Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Συνελήφθησαν οι πειρατές του «Arctic Sea»

Η Ρωσία συνέλαβε οκτώ πειρατές, οι οποίοι είχαν καταλάβει το φορτηγό πλοίο «Arctic Sea», φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Σερντιουκόβ, όπως μετέδωσαν σήμερα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε ότι οι πειρατές του πλοίου, του οποίου η εξαφάνιση προβλημάτιζε επί εβδομάδες τις ναυτιλιακές αρχές, είναι Ρώσοι, Εσθονοί και Λετονοί. Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό εντόπισε χθες στον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στο Πράσινο Ακρωτήρι, το φορτηγό πλοίο, του οποίου η τύχη αγνοείτο για δύο εβδομάδες.

Κρουαζιερόπλοιο με κρούσματα γρίπης

Δέκα επιβαίνοντες (εννέα μέλη του πληρώματος και ένας επιβάτης) του κρουαζιερόπλοιου Ocean Village 2, το οποίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά σήμερα το πρωί, εμφανίζουν συμπτώματα της νέας γρίπης. Άλλοι 13 επιβαίνοντες, στους οποίους το ειδικό τεστ βγήκε αρνητικό, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το αναπνευστικό τους σύστημα. Και οι 23 βρίσκονται υπό περιορισμό στις καμπίνες τους. Τα περιστατικά διαπιστώθηκαν το πρωί, μετά το σήμα από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά. Με τον κατάπλου του κρουαζιερόπλοιου στην Ακτή Ξαβερίου, κλιμάκιο της Νομαρχίας Πειραιά, μετέβη στο πλοίο, μεριμνώντας για τις διαδικασίες ελέγχου και την χορήγηση των απαιτούμενων οδηγιών. Το κλιμάκιο της Νομαρχίας αφού ήλεγξε όλες τις διαδικασίες και έλαβε από τον αξιωματικό γιατρό και τον πλοίαρχο του πλοίου έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι ουδείς άλλος επιβάτης αλλά και μέλος πληρώματος έχει παρουσιάσει τα συμπτώματα της νόσου και ότι δεν χρειάζονται ιατρική ή νοσοκομειακή συνδρομή, συναίνεσε για την κανονική αποβίβαση των επιβατών. Για το περιστατικό η Νομαρχία Πειραιά ενημερώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Στο κρουαζιερόπλοιο, το οποίο προέρχεται από το Κουσάντασι και θα αποπλεύσει σήμερα το απόγευμα στις 6 με προορισμό τη Ρόδο, βρίσκονται 1.952 επιβάτες και 614 ναυτικοί, ως πλήρωμα. Σε δηλώσεις του ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «και σε αυτή την περίπτωση, η αντίδρασή μας υπήρξε άμεση και υπεύθυνη».
http://www.tanea.gr/

Γ. Παπαθανασίου: Ομολογία αποτυχίας με δικαιολογία την κρίση

Τα χρόνια δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία και ανέδειξε η οικονομική κρίση, ομολόγησε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου. Ενώ η αγορά μαστίζεται από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές, το ύψος των οποίων έφτασε τα 2,1 δις. ευρώ για το 2009 ο υπουργός περιορίστηκε να δηλώσει ότι «βρισκόμαστε εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης η οποία δεν αφήνει ανεπηρέαστη την ελληνική οικονομία». Προσέθεσε επίσης ότι ο επιπτώσεις είναι ηπιότερες από άλλες οικονομίες αλλά, η κρίση ανέδειξε χρόνια δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση για αύξηση της ανεργίας στο 8,5%, του αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο του 2009 και ενώ το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Απτόητος από τα στοιχεία αυτά ο κ. Παπαθανασίου περιορίστηκε να δηλώσει ότι «χρέος της κυβέρνησης, είναι να παρουσιάσει και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών με στόχο την ανάπτυξη για τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμοιβόμενων θέσεων εργασίας. Πρέπει να κάνουμε ότι δεν έγινε την τελευταία δεκαετία, είπε ο κ. Παπαθανασίου. Διευκρίνισε επίσης ότι αυτό δεν είναι αιχμή κατά του κ. Αλογοσκούφη γιατί είναι ακριβώς αυτές οι πολιτικές, όπως είπε, που ακολουθήσαμε και που έκαναν τις επιπτώσεις της κρίσης ηπιότερες.