Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Ετοιμάζουν σαρωτικές αλλαγές στις Περιφέρειες και τις ΔΕΚΟ

O Σωτήρης Βόσδου νέος περιφερειάρχης Ηπείρου;

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες,πολύ σύντομα η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα ονόματα των νέων Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών της χώρας.Η ανακοίνωση θα γίνει μάλιστα εντός των επόμενων ημερών,ακόμη και ωρών. Το όνομα του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σωτήρη Βόσδου,"παίζει" έντονα για την Περιφέρεια Ηπείρου. Τέλος,σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές στις διοικήσεις όλως των ΔΕΚΟ.Αν πάντως, επιβεβαιωθούν οι παραπάνω πληροφορίες,τότε απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο φθινόπωρο.

ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΩΝ ΑΡΧΙΜΙΖΑΔΟΡΩΝ !...

Νομίζοντας, πως στην περίπτωση Siemens θα τα κατάφερνε καλύτερα, απ΄ ότι σε άλλα ζητήμα-τα, το καραμανλέϊκο χειρίστηκε την υπόθεση Χριστοφοράκο κατά τέτοιο τρόπο, που, δυστυχώς, δεν απέφερε παρά το μοιραίο.Ο «μεταφορέας» των γερμανών μιζαδόρων, εκμεταλλεύτηκε και εκμεταλλεύεται, πλήρως, τις διατάξεις του γερμανικού ποινικού δικαίου και πήρε μια απόφαση του Εφετείου, η οποία προσδιορίζει, επακριβώς, για πιο λόγο εκδίδεται στην Ελλάδα και για πιο, συγκεκριμένο, διάστημα …δεσμεύονται οι έλληνες να τον δικάσουν !Από τις 18 Απριλίου 2003 ώς και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου περιορίζεται, λοιπόν, το χρονικό διάστημα του κατηγορητηρίου, βάσει του οποίου αποφασίστηκε η έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα και όπως έγινε γνωστό, το ποσό που φέρεται να έχει μοιραστεί, το συγκεκριμένο εξάμηνο, δεν φτάνει το 1,5 εκατ. €…
Τα προηγούμενα, σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο, έχουν παραγραφεί, ενώ για τα επόμενα – τα μετά το 2004 – έχουν φροντίσει, τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η ελληνική δικαιοσύνη, να έχουν μείνει στο …απυρόβλητο, μιας και δεν έχουν ερευνηθεί, καν, και , φυσικά, δεν έχουν ασκηθεί οι όποιες διώξεις !
Τα «κατάφερε», λοιπόν, για μια ακόμα φορά ο Καραμανλής και η μεγαλύτερη περίπτωση διαφθοράς, στα χρονικά, όχι μόνο, φαίνεται, να μένει, ουσιαστικά, ατιμώρητη και έξω από την επίσημη δικαστική διερεύνηση, αλλά να εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα – και αυτός ο ίδιος – να είναι αιχμάλωτοι των αρχιμιζαδόρων και των πατρώνων τους !...
Οι διαρροές και το μπουμπούνισμα ονομάτων και καταστάσεων, καλά κρατεί κι έτσι θα πάει μέχρι τέλος, δηλαδή, μέχρι τις εκλογές, μπορεί και παραπέρα…Το υλικό και η διαδικασία εύπλαστα και άκρως ενδιαφέροντα και χρησιμοποιήσιμα, για πολλούς νταβατζήδες της δημόσιας ζωής, όπως π.χ. για τους ΜΜΕδες…
Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, ο καθένας μπορεί να δει και να εκτιμήσει, με άλλο μάτι και με διαφορετική βαρύτητα, τις αλλεπάλληλες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου, για το ολοκληρωτικό και σε βάθος ξεκαθάρισμα της υπόθεσης Siemens, με τη θεσμική διερεύνηση ΟΛΩΝ των πτυχών της, την αποκάλυψη ΟΛΩΝ των θλιβερών γεγονότων και την παραδειγματική τιμωρία ΟΛΩΝ των ενόχων, έτσι ώστε, να υπάρξει το απαραίτητο και επιβαλλόμενο ΜΑΤΩΜΑ του πολιτικού συστήματος και μέσω αυτού, η κάθαρσή του !...
Υ.Γ. Εκεί στους «πάτρωνες των αρχιμιζαδόρων» βάλτε και κάποιους, (κάποιον ή κάποια), από το σόϊ της νεοδημοκρατίας !…

Απαγορεύτηκε το πρόγραμμα Word στις ΗΠΑ

Η χρήση πατέντας καναδικής εταιρείας από το Word αιτία για δικαστική απόφαση κυκλοφορίας του δημοφιλούς επεξεργαστή κειμένου. Την πώληση του ευρέως διαδεδομένου προγράμματος ηλεκτρονικής επεξεργασίας κειμένων Word απαγόρευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, δικαστήριο του Τέξας. Η Microsoft έχει προθεσμία δύο μηνών για να αποσύρει από την αγορά όλες τις εφαρμογές του, που εμπεριέχουν το Wοrd. Αφορμή για την δικαστική απόφαση αποτέλεσε προσφυγή της καναδικής εταιρείας i4i, που ζητούσε να απαγορευτεί στη Mιcrosoft να χρησιμοποιεί πατέντα της, που έχει αναπτύξει από το 1998, για την επεξεργασία κώδικα XML. Για την υπόθεση είχε ήδη καταδικαστεί ο κολοσσός σε αποζημίωση 200 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η νέα απόφαση ανεβάζει το ποσό σε 290 εκατομμύρια δολάρια. Η απόφαση αφορά τις σειρές Wοrd 2003, 2007 και όλες όσες βασίζονται στο ίδιο λογισμικό. H Microsoft δήλωσε ότι προτίθεται να εφεσιβάλει την επίμαχη απόφαση.
kathimerini.gr

Ο Μέγας Βομβιστής


Είναι ακόμη μέλος του ΠΑΣΟΚ ο Θ. Κοτσώνης;...

Από την "ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ"
Ο κύριος Θ. Κοτσώνης έκανε την επιλογή του ...ως πρώην υπουργός του Σημίτη και γνήσιος εκσυγχρονιστής... οι δουλειες άλλαξαν πήγε με την Μπακογιάννη... δεν βαριέστε... επαγγελματίας είναι ...εξάλλου το Σεπτέμβριο του 2007 ένας κολλητός του είπε...καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή...Εμείς απλά ρωτάμε εκεί στην ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ... Αυτός την δουλειά του την έκανε ...εσείς την κάνατε;... Μήπως ...λέμε ΜΗΠΩΣ...ακόμα και σήμερα ο κύριος Θ. Κοτσωνης είναι...μέλος του ΠΑΣΟΚ στην Τ.Ο. Κηφισιάς;... μήπως να τον καλέσουμε και στη συνελευση της οργάνωσης για να ρίξουμε τον Καραμανλή;...Αν μπορεί κάποιος ας απαντήσει... Είναι ακόμα και σήμερα μέλος του ΠΑΣΟΚ, σύμβουλος της Ντόρας Μπακογιάννη;

FC MILAN: Ανακοίνωσε Flavio Roma

Την απόκτηση του Ιταλού τερματοφύλακα Φλάβιο Ρόμα σαν αντικαταστάτη του Ζέλικο Κάλατς ανακοίνωσαν στη Μίλαν. Ο Ρόμα αγωνιζόταν στη Μονακό οπού σε οκτώ χρόνια παρουσίας του στην ομάδα του πριγκιπάτου είχε 247 συμμετοχές.

Πάει για "μπαμ" με Fernandinho!

Όσο οι μέρες μετρούν αντίστροφα και ο χρόνος για την ολοκλήρωση του μεταγραφικού σχεδιασμού μειώνεται σημαντικά για τον Ολυμπιακό, η παρέλαση των υποψηφίων παικτών για να έρθουν στο "μεγάλο λιμάνι" συνεχίζεται σε... φουλ ρυθμούς, με το τελευταίο "ηχηρό" όνομα που προστέθηκε στη μακρά λίστα να είναι αυτό του Φερναντίνιο. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρωταθλητής", οι πρωταθλητές Ελλάδας θέλουν να κάνουν το μεγάλο "μπαμ" φέρνοντας στον Πειραιά το μεγάλο αστέρι της Σαχτάρ Ντόνετσκ, ενώ έχουν έρθει ήδη σε επαφές με μάνατζερ για να βολισκοπήσουν τις προθέσεις των Ουκρανών αναφορικά με το ενδεχόμενο να δεχτούν να παραχωρήσουν τον 24χρονο Βραζιλιάνο μέσο. Ο Φερναντίνιο, ή αλλιώς Φερνάντο Λουίζ Ρόσα όπως είναι το πλήρες όνομά του, κοστολογείται στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο με ένα ποσό της τάξης των 10.000.000 ευρώ (η Σαχτάρ τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2005 από την Ατλέτικο Παραναένσε με 7.000.000 ευρώ), όμως το συμβόλαιό του λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι και οι "ερυθρόλευκοι" μπορούν να τον πάρουν ακόμα και με τα μισά χρήματα, γεγονός που αποτελεί ένα εξαιρετικό "δέλεαρ" προκειμένου να κινηθούν δυναμικά για την περίπτωσή του. Όσο για τα προσόντα του Βραζιλιάνου "αρτίστα", ούτε λόγος να γίνεται... Χρησιμοποιεί εξίσου καλά και τα δύο πόδια (με το αριστερό να είναι θεωρητικά το "καλό" του πόδι), καλύπτει και τα δύο άκρα στη μεσαία γραμμή αλλά μπορεί να παίξει και ως κεντρικός χαφ, έχει έφεση στις εκτελέσεις φάουλ, ενώ και η σχέση του με τα αντίπαλα δίχτυα είναι αγαστή, κάτι που φανερώνουν τα 18 γκολ σε 100 ματς με τους "πορτοκαλί". Αναμφίβολα, η περίπτωση απόκτησής του μόνο εύκολο δεν είναι, με την ομάδα του Μιρτσέα Λουτσέσκου να επιθυμεί λογικά να κρατήσει ένα από τα σημαντικότερα αστέρια του ρόστερ, ωστόσο στον Πειραιά έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται πως πρέπει να "ενεργοποιηθούν" άμεσα μετά την αποτυχία στο θέμα του Γκονζάλες, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να περιμένουμε άμεσα εξελίξεις στο θέμα του χαφ.
http://www.sport24.gr

Στο... σφυρί εκατοντάδες ξενοδοχεία

Η κρίση που πλήττει σχεδόν όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας έχει φέρει σε δεινή θέση πολλούς επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να φύγουν από το χώρο πουλώντας -ορισμένες φορές- όσο ? όσο την περιουσία τους. Κρήτη, Δωδεκάνησα, Πελοπόννησος, νησιά του Ιονίου, αλλά και Μύκονος και Σαντορίνη έχουν αυτήν την περίοδο δεκάδες ξενοδοχεία προς πώληση. Ιός... πωλήσεων σε τιμή ευκαιρίας εκατοντάδων ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα, προκαλεί η οικονομική κρίση και ειδικά η «βουτιά» της τουριστικής κίνησης. Ξενοδοχειακές μονάδες μικρής, μεσαίας αλλά και μεγάλης δυναμικότητας με δεκάδες κρεβάτια βγαίνουν στο σφυρί τους τελευταίους μήνες, χωρίς πάντως να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Οι ιστοσελίδες πολλών ελληνικών και ξένων μεσιτικών γραφείων έχουν κατακλυστεί από αγγελίες για την παραχώρηση ξενοδοχείων. Αν και οι προσπάθειες των μεσιτών για πώληση τέτοιων ακινήτων ήταν γνωστές από παλιά, εντούτοις από πέρυσι παρουσιάζεται έκρηξη στον αριθμό των παραχωρούμενων μονάδων. Η κρίση που πλήττει σχεδόν όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας έχει φέρει σε δεινή θέση πολλούς επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να φύγουν από το χώρο πουλώντας -ορισμένες φορές- όσο ? όσο την περιουσία τους. Κρήτη, Δωδεκάνησα, Πελοπόννησος, νησιά του Ιονίου, αλλά και Μύκονος και Σαντορίνη έχουν αυτήν την περίοδο δεκάδες ξενοδοχεία προς πώληση. Τα περισσότερα ξενοδοχεία που βγαίνουν στο σφυρί είναι μικρομεσαία, αξίας από 2 έως 15 εκατ. ευρώ.

Οι αριθμοί της κρίσης
1. 10% λιγότεροι τουρίστες θα έλθουν φέτος στην Ελλάδα σε σύγκριση με το 2008, γεγονός που σημαίνει ότι 1,5 εκατ. επισκέπτες δεν θα κάνουν τουρισμό στη χώρα μας.
2. 580 χιλιάδες τουρίστες λίγοτεροι το α’ εξάμηνο 2009, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.
3. 30% έως 50% κυμαίνεται η πληρότητα των ξενοδοχείων ακόμη και σε περιζήτητες περιοχές.
4. 40% είναι η μείωση της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα.
5. 20 χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού υπολογίζεται ότι έχασαν τη δουλειά τους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009.
6. 50% - 80% έκπτωση προσφέρουν πολλά ξενοδοχεία για πολυήμερες διακοπές, ακόμη και τον Αύγουστο.
7. Εκατοντάδες ξενοδοχεία έχουν βγει στο σφυρί σε τιμές πολύ χαμηλότερες απ’ ό,τι πέρυσι. Ακόμη και 5άστερα συγκροτήματα πωλούνται.
8. Ραγδαία αύξηση των αγγελιών για πώληση ξενοδοχειακών μονάδων από μεσιτικά γραφεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.
http://www.imerisia.gr

ΠΟΛΩΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ: 2 - 0

Tο τεστ της Εθνικής στην Πολωνία ήταν αποτυχημένο. Όχι μόνο γιατί η πάλαι ποτέ πρωταθλήτρια Ευρώπης του Ρεχάγκελ ηττήθηκε με σκορ 2-0 από τους Πολωνούς, αλλά κυρίως διότι τα μηνύματα εν όψει του κρίσιμου ματς στη Βασιλεία (με την Ελβετία) είναι ανησυχητικά! Η λέξη «συνοχή», άγνωστη. Η συνεργασία μεταξύ των γραμμών, ανύπαρκτη. Οι δοκιμές του χερ Ότο δεν βγήκαν στο χορτάρι. Ο ρυθμός απουσίαζε εντελώς, με μόνη εξαίρεση τον Σαμαρά. Ίσως γιατί ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής έχει αρκετά παιχνίδια στα πόδια με τη φανέλα της Σέλτικ. Το δε κέντρο της άμυνας χωλαίνει. Τι κι αν κατέβασε δύο διαφορετικά δίδυμα ο Γερμανός προπονητής; Oύτε οι Μόρας - Παπασταθόπουλος στάθηκαν καλά, ούτε οι Αβραάμ - Κυργιάκος. Κατά συνέπεια δεν αποκλείεται στην Ελβετία να επανέλθει η γνωστή και αγαπημένη συνταγή του Ρεχάγκελ με τους τρεις «βράχους» στην οπισθοφυλακή. Και να ελπίζουμε έτσι μήπως και σταθούμε όρθιοι στον τελικό του ομίλου τον προσεχή Σεπτέμβριο!

Ύφεση και άλμα ανεργίας

Η ύφεση χτύπησε τελικά και την πόρτα της ελληνικής οικονομίας, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας χθες, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με την ίδια περυσινή περίοδο. Στο πρώτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 0,3%. Σε παράλληλη πορεία, η ανεργία διαμορφώθηκε τον Μάιο στο 8,5%, αυξημένη κατά 2% έναντι του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους. Η υποχώρηση που εμφανίζει έναντι του 9,4% του Απριλίου δεν οφείλεται παρά σε εποχικούς παράγοντες. Στην ουσία φέτος τον Μάιο υπήρχαν 100.000 περισσότεροι άνεργοι από πέρυσι τον ίδιο μήνα. Το αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη σημαίνει πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε καθοδική πορεία, για πρώτη φορά από το 1993. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι η κάθοδος θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα και εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά μέσο όρο το 2009 κατά 0,9% έως 1,7%. Αντίθετα, η κυβέρνηση είχε προβλέψει τον Ιούνιο ότι η οικονομία θα εμφάνιζε στασιμότητα, κάτι που αποδεικνύεται τώρα ότι ήταν υπερβολικά αισιόδοξο. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης οφείλεται κυρίως στη σημαντική μείωση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Οι επενδύσεις είχαν μειωθεί κατά 6,3% και το πρώτο τρίμηνο. Όπως επισημαίνει και η Αlpha Βank στο χθεσινό εβδομαδιαίο δελτίο της, σημαντικό ρόλο στη μείωση του ΑΕΠ έπαιξε και η πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης το δεύτερο τρίμηνο.

18% κάτω οι εξαγωγές


Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 18% το πρώτο εξάμηνο του έτους, μεγαλύτερη όμως ήταν η μείωση των εισαγωγών, κατά 35,1%. Χάρη σε αυτή την εξέλιξη, αφενός συγκρατήθηκε η πτώση του ΑΕΠ και αφετέρου περιορίστηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών. Ενδεικτικοί της καθοδικής πορείας της οικονομίας είναι και οι δείκτες της βιομηχανικής παραγωγής και της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία συνυπολογίζεται στις επενδύσεις. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή εμφάνισε μείωση κατά 11,6% στον κλάδο της μεταποίησης τον Ιούνιο, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε τον Μάιο κατά 41,5%, με βάση τις άδειες. Αποφασιστικό ρόλο για την τελική διαμόρφωση του δείκτη θα παίξει και η πορεία του τουρισμού, που θα φανεί σύντομα, καθώς λήγει η τουριστική περίοδος. Οι αφίξεις τουριστών στα κύρια αεροδρόμια της χώρας στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου ήταν μειωμένες κατά 8,1%, αλλά υπολογίζεται ότι τα έσοδα από τους τουρίστες θα είναι μειωμένα κατά 15% στο σύνολο της χρονιάς.


Στο 8,5% η ανεργία


Σε ό,τι αφορά την ανεργία, αυξήθηκε από 6,6% τον Μάιο του 2008 σε 8,5% τον ίδιο μήνα φέτος, καθώς προστέθηκαν 95.624 νέοι άνεργοι. Γυναίκες και νέους πλήττει κυρίως η ανεργία, αφού το ποσοστό των άνεργων γυναικών έφτασε το 11,5% (έναντι 6,3% των ανδρών), ενώ στους νέους ηλικίας 15-24 ετών το ποσοστό σκαρφάλωσε στο 25% πραγματοποιώντας άλμα από το 18,6%, όπου είχε περιοριστεί τον Μάιο του 2008. Κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στη Στερεά Ελλάδα (11,7%) και ακολουθούν η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (10,3%), η Δυτική Ελλάδα (10,2%) και η Κεντρική Μακεδονία (10%).


http://www.tanea.gr

Von Wafer: «Είναι η μεγαλύτερη μεταγραφή της ζωής μου»

Δεν κρατιέται! Ο λόγος για τον Βον Γουέιφερ, ο οποίος αφού πρώτα μια εβδομάδα πανηγύριζε (!) για την επικείμενη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό μέσω του Τwitter, χθες μίλησε και στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Sports για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι οι «ερυθρόλευκοι» τον είχαν πλησιάσει και νωρίτερα φέτος το καλοκαίρι: «Ο Ολυμπιακός μού πρόσφερε περισσότερα χρήματα στην αρχή του καλοκαιριού, αλλά απέρριψα τότε την προσφορά γιατί είχα στον νου μου το ΝΒΑ. Όταν όμως έκαναν νέα πρόταση, δεν μπορούσα να πω όχι. Είναι μεγάλη ομάδα και με θέλουν. Είναι ωραίο να νιώθεις ότι σε θέλουν», τόνισε ο Αμερικανός γκαρντ που μίλησε και για τους Χιούστον Ρόκετς, την πρώην (πλέον) ομάδα του: «Έτσι είναι οι δουλειές και το καταλαβαίνω. Εγώ ήθελα να μείνω αλλά οι Ρόκετς δεν μου έκαναν πρόταση. Επέλεξαν να πάνε σε διαφορετική κατεύθυνση κι εγώ επέλεξα να πάρω άλλο δρόμο. Υπέγραψα διετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό. Η συμφωνία μού δίνει την ευκαιρία να φύγω μετά τον πρώτο χρόνο, αλλά μόνο για να πάω στο ΝΒΑ. Ο Ολυμπιακός μού έκανε την καλύτερη προσφορά που δέχτηκα όλο το καλοκαίρι», «Είμαι ενθουσιασμένος. Είναι η μεγαλύτερη μεταγραφή της ζωής μου. Το ότι υπέγραψα στον Ολυμπιακό είναι το καλύτερο πράγμα για την οικογένειά μου και θα με βοηθήσει να καθιερωθώ ως μεγάλος παίκτης», τόνισε ο Γουέιφερ.

Σούπερ ανατιμήσεις έως 60% σε έναν χρόνο

Ανατιμήσεις- φωτιά έως 60,5% σε τρόφιμα και άλλα προϊόντα σούπερ μάρκετ πλήρωσαν τον τελευταίο χρόνο οι Έλληνες καταναλωτές. Το ράλι ανόδου που έχουν κάνει οι τιμές σε μια σειρά από βασικά καταναλωτικά αγαθά μέσα σε έναν μόλις χρόνο εκτινάσσοντας στα ύψη τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς χιλιάδων νοικοκυριών καταγράφει έρευνα τιμών της Νομαρχίας Πειραιά. Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα «συγκράτησης» της ακρίβειας που επιχειρεί να καλλιεργήσει εδώ και μήνες το υπουργείο Ανάπτυξης επικαλούμενο τις μειώσεις και τις ανακλήσεις ανατιμήσεων, αφού από τη σύγκριση των τιμών πέρυσι και φέτος σε συγκεκριμένα είδη προκύπτει ότι μόνο μειώσεις δεν έγιναν. Οι τιμοληψίες που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Αυγούστου 2009 αποδεικνύουν ότι οι καταναλωτές καλούνται χρόνο με τον χρόνο να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, την ώρα που μισθοί και συντάξεις παραμένουν καθηλωμένοι. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι στο ίδιο διάστημα οι τιμές των πρώτων υλών μειώθηκαν έως 52%, κάτι όμως που δεν φαίνεται να επηρέασε τις τιμές των προϊόντων.

ΓΕΡΜΑΝΙA (Zeit für Grün): Σάλος από την αφίσα των Πρασίνων (DER EINZIGE GRUND, SCHWARZ ZU WÄHLEN)

Έξι εβδομάδες απομένουν μέχρι τις γενικές εκλογές στη Γερμανία, ωστόσο οι δρόμοι έχουν γεμίσει προεκλογικές αφίσες κομμάτων και υποψηφίων. Οι περισσότερες περνούν απαρατήρητες· δύο από αυτές, όμως, πέτυχαν τον βασικό σκοπό τους προκαλώντας σάλο. Η πρώτη είναι μια αφίσα των Πρασίνων. Απεικονίζει τα χέρια μιας λευκής γυναίκας να... χουφτώνουν τα γυμνά οπίσθια μιας μαύρης, υπό το σύνθημα: «Ο Μόνος Λόγος Να Ψηφίσετε Μαύρο». Πρόκειται για λογοπαίγνιο: μαύρο είναι στη γερμανική πολιτική το χρώμα των Χριστιανοδημοκρατών. Πολλοί από τους κατοίκους της πόλης Κάαρστ όπου αναρτήθηκε, ωστόσο, τη θεώρησαν ρατσιστική και κακόγουστη. Κακόγουστη και σεξιστική θεώρησαν πολλοί και τη δεύτερη αφίσα που προκάλεσε σάλο. Απεικονίζει την 57χρονη Βέρα Λένγκσφελντ, πρώην ακτιβίστρια υπέρ των ατομικών ελευθεριών στην Ανατολική Γερμανία και νυν μέλος των Χριστιανοδημοκρατών, πλάι στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, υπό το σύνθημα: «Έχουμε περισσότερα να προσφέρουμε». Μικρή λεπτομέρεια: και οι δύο κυρίες εμφανίζονται με αβυσσαλέο ντεκολτέ. Η αφίσα φαίνεται πως ενόχλησε και την ηγεσία του κόμματος, που δηλώνει ότι δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων.

Επιστρέφει ο José Carreras

Ύστερα από τέσσερα χρόνια, ο διάσημος Ισπανός τενόρος Χοσέ Καρέρας επιστρέφει στη χώρα μας για δύο ρεσιτάλ: Στο Θέατρο της Γης στη Θεσσαλονίκη και στο Ηρώδειο, στις 7 και 19 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Στη Θεσσαλονίκη θα τον συνοδεύει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και στην Αθήνα η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Και στα δύο ρεσιτάλ, στο πόντιουμ θα βρίσκεται ο μόνιμος συνεργάτης του Ντέιβιντ Χιμένεθ. Πληροφορίες για το ρεσιτάλ στη Θεσσαλονίκη στο τηλ. 2310-221194 (εισιτήρια 80, 50, 30 ευρώ) και στο Ηρώδειο στο τηλ. 210-6002.802 (εισιτήρια από 35 έως 90 ευρώ).

Αντί για παραμύθια, διαβάστε Σαίξπηρ στα παιδιά

Οι μεγάλοι συγγραφείς μπορούν να προσφέρουν καλύτερες συμβουλές στους γονείς από θεραπευτές ή βιβλία σχετικά με τη συμπεριφορά στα παιδιά. Και όπως επισημαίνει ο Ευγένιος Τριβιζάς, συγγραφέας και καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading στη Μεγάλη Βρετανία, ασφαλώς δοκιμασμένα κλασικά έργα με διαχρονικά θέματα έχουν θετική επίδραση στην ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση των παιδιών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξίσου σημαντικά και επωφελή σύγχρονα έργα. Ο κ. Τριβιζάς τονίζει: «Ας μην ξεχνάμε όμως ότι πολλά από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας τα οποία περιλαμβάνονται στην κατηγορία των παιδικών βιβλίων, όπως “Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ” ή τα έργα του Μαρκ Τουέιν για παράδειγμα, δεν γράφτηκαν αρχικά για παιδιά. Το γεγονός ότι σε ένα εξώφυλλο φιγουράρει το εντυπωσιακό όνομα ενός γίγαντα της λογοτεχνίας δεν αρκεί για να είμαστε σίγουροι για την καταλληλότητα και εγκυρότητα του περιεχομένου». Πολλά εξαρτώνται, τονίζει ο γνωστός συγγραφέας, από την ποιότητα, την υπευθυνότητα και την πιστότητα των διαφόρων μεταφράσεων, συμπτύξεων, αποδόσεων και παραφράσεων του κλασικού έργου, οι οποίες πολλές φορές λόγω του ότι οι συγγραφείς δεν ζουν πλέον για να πάρουν τους υπεύθυνους στο κυνήγι, ακρωτηριάζουν, υποβαθμίζουν ή ακόμα και προδίδουν το πρωτότυπο δημιούργημα. Η επίδρασή τους έχει ευεργετικά αποτελέσματα, γιατί «ένα κλασικό έργο μπορεί να λειτουργήσει σφαιρικά και ουσιαστικά».

Κρυφτό παίζουν επί 48 ώρες Τουρκικά πολεμικά πλοία

«Κρυφτούλι» κοντά στη Ρω και το Καστελλόριζο παίζουν τις τελευταίες 48 ώρες τρία τουρκικά πολεμικά πλοία, οι κινήσεις των οποίων παρακολουθούνται από την Αθήνα. Πρόκειται για την κορβέτα «Μποντρούμ» (Βodrum F-501) και δύο αποβατικά σκάφη τα οποία, προερχόμενα από λιμάνι της κατεχόμενης Κύπρου, έφθασαν αργά προχθές στην περιοχή όπου και παρέμειναν τουλάχιστον μέχρι αργά χθες τη νύχτα. Η κορβέτα ήταν στην περιοχή μεταξύ των δύο ελληνικών νησιών κινούμενη βορειοδυτικά, ενώ τα δύο αποβατικά χθες το απόγευμα μπήκαν στο τουρκικό λιμάνι Κας, απέναντι από το Καστελλόριζο, αφού πρώτα είχαν προσεγγίσει σε ένα τουρκικό νησάκι. Οι κινήσεις των τουρκικών πλοίων, που έγιναν αντιληπτές από Έλληνες ψαράδες και ιστιοπλοϊκά, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης χθες στη Ρόδο και το Καστελλόριζο. Οι συζητήσεις φούντωσαν όταν εντοπίστηκαν και 3-4 φουσκωτά με απροσδιόριστα χαρακτηριστικά κοντά στην τουρκική νησίδα. Για τις κινήσεις των πλοίων, πηγές του Πολεμικού Ναυτικού ανέφεραν ότι παρακολουθούνται, «όπως όλα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο». Προσέθεταν ωστόσο ότι «δεν εκτιμώνται ως ανησυχητικές». Όπως έλεγαν, η κορβέτα ίσως να έμεινε περισσότερο στην περιοχή για να περιμένει τα αποβατικά, που εκ των πραγμάτων κινούνται πιο αργά, για να πάνε όλα μαζί προς τη Σμύρνη.

Έκρηξη εγκληματικότητας...

Τρομερή έκρηξη παρουσίασε φέτος η εγκληματικότητας κατά το πρώτο εξάμηνο στη χώρα. Οι κλοπές- διαρρήξεις παρουσίασαν μεγάλη αύξηση, ενώ οι ληστείες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Οι αριθμοί των στατιστικών στοιχείων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Αστυνομία προκαλούν σοκ. Καθημερινά σε όλη τη χώρα γίνονται κατά μέσο όρο 216 κλοπές- διαρρήξεις, 14 ληστείες, 70 οχήματα γίνονται στόχος συμμοριών, ενώ σχεδόν κάθε 48 ώρες γίνεται μια δολοφονία. Σε ληστείες με θύματα πολίτες παρουσιάζεται μεγαλύτερη έξαρση και αν ακολουθήσουν αυτή την ανοδική πορεία, θα σημειωθεί ρεκόρ δεκαετίας. Μεγάλη αύξηση, ακολουθώντας τη συνεχή αυξητική πορεία της τελευταίας τετραετίας- παρουσιάζουν οι κλοπές- διαρρήξεις καθώς και οι κλοπές οχημάτων. Σοβαρή αύξηση παρουσίασαν φέτος το πρώτο εξάμηνο και οι δολοφονίες, ενώ αρκετές από αυτές έγιναν με κίνητρο τη ληστεία. Στις γειτονιές της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., εκδηλώνεται το 80% των ληστειών και των κλοπών- διαρρήξεων. Εγκληματικότητα παρατηρείται σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, το πρώτο εξάμηνο φέτος οι συλλήψεις για όλα τα ποινικά αδικήματα έχουν αυξηθεί κατά 12,42% (58.018 έναντι 51.606 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι) και τα ποσοστά εξιχνίασης σοβαρών αδικημάτων έχουν παρουσιάσει βελτίωση, αλλά το πρόβλημα της εγκληματικότητας επιδεινώνεται για τα περισσότερα αδικήματα. Στο έλεος των συμμοριών βρίσκονται καθημερινά οι πολίτες σε γειτονιές της πρωτεύουσας και βιώνουν τον φόβο και την ανασφάλεια λόγω της αύξησης των εγκλημάτων στον δρόμο. Πλέον οι δράστες έχουν κάνει στροφή στον μέσο πολίτη, τον περαστικό, τον ιδιοκτήτη μικρού καταστήματος, τον ιδιοκτήτη μοτοσυκλέτας ο οποίος σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της εγκληματικότητας. Στον δρόμο και το σπίτι