Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Επαγγελματική ταυτότητα αποκτούν οι αγρότες

Επαγγελματική ταυτότητα αποκτούν οι αγρότες μας, ενώ δημιουργείται μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθείται προς ψήφιση νομοσχέδιο που προβλέπει:
-Τη δημιουργία Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ). Στο Μητρώο εγγράφονται υποχρεωτικά:
-όλα τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα και όλα τα νομικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα (φυτική, ζωική, αλιευτική) για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.
- όλα τα πρόσωπα (φυσικά, νομικά) που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα που αφορά διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων.
Στο ΜΑΑΕ μπορούν να εγγραφούν επαγγελματίες αγρότες, φυσικά πρόσωπα, ενήλικοι άνδρες και γυναίκες που είναι α) κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, β) ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ ή συνταξιοδοτούνται απ' αυτόν, γ) ασχολούνται επαγγελματικά με την αγροτική δραστηριότητα κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας τους και λαμβάνουν από την αγροτική δραστηριότητα το 35% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός τους και δ) οι απασχολούμενοι στην αλιευτική παραγωγή κάτοχοι επαγγελματικής άδειας ατομικής αλιείας και άδειας επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους.Στο ΜΑΑΕ εγγράφονται επίσης τα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι επαγγελματίες αγρότες, αλλά είναι κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, (κύριοι, συγκύριοι, ή νομείς αγροτικής εκμετάλλευσης, μισθωτές, ή αγρολήπτες αγροτικής εκμετάλλευσης εφόσον η μίσθωση έχει συναφθεί εγγράφως).
Δηλώσεις Κ. Μπατζελή
Μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή τόνισε αναφορικά με το σχέδιο νόμου «Καταγραφή Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων - Ορισμός του Επαγγελματία Αγρότη»:«Στο υπουργικό Συμβούλιο αποφασίσαμε τη θέσπιση του Μητρώου Αγροτών, δηλαδή του ορισμού και καταγραφής του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, που είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις εθνικές και Κοινοτικές πολιτικές. Το Μητρώο Αγροτών είναι αυτό που θα διασφαλίσει το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, αλλά και της απασχόλησης στην ύπαιθρο». 
epirusgate 

Η Google ανοίγει τον κώδικα του VP8 για HTML Video

Σύμφωνα με πηγές του NewTeeVee, η Google στο προσεχές developer event της Google I/O πρόκειται να ανακοινώσει το άνοιγμα του κώδικα για τον VP8 codec, κίνηση που αναμένεται να ωθήσει δημιουργούς browsers όπως ο Firefox και ο Chrome να ανακοινώσουν με τη σειρά τους υποστήριξη για αναπαραγωγή HTML5 video με την χρήση του νέου αυτού codec. Υπενθυμίζεται ότι η Google εξαγόρασε τον Φεβρουάριο την On2 Technologies, δημιουργό του VP8. Εκπρόσωπος της Google που ερωτήθηκε για τα σχέδια της εταιρειας σχετικά με το θέμα αυτό απάντησε πως η εταιρεία «προς το παρόν δεν έχει κάτι να ανακοινώσει».
Η κίνηση αυτή έρχεται σε μία περίοδο που δημιουργοί και πάροχοι online video μετακινούνται προς το HTML5 standard για τη διανομή video, εν μέρει ωθούμενοι και από την κυκλοφορία του Apple iPad. Παρ' όλα αυτά, η αποδοχή του HTML5 video έχει καθυστερήσει από το γεγονός ότι η βιομηχανία δεν έχει ακόμη συμφωνήσει σε έναν κοινό video codec, με ορισμένες εταιρείες να προσφέρουν υποστήριξη στο Ogg Theora και άλλες να προκρίνουν το H.264 ως το μέλλον του web video. Το YouTube, ο IE9 της Microsoft και η Apple μέσω των iPhone, iPad και Safari, βασίζονται στο H.264. Άλλοι οργανισμοί όπως ο Mozilla, ακόμη και μετά την ανακοίνωση της MPEG LA ότι παρατείνει την περίοδο ελεύθερης χρήσης του H.264 για web video μέχρι το 2016, αρνούνται να υποστηρίξουν το H.264 ως τμήμα της πολιτικής τους για την υποστήριξη και προώθηση ανοικτών προτύπων. Το αποτέλεσμα είναι διχασμός σχετικά με το ποιο video format μπορεί να αναπαραχθεί σε ποιον browser. HTML5 video κωδικοποιημένο με H.264 μπορεί να αποκωδικοποιηθεί από τον Safari, τον Chrome και τον επερχόμενο Internet Explorer 9 της Microsoft, ενώ αναπαραγωγή Ogg Theora video υποστηρίζεται από Firefox, Chrome και Opera.
Η Google ελπίζει να σταματήσει αυτόν το διχασμό κάνοντας τον κώδικα του VP8 ανοικτό και παρέχοντας έτσι μία υψηλής ποιότητας και ανοικτή εναλλακτική λύση σε σχέση με τους υφιστάμενους codecs. Τα σχέδια της εταιρείας για μία τέτοια κίνηση αναμένονταν από τον Αύγουστο του 2009 που ανακοίνωσε πρόθεσή της για απόκτηση της On2. Η εξαγορά αυτή μάλιστα οδήγησε μέχρι και σε ανοικτή επιστολή του Free Software Foundation προς την Google, στην οποία παρακινούσε για θανάτωση του Flash με το άνοιγμα του κώδικα του VP8. 
astrofegia 

Ξαναβαφτίζουν τη Ν.Δ.


Έμμεση πρόσκληση στους συνέδρους της Ν.Δ. να αναζητήσουν ακόμη και νέο όνομα για τη Ν.Δ., απηύθυνε χθες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανοίγοντας έναν κύκλο εσωκομματικών συζητήσεων για το εύρος των αλλαγών στο κόμμα που προωθεί ο Αντώνης Σαμαράς.
Η Ρηγίλλης διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής ονόματος και συμβόλων, αλλά η επιμονή του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του γαλάζιου συνεδρίου συντηρεί τον προβληματισμό που υπάρχει για το συγκεκριμένο ζήτημα ακόμη και στον στενό πυρήνα των συνεργατών του προέδρου της Ν.Δ.
Υψηλόβαθμες κομματικές πηγές τονίζουν ότι από την πλευρά του κ. Σαμαρά όχι μόνον δεν πρόκειται να τεθεί, αλλά ούτε καν εξετάζεται το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος. Ο κ. Αβραμόπουλος ωστόσο, ο οποίος σε προσωπικό επίπεδο εκτιμά ότι και αυτή η αλλαγή θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της ριζικής ανασυγκρότησης της Ν.Δ., επανήλθε χθες προτρέποντας με τον τρόπο του τα γαλάζια στελέχη να φέρουν το θέμα στο επικείμενο συνέδριο (25-27 Ιουνίου). «Ο καθένας στη Ν.Δ. μπορεί να προτείνει ό,τι θέλει στο συνέδριο. Και για το θέμα του ονόματος. Αν τεθεί θέμα για το όνομα, θα συζητηθεί. Οι αλλαγές δεν οριοθετούνται. Δεν υπάρχουν ταμπού. Είμαστε ανοικτοί στις αλλαγές...», δήλωσε (στο Μega) ο πρώην υπουργός.
Κομματικοί παράγοντες εκτιμούσαν χθες ότι το ζήτημα έχει κλείσει από την πλευρά της ηγεσίας, αλλά ο κ. Αβραμόπουλος επιμένει να συντηρεί το θέμα, σε μια προσπάθεια να ανοίξει ένας εκτεταμένος εσωκομματικός διάλογος που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε επανεξέταση της θέσης της Ρηγίλλης. Βουλευτές της Ν.Δ. πάντως δεν απέκλειαν και το ενδεχόμενο να μην έχει κλείσει οριστικά για την ηγεσία το θέμα της αλλαγής ονόματος και να επιχειρείται, μέσω της παρέμβασης του κ. Αβραμόπουλου, να καταγραφούν οι αντιδράσεις από αυτήν την πρόταση.  

Guardian: Ο ηγέτης Γιώργος Παπανδρέου

 Ο «ψύχραιμος», ο «θαρραλέος», ο «σοφός διπλωμάτης»: Η αποτίμηση του βρετανικού Guardian για τον έλληνα πρωθυπουργό.
Είναι απολύτως αμφίβολο εάν τα εύσημα του ευρωπαϊκού Τύπου για τον έλληνα πρωθυπουργό μπορούν να διασκεδάσουν την αγωνία και του τελευταίου έλληνα πολίτη για τις δύσκολες μέρες που έπονται στην οικονομία μας.
Είναι όμως εξίσου βέβαιο πως όταν υπάρχει τέτοια μεταστροφή κλίματος στις ξένες εφημερίδες μπορούμε να ελπίζουμε πως, αν μη τι άλλο, κάναμε το πρώτο βήμα – ένα βήμα προς την ανάκτηση της χαμένης, και τόσο πολύτιμης, αξιοπιστίας αυτής της χώρας.
Και ο Guardian δεν φείδεται σήμερα ευσήμων τόσο για την προσπάθεια που κατέβαλε ο Γιώργος Παπανδρέου για την αντιμετώπιση της κρίσης, όσο και για την επιτυχία του σε ό,τι αφορά τη συμφωνία του Eurogroup για τα stand-by δάνεια των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ:
«Από την έναρξη της κρίσης», γράφει η βρετανική εφημερίδα, «ο Γιώργος Παπανδρέου διήνυσε περισσότερα από 66.590 αεροπορικά μίλια – το αντίστοιχο, δηλαδή, του να έκανε τρεις φορές το γύρο του κόσμου. Εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου διπλωματική κούρσα για να αποκαταστήσει την πληγείσα αξιοπιστία της Ελλάδας.
Η Ηράκλεια προσπάθειά του δεν έμεινε χωρίς ανταμοιβή. Οι ανησυχίες για την ελληνική οικονομία μπορεί να μην έσβησαν, αλλά στους διαδρόμους της εξουσίας – και κυρίως στις Βρυξέλλες – το κλίμα έχει αλλάξει.»..
… «Ακόμη κι εκείνοι που κάποτε τον έλεγαν «Γιωργάκη» σήμερα έχουν σωπάσει, καθώς εδραιώνεται η πεποίθηση πως είναι η διπλωματική ικανότητα και η αποφασιστικότητα του Παπανδρέου που απέτρεψαν την οικονομική κατάρρευση.
«Με τον Γιώργο συχνά αισθάνεσαι σα να βρίσκεσαι μαζί μ’ έναν σοφό Σωκράτη της εξωτερικής πολιτικής», λέει ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας Ντένις ΜακΣέιν»… Και πολλοί θα ένοιωθαν ευτυχείς εάν ήταν διαθέσιμος να ανλάβει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ευρώπης…»
«…Ο Παπανδρέου έχει πλήρη συναίσθηση του ότι η κρίση μπορεί να τον απογειώσει ή να τον καταστρέψει. Και γνωρίζει επίσης πως τίποτα λιγότερο από μια επανάσταση δεν μπορεί να μεταμορφώσει την Ελλάδα.
Εάν τα καταφέρει, θα γράψει ιστορία ως ο άνθρωπος που ηγήθηκε της αναγέννησης της χώρας του – ως ένας ηγέτης με βεληνεκές μεγαλύτερο κι από εκείνο του συνονόματου παππού του που ηγήθηκε της Ελλάδας μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο».
ellispoint

Βγηκε να μιλησει και ο πιο αποτυχημενος υπουργος ολων των εποχων!

Για γέλια και για κλάματα..

Ο Δένδιας δεν παίζεται! Ο άνθρωπος που ως υπουργός Δικαιοσύνης έβλεπε τον Παλαιοκώστα να φεύγει με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό και του κούναγε μαντήλι, κατηγορεί επί πολλές βδομάδες τον Χρυσοχοΐδη γιατί δεν πιάνει τους τρομοκράτες και τους ληστές... Τώρα, λοιπόν, που εκείνος έπιασε τον πυρήνα των τρομοκρατών, το κάνει "γαργάρα" και λέει -ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο...  
Σιγά το πράγμα, τους... είχαν εντοπίσει πολύ καιρό και καθυστέρησαν να τους συλλάβουν! Αυτά λέει! Είναι φυσιογνωμία ο άνθρωπος! Διαβάστε τί είπε σε Κυριακάτικη εφημερίδα:"Στο θέμα της τρομοκρατίας, εκεί υπήρχαν στοιχεία οφείλω να σας πω, υπήρχαν από καιρό στοιχεία. Ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν... κάποιες εξελίξεις. Εμείς τις περιμέναμε και σχετικά νωρίτερα, χωρίς αυτό να συνιστά κριτική... Μου έχει λεχθεί σαφέστατα, με όνομα και επώνυμο από συγκεκριμένο αξιωματικό, ότι βρισκόντουσαν σε μια φάση εξάρθρωσης, μετά την εύρεση της γιάφκας πέρσι το καλοκαίρι"...
veto300

Πάμε για δεύτερο γύρο!

_round2

Κ. Γρηγορόπουλος: Μετεγκατάσταση του νοσοκομείου ως τον Ιούνιο

altΣε δηλώσεις του στο Ράδιο Επτάνησα σήμερα το πρωί, ο διοικητής του νοσοκομείου Κώστας Γρηγορόπουλος διευκρίνισε ότι η μετεγκατάσταση στο νέο νοσοκομείο θα γίνει το αργότερο έως τον Ιούνιο ενώ έκανε λόγο και για αναγκαιότητα ορθολογικής διαχείρισης.
 Ο διοικητής του νοσοκομείου Κώστας Γρηγορόπουλος διευκρίνισε ότι στις συναντήσεις που είχε τόσο με τον γραμματέας Δημόσιας Υγείας (και όχι του υπουργείου Υγείας όπως κατά κόρον γράφτηκε) όσο και σε επαφές της υφυπουργού Α. Γκερέκου, έχει ξεκαθαριστεί ότι η μετεγκατάσταση στο νέο νοσοκομείο θα γίνει το πολύ έως τον Ιούνιο.
«Προσωπική μου άποψη είναι ότι η μεταφορά αυτή θα πρέπει να γίνει συνολικά και όχι τμηματικά, δηλαδή λίγα 24ωρα αρκούν, γιατί έχει ακουστεί και η άποψη ότι ο χρόνος που απαιτείται είναι περίπου 8 εβδομάδων. Αυτό θα το δούμε», δήλωσε ο κ. Γρηγορόπουλος.
 Προσωρινά με εποχικούς
«Να ρίξουμε λίγο νερό στο κρασί μας, αλλά να συνεχίσουμε να είμαστε διεκδικητικοί» δήλωσε ο διοικητής, εξηγώντας ότι στον τομέα της αναγκαίας ενίσχυσης σε προσωπικό, ως προσωρινή λύση έχει βρεθεί η πρόσληψη εποχικού προσωπικού, εν αναμονή των προκηρύξεων του ΑΣΕΠ και των απαραίτητων διαδικασιών για μόνιμους εργαζόμενους.
Εν τω μεταξύ οι γιατροί έχουν σταματήσει την επίσχεση εργασίας, καθώς σύμφωνα με τον κ. Γρηγορόπουλο έχουν ήδη καταβληθεί τα χρήματα για τις εφημερίες του Δεκεμβρίου και έχουν λάβει διαβεβαιώσεις για καταβολή εντός σύντομου διαστήματος και των εφημεριών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.
Υπάρχουν ελλείψεις, λύση το ΕΣΠΑ
Ερωτηθείς για τις ελλείψεις στο νέο νοσοκομείο (κόμβος, πρωτόκολλο παραλαβής κλπ) ο κ. Γρηγορόπουλος είπε ότι ο μόνος τρόπος που μπορούν αυτά τα συμπληρωματικά έργα να αντιμετωπιστούν είναι πιθανή ένταξή τους στο ΕΣΠΑ ή άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα: «Θα δούμε τι θα γίνει γιατί για παράδειγμα ο κόμβος είναι απαραίτητος, ίσως καταφέρουμε με τις πιέσεις που ασκούμε και τις προσπάθειες και της υφυπουργού κ. Γκερέκου, να το εντάξουμε σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα», είπε.
Δεν έχει παραληφθεί ακόμη το έργο
Εντύπωση προκάλεσε και η απάντηση του κ. Γρηγορόπουλου σε σχετική ερώτηση: «Το νοσοκομείο δεν έχει παραληφθεί, θα παραληφθεί από εμένα ως διοικητή, μόλις δημοσιευτεί η τοποθέτησή μου σε ΦΕΚ», είπε, δημιουργώντας εύλογο ερώτημα: Αν η τελετή που έγινε πριν τις εκλογές του 2009 δεν ήταν εγκαινίων, αφού εκ των πραγμάτων το νέο νοσοκομείο ακόμη δεν λειτουργεί και δεν επρόκειτο και περί τελετή παράδοσης – παραλαβής, αφού το νέο νοσοκομείο δεν έχει ακόμη παραληφθεί, τότε τι τελετή ήταν; «Μην ξεχνάτε ότι ήταν διάστημα προεκλογικό και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του», απαντά ο νέος διοικητής.
Προτεραιότητα η ορθολογική διαχείριση
Ως προτεραιότητά του αναφέρει ότι «η κατάσταση στο νοσοκομείο δεν είναι η καλύτερη και απαιτείται ορθολογική διαχείριση» αναφέροντας ως παράδειγμα ότι «υπάρχουν περί τα 27 εκ. ευρώ ανεπιβεβαίωτες οφειλές των ασφαλιστικών Ταμείων».
Τέλος απαντώντας στα όσα ακούστηκαν για την επιλογή του για το καίριο πόστο της υγείας στο νομό αρκέστηκε να πει: «Τα αντιμετωπίζω όλα με συμπάθεια γιατί έχω μάθει να λειτουργώ δημοκρατικά. Άλλωστε ο καθείς κρίνεται από το έργο του». 
corfupress

Τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού

του Φώτη Κόντογλου

του Σεραφείμ Φυντανίδη-

Είμαστε λοιπόν ρατσιστές; Αυτό το ερώτημα σέρνεται τα τελευταία χρόνια στις συζητήσεις και στα άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Το ίδιο ερώτημα πριν από 20 χρόνια ήταν άγνωστο. Ώσπου, γύρω στο 1990, άρχισαν να καταφθάνουν στη χώρα μας κατά κύματα πρώτα οι Αλβανοί και μετά Αφρικανοί, Ασιάτες και Ανατολικοευρωπαίοι.

Από χώρα εξαγωγής μεταναστών γίναμε χώρα εισαγωγής. Στην αρχή τους καλοείδαμε. Είχαμε διαθέσιμη άφθονη και φθηνή, ανασφάλιστη εργασία. Όμως, σιγά-σιγά, αρχίσαμε να τους αποστρεφόμαστε – κυρίως όσους έχουν μαύρο χρώμα και άλλη θρησκεία.

 Τον τελευταίο καιρό τα πράγματα έχουν αρχίσει να αγριεύουν. Έχουμε βόμβες και επιθέσεις σε καταυλισμούς μεταναστών (π.χ. νέα παιδιά έκαψαν σπίτια τους στη Σπάρτη) σε αυτοσχέδιους λατρευτικούς χώρους και συγκρούσεις με μετανάστες και ρατσιστές στον Άγιο Παντελεήμονα της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ακόμα και η βόμβα στα Πατήσια, Αφγανό σκότωσε, ενώ η δεκάχρονη αδελφούλα του μάλλον θα μείνει τυφλή.
Θα έλεγε κανείς ότι όλα αυτά είναι περιστασιακά, ότι οφείλονται στην οικονομική κρίση κτλ. Γιατί εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε ρατσιστές. Όμως, αν πάμε 80 χρόνια πίσω, θα δούμε ότι τέτοια και χειρότερα συνέβησαν σε βάρος, όχι ξένων, αλλά Ελλήνων. Μιλάμε για τους πρόσφυγες και τους ανταλλάξιμους που ήρθαν ανέστιοι και πένητες στην Ελλάδα λίγο πριν και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Μερικά παραδείγματα:
• Το Εργατικό Κέντρο Αθηνών ζήτησε τότε να απαγορευτεί η πρόσληψη προσφύγων εργατών, ενώ οι ομάδες «επιστράτων» του Δ.Γούναρη και του Ι.Μεταξά, οργάνωναν πογκρόμ κατά των προσφύγων ως βενιζελικών ήδη από το 1916 (βλ. «Η Ελλάς του 1910 – 1920» του Γ. Βεντήρη).
• Μετά την κατάρρευση του μετώπου, τον Αύγουστο του '22, η φιλοβασιλική κυβέρνηση ζητά από τον αρμοστή της Σμύρνης, Αριστείδη Στεργιάδη, να μην επιτρέψει στους Έλληνες της Ιωνίας να φύγουν για την Ελλάδα. Ο Στεργιάδης απαντά: «Καλύτερα να μείνουν εδώ για να τους σφάξει ο Κεμάλ, γιατί, αν πάνε στην Αθήνα, θα ανατρέψουν τα πάντα» (βλ. «Η Ελλάς μεταξύ δύο πολέμων» του Γρ. Δαφνή).
• Ο εκδότης της «Καθημερινής», Γ. Βλάχος, γράφει πύρινα άρθρα το 1928 κατά της «προσφυγικής αγέλης», ενώ ο φιλομοναρχικός εκδότης του «Πρωινού Τύπου», Ν. Κρανιωτάκης, απαίτησε το 1933 να επιβληθεί στους πρόσφυγες να φορούν κίτρινα περιβραχιόνια για να τους αποφεύγουν οι Έλληνες! Έχει γράψει και άρθρα με τίτλο «Κάψτε τους συνοικισμούς των τουρκόσπορων».
• Πάλι ο Γ.Βλάχος σε άρθρο του στις 30/7/1928, ζητά από το Λαϊκό Κόμμα να αρνηθεί τις προσφυγικές ψήφους: «Όταν αποκτήσουν συνείδησιν πολιτών ελευθέρων – πράγμα το οποίον δε θα συμβεί ποτέ – τότε θα δικαιούνται να είναι εκλογείς και εκλέξιμοι».
• Αν ανατρέξει κανείς στις εφημερίδες του μεσοπολέμου, θα διαβάσει για πυρπολήσεις προσφυγικών πληθυσμών και για μάχες με ανθρώπινα θύματα, καθώς οι «ντόπιοι» δεν ήθελαν να πάρουν οι πρόσφυγες χωράφια που εγκατέλειψαν οι Τούρκοι μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και τη Συνθήκη της Λοζάνης.
• Να θυμίσουμε ότι ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί πρόσφατα και κατά των Ελλήνων που ήρθαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Πολλοί από αυτούς ζουν σε συνοικίες - γκέτο.
Είμαστε λοιπόν ρατσιστές ή απλώς δε μας βολεύει να κάνουμε την παραμικρή χάρη ακόμα και σε αδελφούς Έλληνες, που, αν μη τι άλλο, μετά το '22 τσιμέντωσαν πληθυσμιακά τη βόρεια Ελλάδα, έφεραν πολιτισμό, τόνωσαν την οικονομία με φτηνή εργατική δύναμη και ίδρυσαν τις πρώτες σοβαρές βιομηχανίες; Για μετανάστες αλλοδαπούς θα μιλάμε τώρα; Αυτοί είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού...

Οκτώ μέτρα του υπουργείου Οικονομίας για την ενίσχυση της εποπτείας στα καύσιμα

Θέματα λειτουργίας και εποπτείας της αγοράς υγρών καυσίμων εξέτασαν σε σύσκεψή τους τη Δευτέρα η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, με θέμα το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς υγρών καυσίμων. Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε η μεταφορά στο ΥΠΟΙΑΝ των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΚΑ για την ενημέρωση και παρακολούθηση του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων, μέχρι το τέλος Απριλίου. Επιπλέον, συμφωνήθηκε να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για τα ακόλουθα θέματα:


1. Θέσπιση, πέραν των ποινικών, και διοικητικών κυρώσεων (χρηματικά πρόστιμα) για την μη υποβολή στοιχείων από πρατήρια υγρών καυσίμων στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων.

2. Δημιουργία και παρακολούθηση μητρώου Πρατηρίων Υγρών Καυσίμων.

3. Δημιουργία βάσης δεδομένων παρακολούθησης της εξέλιξης της χρηματιστηριακής τιμής του πετρελαίου και της τιμής διυλιστηρίου και ενημέρωση της ΓΓ Εμπορίου για τις χονδρικές τιμές πώλησης των καυσίμων.

4. Ρύθμιση για τη βελτίωση του μηχανισμού εποπτείας αποθεμάτων καυσίμων ασφαλείας.

5. Συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με σκοπό την αναθεώρηση των συμβάσεων των πρατηρίων (ΣΕΑ) με το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας και τους διαχειριστές των κλειστών αυτοκινητοδρόμων.

6. Εγκατάσταση ειδικών ηλεκτρονικών πινάκων σε κλειστούς αυτοκινητοδρόμους για την ενημέρωση των οδηγών για την φθηνότερη λιανική τιμή πώλησης των υγρών καυσίμων, καθώς και δημιουργία ανάλογων υπηρεσιών SMS σε συνεργασία με τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

7. Διευθέτηση της χρονίζουσας εκκρεμότητας, αναφορικά με την λειτουργία των αυτόματων αντλιών υγρών καυσίμων.

8. Ενίσχυση δράσεων για την ενημέρωση των καταναλωτών σε θέματα κριτηρίων επιλογής πρατηρίων πώλησης υγρών καυσίμων.

Τα δύο υπουργεία διαπιστώνουν σοβαρά ελλείμματα λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά υγρών καυσίμων, τα οποία άπτονται και του ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς και έχουν στο πρόσφατο παρελθόν εξετασθεί διεξοδικά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο των διαδικασιών διαβούλευσης και ρυθμιστικής παρέμβασης, που είχαν ακολουθηθεί. Τα πορίσματα και οι προτάσεις μέτρων της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα αποτελέσουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «βασικό οδηγό» για την κυβέρνηση στις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να αναλάβει για την εξυγίανση του κλάδου.
http://www.in.gr/