Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Μέχρι 15 Μαΐου ο νόμος για υπερχρεωμένους


isologismoΜέσα στον Μάιο επιδιώκει η κυβέρνηση, σύμφωνα και με τις σχετικές εντολές που έδωσε  πρόσφατα ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο να έχει τεθεί σε εφαρμογή το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ ήδη βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών η σχετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είχε ζητηθεί από τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ διατυπώνει ορισμένες παρατηρήσεις που δεν θίγουν τη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου και θα αποτυπωθούν στην τελική μορφή που θα λάβει πριν κατατεθεί στη Βουλή. Άλλωστε, αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο υπάρχει ήδη από την δεκαετία του 1970 στις ΗΠΑ, καθώς και σε όλες σχεδόν τις ανεπτυγμένες χώρες μετά τη δεκαετία του ’90.
Μια από τις αλλαγές που θα έχει ενσωματώσει το τελικό σχέδιο νόμου, σε σχέση με προηγούμενες μορφές του που έχουν παρουσιασθεί και συζητηθεί, θα αφορά πιθανότατα τον περιορισμό του πεδίου εφαρμογής του στους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν διαπιστωμένη και μόνιμη αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους, ενώ αρχικά δινόταν η δυνατότητα ρύθμισης και σε όσους αντιμετώπιζαν, κατά την κρίση του δικαστηρίου, «προδήλως επαπειλούμενη αδυναμία».
Η διατύπωση αυτή κρίθηκε ότι έπρεπε να αλλάξει, καθώς άφηνε μεγάλα περιθώρια ερμηνειών και αξιοποίησης των διατάξεων του νόμου ακόμη και από οφειλέτες που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Επιπλέον, είναι πιθανό να απαλειφθεί και η αναφορά από το νόμο σε συγκεκριμένο ελάχιστο ποσοστό της οφειλής που θα πρέπει να εξυπηρετήσει ο δανειολήπτης με βάση τη ρύθμιση του δικαστηρίου (τουλάχιστον 10% της οφειλής). Και αυτό γιατί κρίθηκε, ότι η αναφορά σε συγκεκριμένο ποσοστό θα μπορούσε να εκληφθεί και ως καθοδήγηση του δικαστηρίου από το νομοθέτη.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του νομοσχεδίου, για το οποίο οι τράπεζες έχουν ζητήσει τροποποίησης, αφορά τη δυνατότητα δικαστικής ρύθμισης χωρίς απαλλαγή από χρέη. Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτοί, οι οφειλέτες που εξαιτίας απρόοπτων ή αιφνίδιων δυσάρεστων γεγονότων στη ζωή τους έχουν περιέλθει σε πρόσκαιρη αδυναμία πληρωμής μπορούν να επιτυγχάνουν με απόφαση δικαστηρίου την αναστολή μέχρι δύο έτη της εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων.
Στο σημείο αυτό, οι τράπεζες έχουν ζητήσει να περιορισθεί το πεδίο εφαρμογής του νόμου ή και της προστασίας που θα έχουν οι δανειολήπτες, καθώς εκφράζουν φόβους, ότι χιλιάδες καταναλωτές, που έχουν δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα επικαλεσθούν κάποιο δυσάρεστο γεγονός για να επιτύχουν αναστολή των πληρωμών.
Τονίζεται πάντως, ότι η διαδικασία της ρύθμισης με απαλλαγή χρεών συμβαδίζει με τη ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσία. Όμως, το σχέδιο νόμου δίνει τη δυνατότητα στον οφειλέτη  να διατηρήσει τουλάχιστο το ακίνητο που χρησιμεύει ως κατοικία του, αν αναλάβει να εξυπηρετήσει με ευνοϊκούς όρους και για χρονικό διάστημα μέχρι 20 έτη ένα μέρος των χρεών που θα ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι 85% της αξίας του ακινήτου.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΚΑΠΠΑ Research, το πρόβλημα της υπερχρέωσης προσλαμβάνει σήμερα απειλητικές διαστάσεις:
1.      Υπερχρεωμένοι, έστω και αν δεν βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία, είναι με τεχνικούς όρους το 34,5% των δανειοληπτών. Το 18,5% των ερωτηθέντων που χρωστούν στις τράπεζες δηλώνουν, ότι οι δόσεις δανείων αντιστοιχούν σε ποσοστό 41-60% του εισοδήματός τους, δηλαδή πάνω από το όριο «ασφαλείας» που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος. Σε ποσοστό 16% αναφέρουν, ότι οι δόσεις ξεπερνούν το 60% των μηνιαίων εισοδημάτων.
2.      Το 60% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι έχουν οφειλές στις τράπεζες και επίσης σε ποσοστό 60% δηλώνουν, ότι οι τράπεζες φέρουν ευθύνη για την υπερχρέωση, λόγω των επιθετικών πρακτικών δανεισμού που ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια (την πρώτη ευθύνη, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, έχουν οι ίδιοι οι καταναλωτές, που δεν υπολόγισαν σωστά τις υποχρεώσεις τους).
3.      Η οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών μόνο ενθαρρυντική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Περίπου ένα στα πέντε νοικοκυριά δηλώνει ότι βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση, ώστε να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές λογαριασμών ΔΕΚΟ, κοινοχρήστων και ενοικίου.
4.      Για το τραπεζικό σύστημα, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, ότι την ελάχιστη δόση πληρώνουν το 22% των ερωτηθέντων, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 7,6% των δανειοληπτών, οι οποίοι δανείζονται από τράπεζες για να πληρώσουν άλλα τραπεζικά χρέη. Σε ποσοστό 33,4% οι δανειολήπτες δηλώνουν ότι δεν τους αρκεί το εισόδημά τους για να ζήσουν, αν πληρώνουν κάθε μήνα όλες τις δόσεις τους στις τράπεζες, ενώ περίπου στο ίδιο ποσοστό (32%) φθάνουν οι καταναλωτές που αναφέρουν ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να εμφανισθούν στο κοντινό μέλλον ασυνεπείς στην εξυπηρέτηση των χρεών τους. Χονδρικά, δηλαδή, ένας στους τρεις καταναλωτές-δανειολήπτες είναι υποψήφιος να φορέσει… φέσι στις τράπεζες, μέσα στο 2010.
http://www.banksnews.gr

KOΛΑΚΕΥΤΙΚΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΙΜE ΓΙΑ ΤΟΝ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ !!!

«Είναι αδύνατον να κατανοήσει κανείς την σύγχρονη Ελλάδα χωρίς να κατανοήσει τους Παπανδρέου». Με αυτή τη φράση το περιοδικό Time ξεκινά το άρθρο του για τον πρωθυπουργό και την κατάσταση στην σύγχρονη Ελλάδα με τίτλο
«Γιώργος Παπανδρέου: Ο Έλληνας στοχαστής»...  
Κάνοντας αναφορά στον παππού και τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού, το περιοδικό αναφέρει πως ο 57χρονος Γιώργος Παπανδρέου έχει περάσει το μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων έξι μηνών προσπαθώντας να αποφύγει την πτώχευση της χώρας και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις. 
«Είναι όμως ο Παπανδρέου ο άνθρωπος που θα οδηγήσει την Ελλάδα –και το ΠΑΣΟΚ- στον 21ο αιώνα» αναρωτιέται το περιοδικό και συνεχίζει: «Μπορεί να κουβαλά ένα διάσημο πολιτικό όνομα, όμως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι φτιαγμένος από το ίδιο υλικό, όπως οι περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί. Κομψός και γυμνασμένος, ο γεννημένος στις ΗΠΑ πρωθυπουργός έζησε για μεγάλο διάστημα της νεότητάς του μαζί με τον εξόριστο πατέρα του στο εξωτερικό, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία και τον Καναδά. Μιλά τα αγγλικά με μια διακριτική μεσοδυτική προφορά και με άψογους αμερικανικούς ιδιωματισμούς. Στα ελληνικά είναι περισσότερο εγκεφαλικός παρά ενθουσιώδης, αποφεύγοντας τη διαδεδομένη στην Ελλάδα ιδέα ότι οι πολιτικοί πρέπει να δεσπόζουν με την υπερβολική ρητορική τους. Ο ελληνικός Τύπος μάλιστα πολλές φορές τον ‘κοροϊδεύει’ για τα μικρά γραμματικά λάθη του». 
«Δεν έχει την ικανότητα να εμπνέει το λαό όπως ο πατέρας του, αλλά αυτό μπορεί να είναι και σημάδι ωρίμανσης των Ελλήνων» δήλωσε στο περιοδικό ο Ελληνοαμερικανός ακαδημαϊκός Σταν Ντρένος που ετοιμάζει τη βιογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου. 
Οι Έλληνες, συνεχίζει το περιοδικό, χαρακτηρίζουν τον πρωθυπουργό τους με τις λέξεις «ευπρεπής» ή «ανθρώπινο». «Όμως, στον άγριο κόσμο της ελληνικής πολιτικής αυτές οι λέξεις δεν είναι πάντα φιλοφρονήσεις» συμπληρώνει και αναφέρει πως πολλοί πολιτικοί του αντίπαλοι τον αποκαλούσαν «Γιωργάκη». 
«Όμως, τον Παπανδρέου δεν πρέπει να υποτιμά κανείς. Διπλωμάτης από τη φύση του, εξέπληξε πολλούς στην Ελλάδα από τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα της κρίσης» αναφέρει επίσης το περιοδικό. 
fimotro.blogspot.com

ΜΠΟΥΚΑΣ Χ. - ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ή ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ;

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh2BXMPtsMU1KbxYSeJYL7vlwXmPqtCCoJULCe6fRwDdSqdjyayy6mhWeAXC3tiKdJXOkiea72wBKtzCkqYH5nGV7Mt5ASQvli1uVzKHtkPACUvivmtbDodf7g_mNvRDNO_YRN7UeKQYI0/s320/DSC07483.JPGΜια νέα ευκαιρία. Να αναλάβουμε τον κυρίαρχο πολιτικό και θεσμικό μας ρόλο. Απέναντί μας δυσχέρειες, στρεβλώσεις και οικονομικά συμφέροντα.
Οι κοινωνικο-οικονομικές τάξεις με τα χαρακτηριστικά και τον ρόλο τους, έτσι όπως πολλά χρόνια τώρα ήταν αναγνωρίσιμες, έχουν προ πολλού δυσδιάκριτα όρια. Ο πνευματικός κόσμος στην νέα πολιτική, κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα επιλέγει την αφωνία.
Η κοινωνική διαβάθμιση με τις τάξεις της έχει μετατραπεί σε κεφάλαιο και εργαζόμενους στην υπηρεσία του.
Η τοπική πολιτική ηγεσία αγνόησε το ρόλο της Κέρκυρας στην Αδριατική, στο Ιόνιο Αρχιπέλαγος και στο σκαλοπάτι προς την ηπειρωτική Ελλάδα.
Δεν εκμεταλλευτήκαμε ως κοινωνία την υπεραξία του πολιτισμού μας.
Υποχώρησε η πολιτική, οικονομική και αναπτυξιακή καθοδήγηση του Νομού από τους θεσμικούς φορείς.
Tα ιδιωτικά συμφέροντα καθοδηγούν την “ανάπτυξη” του τόπου μας.
Στην νέα πραγματικότητα που πάει να διαμορφωθεί το πολιτικό φορτίο πρέπει να εμπεριέχει όρους αναπτυξιακούς στην κατεύθυνση οργάνωσης του τουριστικού προϊόντος, ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, αναγκαίων υποδομών, προστασίας του περιβάλλοντος, αξιοποίησης του πολιτιστικού μας πλούτου, αναδόμησης της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δημοκρατίας με την έννοια μεγαλύτερης συμμετοχής του Λαού στην λήψη αποφάσεων.
Μας οδηγούν έντεχνα στο μονόδρομο της λογικής της δόμησης της κοινωνίας μας σε ισχυρότερες οικονομικές μονάδες. Αντιστεκόμαστε!
Γιατί με αυτή τη λογική η μέγιστη πλειοψηφία του Λαού έχει να ωφεληθεί πολύ λιγότερα από τις θυσίες του.
Το βέβαιο είναι ότι κυοφορούνται ισχυρότεροι οικονομικοί όμιλοι.
Ισχυρίζομαι ότι με τον “Καλλικράτη” πρέπει να γεννηθούν ισχυρότερες δημοκρατικές μονάδες.
Μόνο με αυτό τον τρόπο θα προκύψει ικανή πολιτική ηγεσία, αιρετή και συμμετοχική, θα αναλάβει την καθοδήγηση και τον πλήρη έλεγχο του τόπου προς όφελός των κατοίκων του συνολικά.
Δεν χρειάζεται να παρασυρόμαστε στην λογική που μας έχουν επιβάλλει:
“όσο λιγότεροι Δήμοι, τόσο ισχυρότεροι”. Ισχυρότεροι για ποιόν;
Στην αντίπερα όχθη αντιπαραθέτω για προβληματισμό γεγονότα:
Μικρότερες ή κατά τι μεγαλύτερες σε έκταση και πληθυσμό χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την πατρίδα μας, χώρες που αναγνωρίζουμε ως πολύ περισσότερο αναπτυγμένες, (Βέλγιο, Ολλανδία, Σουηδία κ.α.) διαθέτουν σήμερα περισσότερους Δήμους ή Περιφέρειες από όσες ο Καλλικράτης προτείνει.
Και αυτό γιατί συνειδητά και έντεχνα αποσιωπούμε την κρατική δομή, τον συγκεντρωτισμό, την λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και τον σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο του δημοσίου χρήματος στο Ελληνικό κράτος.
Για την Κέρκυρα με την λογική που αναφέρθηκε θα μπορούσε να ισχύσουν οι εξής συνενώσεις Δήμων:
Δήμος Αγίου Γεωργίου με Δήμο Εσπερίων,
Δήμος Θιναλίων με Δήμο Κασσωπαίων,
Δήμος Φαιάκων με Δήμο Παλαιοκαστριτών,
Δήμος Παρελίων με Δήμο Αχιλλείων,
Δήμος Μελιτιαίων με Δήμο Κορισσίων και Λευκιμμαίων,
Δήμος “Διαποντίων Νήσων” εφόσον οι κάτοικοί τους το επιλέξουν.
Διαφορετικά, κοινότητες Μαθρακίου-Οθωνών και Ερρείκουσας,
Δήμος Κερκυραίων και Παξέων, ως έχουν.
Η εναλλακτική πρόταση, εφόσον η κοινωνία μας το αποφασίσει:
Δήμος Αγίου Γεωργίου-Εσπερίων-Θιναλίων-Κασσωπαίων,
Δήμος Φαιάκων-Παλαιοκαστριτών-Παρελίων,
Δήμος Αχιλλείων- Μελιτιαίων-Κορισσίων-Λευκιμμαίων,
Δήμος “Διαποντίων Νήσων” εφόσον οι κάτοικοί τους το επιλέξουν.
Διαφορετικά, κοινότητες Μαθρακίου-Οθωνών και Ερρείκουσας,
Δήμος Κερκυραίων και Παξέων, ως έχουν.
Την πρώτη πρόταση θεωρώ ως ίδρυση δημοκρατικών μονάδων τοπικής αυτοδιοίκησης στο Νομό μας, την δεύτερη πάντρεμα δημοκρατικών-οικονομικών μονάδων.
Εφόσον ξεπεραστεί αυτό το όριο, κατά την δική μου θεώρηση, εισερχόμαστε στο πεδίο της οικονομικής μονάδας των Δήμων με υποχώρηση των δημοκρατικών διαδικασιών ως προς τη λήψη των αποφάσεων.
Αναγκαίος και αποκλειστικός όρος της όλης θεώρησης, τα ισχυρά τοπικά συμβούλια, με θεσμοθετημένες αρμοδιότητες και συγκεκριμένους πόρους που θα αντιστοιχούν στις αρμοδιότητες.
Έτσι φρονώ ότι θα πάμε μπροστά και θα αναδυθεί ο Νομός μας εκ νέου σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη με όρους ανάπτυξης, υποδομών, περιβάλλοντος και πολιτισμού. Με αυτούς τους όρους ως δεδομένα, ακολουθεί εκ του ασφαλούς η οικονομική ανόρθωση του τόπου μας.

Το νέο xxx ροζ βίντεο της Τζούλια Αλεξανδράτου γυρίστηκε σε σκάφος.

Και μετά την Πάρο όπου και έκανε Ανάσταση η Τζούλια Αλεξανδράτου επόμενος σταθμός της ήταν η Μύκονος.
Το νησί των ανέμων διάλεξε η Τζούλια την ημέρα του Πάσχα έχοντας πάντα μαζί της το συνεργάτη της Μένιο Φουρθιώτη.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα η δεσποινίς Αλεξανδράτου διασκέδασε χορεύοντας και πίνοντας σε γνωστό νυχτερινό μαγαζί της Μυκόνου, το οποίο επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι, όπου και ανακοίνωσε πως το πρώτο dvd θα έχει και συνέχεια.
Ωστόσο σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας espresso , τα γυρίσματα του δεύτερου dvd πραγματοποιήθηκαν σε πολυτελές σκάφος στη μαρίνα του Αλίμου.
Η θαλαμηγός όπως αναφέρεται πάντα στην ίδια πηγή φυλασσόταν καλά και δεν επιτρεπόταν η είσοδος σε κανέναν.
Το δεύτερο dvd θα κυκλοφορήσει στις 12 Απριλίου, ενώ αυτό το διάστημα βρίσκεται στη διαδικασία του μοντάζ.
Το συγκεκριμένο σκάφος ανήκει σε γνωστή εταιρεία ενοικίασης. 

Σαμαράς: Η ιστορία δεν λησμονιέται σε 10 χρόνια

Σαφείς αιχμές προς το στρατόπεδο της Ντόρας Μπακογιάννη και θετικές αναφορές στον Δημητρη Αβραμόπουλου περιείχε η ομιλία του Αντωνη Σαμαρά στο γήπεδο του Μπάντμιντον.
Ο κ. Σαμαράς κάλεσε όλους τους νεοδημοκράτες να ψηφίοσουν σημειώνοντας ότι "την εκλογή την επέβαλε η βάση, κόντρα στην αρχική αντίθεση των μηχανισμών." " Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν τέτοια «φέουδα».Κι όλοι ξέρουμε, επίσης, ότι τώρα πια, με το άνοιγμα της εκλογής στη βάση,αυτοι οι μηχανισμοί έχασαν τον έλεγχο" υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμρας για να προσθέσει:Μαζί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο το παλέψαμε.Μαζί το πετύχαμε.Κι ήταν μεγάλη νίκη δημοκρατικότητας
Ο κ. Σαμαράς σε μια σαφή αιχμή προς το, Κων/νο Μητσοτάκη και τη γνωστή του δήλωση για το ονομα των Σκοπίων, τόνισε οτι "η ιστορία ασφαλώς δεν ξαναγράφεται,ούτε παραγράφεται. Αλλά και η Ιστορία δεν λησμονιέται. Ούτε σε δέκα ούτε σε εκατόν δέκα χρόνια!"
http://www.nooz.gr

Και τώρα έρχονται ΔΝΤ, ασφαλιστικό και Καλλικράτης

Μπορεί το Πάσχα να πέρασε, αλλά τώρα αρχίζει μια ακόμη μεγάλη εβδομάδα για την ελληνική οικονομία. Στην Αθήνα την Τετάρτη κλιμάκιο του ΔΝΤ, συνεδριάζει την Πέμπτη η ΕΚΤ.
Η ελληνική οικονομία θα βρεθεί για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο, όχι μόνο γιατί από την αρχή της εβδομάδας μετά το Πάσχα η κυβέρνηση θα «σηκώσει» μανίκια για να «τρέξει» όσα έχουν μείνει πίσω, αλλά και γιατί την Τετάρτη θα βρεθεί στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Επισήμως, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ έρχονται να παράσχουν στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τεχνική βοήθεια, αλλά θεωρείται βέβαιο πως θα ελέγξουν και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί για μείωση του ελλείμματος.
Μια μέρα μετά την επίσκεψη του ΔΝΤ στη χώρα μας το ενδιαφέρον μεταφέρεται στη Φρανκούρτη και στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και στις Βρυξέλλες, όπου ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, θα ενημερώσουν το Ευρωκοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου, όπου οι 27 αποφάσισαν τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης.
Στον οποίο δεν αποκλείεται η Ελλάδα να στραφεί τελικά αν οι κερδοσκόποι δεν ανταποκριθούν στις εξελίξεις. Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοιχτό ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξή του στον πορτογαλικό Τύπο. Ο κ. Πάγκαλος προειδοποίησε την Πορτογαλία πως ίσως είναι το επόμενο θύμα των κερδοσκόπων αν εξακολουθήσει να έχει ουδέτερη στάση, ενώ εξαπέλυσε εκ νέου βέλη κατά της Γερμανίας για τη στάση που τήρησε κόντρα στην Ελλάδα.
Μια στάση την οποία, όπως φαίνεται, το Βερολίνο εξακολουθεί να τηρεί. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Γερμανία βρίσκεται σε σύγκρουση με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη με αιτία το ύψος του επιτοκίου με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα. Τα περισσότερα κράτη της Ευρωζώνης είναι διατεθειμένα να προσφέρουν δάνειο στην Ελλάδα με επιτόκιο ύψους 4-4,5%, αλλά η Γερμανία επιμένει ότι το επιτόκιο πρέπει να είναι της τάξης του 6-6,5%. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Βερολίνο φοβάται πως το Συνταγματικό δικαστήριο της χώρας θα θέσει βέτο αν συναινέσει σε φθηνότερη χρηματοδότηση.
Όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να προωθήσει τη φορολογική, την ασφαλιστική και την διοικητική μεταρρύθμιση. Τα κλειστά επαγγέλματα θα μπουν επίσης στο τραπέζι των αλλαγών.
Σημειώνεται ότι στις αρχές Μαΐου αναμένεται στην Αθήνα μεικτό κλιμάκιο ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να εξετάσουν την πρόοδο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
http://www.newsit.gr

iΡad: πρεμιέρα με 300.000 πωλήσεις

Στη «ναυαρχίδα» της Αpple, το κατάστημά της στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί από το βράδυ ξέσπασε σε επευφημίες στις 9 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, όταν οι πρώτοι στην ουρά μπήκαν στο κατάστημα για να βγουν λίγα λεπτά αργότερα κρατώντας τα πρώτα iΡad.


[JOBSPAD11.JPG]Δύο ώρες μετά, δεκάδες επίδοξοι αγοραστές εξακολουθούσαν να σχηματίζουν ουρά, ενώ μέσα στο κατάστημα αυτοί που είχαν ήδη αγοράσει την πολυδιαφημισμένη συσκευή δεν είχαν την υπομονή για να περιμένουν να φθάσουν στο σπίτι τους, αλλά άνοιγαν τη συσκευασία για να πάρουν στα χέρια τους το iΡad. «Φαίνεται φανταστικό, είναι τόσο ωραίο να το κρατάς», είπε ένας βρετανός δάσκαλος από το Μάντσεστερ που βρέθηκε στη Νέα Υόρκη και έσπευσε να αγοράσει το iΡad την πρώτη μέρα που κυκλοφόρησε στην αγορά.

Ουρές έξω από τα καταστήματα της Αpple σχηματίσθηκαν το Σάββατο και στην Ουάσιγκτον, τη Βοστώνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Στο Σαν Φρανσίσκο, τη μία τη νύχτα, οι συγκεντρωμένοι έξω από το κατάστημα της Γιουνιβέρσιτι Αβενιου οργάνωσαν μπάρμπεκιου στο πεζοδρόμιο. Το πρωί ο Ρόμπερτ Σκομπλ ήταν ο πρώτος που μπήκε στο κατάστημα και αγόρασε τη συσκευή. «Είχα ήδη παραγγείλει το iΡad, θα μπορούσα να είχα αποφύγει την ουρά, όμως πέρασα τη νύχτα μπροστά από το κατάστημα», δήλωσε. «Για μας τους φαν είναι μια γιορτή, ένα πάρτι για την αρχή μιας καινούργιας εποχής». Στη διάρκεια της νύχτας, ο Σκομπλ περιέγραφε την εμπειρία της αναμονής του στο Τwitter, την οποία παρακολούθησαν λεπτό προς λεπτό 120.000 «φίλοι» του.

Τις πρώτες ώρες της αυγής, ενώ τα φορτηγά ξεφόρτωναν τα χαρτοκιβώτια με τον «θησαυρό», οι υπάλληλοι βγήκαν από το κατάστημα για να προσφέρουν καφέδες και αναψυκτικά στους πελάτες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και πολλοί προγραμματιστές που επινόησαν προγράμματα για τις διάφορες εφαρμογές του iΡad. Εξαιτίας της μυστικοπάθειας του Στιβ Τζομπς, του επικεφαλής της Αpple, δεν είχαν τη δυνατότητα να δουν εκ των προτέρων πώς λειτουργούν οι εφαρμογές τους... Ανάμεσά τους ήταν ο Στανισλάβ Μιάσνικοφ, ιδρυτής της εταιρείας ΡhatWare, ο οποίος έφτιαξε ένα πρόγραμμα που αναγνωρίζει τον ανθρώπινο γραφικό χαρακτήρα και μετατρέπει σε κείμενο ηλεκτρονικού υπολογιστή αυτά που γράφει ο χρήστης με το χέρι του πάνω στην οθόνη. «Το iΡad είναι τέλειο για τη χρήση αυτή», είπε, «η οθόνη του έχει τις σωστές διαστάσεις, υπάρχει χώρος για να γράψεις με το δάχτυλό σου».

Χθες η Αpple ανακοίνωσε πως πούλησε πάνω από 300.000 iΡads κατά την πρώτη ημέρα της διάθεσής του στην αγορά. Μένει τώρα να αποδειχθεί αν αυτές οι υψηλές πωλήσεις θα συνεχιστούν ή αν τα πλήθη του Σαββάτου αποτελούνταν κυρίως από σκληροπυρηνικούς «πιστούς» της Αpple. Πάντως οι χάκερ έχουν ήδη πιάσει δουλειά. Ο Μusclenerd ανακοίνωσε χθες ότι «έσπασε» την προστασία του iΡad που εμποδίζει την εγκατάσταση λογισμικών ή την ενεργοποίηση ορισμένων λειτουργιών. Παρακάμπτοντας τη λειτουργία αυτή, καθίσταται δυνατό να εγκαταστήσει κανείς στο iΡad πειρατικές εκδοχές εφαρμογών ή να λειτουργήσει λογισμικά μη εγκεκριμένα από την Αpple, η οποία ελέγχει πολύ αυστηρά τις εφαρμογές για τα προϊόντα της.
ta nea