Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Σλοβακία: «όχι» στη βοήθεια προς την Ελλάδα

«Όχι» στη βοηθεια προς την Ελλάδα είπε η πρωθυπουργός της Σλοβακίας
 Ιβέτα Ραντίκοβα.
Η κυβέρνηση της Σλοβακίας αρνήθηκε να συμμετάσχει στο πακέτο βοήθειας, ύψους 110 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα, ενώ ενέκρινε τη συμμετοχή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας των 440 δισ. ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η κυβέρνηση εισηγήθηκε προς τη Βουλή να μην στηριχθεί η παροχή του διμερούς δανείου προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Ωστόσο, συμφώνησε να υπογράψει τη συμφωνία-πλαίσιο για τον ευρω-μηχανισμό στήριξης των 440 δισ. ευρώ, αίροντας ένα σημαντικό εμπόδιο για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

«Η απόφασή μας για το δάνειο προς την Ελλάδα είναι αντίθετη με τη θέση της προηγούμενης κυβέρνησης [η οποία είχε εγκρίνει τη βοήθεια],» φέρεται να δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η πρωθυπουργός της χώρας, Ιβέτα Ραντίκοβα.

Το ποσό που θα δάνειζε η Σλοβακία στη χώρα μας ήταν 700 εκατ. ευρώ περίπου.
ΤΑ ΝΕΑ

ΣΤΡΙΜΩΞΙΔΙ !...

Υπάρχει ελπίδα

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης για την Αθήνα, διαβάζω στο ΒΗΜΑ για μια σειρά δράσεων που δρομολογούνται από το Υπ. Προστασίας του Πολίτη κι αφορούν αποκλειστικά την πρωτεύουσα.

Μακάρι να υλοποιηθεί έστω κι ένα μέρος όλων αυτών. Ο Χρυσοχοϊδης μπορεί να βοηθήσει πραγματικά στην αναβάθμιση της Αθήνας μέσω του Υπ. Προστασίας του Πολίτη. Χρειάζεται ένας εξίσου αποφασισμένος δήμαρχος να τον συνδράμει.

Για να δούμε...
parapolitiki 

Η επέτειος του πραξικοπήματος...

Τη μνήμη των πεσόντων για την προάσπιση της Δημοκρατίας τιμά σήμερα η Κύπρος με τη συμπλήρωση 36 χρόνων από το πραξικόπημα του 1974 κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου που...
 άνοιξε το δρόμο στην τουρκική εισβολή.
Στις 8.20 το πρωί, ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου ενώ στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, του κοιμητηρίου Λευκωσίας, τελέστηκε από τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος. 
press-gr 

Φωτοβολταϊκά: Αναδιανομή πλούτου στους αγρότες, επενδυτικές ευκαιρίες και κίνδυνοι.

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, επιχειρείται μια σημαντική αναδιανομή του πλούτου, με το δικαίωμα που δίνεται στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, να παράγουν ρεύμα από φωτοβολταϊκά.

Όπως σε όλα τα επενδυτικά σχέδια υπάρχουν ευκαιρίες αλλά ελλοχεύουν και κίνδυνοι, παρούσης και της γνωστής κρατικής γραφειοκρατίας και προχειρότητας. Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ο χρόνος που χρειάζονται οι αγρότες για να πάρουν όλες τις εγκρίσεις και που θα ξεπεράσει σχεδόν σίγουρα, τους έξι μήνες. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να υπογράψουν σύμβαση αγοραπωλησίας με το ΔΕΣΜΗΕ, (εκεί κλειδώνει και ο ηλεκτρικός χώρος) μετά τον Ιανουάριο του 2011 που η τιμή της kw θα είναι 41,9 λεπτά και όχι 45 λεπτά που είναι σήμερα. Η μείωση είναι της τάξης του...
7%. Μετά τη σύνδεση με το δίκτυο η αναπροσαρμογή της τιμής είναι στο 25% του ετήσιου πληθωρισμού.
Οι τρεις μήνες που έδινε προτεραιότητα ο νόμος για τις ΑΠΕ στους αγρότες εξανεμίζεται, καθώς έχει περάσει πάνω από ένας μήνας αλλά το ΥΠΕΚΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχουν προχωρήσει στις ανάλογες υπουργικές αποφάσεις με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να μην δέχεται ακόμη αιτήσεις από αγρότες...
.
Θα πρέπει η ΠΑΣΕΓΕΣ άμεσα να ζητήσει τις ανάλογες παρατάσεις και τις υπουργικές αποφάσεις ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι αγρότες στις επενδύσεις. Και θα πρέπει να λυθεί και το ζήτημα με τα εξ αδιαιρέτου κτήματα άμεσα, καθώς ο νόμος μιλά μόνο για ιδιόκτητα κτήματα και δεν έχει πρόβλεψη για τα εξ αδιαιρέτου αγροτεμάχια.

Ένα ακόμη στοιχείο που θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές είναι τα κτήματα να βρίσκονται κοντά σε δίκτυο μεταφοράς ρεύματος, και αν είναι δυνατόν σε δίκτυο μέσης τάσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορεί να συνδεθεί ένα φωτοβολταϊκό 100kw στο δίκτυο χαμηλής τάσης γιατί δεν το σηκώνει. Το κόστος σύνδεσης στο δίκτυο μέσης τάσης είναι κατά πολύ υψηλότερο. Ξεκινάει από τις έντεκα χιλιάδες ευρώ συν ΦΠΑ. Και όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση τόσο το κόστος αυξάνεται.
Ένα έξτρα κόστος θα υπάρξει από την εισαγωγή του αγρότη στην έβδομη ασφαλιστική κατηγορία του ΟΓΑ, αυτόματα μόλις κάνει έναρξη εργασιών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα η 7η κατηγορία έχει εισφορές..
1318 ευρώ το χρόνο ενώ η πρώτη που βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών έχει εισφορές 468 ευρώ το χρόνο.
Ένα ζήτημα που δημιουργεί επίσης σημαντικό έξοδο, είναι το υψηλό κόστος τραπεζικού δανεισμού. Ήδη η Αγροτική μίλησε για επιτόκιο γύρω στο 8.5% που μαζί με την εισφορά ξεπερνά το 9%. Ένα ερωτηματικό για τους επενδυτές θα είναι και τι δάνειο ή leasing θα επιλέξουν. Με βάση το επιτόκιο χορηγήσεων της κάθε τράπεζας ή με βάση το euribor, το βασικό επιτόκιο του ευρώ.

Για την κατασκευή του πάρκου θα χρειαστεί ένα 15 -25% ιδίας συμμετοχής (ανάλογα τη μορφή της χρηματοδότησης) συν το ΦΠΑ κάποιων εργασιών όπως χωματουργικά περίφραξη, αντικεραυνικά, οικίσκος, εργασίες παροχής υπηρεσιών, κάμερες ασφαλείας, ηλεκτρονικός εξοπλισμός παρακολούθησης παραγωγής κ.τ.λ. Για τα panels, τους inverters, και τον λοιπό εξοπλισμό παραγωγής υπάρχει απαλλαγή από το ΦΠΑ.
Μεγάλη προσοχή να μη δοθούν προκαταβολές σε εταιρείες για την κατασκευή του πάρκου, πριν να υπογράψουν οι αγρότες με το ΔΕΣΜΗΕ. Επίσης προσοχή, να μην παραπλανόνται οι αγρότες από επιτήδειους που υπόσχονται σύνταξη φακέλων και αδειοδότηση γιατί μέχρι σήμερα δεν μπορούν να καταθέσουν καθώς δεν υπάρχουν οι ανάλογες υπουργικές αποφάσεις και η ΔΕΗ δε δέχεται αιτήσεις.
Θα πρέπει να συμπεριλάβουν στο κόστος παραγωγής οι αγρότες, το κόστος της κατανάλωσης ρεύματος του πάρκου, της τηλεφωνικής γραμμής ή 3G, του λογιστή, της ηλεκτρονικής επίβλεψης και του ελέγχου του πάρκου, του καθαρισμού των πλαισίων, και της ασφάλειας του έργου. Αυτό το κόστος συνολικά κυμαίνεται από 6-11% της απόδοσης του πάρκου.

Οι εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών πλαισίων εγγυώνται αποδόσεις έως 12 χρόνια για παραγωγή ισχύος 93% και 25 χρόνια για παραγωγή ισχύος 85%.
Η μείωση της απόδοσης όμως αντισταθμίζεται με την κατά 10 έως 15% μεγαλύτερη απόδοση που έχουν τα πάρκα στη νότια Ελλάδα και έως 20% στην Κρήτη, σε σχέση με το τυπικό ηλιακό δυναμικό και τις μελέτες.
Ένας σημαντικός γρίφος που υπάρχει, είναι ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος που αφορά τα φωτοβολταϊκά. Το εθνικό σχέδιο δράσης για τις ΑΠΕ που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ πρόσφατα, προτείνει στόχο για τα φωτοβολταϊκά 2.567 MW το 2020.
Ήδη μέχρι σήμερα στη ΡΑΕ έχουν κατατεθεί αιτήσεις για 3700 MWp εκ των οποίων εκτιμάται ότι μπορούν να υλοποιηθούν περί τα 2.000-2.500 MWp. Άρα με την πρόταση του ΥΠΕΚΑ σχεδόν κλειδώνει ο ηλεκτρικός χώρος άμεσα με τις υπάρχουσες αιτήσεις αν δεν υπάρξει διόρθωση του στόχου.
Εν τω μεταξύ η ΡΑΕ ακόμη δεν έχει αποσαφηνίσει πόσος είναι ο ελεύθερος ηλεκτρικός χώρος για φωτοβολταϊκά ανά περιφέρεια.

Το σημαντικό είναι ότι οι ενώσεις έχουν προχωρήσει στη δημιουργία υποστηρικτικών- μελετητικών γραφείων και έχοντας γίνει πρόσφατα η ψηφιοποίηση μπορούν άμεσα και με ελάχιστο κόστος για τους αγρότες να προχωρήσουν στην επενδυτική πρόταση.
Δε θα πρέπει όμως οι ενώσεις να λειτουργήσουν ως κερδοσκοπικά μελετητικά γραφεία και να ζητούν 4 -5 χιλιάδες ευρώ για τη σύνταξη φακέλου και την αδειοδότηση. Ένα ποσό της τάξης των χιλίων ευρώ, θα ήταν αρκετό για τις γραφειοκρατικές εργασίες που είναι αναγκαίες, και που θα αφήσει και κέρδος στις ενώσεις και δε θα κοστίσει υπερβολικά στους αγρότες.
Ακόμη δεν υπάρχει το πλαίσιο που κινούνται οι ενώσεις σε σχέση με τις διαδικασίες στο site της ΠΑΣΕΓΕΣ, κάτι το οποίο θα μείωνε το χρόνο για αρκετούς αγρότες – χρήστες του διαδικτύου.
Μια σημαντική παράμετρο κοινωνικής δικαιοσύνης θα ήταν να μπορούν να έχουν προτεραιότητα στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου οι αδύναμοι, οικονομικά αγρότες και οι οικογένειές τους.
Το ερωτηματικό που υπάρχει πέραν όσων αναφέρονται στο άρθρο είναι ότι στη σύμβαση με το ΔΕΣΜΗΕ, δεν αναφέρεται πουθενά ότι πρέπει να παραλαμβάνει η ΔΕΗ όλο το ρεύμα που παράγει η εγκατάσταση. Βέβαια δεν αναφέρει και πουθενά ότι θα παίρνει μόνο ένα μέρος.
Επίσης σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα με το μετασχηματιστεί που βάζει η ΔΕΗ να υπάρξει "κόφτης" ροής ρεύματος από την εγκατάσταση στον μετασχηματιστή.

Εν κατακλείδι σαφώς είναι ένα σεβαστό εισόδημα για τους αγρότες, και αλλάζει ταυτόχρονα και τον οικονομικό χάρτη της επαρχίας προς το καλύτερο. Χρειάζεται όμως προσοχή.

Σίγουρα μιλάμε για αναδιανομή πλούτου προς τους ασθενέστερους και την επαρχία για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια, αν γίνει σωστά.

πηγή..Έλληνες Ενεργοί Πόλίτες,
epirus-ellas      
ostria-gr 

Στη Μίλαν ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος !!! Από το Πεταλίδι στο…Μιλάνο !

Από το Πεταλίδι στο…Μιλάνο

Η ιστορία του Σωκράτη Παπασταθόπουλου μοιάζει με ένα ακόμα ποδοσφαιρικό παραμύθι. Το gazzetta.gr παρουσιάζει την καριέρα του Έλληνα αμυντικού που θα φοράει πλέον τη φανέλα της Μίλαν



Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου του 1988 στην Καλαμάτα. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στον Αίαντα Καλαματας και έπειτα στην ομάδα του Απόλλωνα Πεταλιδίου.


Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2005 όταν ο 17χρονος τότε Σωκράτης είδε τα παιδικά του όνειρα να πραγματοποιούνται. Ο υπεύθυνος Ακαδημιών της ΑΕΚ εκείνη την σεζόν, Τόνι Σαβέφκσι διέκρινε το σπάνιο ταλέντο του κεντρικού αμυντικού του Απόλλωνα Πεταλιδίου και εισηγήθηκε την απόκτησή του έναντι του ποσού των 30.000 ευρώ.


Η πρώτη ευκαιρία για τον πιτσιρικά δεν άργησε να δοθεί από τον τότε προπονητή της ΑΕΚ, Φερνάντο Σάντος. Στις 26 Οκτωβρίου του 2005 ο Παπασταθόπουλος έκανε το επίσημο ντεμπούτο του με την «Ένωση», σε ένα ματς για το Κύπελλο Ελλάδας απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα, στο οποίο η ΑΕΚ κέρδισε με σκορ 3-0. Παρόλα αυτά ο νεαρός αμυντικός δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό στο πρωτάθλημα της σεζόν 2005-06.


Στο τέλος του α γύρου εκείνης της περιόδου ο Φερνάντο Σάντος πήρε την απόφαση να τον παραχωρήσει δανεικό για ένα εξάμηνο στη Νίκη Βόλου, ομάδα της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας, προκειμένου να αποκομίσει εμπειρίες. Πράγματι με την ομάδα του Βόλου, ο Παπασταθόπουλος αγωνίστηκε σε 15 ματς για να πάρει το καλοκαίρι το δρόμο της επιστροφής.


Την επόμενη σεζόν παρότι βρήκε μπροστά του έμπειρους αμυντικούς όπως τους Μπρούνο Τσιρίλο, Τραϊανό Δέλλα, Ζεράλδο Άλβες και Βαγγέλη Μόρα, ο Παπασταθόπουλος αγωνίστηκε σε 14 ματς πρωταθλήματος, ωστόσο το όνομά του άρχισε να γίνεται γνωστό στην Ευρώπη από τις συμμετοχές του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σε τρεις αγώνες της φάσης των ομίλων έπαιξε, ανάμεσα στους οποίους και η νίκη επί της Μίλαν στο ΟΑΚΑ με 1-0.


Τη σεζόν 2007-08 ο Παπασταθόπουλος ήταν βασικός και σχεδόν αναντικατάστατος στην ΑΕΚ του Σέρα Φερέρ. Ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός είχε 24 συμμετοχές στο πρωτάθλημα πετυχαίνοντας μάλιστα, το παρθενικό και μοναδικό του γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα με την φανέλα της «Ένωσης».


Το καλοκαίρι του 2008 σε ηλικία 19 ετών το ελληνικό πρωτάθλημα ήταν πολύ μικρό για να τον κρατήσει. Η Τζένοα διέκρινε το πλούσιο ταλέντο του και δεν σκέφτηκε καν να βγάλει 3,7 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τα δικαιώματά του από την ΑΕΚ. Στην ομάδα της Γένοβας ο Σωκράτης από την πρώτη του σεζόν βρισκόταν στις βασικές επιλογές του Τζιαν Πιέρο Γκασπερινί. Οι 21 αγώνες και τα 2 γκολ που πέτυχε την περίοδο 2007/08 άφησαν τις καλύτερες υποσχέσεις για το μέλλον. Την περυσινή σεζόν ήρθε η καθιέρωση καθώς αγωνίστηκε σε 30 ματς έχοντας πια κερδίσει τη φανέλα βασικού.


Παράλληλα, οι εμφανίσεις του με την Εθνική Ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής και ιδιαίτερα το μαρκάρισμά του πάνω στο Λιονέλ Μέσι, τράβηξαν το βλέμμα των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων μεταξύ των οποίων οι Ίντερ, Λάτσιο και Νάπολι. Τελικά η Μίλαν φάνηκε ότι τον ήθελε περισσότερο αφού δεν σκέφτηκε καν τα 4,7 εκατομμύρια ευρώ που χρειάστηκαν για να τον εντάξει στο δυναμικό της.

Χωματερή χωρίς πυροπροστασία, κρουνοί εκτός λειτουργίας!

alt

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά στον ευρύτερο χώρο του ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι, ωστόσο, σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν με τη νομιμότητα της εγκατάστασης αλλά και την έλλειψη πυροπροστασίας που επιβεβαιώνει η Π.Υ. Η λειτουργία του χώρου εναπόθεσης ογκωδών σκουπιδιών, που βρίσκεται στον περίβολο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, είναι παντελώς παράνομη, όπως καταγγέλλει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος της περιοχής, καθώς δεν προβλέπεται πουθενά στον κανονισμό λειτουργίας, τις εγκρίσεις και τις περιβαλλοντικές μελέτες της εγκατάστασης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής.

Χωρίς πυροπροστασία, εκτός λειτουργίας και οι κρουνοί!

Μάλιστα, ο εν λόγω χώρος βρίσκεται ουσιαστικά εκτός της περιβόλου της εγκατάστασης του ΧΥΤΑ και διαθέτει αυτόνομη περίφραξη, ενώ, στερείται μηχανισμού πυροπροστασίας.
Αυτό επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του και ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής, Μιλτιάδης Αναστασίου, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει σύστημα πυρόσβεσης όπως αυτό που υπάρχει στα κύττ
αρα του ΧΥΤΑ.
Μάλιστα, ο επικεφαλής των δυνάμεων της πυροσβεστικής αποκάλυψε ότι και οι πυροσβεστικοί κρουνοί έχουν τεθεί ουσιαστικά εκτός λειτουργίας, λόγω της χαμηλής πίεσης υδροδότησης που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή. Χαμηλή πίεση που ακυρώνει τη δυνατότητα γρήγορου ανεφοδιασμού των πυροσβεστικών οχημάτων...

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι κατέλαβαν την είσοδο

Οι εκπρόσωποι των κατοίκων της περιοχής του Τεμπλονίου συμμετείχαν σε έκτακτη σύσκεψη χθες λίγο πριν τα μεσάνυκτα στο Δημαρχείο Κέρκυρας υπό το Σωτήρη Μικάλεφ, ωστόσο, δεν ικανοποιήθηκαν από το αποτέλεσμά της και προχώρησαν από σήμερα το πρωί σε επ΄ αόριστον κατάληψη της εισόδου του ΧΥΤΑ, διαμαρτυρόμενοι για τις απαράδεκτες συνθήκες που εξακολουθούν να επικρατούν στην εγκατάσταση.
«Ζήτημα χρόνου» ήταν να ξεσπάσει η πυρκαγιά αυτή, κατήγγειλε στο CorfuPress.com η πρόεδρος του Συλλόγου Μάγδα Παπανικολοπούλου προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι του Τεμπλονίου ακόμα δεν έχουν συνέλθει από τα δυσμενή αποτελέσματα στην υγεία τους από την περσινή φωτιά στο κύτταρο του ΧΥΤΑ.

Αναστολή αποκομιδής απορριμμάτων

Με δεδομένη την κατάσταση στο ΧΥΤΑ αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την όλη εικόνα της πόλης και της περιφέρειας της Κέρκυρας, αφού έχει διακοπεί η αποκομιδή των σκουπιδιών.

Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις ή επέκταση στο δάσος...

Μέχρι στιγμής, ο Σύνδεσμος Καθαριότητας δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις, ενώ η Πυροσβεστική εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα υπό το φόβο αλλαγής των καιρικών συνθηκών, ενίσχυσης των ανέμων και κινδύνου να προκληθεί μεγαλύτερη φωτιά στην παρακείμενη του ΧΥΤΑ δασική περιοχή...