Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Στη Βουλή η τροπολογία για την εξόφληση χρεών προς τους δήμους

Προς ψήφιση στη Βουλή κατατίθεται η τροπολογία του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, σχετικά με τα κίνητρα που δίνονται στους οφειλέτες των δήμων να εξοφλήσουν τα χρέη τους, κάτι που έγραψε πρώτη η aftodioikisi.gr.(εδώ).
Ως εκ τούτου δύνανται να ρυθμίζονται και να εξοφλούνται κατόπιν αιτήσεως του υποχρέου, οι εξής οφειλές προς τους δήμους, εξαιρουμένων των προστίμων αυθαιρέτων κατασκευών:
α) πάσης φύσεως οφειλές που γεννήθηκαν ή βεβαιώθηκαν από 1-9-2009 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εφόσον έχει καταβληθεί μέχρι την υποβολή της αιτήσεως εκ μέρους του υπόχρεου ποσό ίσο με το 30% του συνόλου αυτών.
β) πάσης φύσεως οφειλές που γεννήθηκαν ή βεβαιώθηκαν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εφόσον μέρος ή το σύνολο αυτών είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση του άρθρου 66 του ν.3801/2009 και έχει καταβληθεί το 30% της ρυθμισθείσας οφειλής.
γ) πάσης φύσεως οφειλές που γεννήθηκαν ή βεβαιώθηκαν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εφόσον μέρος ή το σύνολο αυτών είχαν τύχει διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής κατά το άρθρο 170 του ν.3463/2006 και έχει καταβληθεί το 30% του διακανονισθέντος ποσού.
Επισημαίνεται ότι οι εξόφληση των οφειλών θα πραγματοποιείται ως εξής:
α) εφάπαξ, με καταβολή της κύριας οφειλής, του δεκαπέντε τοις εκατό (15%) των προστίμων που αναλογούν σε αυτή, καθώς και του δεκαπέντε τοις εκατό (15%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής,
β) με καταβολή της κύριας οφειλής, του τριάντα τοις εκατό (30%) των προστίμων που αναλογούν σε αυτή, καθώς και του τριάντα τοις εκατό (30%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Να σημειωθεί ότι η υπαγωγή στη εν λόγω ρύθμιση γίνεται ύστερα από αίτηση  που υποβάλλει ο οφειλέτης προς τον δήμο εντός τριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.
Για να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΣ. κάντε κλικ εδώ.

Τι θα συνέβαινε αν (λέμε αν) επιστρέφαμε τώρα στη δραχμή!

Οικονομικός εφιάλτης για τη μεσαία τάξη
Τι θα συνέβαινε αν (λέμε αν)  επιστρέφαμε τώρα στη δραχμήΜε οικονομικό εφιάλτη ισοδυναμεί για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αποταμιευτές και γενικότερα τη μεσαία τάξη ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και η συνακόλουθη υιοθέτηση νέου εθνικού νομίσματος. Οι μισθοί και οι συντάξεις, ειδικά οι χαμηλές, θα ισοπεδωθούν, ο πληθωρισμός λόγω της υποτίμησης θα εκτοξευτεί και οι καταθέσεις θα μετατραπούν αναγκαστικά στο νέο υποτιμημένο εθνικό νόμισμα.

Το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel»την Παρασκευή περί πρόθεσης της Ελλάδας να εγκαταλείψει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα προκάλεσε ρίγη ανησυχίας καθώς οι Έλληνες ενστικτωδώς γνωρίζουν ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα αποτελεί μια εγγύηση για τα εισοδήματα και τις οικονομίες τους. Η «δημοκρατία» παρουσιάζει σήμερα τις επιπτώσεις μιας αποχώρησης της χώρας από το ευρώ σε βασικές οικονομικές παραμέτρους, όπως οι μισθοί, οι συντάξεις, οι τιμές των προϊόντων, η οικονομική δραστηριότητα, οι καταθέσεις και τα δάνεια.

Δεν υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη. Έτσι, νομικά δεν έχει προβλεφθεί με ποιόν τρόπο μπορεί να γίνει αυτό, έστω και στην απίθανη περίπτωση που κάποια χώρα το επιλέξει. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει μια χώρα να επιλέξει την αποχώρησή της αναλαμβάνοντας βέβαια και το σχετικό κόστος αυτής της επιλογής.

Οικονομία
Η οικονομία θα υποστεί ένα ισχυρό σοκ από την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη λόγω της κάθετης πτώσης των εισαγωγών. Η ύφεση μπορεί να φτάσει ακαριαία ακόμη και το 30%. Μακροπρόθεσμα όμως θα υπάρξουν οφέλη, όπως η τόνωση των εξαγωγικών τομέων της οικονομίας (π.χ. τουρισμός, βιομηχανία)

Τιμές
Η αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα προκαλέσει δραματική άνοδο του πληθωρισμού σε επίπεδα που θα εξαρτηθούν από το βαθμό της υποτίμησης του νέου εθνικού νομίσματος έναντι του ευρώ. Με την επαναφορά του εθνικού νομίσματος η κυβέρνηση θα ανακτήσει τη νομισματική πολιτική και θα προχωρήσει στην εκτύπωση νέου χρήματος προκειμένου να καλύψει τις κρατικές δαπάνες, όπως οι μισθοί και οι συντάξεις.

Το νέο εθνικό νόμισμα θα αφεθεί στις ορέξεις των αγορών συναλλάγματος και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα υποτιμηθεί δραστικά έναντι του ευρώ. Το δημοσίευμα του «Spiegel » έκανε λόγο για υποτίμηση 50%. Η υποτίμηση και η γενικότερη ανασφάλεια πολιτών και επιχειρήσεων θα εκτοξεύσεις τις τιμές των προϊόντων. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο της υποτίμησης φτάνοντας το 70%-80%. Λογικά θα ληφθούν αμέσως αντιπληθωριστικά μέτρα, όπως η σημαντική αύξηση επιτοκίων. Οι τιμές ειδικά των εισαγόμενων προϊόντων θα εκτοξευθούν, καθώς λόγω της έλλειψης συναλλάγματος (ευρώ) που θα υπάρξει αμέσως μετά την αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη οι ποσότητες των εισαγωγών(π.χ. καυσίμων) θα μειωθούν δραστικά.

Καταθέσεις
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη η μετατροπή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες από ευρώ στο νέο εθνικό νόμισμα (π.χ. δραχμή) θεωρείται δεδομένη. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματι9κή αξία των καταθέσεων θα μειωθεί αυτόματα στο μέγεθος υποτίμησης του νέου νομίσματος. Άγνωστο είναι τι θα γίνει με τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες σε συνάλλαγμα π.χ. δολάρια ή βρετανικές λίρες. Στο βαθμό που τα ποσά που έχουν κατατεθεί από τους Έλληνες σε συνάλλαγμα είναι κρίσιμα για τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος, είναι πιθανό να μετατραπούν αναγκαστικά στο νέο εθνικό νόμισμα, δηλαδή να υποτιμηθούν. Σημειώνεται ότι στην Αργεντινή αμέσως μετά την υποτίμηση του νομίσματος οι καταθέσεις των Αργεντινών σε συνάλλαγμα μετατράπηκαν αναγκαστικά σε αργεντίνικο νόμισμα,(πέσο).

Δάνεια
Δεδομένη θεωρείται και η μετατροπή ενός μέρους ή του συνόλου των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες από ευρώ στο νέο εθνικό νόμισμα. Και αυτό διότι είναι φύσεις αδύνατο οι καταναλωτές να αρχίσουν να αμείβονται σε ένα εθνικό νόμισμα, το οποίο θα είναι σημαντικά υποτιμημένο έναντι του ευρώ, και θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν δάνεια τα οποία έχουν λάβει σε ευρώ.

Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση εισερχόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή. Προκειμένου να μην «επιδοτηθούν» έχοντες οι οποίοι αγόρασαν με δάνεια εκατομμυρίων ευρώ πολυτελείς κατο0ικίες, είναι πιθανό να γίνει μετατροπή ενός μέρους των δανείων στο νέο υποτιμημένο εθνικό νόμισμα. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Αργεντινής μετατράπηκε σε εθνικό νόμισμα τμήμα των δανείων που είχαν χορηγηθεί σε αμερικανικά δολάρια(π.χ. τα πρώτα 200.000 δολάρια.

«Κατεδάφιση» μισθών και συντάξεων
Οι μισθοί και ειδικά τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων θα κατεδαφιστούν στιγμιαία. Η εκτόξευση του πληθωρισμού θα τα εξανεμίσει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγοραστική δυνατότητά τους. Ουσιαστικά η κυβέρνηση θα τους πληρώνει με νέο εθνικό νόμισμα, το οποίο όμως θα έχει πολύ μικρότερη αγοραστική δύναμη σε 
σχέση με το ευρώ με το οποίο πληρώνονται σήμερα.
newsbeast.gr

Το πολιτικό σύστημα ένοχο για την κρίση

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEinTQ3EsJ6SQmGAp2ZhzBvoIyxAxeKZbIHZphI-SGGc-wcWkcp0bquR6DFZ3RoHR3uFG1HcFhcuE348QwbDQV1ywiq8WtqWpYytoiQa9C4MOljm4kZ3Cid7f6WODWKk6p2NE1XSFm_jUoA/s1600/poreia-3-thumb-large.jpgΟ μεγάλος ασθενής είναι το κράτος, η οικονομία ή μήπως το οικονομικό μοντέλο;
Κανένα από αυτά παρότι ασθενούν βαρέως. Ο μεγάλος ασθενής είναι το πολιτικό σύστημα. Αυτό δημιούργησε το πελατειακό κράτος, προσέλαβε εκατοντάδες χιλιάδες στο Δημόσιο με ρουσφετολογικό τρόπο, διασπάθισε δημόσιο χρήμα, κακοδιαχειρίστηκε τα οικονομικά, διατηρούσε ΔΕΚΟ που δημιουργούσαν τεράστια χρέη μόνο και μόνο για να ικανοποιεί την εκλογική του πελατεία...Οπως η γραφειοκρατία λειτουργεί για δικό της όφελος, έτσι και το πολιτικό σύστημα έστησε και συντήρησε ένα μηχανισμό ο οποίος εξυπηρετεί τα προσωπικά, εκλογικά και μικροπολιτικά συμφέροντα.
Ως και το διεφθαρμένο κράτος είναι δημιούργημα του πολιτικού συστήματος, γιατί με συμπεριφορές, πολιτικές, παραλείψεις συνέβαλε αποφασιστικά στο γιγάντωμα του τέρατος που απομυζά κάθε ικμάδα της κοινωνίας, πνίγει υγιείς δυνάμεις.
Ακόμα και τώρα που η χώρα ψυχορραγεί, το πολιτικό σύστημα παγιδευμένο σε συμπεριφορές και νοοτροπίες του παρελθόντος δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει το καθήκον και την αποστολή του.
Κυριαρχούν και σήμερα τα μικροκομματικά παιχνίδια, οι μικροπολιτικές λογικές και αντιλήψεις, ενώ το πολιτικό κόστος παρά τους εξορκισμούς καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις πράξεις και τις συμπεριφορές.
Αλίμονο, ο ορίζοντας έχει σκοτεινιάσει τόσο πολύ που δεν αφήνει καμία αχτίδα φωτός να περάσει.
Η στιγμή είναι κρίσιμη. Οι πολιτικοί ηγέτες ή θα πάρουν αποφασιστικά την υπόθεση στα χέρια τους προχωρώντας σε ριζικές τομές και θα μείνουν στην ιστορία ή θα δειλιάσουν και η ιστορία θα τους γράψει με μελανά γράμματα.
imerisia.gr

Πέτσινα

http://kapetank.files.wordpress.com/2008/04/eggplant07-web.gifΤο περασμένο τριήμερο λοιπόν. Το Weekend το εθνοπατριωτικό...  Επαναστατήσαμε παιδιά. Για δύο λόγους. Ο πρώτος προέρχεται από την γαλλική τηλεόραση. Οχι και να λέει αυτός ο άθλιος μεγαλοτραπεζίτης Στρος Καν ότι εμείς οι έλληνες κολυμπάμε βαθιά μέσα στα σκατά. Πως τολμάει και ξεστομίζει κάτι τόσο υβριστικό και ανθελληνικό. Γιατί εμείς ναι μεν κολυμπάμε μέχρι το λαιμό αλλά το κρύβουμε αυτό σαν μεγάλο πολύτιμο θησαυρό. Επομένως όταν μας δίνει δανεικά είναι καλός. Οταν μας φωτογραφίζει είναι κακός. Ο δεύτερος λόγος ακούει στο όνομα «Der Spiegel». Το  πασίγνωστο γερμανικό  πολιτικό περιοδικό. Εξ ορισμού ό,τι δημοσιεύει θεωρείται έγκυρο και σοβαρό. Κι εμείς αμέσως να το μεταφράσουμε και να το αναδημοσιεύσουμε. Το είπε ο γερμανός. Δεν χωράει την παραμικρή αμφιβολία. Είναι γνήσιο  και αυθεντικό. Με  ονομασία πρόελευσης παρακαλώ. Τώρα όμως κατάντησε ράδιο αρβύλα ο γερμανός. Τώρα που η Ελλάδα οδεύει προς την δραχμούλα προκειμένου να αποφύγει την τριτοκοσμική ανυπαρξία. Τώρα που όλα  τα σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι.  Τώρα που ακόμα και η δραχμή  παίζει. Τώρα κουτοπόνηρος ο γερμανός. Τώρα  περικυκλωμένοι από   ξένους εχθρούς. Τώρα παντού καρχαρίες να αρπάξουν την περιουσία  μας, τα παιδιά μας, το μέλλον μας. Πάντα  στα λόγια πατριώτες.  Μα  ο  φοροφυγάς δεν είναι πατριώτης. Ούτε ο αραχτός του Δημοσίου. Ούτε ο κρατικοδίαιτος μικρός η μεγάλος  επιχειρηματίας. Ούτε ο επιδοτούμενος αγρότης του καφενείου. Ουτε ο νεόπλουτος που μαιμουδίζει τον ευρωπαίο πολίτη. Ούτε  ο  πελάτης  του βουλευτή, του κομματάρχη και του βλαχοδήμαρχου. Ούτε ο αφασικός  που περνάει την ώρα του με χα χα χου χα. Πάντα, για όλα  τα κακά  της μοίρας μας. Πάντα για τις κακοδαιμονίες μας. Πάντα για τις ανοησίες μας. Πάντα για τις εγκληματικές επιλογές μας. Πάντα  για όλα φταίνε οι ξένοι. Μας είπαν ψέματα πολλά. Συμφωνώ και επαυξάνω. Ομως κι εμείς είπαμε αναμεταξύ μας και στον εαυτό μας ψέματα πολλά. Ψέμα στο ψέμα κολύμπα τώρα στα σκατά και άσε τα εύκολα, τα φτηνά και τα πέτσινα τα πατριωτικά!

tovima.gr