Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΤΙ ΘΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΣΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ;;;

Έχω αναφερθεί αρκετές φορές σε κείμενα μου για την τεράστια συμβολή του τουρισμού στην Εθνική αλλά και Τοπική οικονομία. Όπως επίσης έχω αναφέρει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση για την κατρακύλα που έχει πάρει η Τουριστική βιομηχανία στην χώρα μας. Θα ήθελα στο σημερινό αυτό κείμενο να διατυπώσω και μία παράμετρο που γενικά δεν την αναφέρουμε, είτε γιατί δεν την θεωρούμε εξίσου σημαντική είτε γιατί δεν μας συμφέρει. Και αναφέρομαι στην ευθύνη που φέρουμε και εμείς οι ίδιοι για την κατάσταση του Τουρισμού σήμερα.

Ο τουρισμός αποτελεί την κυριότερη πηγή ανάπτυξης του νησιού μας και όλοι θα συμφωνήσουν, στην διαπίστωση, ότι όλα αυτά τα χρόνια αφήσαμε τον τουρισμό απροστάτευτο, χωρίς καμία βοήθεια. Οι συνέπειες αυτής της διαπίστωσης, διατυπώνονται στα «νούμερα» των τουριστικών απολογισμών του καθένα από μας, και εκφράζονται από την διάχυτη απογοήτευση των επαγγελματιών του νησιού μας. Επαγγελματίες και εμπλεκόμενοι οφείλουν επίσης, να αποδεχθούνε το αυτονόητο, ότι δηλαδή έχουν άμεσες και ουσιαστικές ευθύνες. Δεν επιτρέπεται δηλαδή οι άμεσα εμπλεκόμενοι να περιμένουν μονίμως τους άλλους, να τους λύσουν προβλήματα που αφορούν τους ίδιους. Δεν λέω ότι οι «άλλοι» δεν πρέπει να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια, απλά υπενθυμίζω ότι το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί είναι τεράστιο. Όποιος διαφωνεί, τότε μάλλον φοράει παρωπίδες και διακατέχεται από υπέρμετρο εγωισμό.

Θυσιάσαμε την ποιότητα μπροστά στην ποσότητα και δεν είδαμε τον τουρισμό σαν σοβαρή επένδυση για το αύριο. Τυφλωθήκαμε όλοι από τον πακτωλό χρημάτων που άφηναν οι επισκέπτες στο νησί και αντί να βελτιώσουμε αυτό που μας δόθηκε απλόχερα, συμβάλλαμε στην καταστροφή του. Όλοι θελήσαμε να γίνουμε αφεντικά και χτίσαμε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα για να μην έχουμε κανέναν πάνω από την πλάτη μας. Σε ποιόν, δεν άρεσε η ιδέα να δουλεύει 5 μήνες και τους υπόλοιπους να κάθεται;;; Είδαμε τον τουρισμό σαν εύκολο κέρδος, σαν πηγή άμεσου πλουτισμού και τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουμε τα λάθη μας. Μιλάμε όλοι για την ανάγκη της ποιοτικής αναβάθμισης των τουριστικών υπηρεσιών και του τουριστικού προϊόντος, άλλα κανένας μας δεν κάνει κάτι για αυτό. Απεναντίας αναλωνόμαστε διαρκώς σε μεμψιμοιρίες και κοιτάμε πως ο ένας θα βγάλει το μάτι του άλλου, σαν γνήσιοι μικροαστοί.

Είναι φανερό πως η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού της Κέρκυρας, είναι μονόδρομος που περνά μέσα από την ποιότητα. Ποιότητα όμως δεν είναι τα άθλια δωμάτια, που στερούνται τις βασικές ανθρώπινες ανέσεις, η άκομψη-με τζίν και αθλητικά-ενδυμασία των απασχολούμενων, και ο εκκωφαντικός ήχος από τις μοτοσικλέτες που διαταράσσουν τον ύπνο των τουριστών που πληρώνουν για ησυχία και ανάπαυση. Ποιότητα δεν είναι οι κουζίνες στους περισσότερους χώρους εστίασης που, στερούνται τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, η προτηγανισμένη σε πολυχρησιμοποιημένο σπορέλαιο πατάτα και τα κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα που σερβίρονται στους επισκέπτες ως «Κερκυραϊκές παραδοσιακές σπεσιαλιτέ». Ποιότητα δεν είναι η αγενής συμπεριφορά πολλών από εμάς που προσφέρουν τουριστικές υπηρεσίες, ο ατημέλητος και αγενής ταξιτζής που αρνείται να πάρει κοντινή κούρσα αλλά και ο καταστηματάρχης που τραβάει τον άτυχο περαστικό από το γιακά να μπει μέσα. Ποιότητα, τέλος, δεν είναι οι απέραντοι σωροί σκουπιδιών δίπλα από τους κάδους, οι σκοτεινές παραλίες χωρίς πεζοδρόμια και φωτισμό, η ηχορύπανση και το ανεξέλεγκτο παρκάρισμα.

Δεν θα αναφέρω το τι είναι ποιότητα, διότι εξυπακούεται ότι ποιότητα είναι όλα εκείνα που είναι αντίθετα με τα παραπάνω. Θα πω μόνο ότι ακόμα και με τις αδυναμίες και τα προβλήματα που βιώνουμε, πολλοί μας θεωρούν ακόμα έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. Για πόσο ακόμα δεν το γνωρίζω, αλλά σίγουρα δεν θα είναι για πολύ αν δεν βγούμε από το λήθαργο του ερασιτεχνισμού και της προχειρότητας. Κλείνοντας θα ήθελα να ζητήσω από όλους αυτούς που παραλάβανε μια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά εξαιρετικά πλούσια και την φέρανε σε αυτή την κατάσταση, να λογικευτούν. Ας καθίσουν επιτέλους και ας αναλογιστούν τι πραγματικά θα κληροδοτήσουν στα παιδιά τους. Μόνο αυτό…
Αλεξάκης Αλέξανδρος
Μέλος Ν/Ε ΠΑΣΟΚ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

(CeBIT): iPoint 3D, νέα τρισδιάστατη τηλεόραση

Η συσκευή παρουσιάζεται επίσημα στην έκθεση CeBIT, στο Ανόβερο. O χρήστης θα μπορεί να βλέπει τρισδιάστατα αντικείμενα στην οθόνη χωρίς την χρήση ειδικών γυαλιών ή άλλου μέσου.

25η μέρα απεργίας πείνας και έγινε θέμα στο BBC...

...ενώ στα Ελληνικά κανάλια δεν έχει γίνει ούτε καν αναφορά.

"Συνεχίζουμε … Μετράμε μέρες"

NASA: Εφυγε το τηλεσκόπιο Κepler

Το Σάββατο στις 05.49 εκτοξεύθηκε από το Κέιπ Κανάβεραλ στη Φλόριντα ο πύραυλος Delta II, ο οποίος μεταφέρει το τηλεσκόπιο Kepler. Σκοπός αυτής της αποστολής είναι η αναζήτηση πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος, που έχουν παρόμοιες συνθήκες με την Γη. Η αναζήτηση αφορά κυρίως πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από αστέρια και έχουν θερμοκρασία που επιτρέπει να διατηρείται το νερό σε υγρή μορφή. Είναι η πρώτη αποστολή της Νάσα που γίνεται για τέτοιο σκοπό και θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια ενώ το κόστος της αγγίζει τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Τεράστια διεθνής επιτυχία για την Ελλάδα από τη Σοφία Σακοράφα!

"Η βουλευτής Σοφία Σακοράφα, η οποία έχει και την Παλαιστινιακή υπηκοότητα, ήταν η μοναδική επίσημη καλεσμένη από την Ελλάδα στην “Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της Τεχεράνης”, με θέμα «Υποστήριξη στην Παλαιστίνη - Γάζα το σύμβολο της αντίστασης – Γάζα θύμα της βαρβαρότητας» (4, 5 Μάρτη 2009)... Σ’ αυτό το παγκόσμιο γεγονός -που ως συνήθως αγνόησαν τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, για τους γνωστούς… λόγους-, συμμετείχαν 60 επίσημες κρατικές αντιπροσωπείες, εκατοντάδες οργανώσεις και προσωπικότητες, από τις πέντε ηπείρους.Η Σοφία Σακοράφα, με την ομιλία της συγκίνησε την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη και διέσωσε την παραδοσιακή φιλία του ελληνικού με τον παλαιστινιακό λαό, μπροστά στη γνωστή πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλής, της πλήρους υποταγής στα αμερικάνικα κελεύσματα.Σύντομα θα παρουσιάσουμε ρεπορτάζ για την “Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της Τεχεράνης”!Ολόκληρη η συγκλονιστική ομιλία της Σοφίας Σακοράφα, στο θυγατρικό μας blog: «ΑΔΕΣΠΟΤΟΙ»"
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/

"Έφυγε" ο Χρήστος Παπουτσάκης

Έπειτα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, έφυγε τη Δευτέρα από τη ζωή ο εκδότης του "Αντί" Χρήστος Παπουτσάκης. Ο Χρήστος Παπουτσάκης νικήθηκε από την επάρατο στα 76 του χρόνια. Υπήρξε όχι μόνο ο ιδρυτής αλλά και η ψυχή του "Αντί", της μακροβιότερης ίσως πολιτικής και πολιτιστικής επιθεώρησης. Ο Χρήστος Παπουτσάκης είχε γεννηθεί το 1934 στα Χανιά της Κρήτης. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εργάστηκε ως αρχιτέκτονας και τον Μάιο του 1972 εξέδωσε με άλλους πνευματικούς ανθρώπους το πρώτο τεύχος του περιοδικού ΑΝΤΙ με συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο έκλεισε αμέσως η χούντα, η οποία τιμώρησε τον εκδότη συλλαμβάνοντας τον. Επανεκδόθηκε μετά την πτώση της χούντας και κυκλοφορούσε αδιαλείπτως ανά δεκαπενθήμερο , μέχρι πριν από ένα χρόνο περίπου, οπότε έκλεισε, εξαιτίας της αρρώστιας του Χρήστου Παπουτσάκη και της δικαστικής διένεξης του με τον συλλέκτη Βλάση Φρυσίρα. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή ενώ η ταφή θα γίνει στη γενέτειρα του τα Χανιά, σύμφωνα με την επιθυμία του.

MIG-ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Αύριο ή μεθαύριο η έγκριση της συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Παράθυρο για να αλλάξει χέρια η Ολυμπιακή προτού καν καταλήξει στη ΜΙG (!) αφήνει η συμφωνία της κυβέρνησης με τoν όμιλο του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου για την εξαγορά του εθνικού αερομεταφορέα που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις. Στη συμφωνία των δύο πλευρών υπάρχει όρος που προβλέπει ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η συναλλαγή ανάμεσα στο Δημόσιο και τη ΜΙG (αυτό αναμένεται να συμβεί μέσα σε διάστημα περίπου έξι μηνών), εφόσον υπάρξει μια νέα, μεγαλύτερη οικονομική προσφορά, η Ολυμπιακή θα μπορεί να αλλάξει ιδιοκτήτη!!!!!

ΣΥΝΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΣΗΜΙΤΗΣ

Με τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα συναντηθεί την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου και συμφώνησαν να συναντηθούν την ερχόμενη Πέμπτη αμέσως μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική.

ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ;;;

Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου κατά τη διάρκεια συνάντησής του σήμερα με τους Ελληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, ερωτηθείς αν επίκεινται νέα φορολογικά ή και μισθολογικά μέτρα τόνισε ότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης στην παρούσα φάση είναι να διασφαλισθεί η απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής σταθεροποίησης και όχι η υιοθέτηση νέων μέτρων. Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τους οικονομικούς δείκτες, ανέφερε, και, αν στο μέλλον κριθεί αναγκαία κάποια παρέμβαση, θα υπάρξει. Από την άλλη, το Εcofin αναμένεται να απευθύνει στην Ελλάδα αυστηρότερες συστάσεις, με τις οποίες θα καλεί τη χώρα να εφαρμόσει από φέτος μέτρα δραστικής και μόνιμης περικοπής δαπανών, ανεξάρτητα από τους ρυθμούς ανάπτυξης. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι «πάγωμα» μισθών και νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση.


ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ...