Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

ΝΕΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αρνήθηκε ο Εβερτ να είναι υποψήφιος...

Εκδίδει ανακοίνωση από ώρα σε ώρα. Νέο ράπισμα στον Καραμανλή μετά τον αποκλεισμό του Π. Δούκα από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.
Από τον Στάθη Παλαιολόγο
Νέο σοβαρό πλήγμα για τον Κ. Καραμανλή. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Press-gr, ο Μιλιτάδης Εβερτ τον ενημέρωσε πριν από λίγη ώρα ότι αρνείται να συμμετέχει στις εκλογές και ως εκ τούτου να μπει επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Μέσα στις επόμενες ώρες μάλιστα αναμένεται δήλωση του Μ. Εβερτ με την οποία θα κάνει γνωστό ότι δεν δέχεται την "τιμητική πρόταση" που του έγινε να ηγηθεί και πάλι του ψηφοδελτίου Επικρατείας.Αντίθετα με όσα λέγονταν τις προηγούμενες μέρες, ο Μ. Εβερτ ενοχλήθηκε έντονα - κατά τις πληροφορίες- από την αντιμετώπιση που είχε ο (γαμπρός του) Πέτρος Δούκας και τον αποκλεισμό του από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Επίσης ο Μ. Εβερτ φέρεται να μην...ήθελε επ' ουδενί να δοθεί η εντύπωση ότι υπήρξε από πλευράς του οποιαδήποτε "συναλλαγή" ή ότι "πούλησε" τον γαμπρό του για να είναι αυτός πάλι υποψήφιος.Σημειώνεται ότι την πρόταση στον πρώην πρόεδρο της ΝΔ να είναι πάλι επικεφαλής στο Επικρατείας την είχε κάνει ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής όταν τον επισκέφθηκε προ ημερών στο Πικέρμι. Τότε ο Μ. Εβερτ είχε απαντήσει θετικά αλλά οι εξελίξεις που μεσολάβησαν τον οδήγησαν στην απόφαση να αρνηθεί.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΚΑΛΟΠ...


Μονομαχία ΕΛΠΕ - Μotor Οil στα καύσιμα

Ευρείας κλίμακας ανακατατάξεις δρομολογούνται στην ελληνική αγορά υγρών καυσίμων, η οποία ελληνοποιείται πλήρως με την επικείμενη εξαγορά της πολυεθνικής Shell από τη Μότορ Όιλ που ακολουθεί την πρόσφατη εξαγορά της ΒΡ από τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, το deal ανάμεσα στον όμιλο Βαρδινογιάννη έχει κλείσει και είναι θέμα ημερών να γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις οι οποίες θα αναδείξουν τη Μότορ Όιλ σε δεύτερη δύναμη και στον τομέα της εμπορίας υγρών καυσίμων πέραν αυτού της διύλισης πετρελαιοειδών, όπου ελέγχει το 25% της αγοράς. Με τη θυγατρική του ομίλου ΑVΙΝ να κατέχει μερίδιο αγοράς στην εμπορία καυσίμων περίπου 9%, την επίσης θυγατρική εταιρεία Cyclon να ελέγχει γύρω στο 3% και τη Shell περίπου 13%, ο όμιλος της Μότορ Όιλ θα ελέγχει αυτόματα με το πέσιμο των τελικών υπογραφών ένα ποσοστό της τάξεως του 23%. Στην αντίπερα όχθη ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων που ελέγχεται σε ποσοστά περίπου 35% από το Ελληνικό Δημόσιο και τον όμιλο Λάτση αντίστοιχα ελέγχει στον τομέα της διύλισης το 75% και στον τομέα της εμπορίας υγρών καυσίμων μετά την εξαγορά των πρατηρίων της ΒΡ το 31% της αγοράς.

ΕΘΝ.ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ: Με ψυχή και πάθος

Ημιτελικοί χωρίς Ελλάδα στο Ευρωμπάσκετ τελικά δεν γίνονται! Για τρίτη συνεχόμενη διοργάνωση η Εθνική ομάδα θα είναι παρούσα στη φάση των τεσσάρων καλύτερων ευρωπαϊκών ομάδων και μπορεί να ελπίζει πως η νέα σελίδα που άρχισε να γράφει από φέτος το καλοκαίρι θα φέρει και ένα νέο μετάλλιο! Ύστερα από έναν κακό αγώνα, που όμως είχε συγκλονιστικό φινάλε, η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας νίκησε στην παράταση με 76-74 την Τουρκία και σήμερα (19.30, ΝΕΤ) θα αντιμετωπίσει σε ένα ριμέικ του ημιτελικού τής προηγούμενης διοργάνωσης την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία.

«Φρένο» στα σχέδια για την ψηφιακή υπερ-βιβλιοθήκη της Google

«Φρένο» στη συμφωνία της Googleμε τις ενώσεις συγγραφέων επιχειρεί να βάλει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητώντας από το δικαστήριο να μην επικυρώσει τον μεταξύ τους συμβιβασμό για τη διάθεση βιβλίων στο ίντερνετ. Η Google που –μέσω του προγράμματος BookSearch- φιλοδοξεί να γίνει ο μεγαλύτερος δικτυακός παροχέας βιβλίων, είχε φτάσει σε συμβιβασμό με τους συγγραφείς και τους εκδότες, μετά την αγωγή των δευτέρων που ισχυρίζονταν ότι το projectτης Google παραβιάζει τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, η συμφωνία ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων προκάλεσε την αντίδραση του αμερικανικού Δημοσίου που εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν επιφέρουν δραστικές αλλαγές στο δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας, που μπορούν να θεσπιστούν μόνο από νομοθετικό σώμα και όχι μέσω συμφωνίας μεταξύ ιδιωτών. Αντιδράσεις προκαλούν τα σχέδια της Google και από τους μεγάλους ανταγωνιστές της, όπως η Amazonκαι η Yahoo, που εκφράζουν φόβος ότι αν το μεγαλεπήβολο BookSearch υλοποιηθεί θα δημιουργήσει μονοπωλιακές συνθήκες στον κυβερνοχωρό.

Στο 8% το έλλειμμα

Τη διάψευση των προβλέψεων του οικονομικού επιτελείου για συγκράτηση του ελλείμματος καταδεικνύουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το έλλειμμα που εκτοξεύτηκε για το πρώτο οκτάμηνο του 2009 στα 20 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση κατά 2,8 δισ.Η «τρύπα» στα δημόσια οικονομικά είναι διπλάσια σε σύκγριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, καθώς το έλλειμμα εκτοξεύεται στο 8% έναντι μόλις 4,4% το 2008. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας, που είχε υποβάλει ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου στην Κομισιόν, το έλλειμμα επρόκειτο να κυμανθεί στα 17,18 δισ. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, καθιστώντας ανέφικτη την επίτευξη του στόχου για μείωση του ελλείμματος στα 14,27 δισ. στο τέλος του έτους.

Νέος γύρος αντιπαράθεσης για το debate

Απόψε αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την «τηλεμαχία» των 6 πολιτικών αρχηγών, καθώς οι εκπρόσωποι των κομμάτων πρόκεται να απαντήσουν στους όρους που έθεσαν οι δημοσιογράφοι για τη διεξαγωγή του debate.Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κόμματα αναμένεται να αποδεχθούν τους όρους για περισσότερο χρόνο διατύπωσης των ερωτήσεων καθώς και για δικαίωμα υποβολής διευκρινιστικών ερωτημάτων στους πολιτικούς αρχηγούς. Οι δημοσιογράφοι των τηλεοπτικών σταθμών αναμένουν και γραπτώς την πρόταση των κομμάτων, προκειμένου να αποφασίσουν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Ενώσεως Συντακτών.Χθες, πάντως, οι δημοσιογράφοι κατήγγειλαν ως αφυκτικούς τους αρχικούς κανόνες της τηλεοπτικής συζήτησης που είχαν συμφωνήσει τα κόμματα και επεσήμαναν ότι υπ' αυτούς τους όρους η παρουσία τους καθίσταται περιττή. «Ο δημοσιογράφος πρέπει να μπορεί να ρωτάει ελεύθερα, να έχει επαρκή χρόνο για να διατυπώσει τις ερωτήσεις του και να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει διευκρινίσεις από τον πολιτικό αρχηγό», επεσήμαναν στην ανακοίνωσή τους.Παράλληλα, σε συμφωνία φέρεται να έχουν καταλήξει τα δύο μεγάλα κόμματα για τη «μονομαχία» Παπανδρέου - Καραμανλή που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου και θα καλύψει πέντε θεματικές ενότητες.