Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Take a walk on the wild side

Ζητιάνοι, πρεζάκια, πλανόδιοι πωλητές, φυλές των φαναριών. Ανάμεσά τους, με το φως της μέρας, κυκλοφορούν και μικρομεσαίοι Έλληνες, από ανάγκη, επειδή πρέπει να βρίσκονται εκεί, επειδή περνούν απ' εκεί, επειδή ξέμειναν οι δουλειές τους εκεί. Όταν πέσει η νύχτα, οι μικρομεσαίοι εξαφανίζονται, εκτός από όσους έχουν τα σπίτια τους εκεί: είναι αυτοί που ζουν εκτός πολιτεύματος, όπως περιγράφει τον εαυτό του φίλος κάτοικος Πατησίων.

Κάθε περιγραφή της παρούσας κατάστασης στο ιστορικό κέντρο υπολείπεται της πραγματικότητας· κάθε περιγραφή είναι πιο ζοφερή από την προηγούμενη. Καθώς σωρεύονται οι περιγραφές, αποσπασματικές και περιπτωσιολογικές, μετατρέπονται ακαριαία σε ...
κοινοτοπία, καταντάνε αναμενόμενη μικροφρίκη.

● Οι μικρομεσαίοι δεν θέλουν να μαθαίνουν, δεν θέλουν να βλέπουν λιώμα πλάσματα χυμένα στα ρείθρα, δεν θέλουν να μυρίζουν ούρα, δεν θέλουν να ακούνε για εγκληματικότητα, δεν θέλουν να δεχτούν ότι η πόλη τους, η πρωτεύουσα του κρατιδίου, καρδιά και πνεύμονας της Δημοκρατίας, κατελήφθη από αλλότριες δυνάμεις, από υπέρτερες δυνάμεις, από τις δυνάμεις της απόλυτης φτώχειας, της εξαθλίωσης, των ανθρώπινων ναυαγίων.

● Οι μικρομεσαίοι δεν θέλουν να ξέρουν ότι η Αθήνα μετασχηματίζεται σε χωματερή, ότι η εξαθλίωση απλώνεται σαν γιγάντιος μύκητας που όλα τα σκεπάζει και τα κατατρώει, από το κέντρο, εστία της λοίμωξης, προς την περιφέρεια, προς τις γειτονιές, τις συνοικίες, τα προάστια.

● Οι μικρομεσαίοι Έλληνες δεν θέλουν να ξέρουν το προφανές: Στη χωματερή του ιστορικού κέντρου καθρεφτίζεται εν μέρει η παρούσα Ελλάδα, και εν όλω η επελαύνουσα Ελλάδα του σκληρού χειμώνα 2010-11. Καθρεφτίζεται ένα κράτος, μια διοίκηση, ένα πολιτικό σύστημα και ένας λαός, που περιφρόνησαν τον δημόσιο χώρο, τον συλλογικό βίο, το κοινό καλό, το σχέδιο, την ταυτότητα, που στρουθοκαμήλισαν ενώπιον της ζωής με κλισέ ορθοφροσύνης, που φάνηκαν οπισθόβουλοι, συμφεροντολόγοι, απαθείς, κυνικοί, κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθησιν.

● Η μεσαία τάξη, παγωμένη και έμφοβη, δεν θέλει να δει την προεικόνισή της: Έξω από κάθε μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας, που κλείνει και μένει ξενοίκιαστο, πένθιμο, στήνεται σκουπιδαριό και δημόσιο ουρητήριο. Το άφησε ο μαγαζάτορας, ο ιδιώτης, έγινε οιονεί δημόσιο, το άφησαν όλοι: ακόμη και οι οδοκαθαριστές του δήμου.

Αυτή η εικόνα, βγαλμένη από δυστοπικά μυθιστορήματα και ταινίες, βγαλμένη από βίαια ντοκιμαντέρ και βίντεο ειδήσεων, θα 'πρεπε να στοιχειώνει τον ύπνο των Ελλήνων. Με υπερφορτωμένες και υποβαθμιζόμενες υποδομές, με σχολεία και νοσοκομεία σε φθίση, με τον κοινωνικό μισθό ισχνό ή ανύπαρκτο, με το νόμιμο εισόδημα συρρικνούμενο, με την παραοικονομία υπό πίεση, με το κράτος χρεοκοπημένο, με τους κυβερνήτες λίγους και άσχετους, ελπίζει άραγε ο Έλληνας ότι τα πράγματα θα φτιάξουν; Μαγικά;

Θα βουλιάζουμε. Κάθε μέρα, κάθε μήνα. Η ύφεση φέρνει φτώχεια στη μικρομεσαία Ελλάδα, φέρνει μνήμες υπανάπτυξης, φέρνει τον μικρομεσαίο, αυτόν που ξέχασε τη φτώχεια και τη σπάνιδα, πιο κοντά, όλο και πιο κοντά στο επίπεδο του οικονομικού πρόσφυγα, του μετανάστη, του απεγνωσμένου. Ο βούρκος του περιθωριακού απειλεί να ρουφήξει και τον ενταγμένο μικρομεσαίο. Μοιράζονται τον ίδιο δημόσιο χώρο, την ίδια ζούγκλα, την ίδια χωματερή.

Στην κρίση καλύτερος δρομέας είναι ο πλούσιος, έγραψε ένας τραπεζίτης πρόσφατα. Ουδέν αληθέστερον. Οι έχοντες δεν ζουν καν στην Αθήνα, δεν τους νοιάζει· και ίσως βλέπουν την παρακμή της μεσαίας τάξης σαν αποκατάσταση της διασαλευθείσας τάξης, της απόλυτης κυριαρχίας τους, της φεουδαρχίας με νεωτερικά ψιμύθια. Οι περισσότεροι πολιτικοί υπηρετούν αυτή τη λογική, ή ανήκουν σ’ αυτήν· έχουν εγκαταλείψει προ πολλού και τη δημοκρατία και την πατρίδα.

Το θέμα είναι τι κάνουν οι μικρομεσαίοι, οι πολλοί, όσοι δεν είναι πάνω από τη φτώχεια, αλλά μακριά από τον πλούτο· τι κάνουν για να σωθούν. Εκαναν το κουνέλι, λούφα και φυγή· μήπως και ωφεληθούν οι ίδιοι από την αδικία, την ανισότητα, την ανομία.

Τώρα όμως απειλούνται με ισοπέδωση όλοι, κανείς δεν μπορεί να σωθεί μόνος του. Μόνο αν δράσουν συλλογικά, μόνο αν μεταβούν στο Εμείς, θα μπορέσουν να αποτρέψουν την εξολόθρευσή τους, υλική, ηθική, πνευματική. Μόνο αν αποφασίσουν να δράσουν για τον συλλογικό εαυτό, μόνο τότε υπάρχουν ελπίδες ανάσχεσης και αναστροφής τα χρόνια που έρχονται. Όποιος δεν καταλαβαίνει, όποιος δεν αντιλαμβάνεται την ιστορική θραύση, ας κάνει μια βόλτα on the wild side.

Δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί, φταίμε όλοι μας....


Διαβάζω και ακούω παντού αγανακτισμένους πολίτες κατά της Κυβέρνησης, κατά των πολιτικών κομμάτων και αναρωτιέμαι έχουμε σαν Έλληνες πολίτες σώας τας φρένας;
Ουρανοκατέβατοι μας ήρθαν όλοι αυτοί που καταλήστεψαν τον τόπο; Δεν βγήκαν με την ψήφο του ελληνικού λαού;
Όσους μετανάστες κι αν φέρνουν για να βγούνε δεν μπορούν να βγούνε σε καμία περίπτωση στην εξουσία μόνο από αυτούς.
Πώς φίλε Έλληνα να μην καταληστεύουν τον τόπο όταν εσύ προη γουμένως τους έχεις ψηφίσει για να βολέψουν το παιδί σου σε καμία θέση και όλο σου το συγγενολόι και παρακάμπτεις την αξιοκρατία; Όταν ψηφίζεις με βάση το προσωπικό σου συμφέρον και όχι με βάση αυτού του κατακαημένου του τόπου; Όταν έχεις χάσει την έννοια της πατρίδας;
Εσύ πρώτα που καταστρατηγείς το νόμο γκρινίαζεις για το τι κάνουν αυτοί; Μα γιατί; Εσύ κάνεις κάτι διαφορετικό; Εσύ δεν τους ψήφισες για να βολευτείς; Γιατί σου κακοφαίνεται όταν θέλουν αντιστοίχως να βολευτούν κι αυτοί; Δεν λέω ότι αυτοί ενεργούν σωστά αλλά μήπως κι εσύ από τη θέση σου δεν κάνεις τα ίδια;
Και αντί να βάλεις μυαλό, να κατεβάσεις το κεφάλι από ντροπή, γιατί οι διεφθαρμένοι πολιτικοί βγαίνουν μέσα από ένα διεφθαρμένο λαό που τους ζητά, που τους ψηφίζει, και να αλλάξεις πρώτα εσύ σαν άνθρωπος και να σκέφτεσαι το καλό του τόπου σου πάνω από της τσέπης σου, φωνάζεις, τσιρίζεις κτλ. Κάθε φορά πριν τις εκλογές βλέπεις τους πολιτικούς να τάζουνε, να τάζουνε, και ο λαός να τρέχει να τους ψηφίσει βάσει των υποσχέσεών τους.
Ανάλογα με το ποιος θα γεμίσει την τσέπη σου ψηφίζεις και όχι με το ποιος θα βοηθήσει πραγματικά τη χώρα.Δεν έχεις ακούσει για το νόμο της αγοράς και της ζήτησης; Αν δεν υπήρχε διεφθαρμένος λαός δεν θα αντέχανε και οι διεφθαρμένοι πολιτικοί! Λες γιατί ανακυκλώνει η κυβέρνηση αποτυχημένους στην πράξη βουλευτές της.
Μα γιατί να μην το κάνει όταν εσύ νωρίτερα ψήφισες αυτούς τους αποτυχημένους για να μπουν στη Βουλή. Εσύ δηλαδή είσαι άμοιρος ευθυνών;
Έχεις μάθει να ζεις με δανεικά και να κάνεις φιγούρα με αυτά. Αλλά ξεχνάς ότι τα δανεικά δεν κρατάνε για πάντα, έρχεται η ώρα της επιστροφής και με υπέρογκο τόκο. Τόσο καιρό ζούσες με δάνεια, δάνεια, δάνεια; Καλά τι! νόμισες;
Οι τράπεζες είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα; Σε ποιο ονειρεμένο κόσμο ζεις; Είτε είσαι απλός πολίτης, είτε είσαι κράτος μπορείς να τρως και να πίνεις όσο θέλεις με δανεικά αλλά κάποτε έρχεται η ώρα που θα περάσεις από το ταμείο και τότε η πραγματικότητα θα είναι πολύ σκληρή. Που είναι βρε παιδί μου εκείνη η νοοτροπία των παλιών να ανοίγεσαι μέχρι εκεί που φτάνεις; Καθημερινά ψηφίζονται νόμοι οι οποίοι είναι αντισυνταγματικοί, μάλιστα οι αντισυνταγματικοί είναι πολλοί περισσότεροι.
Και αναρωτιέμαι μήπως φίλε Έλληνα πώς έχεις βολευτεί και έχεις ξεχάσει το καλό του τόπου σου; Δεν νοιάζεσαι και μάλιστα κυνηγάς και όποιον νοιαστεί γιατί σου χαλάει τον ύπνο; Ούτε καν τη νομοθεσία της πατρίδας σου δεν νοιάζεσαι να μάθεις! και σίγουρα δεν έχεις ιδέα περί της ακροτελεύτιας διάταξης του Συντάγματος σου! Διαφορετικά δεν θα μιλούσες για αποχή από τις κάλπες! Γιατί στην αποχή αφήνεις ανενόχλητους τους επιτήδειους να κάνουν τη δουλειά τους και μετά πληρώνεις τις αποφάσεις τους, αλλά είσαι κι εσύ συνυπεύθυνος για την όλη κατάσταση!
Γιατί η ψήφος δεν είναι απλώς δικαίωμα του πολίτη είναι και υποχρέωση! Υποχρέωση προς τον εαυτό του, το κράτος του και  τις μελλοντικές γενιές που έρχονται!
Γιατί αν αυτές σε πετάξουν αύριο στο δρόμο και σε φτύνουν όταν σε βλέπουν δεν θα έχουν άδικο, γιατί κι εσύ έβαλες με τη νοοτροπία σου ένα λιθαράκι στο μαύρο μέλλον τους!
Γιατί όταν ήρθε η ώρα να πράξεις το καθήκον σου εσύ την είχες κοπανήσει! Γιατί είναι δείγμα ηλιθιότητας το να φωνάζεις και να τσιρίζεις εκ των υστέρων τη στιγμή που όλο το προηγούμενο διάστημα «κοιμόσουν»! Και όπως νομοθετικά η άγνοια του νόμου δεν αποτελεί άλλοθι παρανομίας έτσι και στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει άλλοθι άγνοιας τη! ς κατάστασης!
Όφειλες φίλε να ξέρεις τις αρχές των ανθρώπων που τους έβαλαν να σε κυβερνήσουν! Διότι αν δεν το έχεις πάρει χαμπάρι όταν ψηφίζεις κάποιον του δίνεις εν λευκώ την εξουσία να καθορίσει τη ζωή σου ως πολίτη!
Εσύ έτσι εν λευκώ παραχωρείς σε κάποιον τέτοια εξουσία στην προσωπική σου ζωή χωρίς πρώτα να του έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη ότι θα ενεργεί μόνο προς το συμφέρον σου;
Και μην μου πεις σαν δικαιολογία ότι μόνο βρώμικοι υπάρχουν!
Γιατί αν ο λαός ήθελε καθαρούς πολιτικούς οι βρώμικοι δεν θα αντέχανε αφού δεν θα έβγαιναν ποτέ  στην εξουσία!
Μακάρι να καταλάβουμε το λάθος μας και να κάνουμε μια νέα αρχή σε σωστές βάσεις αυτή τη φορά!
pelasgia 

Μιζέρια, φτώχεια και αφιλότιμο...

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiIeW68EGnXpR98zrLWURW0KwIfK1tHiKXfUvkPlXwtYFCtdqPGWG6r9dlRTLWskqASHH13A2ar1IVkZXH-rp6Ndyy08vWeN-mrIH9oAU-6tToi2f5dryZ5A8he1rHb5pTlaM2GtbVj62d6/s400/xKorzhev+Quixotes+Doubt.jpg

Θανάσης Μαυρίδης
Ότι είμαστε σε κρίση, αυτό είναι γνωστό. Ότι έχουμε εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο μιζέριας και απαισιοδοξίας, είναι ορατό στην καθημερινότητά μας δια του γυμνού οφθαλμού. Αυτό που δεν περιμέναμε είναι ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο οι Έλληνες δεν θα έβρισκαν έναν κοινό τόπο για να μονοιάσουν και να αντιμετωπίσουν όλοι μαζί την λαίλαπα. Δυστυχώς οι δύσκολες αυτές ώρες δεν ξύπνησαν το φιλότιμο του Έλληνα. Δίχως τιμή, δίχως λόγο, ο δρόμος αυτός είναι αδιέξοδος...

Πάρτε το παράδειγμα της Ιρλανδίας. Εκεί τα νούμερα είναι τραγικότερα από τα δικά μας, αλλά οι αγορές δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Οικονομία τους. Ποιος είναι ο λόγος; Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση στην Ιρλανδία υπήρξε μία ομόνοια μεταξύ των πολιτικών και των κοινωνικών ομάδων, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κρίση. Αυτό και μόνο το γεγονός ήταν αρκετό για να κερδίσει η Ιρλανδία πολύτιμο χρόνο από τις αγορές. Σήμερα τα ιρλανδικά ομόλογα έχουν καλύτερη τιμολόγηση από τα ελληνικά. 


Στην Ελλάδα γίνεται συζήτηση μεταξύ των μεγάλων κομμάτων αν ήταν καλό πράγμα ή όχι το μνημόνιο. Ασφαλώς και δεν ήταν ό,τι καλύτερο. Αλίμονο στο λαό εκείνο που αναγκάζεται να εφαρμόσει τόσο σκληρές πολιτικές. Ωστόσο, οι πολέμιοι του μνημονίου δεν μπορούν να απαντήσουν σε ένα απλό ερώτημα: Ας πούμε ότι η κυβέρνηση δεν κατέφευγε σε αυτή τη λύση. Υπήρχε, άραγε, κάποια άλλη πρόταση στο τραπέζι και την αγνόησε;

Είναι αστείο να βλέπει κανείς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να είναι λάβροι κατά του μνημονίου. Λες και αυτοί οι βουλευτές δεν συμμετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία και είναι σε έναν μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τη σημερινή μας κατάσταση. Πιστεύουν άραγε ότι θα κερδίσουν κάτι από την πολιτική τους αυτή επιλογή; Πιστεύουν ότι ο λαός έχει κοντή μνήμη;

Θα ήταν πιο χρήσιμοι στην κοινωνία αν προσπαθούσαν να κάνουν ως αντιπολίτευση όλα εκείνα που δεν έκαναν τόσα χρόνια ως κυβέρνηση. Να ελέγχουν σκληρά την κυβέρνηση, αν αυτή δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Να προτείνουν λύσεις και όχι να πουλάνε φθηνό λαϊκισμό.

Γελιούνται όσοι νομίζουν ότι θα κερδίσουν από την χρεοκοπία της χώρας. Έχουν ποντάρει σε λάθος άλογο όσοι ελπίζουν να εισπράξουν τη λαϊκή αγανάκτηση. Ο λαός δεν έχει κοντή μνήμη και θυμάται καλά ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών είναι όλες συνυπεύθυνες για την κατάντια της χώρας. Μην υποτιμούν τους Έλληνες πολίτες και μην παίζουν με την υπομονή τους...

www.capital.gr

Συναντήσεις Γ.Νικητιάδη με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους

http://static.doldigital.net/webstatic/ACFCA703B47485AC58AD8526251661E4.jpgΜε στόχο την αύξηση της τουριστικής κίνησης, καθώς και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης πραγματοποιεί αυτή την περίοδο σειρά επαφών με αεροπορικές εταιρίες και μεταξύ αυτών και με όσες ανήκουν στην κατηγορία του «χαμηλού κόστους».
Στόχος είναι να ενθαρρυνθούν οι αεροπορικές εταιρίες και να προσθέσουν δρομολόγια προς όλους τους ελληνικούς προορισμούς ή να αυξήσουν τα υφιστάμενα και από πολλά σημεία κυρίως της Ευρώπης.

Επίσης και με τις εταιρίες που σήμερα δεν έχουν πτήσεις προς την Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην χώρα μας.
Iδιαίτερες προσπάθειες γίνονται προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης του χρονικού διαστήματος που οι αεροπορικές εταιρίες θα πετούν στην Ελλάδα και σε όσο το δυνατόν περισσότερα αεροδρόμια της χώρας, με πρώτο στόχο την κρίσιμη τουριστικά περίοδο από Μάρτιο έως Νοέμβριο.
Στο πλαίσιο αυτό και μετά από τις επαφές του κ. Νικητιάδη εντάσσεται η απόφαση της RYANAIR να πετά από την 1η Δεκεμβρίου 2010 και για όλο τον χρόνο απευθείας από Ρώμη σε Ρόδο. Επίσης η εταιρεία προτίθεται να πετά σε εννέα (9) ελληνικά αεροδρόμια από 31 και πλέον ευρωπαϊκά και από 10 διαφορετικές χώρες μεταφέροντας στην Ελλάδα περίπου 700 χιλιάδες νέους επισκέπτες το 2011 φθάνοντας έτσι το 1 εκατομμύριο επιβάτες.
Επίσης, συζητήσεις έχουν γίνει και με την easyJet η οποία φέτος υπολογίζεται πώς θα φθάσει τους 700 χιλιάδες επιβάτες πετώντας από επτά (7) χώρες προς 10 ελληνικά αεροδρόμια με 35 συνολικά διαδρομές. Στα σχέδιά της είναι να αυξήσει το 2011 κατά 11% την κίνησή της εξετάζοντας παράλληλα και την αύξηση των ελληνικών και ξένων προορισμών.
Επισημαίνεται ότι συζητήσεις έχουν γίνει και με την AIRBERLIN, την TRANSAVIA ενώ επίκεινται συναντήσεις και με άλλες εταιρίες.
in.gr

Και επίσημα με Μπεριάτο στις εκλογές της ΠΙΝ το ΠΑΣΟΚ – Το προφίλ του υποψήφιου Περιφερειάρχη


altΤον Ηλία Μπεριάτο ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει για τις εκλογές της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων το ΠΑΣΟΚ. Ποιο είναι το προφίλ του Κεφαλλονίτη υποψηφίου Περιφερειάρχη.


Ανακοίνωσε για την ΠΙΝ, όχι για το Δήμο
Με μια λιτή ανακοίνωση, το ΠΑΣΟΚ έδωσε τη στήριξη του στον Ηλία Μπεριάτο για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ωστόσο, στην ανακοίνωση αυτή, δεν περιλαμβάνεται και ο «εκλεκτός» της Ιπποκράτους για το Δήμο της Κέρκυρας.
«Στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Νοεμβρίου 2010 το ΠΑΣΟΚ για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων υποστηρίζει τον Ηλία Μπεριάτο.
Καθηγητής χωροταξικού - περιβαλλοντικού σχεδιασμού και Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε Βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ».
Το βιογραφικό του Μπεριάτου
Γεννήθηκε στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς το 1949. Είναι έγγαμος με δύο κόρες.
Επάγγελμα: Καθηγητής χωροταξικού - περιβαλλοντικού σχεδιασμού και γεωγραφίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).
Σπουδές: Διπλωματούχος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Πτυχιούχος Ανθρωπογεωγραφίας του Πανεπιστημίου Paris-X-NANTERRE. Μεταπτυχιακό δίπλωμα στον Χωροταξικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Paris-IV-SORBONNE (με υποτροφία του ΙΚΥ). Διδάκτωρ Χωροταξίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris-IV-SORBONNE).
Ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά.
Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες
Βουλευτής επικρατείας με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Πολιτικές - κοινωνικές δραστηριότητες
Έχει διδάξει στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου (1990-94), στο Τμήμα Διαχείρισης Αγροτικού Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του ΠΘ, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ΕΜΠ καθώς και στη Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (2002-04). Επίσης δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Renmin University Πεκίνο (1996), στο Dipartimento di Architettura e Planificazione Territoriale πανεπιστημίου της Βologna (2005) και στο Ινστιτούτο Γεωγραφίας της Ρουμανικής Ακαδημίας Επιστημών (2006). Eίναι Fellow στο Wessex Institute of Technology- UK (2004) και έχει τιμηθεί από το WWF (Leader for a Living Planet-2000) ενώ το 2005 του απονεμήθηκε το Βραβείο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Σχολών Χωροταξίας (The AESOP Prize for Best Published Paper). Έχει συγγράψει ή επιμεληθεί μόνος ή με άλλους 18 βιβλία και έχει δημοσιεύσει πάνω από 90 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.
Έχει κατά καιρούς διατελέσει Ειδικός σύμβουλος Χωροταξίας και Περιβάλλοντος στο ΥΧΟΠ (1981-85), Νομάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης (1985-89), Επιστημονικός σύμβουλος της ΚΕΔΚΕ, Εμπειρογνώμων της ευρωπαϊκής επιτροπής (1992-96), Μέλος Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (1993- 96), Γενικός Γραμματέας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (1996-98), Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΧΩΔΕ (1998-2001), Πρόεδρος ΗΑΒΙΤΑΤ και Ανωτάτου Συμβουλίου Απονομής Οικολογικoύ Σήματος (ΑΣΑΟΣ). Επίσης διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ISOCARP) 2005-08, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολεοδόμων (ECTP) και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) 2005-09
Επιτροπές της Βουλής
Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης Θέση: Μέλος
corfupress.com