει ένα μεγάλο τρομοκρατικό μήνυμα, εκτελώντας τον ανθό του επαναστατικού και εργατικού κινήματος. Τους διάλεξε έναν έναν, όπως διάλεξε και για τόπο εκτέλεσης τη λεβεντομάνα Καισαριανή.
Ανάμεσά τους κι ο Ναπολέων Σουκατζίδης, διερμηνέας των Γερμανών. Όταν ακούστηκε το όνομά του ο Γερμανός Διοικητής του λέει "όχι, όχι, εσύ Ναπολέων" (για τις ανάγκες της υπηρεσίας). Κι εκείνος απάντησε σαν ήρωας "Δέχομαι τη ζωή... μόνο αν η θέση μου μείνει κενή". Ο Ναπολέων πήρε το δρόμο προς το θάνατο και κέρδισε την αιωνιότητα στις καρδιές του ελληνικού λαού, έγινε σύμβλο αγώνα και θυσίας, έγινε θρύλος. Είκοσι - είκοσι στέκονται ορθοί στο εκτελεστικό απόσπασμα. Τα πτώματα φορτώνονται στα γερμανικά καμιόνια και κοκκινίζουν οι δρόμοι της Καισαριανής από το αχνιστό αίμα των παλικαριών. Οι γυναίκες ραίνουν με λουλούδια τους αιματοβαμμένους δρόμους και με το μπαμπάκι φέρνουν το αίμα στα εικονίσματα.
Κι οι ποιητές υμνούν: "Πέσε στα γόνατα, προσκύνα το πανάγιο χώμα/...όποιος και να 'σαι, όθε και να 'σαι κι ό,τι άνθρωπος να 'σαι/πρότερο, αν είσαι΄του λαού ξωμάχος, χειρομάχος, φτωχόπαιδο, που αθέλητα σε βάλαν να καρφώσεις/τον αδελφό σου αντίκρα σου - με μάνα εσύ κι εκείνος!/Ετούτη η μάντρα αγνάντια σου το σύνορο του κόσμου./Σ' αυτών απάνου βρόντηξαν ο Διγενής κι ο Χάρος... (Κ. Βάρναλης)"Εδώ πέσαμε. Παιδιά του λαού. Γνωρίζετε γιατί/ Γυμνοί κατάσαρκα φορώντας τις σημαίες /η Ελλάδα τις έραψε με ουρανό και άσπρο κάμποτο/Ακούσατε τις ομοβροντίες στα μυστικόφωτα αττικά χαράματα/Είδατε τα πουλιά που πέταξαν αντίθετα στις σφαίρες/αγγίζοντας με τα φτερά τους τον ανατέλλοντα πυρφόρου/Είδατε τα παράθυρα της γειτονιάς ν' ανοίγουν στο μέλλον. Εμείς /μερτικό δε ζητήσαμε. Τίποτα. Μόνον / θυμηθείτε το αν η ελευθερία / δε βαδίσει στα χνάρια του αίματός μας / εδώ θα μας σκοτώνουν κάθε μέρα. Γεια σας". (Γ. Ρίτσος).
http://gstivachtis.blogspot.com

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ


ΤΑ ΠΟΥΛΗΤΑΡΙΑ ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.

Με βαθύ αίσθημα ευθύνης...


http://hakis-hakis.blogspot.com/

Τ.Ο ΠΑΣΟΚ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ-ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Πολιτική εκδήλωση στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενόψει Ευρωεκλογών, οργανώνει η Τ.Ο. Αχιλλείων του ΠΑΣΟΚ το πρωί της Κυριακής 10 Μαίου στο Σχολείο των Κοινοπιαστών. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ Φίλλιπα Σαχινίδης. Θέμα συζήτησης θα είναι οι νέες μορφές ενέργειας – πράσινη ανάπτυξη.

ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ...

Στα 100 μέτρα από τον αιγιαλό θα μπορούν να χτίζονται οι ξενοδοχειακές μονάδες. Η αρτιότητα για την ανέγερση ξενοδοχείων αυξάνεται στις αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές από τα 4 στρέμματα στα 8, ενώ στις ανεπτυγμένες περιοχές από τα 4 στρέμματα στα 15. Για τις μητροπολιτικές περιοχές το όριο αρτιότητας για την κατασκευή κύριων τουριστικών μονάδων, εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών, αυξάνεται από τα 4 στρέμματα που ισχύουν σήμερα, στα 10. Επίσης μειώνονται οι κλίνες ανά στρέμμα: από 10 έως 15 που ισχύει σήμερα, πέφτουν στις 8 έως 10 κλίνες ανά στρέμμα. Αυτά, μεταξύ άλλων, προβλέπονται από το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, που εγκρίθηκε χθες από την Κυβερνητική Επιτροπή.

Αίτηση χρεοκοπίας για την Chrysler

Στο άρθρο 11 του Πτωχευτιού Δικαίου των ΗΠΑ θα ζητήσει να υπαχθεί η αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία με ορισμένους από τους πιστωτές, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Όπως έγινε γνωστό, τόσο η ισχυρή ένωση εργαζομένων σε αυτοκινητοβιομηχανίες (UAW), όσο και οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Chrysler είχαν ταχθεί υπέρ της προτεινόμενης συναλλαγής και η αποτυχία των διαπραγματεύσεων δεν προήλθε από αυτούς. Ο Λευκός Οίκος τόνισε πως η υποβολή αίτησης για το άρθρο 11 δεν ακυρώνει τα επιτεύγματα της Chrysler. Εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφερε πως η αίτηση στο άρθρο δεν θα επηρεάσει την διαδικασία αναδιάρθρωσης της εταιρείας που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Από νωρίς το πρωι της Τετάρτης είχαν κυκλοφορήσει δημοσιεύματα τα οποία υποστήριζαν πως είχαν καταρρεύσει οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, γεγονός που θα ανάγκαζε τη διοίκηση να υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11.
http://www.tanea.gr

ΠΑΣΟΚ: «Το λευκό σημαίνει συγκάλυψη»

«Το λευκό είναι θέση συγκάλυψης» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ να ψηφίσουν «λευκό» στην υπόθεση Παυλίδη. «Ουδείς αμφισβητεί, ούτε οι βουλευτές της ΝΔ, ότι από την προανακριτική έχουν προκύψει ορισμένα στοιχεία. Αντιλαμβάνομαι ότι η ΝΔ και οι βουλευτές της δυσκολεύονται να ψηφίσουν παραπομπή, γιατί έτσι δημιουργούν πρόβλημα στην κυβέρνηση και έτσι επιλέγουν το λευκό. Το λευκό, όμως, είναι θέση συγκάλυψης» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι τα προβλήματα διαφθοράς και καθημερινότητας είναι αλληλένδετα, ενώ επανέλαβε ότι οι ευρωεκλογές είναι δημοψήφισμα για την κυβέρνηση.

UEFA: ΑΜΒΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΣΑΧΤΑΡ ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ

Η Σαχτάρ Ντόνετσκ ήταν αυτή που βγήκε κερδισμένη από τον πρώτο ουκρανικό «εμφύλιο» για τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, καθώς απέσπασε ισοπαλία 1-1 από τη Ντιναμό Κιέβου στο «Βαλερί Λομπανόφσκι» και απέσπασε προβάδισμα πρόκρισης στον τελικό του Κυπέλλου UEFA. Στον άλλο αγώνα της ημέρας το Αμβούργο επικράτησε 1-0 της Βέρντερ Βρέμης στο «Βέζερστάντιον» και απέκτησε σαφές προβάδισμα για πρόκριση στον τελικό του «Σουκρού Σαράτσογλου».