Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Μέρκελ: Πανευρωπαϊκή ευθύνη η βοήθεια προς την Ελλάδα

Η βοήθεια προς την Ελλάδα αποτελεί πανευρωπαϊκή ευθύνη, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι είναι καθήκον του Βερολίνου να υποστηρίζει το ευρώ, αναφερόμενη στη νέα συμφωνία της Ευρωζώνης για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε τη συμφωνία «σημαντικό βήμα» που θα βοηθήσει την Ευρώπη και το ευρώ.
«Το ευρώ είναι καλό για εμάς, αποτελεί μέρος της οικονομικής επιτυχίας της Γερμανίας και μια Ευρώπη χωρίς το ευρώ είναι αδιανόητη. Είναι ιστορικό καθήκον μας να στηρίξουμε το ευρώ», δήλωσε η κ. Μέρκελ.
Η καγκελάριος πρόσθεσε, όμως, ότι η Ελλάδα έχει την ευθύνη να εφαρμόσει τη δέσμη μέτρων λιτότητας, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, διότι «αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια».
Η γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε αισιόδοξη για το εύρος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

«Νομίζω ότι η πιθανότητα να επιτευχθούν τα νούμερα που παρουσίασε το IIF για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι μεγάλη», σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Η εθελοντική συνεισφορά είναι εθελοντική συνεισφορά και από νομικής πλευράς δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική. Αλλά υπάρχει εμπιστοσύνη για αυτή την συμμετοχή και τα ανάλογα προηγούμενα προγράμματα ενισχύουν αυτή την εμπιστοσύνη. Ενώ υπάρχει και κίνητρο για την συμμετοχή των τραπεζών» πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.

Σε ανακοίνωσή της η γερμανική ομοσπονδία ιδιωτικών τραπεζών BdB χαιρέτισε το νέο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι συνιστά «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός». «Η Ελλάδα έχει τώρα αρκετό χρόνο για να κάνει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» προστίθεται στην ανακοίνωση, όπου επίσης εκφράζεται η ικανοποίηση της ομοσπονδίας όσον αφορά την πτυχή της χθεσινής απόφασης που αφορά στη δυνατότητα επαναγοράς από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ελληνικού χρέους στη δευτερογενή αγορά.

Η απόφαση αυτή «καθορίζει την πορεία για μια ανάπτυξη της νομισματικής ένωσης» και «θα απελευθερώσει στο μέλλον την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από την αγορά τίτλων στη δευτερογενή αγορά, ενισχύοντας μακροπρόθεσμα την ανεξαρτησία της» σημειώνει.
Επισήμανε πάντως πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα «παραμένει περιορισμένη στην Ελλάδα και δεν αποτελεί πρότυπο για άλλες περιπτώσεις κρίσης».

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στην Ιταλία, τονίζοντας πως αν και το υφιστάμενο πρόγραμμα λιτότητας είναι θετικό, πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους της.

«Το πρόγραμμα λιτότητας της Ιταλίας ήταν απόλυτα θετικό. Ωστόσο, μια διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα χρειαστούν περαιτέρω βήματα στο μέλλον» σημείωσε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε πως «η συμφωνία στην οποία κατέληξε η σύνοδος έχει περιορίσει τον κίνδυνο εξάπλωσης (της κρίσης χρέους)».
ΤΑ ΝΕΑ

Παπανδρέου: «Η Ελλάδα απαλλάχθηκε από τον βραχνά της χρεοκοπίας»

«Η χθεσινή επιτυχία είναι επιτυχία δική σας. Να είστε όλοι υπερήφανοι», είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απευθυνόμενος προς τους έλληνες πολίτες, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Ο λαός απαλλάχθηκε από τον βραχνά της χρεοκοπίας», δήλωσε ο πρόεδρος της κυβέρνησης, προσθέτοντας: «Βρεθήκαμε στο χείλος της αβύσσου, αλλά δεν το βάλαμε κάτω. Κάναμε μεγάλες θυσίες, αλλά δεν πήγαν χαμένες. Πετύχαμε ιστορικές αποφάσεις. Η Ευρώπη έκανε ένα τεράστιο βήμα μπροστά». Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναλύονται οι βασικές πτυχές του νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, που αποφάσισε χθες το βράδυ η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

«Πορευτήκαμε από την πρώτη στιγμή βάσει συγκεκριμένου σχεδίου και διαπραγματευτικής τακτικής. Ξέραμε ότι δεν μπορούσαμε να πετύχουμε εξ αρχής όλα όσα θέλουμε», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας: «Καταστήσαμε το πρόβλημα του χρέους διαχειρίσιμο. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε για πρώτη φορά ισχυρές συνθήκες ασφάλειας για το μέλλον».
Οι προσπάθειες των πολιτών, το φιλότιμο, η επιμονή και η αυτοθυσία του λαού έφεραν το χθεσινό αποτέλεσμα, που καθιστά την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο πολιτική, ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η συμφωνία της Πέμπτης αποτέλεσε προσωπικό του στοίχημα, το οποίο υπηρέτησε με αυταπάρνηση, και πολλές φορές με κριτική δυσανάλογη με τη δική του εθύνη για το πρόβλημα.
«Πιστεύω πάντα στην Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι για πρώτη φορά δημιουργήσαμε ισχυρές συνθήκες ασφαλείας για το μέλλον.
Σε αυτή την πορεία, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, άκουσα και ακούσαμε πολλά από αυτούς που ευθύνονται κυρίως για την σημερινή κατάσταση. Συμπλήρωσε ότι περίσσεψε η υποκρισία και η αφοριστική κριτική, η απαξίωση των προσπαθειών του λαού, ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλεία.

Πολλοί διέπρεψαν στην προσπάθειά τους να πείσουν τον λαό ότι ο αγώνας είναι μάταιος, είπε, συμπληρώνοντας ότι η ιστορία δεν τους δικαίωσε.

Επιπλέον, άσκησε σκληρή κριτική ειδικά στη ΝΔ, για την οποία είπε ότι έχασε μια μοναδική ευκαιρία να συμβάλει στη σωτηρία της χώρας και ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έμεινε σστην εξέδρα, ενώ η κυβέρνηση ήταν στον στίβο της μάχης.
Στις 3 το μεσημέρι ο Γιώργος Παπανδρέου θα ενημέρωσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για τα αποτελέσματα της Συνόδου.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι έγινε σκληρή διαπραγμάτευση προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει τις σημαντικές για την βιωσιμότητα του χρέους της αποφάσεις, καθώς και ότι τίποτα από όλα όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο δεν πρόκειται να πετύχουν, αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει και δεν φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ευρώπη έδωσε στην Ελλάδα τη δυνατότητα να αλλάξει. «Η Ελλάδα θα αλλάξει. Με διάλογο, αλλά θα αλλάξει» επισήμανε.

Σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Όχι νέα μέτρα, όσο το πρόγραμμα που έχει ψηφίσει η Βουλή εφαρμόζεται και όσο προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις».
ΤΑ ΝΕΑ

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ !!!

http://nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/44341B1329CFAC8EC8AC8A206E419172.jpg
ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΝΟΜΗΣΑΤΕ ΛΙΓΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΡΕ ΑΝΟΗΤΟΙ;;;