Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Πράσινη Βαβέλ

Χρειάστηκε η τοποθέτηση του ίδιου του πρωθυπουργού σε ένα υπουργικό συμβούλιο για να σταματήσουν, έστω και προσωρινά, τα σενάρια περί "ριζικού" ανασχηματισμού αν και οι διάφοροι παντογνώστες διαδίδουν μπούρδες κι "αποκλειστικά".
Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση έχει χάσει εντελώς το παιχνίδι της επικοινωνίας και οι διαρροές από την Ιπποκράτους έχουν "αναστήσει" την ειδησεογραφία του Αυγούστου. Φτάσαμε στο σημείο να βγαίνει μια υπουργός (βλ.Μπατζελή) και να λέει ότι νιώθει "αιχμάλωτη" από όλες αυτές τις φήμες.
Η κυβέρνηση εμφανίζει σημάδια εμφανούς αποσυντονισμού και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι ένα ακόμα πιο ενισχυμένο πρωθυπουργικό γραφείο θα καταφέρει να δώσει λύσεις. Ίσως το πραγματικό πρόβλημα να είναι η τεράστια απόσταση του Γιώργου Παπανδρέου από την Ιπποκράτους...
parapolitiki 

Παραιτείται ο Συνήγορος του Πολίτη Γ. Καμίνης που πάει για δήμαρχος Αθήνας...

Την πρόθεσή του να υποβάλει παραίτηση εντός του Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε ο Συνήγορος του Πολίτη Γ. Καμίνης, το όνομα του οποίου συζητείται, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, ως υπερκομματική υποψηφιότητα για το δήμο Αθηναίων.
«Στις αρχές του μήνα ο κύριος Φώτης Κουβέλης μου γνωστοποίησε την πρόθεσή του να με προτείνει ως υπερκομματικό υποψήφιο στις επικείμενες εκλογές για το αξίωμα του δημάρχου της Αθήνας», αναφέρει στη δήλωση παραίτησής του ο Συνήγορος του Πολίτη.
«Δέχτηκα να συζητήσω την τιμητική αυτή πρόταση, καθώς θεωρώ ότι...
 έχω ουσιαστικά ολοκληρώσει το έργο μου στον Συνήγορο του Πολίτη», συμπληρώνει και συνεχίζει: «Επιπλέον, εκτιμώντας ότι ο Δήμος της Αθήνας διέρχεται μια οξύτατη κρίση, θεωρώ αναγκαία μια εναλλακτική πρόταση που θα υπερβαίνει τις κομματικές περιχαρακώσεις. Ανεξάρτητα, πάντως, από την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα, αποφάσισα να παραιτηθώ, προκειμένου να μην βαρύνει καμία απολύτως σκιά την ανεξάρτητη αρχή στην οποία υπηρετώ», δηλώνει και γνωστοποιεί ότι την παραίτησή του θα υποβάλει εντός του Σεπτεμβρίου, «περιοριζόμενος έως τότε στη διεκπεραίωση διοικητικών εκκρεμοτήτων, για τις οποίες δεν είναι νομικά δυνατή η αναπλήρωσή μου».
«Κατά τα λοιπά», προσθέτει, «και έως την εκλογή νέου Συνήγορου του Πολίτη, θα εφαρμοστεί ο θεσμός της αναπλήρωσης από Βοηθό Συνήγορο, όπως προβλέπει ο νόμος».
press-gr 

Κλείδωσαν οι αλλαγές

http://images.tanea.gr/assetservice/Image.ashx?m=1197237&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=450&h=Προσπάθεια να αποτρέψει την... ανασχηματισμολογία που έχει παραλύσει τις κυβερνητικές δραστηριότητες κατέβαλε χθες ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προειδοποιώντας τους υπουργούς να σταματήσουν να την τροφοδοτούν με δημόσιες δηλώσεις και ιδιωτικές συζητήσεις.
Η αυστηρή προειδοποίηση του κ. Παπανδρέου στα μέλη της κυβέρνησης έγινε κατά τη διάρκεια του χθεσινού άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο χρωματίστηκε έντονα από την ομαδική επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου από συναδέλφους του υπουργούς με αφορμή τις συνεχείς αναφορές στον Τύπο περί λήψης νέων σκληρών μέτρων ή και εφαρμογής νέου Μνημονίου. Πρωτοστατούντος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου και παρουσία του Πρωθυπουργού, ο κ. Παπακωνσταντίνου κλήθηκε να απαντήσει στις αιχμηρές παρατηρήσεις υπουργών«γιατί δεν βγαίνεις στα κανάλια να διαψεύσεις ότι επίκειται η λήψη νέων μέτρων ή ότι πρόκειται να υπάρξει και νέο Μνημόνιο» συνεργασίας με την τρόικα, θέμα το οποίο πλήττει βάναυσα την εικόνα της κυβέρνησης. Το ενδιαφέρον είναι ότι «αντ΄ αυτού» έδωσε κάποιες απαντήσεις ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγ. Βενιζέλος, για να εξαναγκαστεί στο τέλος ο κ. Παπακωνσταντίνου να δηλώσει ότι δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να λάβει νέα μέτρα ούτε να υλοποιήσει ένα νέο Μνημόνιο. Απλώς, όταν μιλάμε- είπε- για επικαιροποιημένα σημεία του Μνημονίου εννοούμε ότι θα εξειδικευθούν περαιτέρω τα μέτρα που περιλαμβάνει το Μνημόνιο που έχει ψηφίσει η Βουλή και εφαρμόζεται ήδη.

Οι επισημάνσεις του Θ. Πάγκαλου ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το παιχνίδι των εντυπώσεων σχετικά με το αν πρόκειται να λάβει νέα μέτρα ή όχι (αναφέρθηκε μάλιστα στο Μega, που τις τελευταίες ημέρες προβάλλει το σχετικό θέμα) υιοθετήθηκαν από τους υπουργούς Δ. Ρέππα, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, Χ. Καστανίδη καθώς και από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρ. Παπουτσή, οι οποίοι ζήτησαν να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση προς τους πολίτες ότι δεν πρόκειται να λάβει καινούργια μέτρα, πλέον εκείνων που έλαβε την άνοιξη.

Επιβεβαίωση
Το θέμα της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η επιβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι επίκεινται- όπως έχουν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ»- μεγάλες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της κυβέρνησης, εφαρμόζοντας τις προτάσεις που έχει υποβάλει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που λειτουργεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Μιλώντας στο πλαίσιο του άρθρου που δημοσίευσε πρόσφατα στο Διαδίκτυο ο Πρωθυπουργός, εξήγησε ότι πλέον αυτές οι αλλαγές είναι απαραίτητες προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η λειτουργία της κυβέρνησης και επισήμανε ιδιαίτερα το πρόβλημα συντονισμού που εντοπίζεται σχεδόν σε κάθε μεγάλη κυβερνητική πρωτοβουλία. «Μιλάμε για θεσμούς που βελτιώνουν και ενισχύουν την κυβέρνηση και μάλιστα, μια κυβέρνηση που θα έλεγα ότι έχει πετύχει περισσότερα από ό,τι έχουν πετύχει πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν, κυβερνήσεις πολλών δεκαετιών. Εχουμε κάνει πολλά, πολλά ήταν και δύσκολα, πολλά πόνεσαν βεβαίως, αλλά και πολλά άλλα, δομικές αλλαγές και μέτρα που έχουμε πάρει που κοιτάνε προς το μέλλον και στα οποία ποτέ άλλοτε δεν είχαμε προχωρήσει».

Πληροφορίες πάντως από κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοιχτό το πότε θα πραγματοποιηθούν αυτές οι αλλαγές στη δομή της κυβερνητικής λειτουργίας. Υποστήριζαν μάλιστα ότι στην πραγματικότητα ο κ. Παπανδρέου, όπως και ο ίδιος ανέφερε χθες, θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες- και μάλλον το διήμερο 5-7 Σεπτεμβρίουστη συμπλήρωση των κενών που θα προκληθούν στην κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των ονομάτων υποψήφιων περιφερειαρχών και δημάρχων που σήμερα είναι μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Επίσης, ότι στις προθέσεις του είναι να φέρει τις μεγάλες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης αργότερα, ίσως μετά τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση.

Σκοπίμως
Αλλες πηγές ανέφεραν ότι αυτή η σκόπιμη σύγχυση σχετικά με τη φύση του επικείμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησης είναι ενταγμένη στην προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να απομειώσει τις επιπτώσεις από τη συνεχή ενασχόληση των υπουργών με τον ανασχηματισμό. Είναι ενδεικτικό ότι στο κείμενο που μοίρασε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού με αποσπάσματα της παρέμβασης του κ. Παπανδρέου, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να παρακαλέσω να σταματήσουν, είτε δημόσια είτε και σε ιδιωτικό επίπεδο, όλες αυτές οι συζητήσεις περί ανασχηματισμού. Εχουμε τις επίσημες δηλώσεις του εκπροσώπου μας. Οπως σας είπα, είναι ένα εύκολο σπορ, ενισχύει μόνιμα την εντύπωση, που είναι αποτέλεσμα μιας παλιάς αντίληψης στην ελληνική πολιτική ζωή, ότι κάθε ανασχηματισμός είναι και μια πανάκεια. Θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχουν ανασχηματισμοί που είναι πανάκεια, είναι πολιτική μας βούληση η συλλογική και καθημερινή μας δουλειά, η συλλογική μας λειτουργία που είναι το βασικό στοιχείο της επιτυχίας, θα έλεγα κάθε κυβέρνησης». Σημειώνεται ότι η χθεσινή άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αφορούσε και την αποκατάσταση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Εχει ενδιαφέρον για τις μελλοντικές κυβερνητικές αλλαγές το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός απένειμε εύσημα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την επιτυχή δράση τόσο των πυροσβεστικών δυνάμεων κατά τις πρόσφατες καταστρεπτικές πυρκαγιές όσο και των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. στο περιστατικό με τη ληστεία στον Πειραιά, αλλά και γενικώς για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. 

ΤΑ ΝΕΑ

Ψήφος εμπιστοσύνης από Ρεν

Με τον τίτλο «Ελληνική αναγέννηση», η «Wall Street Journal» 
φιλοξενεί το άρθρο του Ολι  Ρεν, με το οποίο ο ευρωπαίος επίτροπος 
απονέμει τα εύσημα στην Ελλάδα  «Η Ελλάδα διέψευσε όσους αμφισβητούσαν ότι θα τα καταφέρει και τώρα βρίσκεται καθ΄ οδόν για να επιτύχει μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα καθώς και ισχυρότερη και πιο ισορροπημένη ανάπτυξη. Κλειδί για την επιτυχία αυτή αποτέλεσε η εφαρμογή φιλόδοξου προγράμματος προσαρμογής από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει λάβει δραστικά και σε κάποιες περιπτώσεις επίπονα μέτρα για να βελτιώσει την κατάσταση την ελληνικής οικονομίας».
Τα εύσημα απονέμει στη χώρα μας ο ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν, με άρθρο του το οποίο δημοσιεύθηκε χθες στη «Wall Street Journal» υπό τον τίτλο «Ελληνική αναγέννηση». «Υπάρχουν φόβοι πως η Αθήνα μπορεί να αναγκαστεί να κάνει αναδιάρθρωση χρέους, οι οποίοι όμως είναι αβάσιμοι», γράφει ο κ. Ρεν.

Το άρθρο του κ. Ρεν δημοσιεύθηκε μόλις μία ημέρα μετά τις θετικές προβλέψεις της Μoody΄s πως πιθανότατα η χώρα μας θα σταθεροποιήσει το χρέος της πριν από το 2013 και αποτελεί ακόμη μία κίνηση υποστήριξης για την Ελλάδα μετά και το πράσινο φως που έδωσε πρόσφατα η τρόικα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου. Ερχεται μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να ξαναβγεί για δανεισμό στις διεθνείς αγορές, με εκδόσεις εντόκων γραμματίων από τον Σεπτέμβριο, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση του κλίματος.

«Η δημοσιονομική προσαρμογή σημειώνει πρόοδο μετά την εφαρμογή μέτρων λιτότητας που αναλογούν περίπου στο 8% του φετινού ΑΕΠ. Οι μεταρρυθμίσεις στον δημοσιονομικό τομέα σημειώνουν και αυτές πρόοδο, όπως για παράδειγμα η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Οι διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν, κάποιες από αυτές μάλιστα νωρίτερα από ό,τι είχε σχεδιαστεί», γράφει ο κ. Ρεν. Ο ευρωπαίος επίτροπος στην αρχή του άρθρου του αναφέρεται στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του Μαρτίου 2010, όταν η κρίση απειλούσε τη συνοχή της ευρωζώνης. «Επειτα από εβδομάδες πυρετωδών διαβουλεύσεων, τηλεφωνικών επαφών και μαραθώνιων συσκέψεων επικράτησε η λογική της αλληλεγγύης μεταξύ των Ευρωπαίων. «Κολυμπάμε μαζί ή βυθιζόμαστε μαζί», γράφει.

Δεν παραλείπει βέβαια να προσθέσει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, «προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, εφαρμόζοντας με αυστηρότητα τις μεταρρυθμίσεις και εκπλήσσοντας τις αγορές επιτυγχάνοντας κάποιους από τους στόχους του προϋπολογισμού νωρίτερα από ό,τι ήταν αναμενόμενο». Και συνιστά: «Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω απελευθέρωση σημαντικών τομέων της οικονομίας της, ιδιαίτερα στον τουρισμό, το λιανεμπόριο, την ενέργεια, τις μεταφορές και σε αριθμό κλειστών επαγγελμάτων».

Ο Ολι Ρεν δικαιολογεί την εκτίμησή του πως η Ελλάδα δεν θα προβεί σε αναδιάρθρωση χρέους τονίζοντας ότι το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν είναι μόνο φιλόδοξο αλλά και «ρεαλιστικό». Στην πραγματικότητα, «η εντυπωσιακή πρόοδος με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ, η οποία θα είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη».

Επίσης, η ευρύτερη ατζέντα διαρθρωτικών αλλαγών που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης ενισχύει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και επομένως «βελτιώνει τις δυναμικές διατηρησιμότητας του χρέους». Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό ευνοούν τα δημόσια οικονομικά σε πιο μακροπρόθεσμη βάση αναφέρει ο κ. Ρεν.

Γιατί είναι «αβάσιμοι» οι φόβοι
Τέλος, όσοι τάσσονται υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους, προσθέτει ο επίτροπος, υποτιμούν το τεράστιο κόστος που αυτή συνεπάγεται. Αναδιάρθρωση χρέους θα μπορούσε να σημαίνει παρατεταμένα προβλήματα στην ευρύτερη οικονομία της Ελλάδας και «θα είχε αρνητικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία. Το πολιτικό κόστος θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Σταδιακή σταθεροποίηση»
Μπορεί η βελτίωση της αξιοπιστίας να μην επιτυγχάνεται από τη μια μέρα στην άλλη, υπογραμμίζει ακόμη ο κ. Ρεν, «αλλά ήδη βλέπουμε ενδείξεις σταδιακής σταθεροποίησης του κλίματος των αγορών απέναντι στην Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι οι φόβοι θα μετριαστούν καθώς θα προχωρά η προσαρμογή (της ελληνικής οικονομίας), κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο για ομαλή επιστροφή (της Ελλάδας) στις αγορές».

Ο κ. Ρεν «υποσχέθηκε» επίσης ότι μετά την κρίση χρέους της Ελλάδας που αποκάλυψε την ύπαρξη θεμελιωδών προβλημάτων στο σύστημα διακυβέρνησης της Ε.Ε., θα προωθήσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου νομοθετικό πακέτο σχετικών μεταρρυθμίσεων που θα αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. 
ΤΑ ΝΕΑ