Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΔΙΑΒΟΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ !

Φυσικά και είναι απόλυτο κι αναφαίρετο – στις δημοκρατίες – δικαίωμα των εργαζόμενων, η προσφυγή στο μέτρο της απεργιακής κινητοποίησης, κάθε φορά που θίγονται τα συμφέροντά τους. Η εποχή που διανύουμε είναι μια τέτοια φορά και οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων είναι δικαιολογημένες.
Σ΄ αυτά τα πλαίσια, τίθενται και οι απεργίες των εφοριακών και των τελωνιακών, πλην όμως δεν μπορεί να μην επισημανθούν οι διαβολικές καταστάσεις που δημιουργούνται, στην περίπτωσή τους
Ανέκαθεν, οι κινητοποιήσεις αυτών των δύο κλάδων των δημοσίων υπαλλήλων, θίγουν το κράτος και τα δημόσια έσοδα. Στο παρελθόν, η συνηθισμένη αντίδραση των κυβερνητικών αρμοδίων, έλεγε, περίπου, «άστους να κάνουν την απεργία τους, ό, τι δεν εισπράξουν τις μέρες αυτές, θα το εισπράξουν αργότερα…».
Δυστυχώς, τώρα, το αργότερα δεν διορθώνει τα πράγματα και η όποια καθυστέρηση στην είσπραξη των εσόδων, κινδυνεύει ν΄ αποβεί μοιραία, για όλους !
Όπως είναι γνωστό, οι επιτηρητές της Ε.Ε. φαγώθηκαν να επιβάλλουν τη λήψη κι άλλων, επιπλέον, σκληρών μέτρων λιτότητας και η μόνη παραχώρηση που έκαναν, είναι για τις 16 του Μαρτίου, όταν και θα εξετάσουν την απόδοση των ήδη ληφθέντων μέτρων. Φυσικά, εκείνο που θα μετρήσει, σ΄ αυτό το τσεκ – απ, θα είναι η πορεία των δημόσιων οικονομικών, τους δύο πρώτους μήνες του 2010, με δεδομένο, όμως, πως τα κύρια μέτρα πάρθηκαν αφού ο Ιανουάριος είχε παρέλθει, ουσιαστικά η κρίση θ΄ αφορά το Φεβρουάριο, τον κουτσουρεμένο μήνα των 28 ημερών. Είναι που είναι το όλο σκηνικό τραβηγμένο από τα μαλλιά, (έλεγχος για ένα μήνα κουτσό, με τα μέτρα να μην έχουν, σχεδόν, εφαρμοστεί ακόμα…), έρχονται και οι απεργίες των εφοριακών και των τελωνιακών, για να δώσουν τη χαριστική βολή στα έσοδα και να κάνουν, από τώρα, βέβαιη την διαπίστωση των επιτηρητών : δεν απέδωσαν τα μέτρα σας, πάρτε κι άλλα !...
Είναι από τις στιγμές, που τίθενται σε σύγκρουση συμφέροντα, αλλά και δικαιώματα, θεμελιακού, μάλιστα χαρακτήρα. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, κάθε άποψη, κάθε προτροπή, έχει τα υπέρ, αλλά και τα κατά της και καλό είναι, να διατυπώνεται, μεν, αλλά όχι με την απόλυτη κατηγορηματικότητα, καθώς τα επιχειρήματα φαντάζουν, ένθεν και ένθεν, ισχυρά. (Μην ξεχνάμε πως οι εργαζόμενοι αυτών των κλάδων υφίστανται μια μεγάλη, άνω από το 30%, μείωση των αποδοχών τους !...).
Η εμπειρία λέει, πως η μετωπική αντιπαράθεση, σε παρόμοιες καταστάσεις, δυσκολεύει, αντί να διευκολύνει το πρόβλημα και η όποια λύση δεν μπορεί να προέλθει, παρά μόνο από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους, με ωριμότητα και υπευθυνότητα… 

Να πληρώσουν για την ασφάλεια της μονιμότητάς τους οι δημόσιοι υπάλληλοι

dimipiresia1Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, οι απεργίες των συντεχνιακών ομάδων του δημόσιου τομέα, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην επιβολή ακόμη πιο σκληρών μέτρων από τις Βρυξέλλες.
Σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η χώρα, οι δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμη και οι πλέον χαμηλόμισθοι οφείλουν να αναλογιστούν, ότι βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.
Σε αντίθεση με τον ιδιωτικό υπάλληλο, αλλά και με τον ελεύθερο επαγγελματία ο δημόσιος υπάλληλος δεν ανησυχία για το αν θα έχει δουλειά αύριο. Δεν ανησυχεί για το αν θα πάει καλά η επιχείρηση. Δεν χρειάζεται καν να νοιάζεται για τον πελάτη του. Μπορεί κάλλιστα να πηγαίνει το πρωί στη δουλειά, να απλώνει τα πόδια του πάνω στο γραφείο, να διαβάζει την εφημερίδα του, να σερφάρει στο ίντερνετ, να κάνει τέλος πάντων ό,τι του αρέσει, και, το καλύτερο, να πληρώνεται για αυτήν την ώρα.
Ας αναλογιστούν λοιπόν, ότι το τίμημα που καλούνται να καταβάλλουν με την μορφή των περικοπών των αποδοχών τους, είναι το spread της μονιμότητάς τους.
Δεν είναι δε τυχαίο ότι τον χορό των απεργιών σέρνουν οι συντεχνίες των τελωνειακών και των εφοριακών που, σύμφωνα με όλες τις έρευνες αποτελούν και τις μεγαλύτερες εστίες διαφθοράς στο δημόσιο τομέα.
http://www.kentri.gr/

New York Times: Ο υπέρμετρος δανεισμός η αιτία της κρίσης

http://ukiahcommunityblog.files.wordpress.com/2009/07/goldman_sachs.jpgΤο ρόλο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης στην τρέχουσα κρίση της ελληνικής οικονομίας, εξετάζει πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των NewYork Times. Σε αυτό επισημαίνεται ότι τραπεζίτες της Γουόλ Στριτ διευκόλυναν την Ελλάδα και άλλες χώρες να δανειστούν πέρα από τις δυνατότητές τους, με απόλυτα νόμιμες συμφωνίες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2001 η Goldman Sachs είχε δανείσει στην ελληνική κυβέρνηση δισεκατομμύρια προκειμένου να ανταποκριθεί η χώρα στις απαιτήσεις της Ευρωζώνης, σε μια συμφωνία που είχε προωθηθεί ως «νομισματική συναλλαγή» και όχι ως δάνειο. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα παραιτήθηκε από δικαιώματα σε τέλη αεροδρομίων ή κέρδη από τυχερά παιχνίδια για τα επόμενα χρόνια.
«Επενδυτικό εργαλείο» που θα μετέφερε το χρέος του ελληνικού συστήματος υγείας στα επόμενα χρόνια φαίνεται να πρότεινε η GS και τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία όμως απερρίφθη από την ελληνική κυβέρνηση. Πάντως τόσο ο Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο κοινοτικός επίτροπος Ο. Ρεν σχολίασαν ότι την εποχή εκείνη - όταν τέτοιου είδους παράγωγα προϊόντα ήταν ακόμη νόμιμα και συμβατά με τους κανόνες της Γιούροστατ - η Ελλάδα όπως και άλλα κράτη μέλη έκαναν χρήση παρόμοιων εργαλείων.
http://www.imerisia.gr

Και νεο πακετο μετρων στον οριζοντα…..

αετοί και χρυσαετοί στους ουρανούς των ΜΜΕ

 xart2           xart1
Είμαι παιδί μεταναστών  από την Αφρική -όπως βλέπετε τα μαύρα χεράκια μου- γεννήθηκα στην Αθήνα, πάω σε ελληνικό σχολείο και πρέπει να μάθω  την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμά σας για να πάρω την υπηκοότητα...  Γι΄αυτό φόρεσα κάτασπρη μουτσούνα κι΄ήρθα να πετάξω αετό, που δεν ξέρω αν μοιάζει με χριστιανικό σταυρό ελπίδας ή φαναράκι απελπισίας... Σας παρακαλώ εγώ δεν φταίω σε τίποτα, άλλοι  θα φταίνε για ότι κακό μου συμβεί... Ξέρω και το σε γνωρίιιιιζω από τη κόοοοοψη του σπαθιούουου τη τρομερήηηηηη...  
Ναι αγόρι μου  εσύ δεν φταις για τίποτα, κυρίως για τα συμβαίνοντα  σ΄αυτόν εδώ τον τόπο... Άλλοι φταίνε...

Συγκάλυψη του χρέους πρότεινε στην Ελλάδα η Goldman Sachs


Πρόταση της αμερικανικής τράπεζας Goldman Sachs να βοηθήσει την Αθήνα στη συγκάλυψη μέρος του δημοσίου χρέους απέρριψε στις αρχές Νοεμβρίου η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, ηγετικό κλιμάκιο της Goldman Sachs επισκέφθηκε την Αθήνα προτείνοντας στην κυβέρνηση ένα «επενδυτικό εργαλείο» που θα μετέφερε το χρέος του ελληνικού συστήματος υγείας στα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να εμφανίζεται χαμηλότερο. (Η εφημερίδα παρομοιάζει το σύνθετο τραπεζικό προϊόν με τα δάνεια μεταφοράς υπολοίπου που συνάπτουν οι καταναλωτές προκειμένου να αναβάλουν την πληρωμή των χρεών από πιστωτικές κάρτες).
Η προσφορά –που θα έπαιρνε τη μορφή ανταλλαγής συναλλάγματος- απερρίφθη από την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα, όμως, με τους New York Times, παρόμοιες πρακτικές είχαν εφαρμοσθεί και στο παρελθόν, και συγκεκριμένα το 2001, οπότε η Ελλάδα προσπαθούσε να εμφανίσει χαμηλά ελλείμματα προκειμένου να γίνει δεκτή στην Νομισματική Ένωση.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, προϊόντα που είχαν σχεδιασθεί από τις Goldman Sachs και JPMorgan –παρόμοια με εκείνα που οδήγησαν στην διεθνή κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος- είχαν στο παρελθόν γίνει απόδεκτά όχι μόνο από ελληνικές αλλά και από ιταλικές κυβερνήσεις, προκειμένου να συγκαλυφθούν τα ελλείμματα. Οι αμερικανικές τραπέζες παρείχαν ρευστότητα με αντάλλαγμα μελλοντικές πληρωμές από τις κυβερνήσεις, και απαλειφή των χρεών από τα επίσημα στατιστικά. Η Ελλάδα –σύμφωνα με το δημοσίευμα- είχε εκχωρήσει τις απαιτήσεις της για τέλη των αεροδρομίων και το φόρο στα τυχερά παιχνίδια (αναφέρεται ότι οι συνολικές πληρωμές για τη συμφωνία του 2001 ανήλθαν στα 300 εκατομμύρια δολάρια).
Μάλιστα, ορισμένες από τις κρυφές συμφωνίες πήραν ονόματα από την ελληνική μυθολογία και δύο από αυτά είχαν ονομασθεί «Αίολος» και «Αριάδνη».
Πηγή του υπουργείου Οικονομικών που επικαλούνται οι New York Times, δεν διέψευσε τις επαφές με τις τράπεζες, διευκρίνισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν έχει συνάψει καμία συμφωνία. Οι Goldman και η JPMorgan αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.
ΤΑ ΝΕΑ

Τουλάχιστον... μην προκαλείτε!

Οποιος εμπλέκεται (εννοεί στο σκάνδαλο Ζήμενς), αποκόβεται από την παράταξη και δεν μας εκπροσωπεί. Δεν θα κάνουμε καμία κίνηση υπεράσπισης κανενός. Θα ήθελα να μπορώ, όταν θα με ρωτούν οι πολίτες αν βάλαμε κανέναν φυλακή να τους λέω ναι, βάλαμε τον τάδε και τον τάδε.
Τάδε έφη Θόδωρος Πάγκαλος.
Σαν Αντιπρόεδρος εκφράζει εγκυρότατα την κυβερνητική άποψη και επί του θέματος των σκανδάλων και των εξεταστικών επιτροπών.
Άρα καταλαβαίνουμε πως οι ευσεβείς πόθοι της κυβέρνησης εξαντλούνται απλά, στο να αποδοθούν κατηγορίες το πολύ δυο - τρεις περιφερειακά ενεχόμενους στο πλιάτσικο ενάντια στον Ελληνικό λαό. Κι αυτό για να μπορούν να λένε (βγαίνει αυτολεξί από τα λεγόμενα Πάγκαλου) ότι "βάλανε τον τάδε και τον τάδε στην φυλακή".
Αλλού είναι η ουσία του πράγματος κυρ - αντιπρόεδρε....
Πρέπει να υπάρξει ΝΕΜΕΣΙΣ, παραδειγματική τιμωρία όλων των πολιτικών - κύρια - κλεφτών (βουλευτών, υπουργών, τζακιών και νεόπλουτων που μάδησαν τον πλούτο και την αξιοπρέπεια της Ελλάδας και ΕΞΑΝΤΛΗΣΑΝ την ανοχή, αντοχή και υπομονή των Ελλήνων πολιτών.
Και ακόμη: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ με δημεύσεις των περουσιών που απέκτησαν τα διάφορα πολιτικά λαμόγια του κερατά!!!!
Για να μπορέσει αργότερα μια κυβέρνηση, που ευαγγελίζεται ότι θέλει να αλλάξει τα πάντα, να κάνει το ίδιο και με:
•τα κοπρόσκυλα που φάγανε τις επιδοτήσεις με εικονικές παραγωγές στον αγροτικό τομέα,
•τους επιστήμονες που πήρανε επιχορηγήσεις στις ΜΚΟ για να διοργανώνουν σεμινάρια που θα τονώνανε ψυχολογικά τους δικαστές της Ζουαζιλάνδης,
•τους γιατρούς που λαμβάνανε μίζες 30% για χρησιμοποίηση προσθετικών υλικών σε εγχειρήσεις,•τους λαθρέμπορους των καυσίμων,
•τους τοκογλύφους των τραπεζών που δίνουν με 19% πλαστικό χρήμα
ώστε
να έχει το θάρρος μετά να αφαιμάξει τον 13ο και 14ο μισθό των συνταξιούχων και χαμηλομισθοσυντήρητων
και το θράσος να ζητήσει κατανόηση και υπομονή από την άνεργη και απελπισμένη νεολαία μας...

Ο πρόεδρος έδωσε ελπίδες για έξοδο από την κρίση.

ΝΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ‏

Ολα δείχνουν ότι η ο πρωθυπουργός βρίσκεται ένα βήμα πριν αποφασίσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να καταλογιστούν πολιτικές ευθύνες σε υπουργούς της ΝΔ, που έδιναν παραποιημένα οικονομικά στοιχεία στην ευρωπαϊκή ένωση. Είναι πολλά τα κυβερνητικά στελέχη που συμφωνούν με μια τέτοια πρωτοβουλία, αλλά υπάρχουν και αρκετά άλλα που εκφράζουν επιφυλάξεις. Οσοι συμφωνούν λένε ότι έτσι θα ισχυροποιηθεί το επιχείρημα Παπανδρέου απέναντι στην Ευρώπη ότι τα πράγματα άλλαξαν στην Ελλάδα και δεν συγκαλύπτεται, πλέον, τίποτα. Οι διαφωνούντες, όμως, υποστηρίζουν ότι έτσι αποπροσανατολίζεται η συζήτηση από το τεράστιο πρόβλημα της Οικονομίας, δυναμιτίζεται... το μέτωπο της συναίνεσης και στο εξής οι υπουργοί θα αρνούνται να βάλουν την υπογραφή τους σε σημαντικές αποφάσεις μπροστά στον κίνδυνο να βρεθούν κάποια στιγμή κατηγορούμενοι! Και οι δυο πλευρές έχουν επιχειρήματα. Το θέμα είναι τί θα αποφασίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και αν η όποια επιλογή του διχάσει την παράταξή του.
http://veto300.blogspot.com

Δεν είναι επίσης μυστικό ότι ο κ. Αλογοσκούφης προχώρησε στην εξαγορά της Γερμανός από την Cosmote

Ξεμπροστιάζει τον πρώην υπουργό ο Γ. Μανώλης!

Αποσπάσματα συνέντευξης του τέως βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Μανώλη στον Κώστα Παπαχλιμίντζο για το «Veto»:
-Ο κ. Αλογοσκούφης σε συνεντεύξεις του κατηγορεί τη «λαϊκή Δεξιά» που διαφωνούσε με την οικονομική πολιτική του. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι φωτογραφίζει και εσάς...-"Δεν είναι μυστικό το ότι εγώ διαφωνούσα με τον κ. Αλογοσκούφη. Δεν είναι επίσης μυστικό ότι ο κ. Αλογοσκούφης προχώρησε στην εξαγορά της Γερμανός από την Cosmote, στην μεγαλύτερη κρατικοποίηση επιχείρησης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Και αναρωτιέμαι ακόμα πώς ένας φιλελεύθερος προχώρησε σε μια τέτοια κρατικοποίηση! Ο κ. Αλογοσκούφης καλά θα κάνει να μη βγαίνει συνεχώς και να θυμίζει την πολιτική του, που έκανε κακό στην παράταξη. Αν θεωρεί ότι κάποιοι από εμάς του δημιουργούσαμε εμπόδια στην πολιτική του, έπρεπε ή να παραιτηθεί ή να ζητήσει να παραιτηθούμε εμείς. Δεν τον έχω ακούσει να μιλάει συγκεκριμένα για μένα, αλλά αν το κάνει θα δώσω τις απαντήσεις που πρέπει."
http://amoirakagem.blogspot.com/

Πράσινες και γαλάζιες καρέκλες


Με ένα καταγγελτικό(!) άρθρο , το ΒΗΜΑ της Κυριακής κατηγορεί την κυβέρνηση καθώς αυτή δεν έχει διώξει όλα τα γαλάζια στελέχη από τις θέσεις ευθύνης του κρατικού μηχανισμού:

Εμείς ρωτάμε κάτι πολύ απλό :

Πρέπει οπωσδήποτε να αποχωρήσουν όλοι οι γαλάζιοι; Δεν υπάρχει κανένας ικανός; Δεν υπάρχει κανένας που να έκανε τόσο χρόνια καλά την δουλειά του ώστε να αξίζει να παραμείνει;

Είναι δυνατόν να κατηγορούμε την κυβέρνηση για κάτι τέτοιο ; 

Ρε, πως αλλάζουν οι καιροί...

Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά για τα υπόλοιπα έσοδα, 
αλλά αυτά από τα γαρύφαλλα, σίγουρα θα διατεθούν
στο "πολύπαθο" ταμείο του ΠΑΣΟΚ...