Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ !...

Οι κινήσεις του πρωθυπουργού προσδιορίζονται, πλέον, από λιγότερο άγχος και προσανατολίζονται σε στρατηγικό επίπεδο, επιχειρώντας τη διαμόρφωση των εξελίξεων για την επόμενη, σχεδόν, δεκαετία.
Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών εκτιμήθηκε, (πέρα από τις επί μέρους επισημάνσεις και τα μηνύματα), πως εκφράζει την ανοχή και την υπομονή του ελληνικού λαού, στο μονόδρομο της διάσωσης και της ανάτασης της οικονομίας.
Η διαπίστωση του Στρος Καν, πως για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά χρονικά, μια κυβέρνηση που εφαρμόζει ένα σκληρότατο πρόγραμμα λιτότητας, βγαίνει αλώβητη και, ουσιαστικά, νικήτρια, σε μια χαλαρή εκλογική διαδικασία, αποτυπώνει την πραγματικότητα και το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της πρόσφατης λαϊκής ετυμηγορίας.

Το δεδομένο, αυτό, δεν μειώνει, αλλά, αντίθετα, επιβάλλει την αύξηση της προσοχής και της σοβαρότητας, με την οποία προσεγγίζονται τα ζητήματα, ιδιαίτερα τα σχετικά με τα όποια περιοριστικά μέτρα, που έχουν να κάνουν με τα εισοδήματα και τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού.
Το κεντρικό μήνυμα του «σοφού λαού» ήταν σαφέστατο : «κοιτάξτε να δείτε, ως εδώ και μη παρέκει, με την τσέπη μας !...».

Η πολιτική καταπολέμησης του ελλείμματος θα πρέπει να προσανατολιστεί, πλέον, στον περιορισμό της σπατάλης και των άσκοπων, ανώφελων και αντιαναπτυξιακών δαπανών του λεγόμενου δημόσιου τομέα της οικονομίας, ο οποίος, μόνο κατ΄ όνομα υπήρξε, παραδοσιακά, η …ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης. Όλα τα στοιχεία δείχνουν, πως στην ουσία, δούλευε ως διαχειριστής και μάλιστα κακός, σπάταλος και, εν πολλοίς, διεφθαρμένος, δανεικών πόρων και κονδυλίων.
Στο νέο κοινωνικοοικονομικό σκηνικό δεν (πρέπει να) υπάρχει ρόλος, για τέτοιου είδους λειτουργίες και δράσεις, οπότε η λεγόμενη αναδιάρθρωση, είναι εκ των ουκ άνευ…
Δύο μεγάλοι στόχοι βρίσκονται μπροστά στην κυβερνητική δράση, αυτής της χρονικής στιγμής : πρώτον, η κατανομή των επιπτώσεων, της, προς τα πάνω, αναδιάρθρωσης του ελλείμματος και του χρέους, σε περισσότερες ετήσιες οικονομικές χρήσεις κι όχι μόνο στο 2011, (αυτό σημαίνει παράταση στην προθεσμία επίτευξης του 3% ελλείμματος, πέρα του 2013…), και δεύτερον, η ρύθμιση της αποπληρωμής των 110 δισ. €, σε πιο πολλές δόσεις, (επιδίωξη, μέχρι το 2020…).

Τα ζητήματα αυτά, δεν συζητιούνται με τους ελεγκτές της τρόικας, που βρίσκονται από προχθές στην Αθήνα, αλλά σε υψηλότερα κλιμάκια, πολιτικά, δηλαδή τους ηγέτες και τα όργανα της ευρωζώνης. Εκεί υπάρχουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα, μιας και με το ΔΝΤ, φαίνεται ότι έχει βρεθεί κοινή συνισταμένη.
Η τωρινή επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στο Παρίσι, αλλά και η σημερινή του Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες, είναι ενταγμένες σ΄ αυτές τις προσπάθειες, τόσο, δε, οι συναινέσεις με τον Σαρκοζί, τόσο και οι κόντρες με τη Μέρκελ, δείχνουν τη σπουδαιότητα, αλλά και την ρευστότητα των εξελίξεων.

Μ΄ αυτά, ακριβώς, τα συμβαίνοντα και τα μελλούμενα, συνδέεται και η απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει συνεννόηση και συμπαράταξη και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, κάτι που θα κάνει σαφέστερο, στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, που θα γίνουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Μην πυροβολείτε τη γενιά του Πολυτεχνείου


Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε η σημαντικότερη πράξη αντίστασης μιας γενιάς ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν στα πολιτικά πράγματα της Μεταπολίτευσης με τρόπο καταστροφικό.

Η οικονομική κρίση του σήμερα κατάφερε μέσα σε πολλούς λίγους μήνες να απομυθοποιήσει τα πεπραγμένα τους, οι...ιστορικοί των τηλεπαραθύρων και οι διάδοχοι των αθλίων πολιτικών μας δίδαξαν τους τελευταίους μήνες ότι για όλα φταίει η "κακή" δεκαετία του 1980 και η απόλυτη ιδεολογική επικράτηση της Αριστεράς. Μισές αλήθειες, όμορφα πειστικές.

Στην Ελλάδα της μόνιμης αναζήτησης εξαλιστήριων θυμάτων η αυτοκαταστροφική γενιά του Πολυτεχνείου αποτέλεσε και αποτελεί ένα...


...βολικό στόχο ειδικά για εκείνους που την είδαν να τους προσπερνά. Το πρόβλημα όμως είναι...ερμηνευτικό. Η γενιά του Πολυτεχνείου δεν είναι οι 10 υπουργοί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ που αποδείχθηκαν φαύλοι, δεν είναι αυτοί που γέμισαν τα βιογραφικά τους μόνο με "αγώνες".

Η γενιά του Πολυτεχνείου είναι επίσης οι ανώνυμοι περαστικοί που από τα κάγκελα έδιναν χρήματα και τσιγάρα στους εξεγερμένους, είναι οι γείτονες που έσπασαν τη σιωπή των παραθύρων τους και πέταξαν φαγητό στους προσωρινούς...κατοίκους της ταράτσας της Νομικής. Είναι όλοι εκείνοι που αρνήθηκαν να μιλήσουν για τον "κομμουνιστή" γιο του διπλανού τους, εκείνοι που πρότειναν στα παιδιά τους να μην θεοποιούν τους "καλούς" δικτάτορες.

Σε μια από τις πλέον ιστορικά κρίσιμες στροφές αυτού του τόπου, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι μια ακόμα "επανεξέταση" της Ιστορίας. Ό,τι κι αν ακολουθήσει, το Πολυτεχνείο θα παραμένει ένα διαχρονικό σύμβολο εξέργεσης, μια ρομαντική έκρηξη των ανόμοιων δημοκρατικών δυνάμεων αυτού του τόπου. Μια χώρα που δεν σέβεται το παρελθόν της είναι πάντα ευάλωτη σε αυτούς που θα ήθελαν να πρωταγωνιστήσουν στο παρόν της.

Μόνο το μουστάκι λείπει !

(κλικ για μεγέθυνση)

Θα μπορούσε να λέει...


Εγώ, παππούλη τη σκαπουλάρισα... Εσύ, άντε
βγάλτα πέρα μόνος σου τώρα...
Δια την αντιγραφήν
Ο Ταχυδρόμος
press-gr

Μαζική εγγραφή “γαλάζιων” στελεχών στο κόμμα της Ντόρας !!!

Έχει βουίξει ο θρυλικός ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ στο νησι των Φαιάκων το τελευταίο διάστημα για τις “ορδές” των γαλάζιων στελεχών που ετοιμάζονται να ενταχθούν στο στο υπό σύσταση νέο κόμμα της κόρης του Μητσοτάκη.

Στελέχη πρώτης γραμμής – μεσαία – μικρά τρέχουν να υπογράψουν την περιβόητη επιστολή!!!

Ποιά επιστολή;

Μα αυτή της προσχώρησης,  η οποία όμως  -όπως λέγεται- έχει μέσα και μία… σημαντική ρήτρα…

Βλέπετε οι αγάπες δεν κρύβονται και γι’αυτό οι “γαλάζιοι” ηγήτορες έχουν θέσει ένα και μοναδικό όρο, μία σημαντική απαγόρευση.

Δεν θέλουν τα παιδιά μαζί τους αυτόν τον “χωριάτη” ,(όπως τον ονομάζουν) αυτόν τον ακατανόμαστο.

Γιατί βρε παιδιά τι σας έκανε;

ΣΤΕΦΑΝΕ ακούς;;;;

paganeli

Ελεύθερος Αιγύπτιος μπλόγκερ ύστερα από 4 χρόνια φυλάκισης

Ελεύθερος αφέθηκε ο Αιγύπτιος μπλόγκερ Αμπντέλ Καρίμ Ναμπίλ, 26 ετών, αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με την κατηγορία της προσβολής του Ισλάμ και του προέδρου της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση οργάνωσης υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το Αραβικό Δίκτυο για Πληροφορίες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ANHRI) ανακοίνωσε ότι η κατάσταση της υγείας του μπλόγκερ Καρίμ Ναμπίλ, που είναι γνωστός ως Καρίμ Άμερ, είναι κακή και ότι οι αστυνομικοί τον χτύπησαν προτού τον αφήσουν ελεύθερο χθες. Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο προς το παρόν για το θέμα.
"Ο Καρίμ αφέθηκε ελεύθερος την Τρίτη το πρωί και η κατάσταση της υγείας του δεν είναι καλή, όμως είναι πλέον ασφαλής", δήλωσε ο Γκαμάλ Έιντ, επικεφαλής του ANHRI, που εκπροσώπησε τον Άμερ στο δικαστήριο, στο Ρόιτερ. "Κρατήθηκε για 11 ημέρες πέραν της ποινής του και χτυπήθηκε από τους αστυνομικούς", πρόσθεσε ο Έιντ.
Ο Άμερ, φοιτητής στο πανεπιστήμιο αλ Άζχαρ, είχε συλληφθεί το 2006 με την κατηγορία ότι προσέβαλε το Ισλάμ και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ στο μπλογκ του. Καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης και αποβλήθηκε από το πανεπιστήμιο. 

Σ’ ένα παπόρο μέσα…

http://farm3.static.flickr.com/2104/1532416681_ec2b5378c0.jpgΟι πρόσφατες Περιφερειακές Εκλογές ήταν ιδιαίτερα σημαντικές για τα Ιόνια Νησιά, καθώς αφ’ ενός ενδεχομένως να είναι οι τελευταίες, αφ’ ετέρου ο Περιφερειάρχης και το Συμβούλιο που θα εκλεγεί θα κληθεί να διαχειριστεί το τελευταίο «πακέτο» χρηματοδοτήσεων, συνολικής αξίας € 450 εκ. 
Σε μία χρεοκοπημένη τοπική οικονομία από άστοχες πολιτικές δεκαετιών, ήταν ανάγκη να αναδειχθεί μία πλειοψηφία που θα μπορούσε να αντιληφθεί και να υλοποιήσει τον εκ νέου σχεδιασμό και την εξαφάνιση της διαστροφής από την σημερινή οικονομία των νησιών μας.
Το διάστημα Μαρτίου - Ιουνίου εντάθηκαν οι απαιτήσεις για διάσπαση της Περιφέρειας, ώστε Κέρκυρα - Λευκάδα να ενσωματωθούν στην Ήπειρο και Κεφαλονιά – Ζάκυνθος στην Πελοπόννησο. Οι φωνές αυτές προέρχονταν, κατά την γνώμη μου, από ολιγομελείς ομάδες πολιτών ενταγμένων σε κλίκες κομπιναδόρων ή βλακών. Ταυτόχρονα λίγοι «χαζοί» Κερκυραίοι ζητούσαμε μάταια από τους Βουλευτές των Νησιών να ενταχθούμε σε μία ενιαία Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νήσων, που να περιλαμβάνει Βόρειο – Νότιο Αιγαίο και Κρήτη, με έδρα την Ερμούπολη της Σύρου.
Οι πολιτικάντηδες Κεφαλονιάς και Ζακύνθου που επικαλούνταν την δήθεν «ηγεμονία» της Κέρκυρας για να καλύψουν τις μυστικές και δόλιες συμφωνίες τους με τον Γενικό Γραμματέα της ΠΙΝ, με αντάλλαγμα την αποδοχή της μη λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, οφείλουν να σωπάσουν δια παντός, μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Διαφορετικά το τρίξιμο από τον τάφο του Λομβάρδου θα ακουστεί σε λίγο μέχρι την Κέρκυρα.
Οι κατάρες στον Καλλικράτη και η προσπάθεια συσχέτισης του Μνημονίου με τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές δεν έπιασαν τόπο. Οι ψηφοφόροι καταπόντισαν αυτούς που δεν είχαν συγκρότηση και άποψη περί αυτοδιοίκησης και αναλώνονταν σε ανούσιες σαχλαμάρες «πολιτικής φύσεως». Προκλήθηκε όμως μεγάλη αποχή.
Παρ΄ όλο που ήμουν και είμαι σφοδρός επικριτής 18 εκ των 286 άρθρων του Ν 3852/2010 (Καλλικράτης), σε περιφερειακό επίπεδο ήδη πέτυχε. Από τον Ιούνιο οι ειδήσεις της περιφέρειας μεταδίδονταν καθημερινά από τα ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης κάθε νησιού. Οι Κεφαλλονίτες σχολίαζαν στο καφενείο στις 8 το πρωΐ τα προεκλογικά νέα από την Κέρκυρα, τα οποία οι Κερκυραίοι μαθαίναμε το μεσημέρι!!! Επτανησιακοί Σύλλογοι, ανεξαρτήτως σκοπιμοτήτων, άρχισαν να συστήνονται. Το πρώτο βήμα για την επαναθεμελίωση της Επτανησιακής συνείδησης έγινε.
Ο δεύτερος γύρος των εκλογών διεξήχθη μεταξύ των κ.κ. Μπεριάτου και Σπύρου, σε μία περίοδο ιδιαίτερα αρνητική για το ΠΑΣΟΚ και με μεγάλη αποχή (59%). Πάραυτα ο Κεφαλλονίτης κ. Μπεριάτος έλαβε το 46% των ψήφων των Κερκυραίων, ενώ το ποσοστό αυτό θα ήταν μεγαλύτερο αν δεν είχε ελλείψεις η προεκλογική του εκστρατεία λόγω χρόνου. Το 30% δε των ψηφοφόρων του στην Κέρκυρα δεν προερχόμαστε καν από το χώρο του ΠΑΣΟΚ! O κ. Μπεριάτος ψηφίστηκε από το 49,20% των εκλογέων της Περιφέρειας.
Αντίθετα οι Κεφαλλονίτες στήριξαν σε ποσοστό μόλις 50,18% τον συντοπίτη τους, ενώ αντίθετα οι Ζακυνθινοί 56,5%! Αρκούσαν μόλις 700 ψήφοι Κεφαλλονιτών, ήτοι 4,3% των εκεί εκλογέων, για να εκλεγεί ο κ. Μπεριάτος.
Ο καθένας μας έχει σίγουρα τεκμηριωμένη άποψη για την ψήφο του. Εμείς οι Κερκυραίοι ψηφίσαμε για Δήμαρχο ένα Χαλκιδαίο και δώσαμε την ευκαιρία σε ένα Κεφαλλονίτη να εκλεγεί Περιφερειάρχης. Συνεπώς η εκ νέου επίκληση του «Κερκυραϊκού σωβινισμού» από ελλιπείς αιρετούς των υπολοίπων νησιών θα αποτελέσει προσβολή στην νοημοσύνη των ψηφοφόρων τους.
Οι Κερκυραίοι αποδείξαμε ότι, έχοντας την πλειοψηφία των Συμβούλων και την έδρα της Περιφέρειας, μπορούμε να προκρίνουμε την εκλογή Περιφερειάρχη από άλλο νησί. Οι Κεφαλλονίτες όμως αρνήθηκαν. Ίσως κάποιος Πυργιώτης ή Πατρινός να ήταν ακόμα καλύτερος γι’ αυτούς.
Ειλικρινά ψάχνω να βρω ποιος είναι ο πραγματικός νικητής των εκλογών αυτών. Μπορεί να είναι Βορειοελλαδίτης. Οι Κερκυραίοι πάντως χάσαμε ως νησιώτες.

Αποτελέσματα Περιφερειακών Εκλογών 2010
Εγγεγραμμένοι
Ψήφισαν
Εγκυρα
Ακυρα
Λευκά
236.607
124339/ 52,55 %
112.830 / 90,74 %
6.364 / 5,12 %
5.145 / 4,14 %
236.508
97.166 / 41,08 %
85.296 / 87,78 %
5.346 / 5,50 %
6.524 / 6,71 %

Σπύρος Σπύρου







1η Κυριακή 07/11/2010
2η Κυριακή 14/11/2010
2η Κυριακή 14/11/2010
Εκλογική Περιφέρεια
Ποσοστό
Ψήφοι
Ποσοστό
Ψήφοι
Ποσοστό αύξησης ψήφων
Αύξηση ψήφων
Ζακύνθου
28,94
6.141
43,55
6.947
13,12%
806
Ιθάκης
26,77
549
46,76
773
40,80%
224
Κερκύρας
32,55
17.602
54,38
22.209
26,17%
4.607
Κεφαλληνίας
27,09
5.637
49,82
8.096
43,62%
2.459
Λευκάδας
29,79
4.373
50,03
5.305
21,31%
932
Σύνολο
30,40
34.302
50,80
43.330
26,32%
9.028







Ηλίας Μπεριάτος







1η Κυριακή 07/11/2010
2η Κυριακή 14/11/2010
2η Κυριακή 14/11/2010
Εκλογική Περιφέρεια
Ποσοστό
Ψήφοι
Ποσοστό
Ψήφοι
Ποσοστό αύξησης ψήφων
Αύξηση ψήφων
Ζακύνθου
28,56
6.062
56,45
9.003
48,52%
2.941
Ιθάκης
25,65
526
53,24
880
67,30%
354
Κερκύρας
23,40
12.652
45,62
18.631
47,26%
5.979
Κεφαλληνίας
25,61
5.328
50,18
8.154
53,04%
2.826
Λευκάδας
29,05
4.264
49,97
5.298
24,25%
1.034
Σύνολο
25,55
28.832
49,20
41.966
45,55%
13.134

Σεβαστιανός Μεταλληνός
Δημοτικός Σύμβουλος Φαιάκων, Μέλος Δ.Σ. ΤΕΔΚ Κερκύρας
corfuonair

Ένταση και επεισόδια στην πορεία του Πολυτεχνείου


Ένταση επικρατεί αυτή τη στιγμή, καθώς σοβαρά επεισόδια εξελίσσονται μεταξύ αναρχικών και αστυνομικών στη Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος του πάρκου Ελευθερίας. Επεισόδια σε εξέλιξη μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία μέχρι την πλατεία Μαβίλη, όπου βρίσκεται η κορυφή της πορείας για την 37η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Ένταση επικράτησε και λίγο νωρίτερα, όταν ομάδες αναρχικών επιτέθηκαν με πέτρες και μπουκάλια εναντίον μπλοκ φοιτητών στην οδό Σταδίου.
Διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες προς τη διμοιρία των ΜΑΤ στη Κλαυθμώνος και οι αστυνομικοί ανταποκρίθηκαν κάνοντας χρήση χημικών και μίας χειροβομβίδας κρότου-λάμψης.
Αμέσως, πλαισιώθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις που όμως δεν επενέβησαν. Η καταρρακτώδης βροχή απέτρεψε την επέκταση των επεισοδίων.
Φόρο τιμής στους αγωνιστές της εξέγερσης απέτισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου σήμερα το πρωί, ο οποίος κατέθεσε λίγα λουλούδια στο μνημείο του Πολυτεχνείου. Πλήθος κόσμου βρέθηκε από νωρίς στο Πολυτεχνείο, κρατώντας λουλούδια στα χέρια. Οι πόρτες του ιδρύματος έκλεισαν στις δύο το μεσημέρι. Στους χώρους του ιδρύματος βρίσκονται φοιτητές, καθηγητές κι εργαζόμενοι από το ΕΜΠ που έχουν αναλάβει την περιφρούρησή του. Από το πρωί βρίσκονται σε ετοιμότητα περίπου 7.000 αστυνομικοί για την καθιερωμένη πορεία με προορισμό την αμερικανική πρεσβεία. Σύμφωνα με τα μέτρα της Τροχαίας, θα παραμείνουν κλειστοί οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο, ενώ από τις δύο το μεσημέρι ως αργά το βράδυ λόγω της πορείας δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων στις οδούς Πανεπιστημίου, Αιόλου, Σταδίου, Βασ. Γεωργίου Α΄, Βασ. Σοφίας, Ακαδημίας, Γέλωνος, Π. Κόκκαλη, Δορυλαίου, Αμαλίας, Φιλελλήνων, Συγγρού (στο τμήμα από Αθ. Διάκου έως Αμαλίας), Πειραιώς (στο τμήμα από Ιερά οδό έως πλατεία Ομονοίας), Αθηνάς, Τσόχα, Σούτσου, Ζαχάρωφ, Κηφισίας (από λεωφ. Κατεχάκη έως λεωφ. Αλεξάνδρας στο ρεύμα προς Αθήνα), Μεσογείων (στο τμήμα από λεωφ. Κατεχάκη έως την οδό Φειδιππίδου στο ρεύμα προς Αθήνα), Φειδιππίδου, Μιχαλακοπούλου, Βασ. Κωνσταντίνου (στο ανερχόμενο ρεύμα) και Αρδηττού (στο ρεύμα προς τη Βασ. Κων/νου). Επίσης, θα υπάρξουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς. Οι σταθμοί του Μετρό σε Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμό και Μέγαρο Μουσικής θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι τη λήξη της βάρδιας.
ΤΑ ΝΕΑ

Παραπομπή Μπασιάκου, Κοντού και Δούκα για το Βατοπαίδι ψήφισε η Βουλή

 Ψήφισαν 184 βουλευτές σε πέντε κάλπες -μία για τον καθένα εκ των εμπλεκομένων, βάσει του πορίσματος της Προανακριτικής
Ψήφισαν 184 βουλευτές σε πέντε κάλπες -μία για τον καθένα εκ των εμπλεκομένων, βάσει του πορίσματος της Προανακριτικής
Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης η μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για τον καταλογισμό ή όχι ποινικών ευθυνών σε πέντε πρώην υπουργούς της ΝΔ για την υπόθεση της μονής Βατοπαιδίου.

Βάσει του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, στο Δικαστικό Συμβούλιο παραπέμπονται οι κ.κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, Αλέξανδρος Κοντός και Πέτρος Δούκας.

Η κατηγορία αφορά αυτουργία και συναυτουργία σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου για τους κ.κ. Μπασιάκο και Δούκα, μόνο συναυτουργία στην περίπτωση του κ. Κοντού.  

Για τους Θόδωρο Ρουσόπουλο και Γιώργο Βουλγαράκη δεν συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες 151 ψήφοι και δεν ασκήθηκε δίωξη.

Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή θα ακολουθήσει η συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από λειτουργούς της Δικαιοσύνης στον Άρειο Πάγο, στην Εισαγγελία και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Δικαστικό Συμβούλιο, μετά την ανάκριση, θα εκδώσει βούλευμα. Αν από αυτό προκύψει παραπομπή υπουργού, τότε θα συγκληθεί Ειδικό Δικαστήριο.

Αποχωρήσεις ΝΔ και ΛΑΟΣ

Η Νέα Δημοκρατία συμμετείχε στην κοινοβουλευτική συζήτηση αλλά αποχώρησε πριν από την ψηφοφορία, κάνοντας λόγο για «την πιο μαύρη νύχτα στην ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου» και καταγγέλλοντας τη διαδικασία ως άκυρη και απόδειξη «σκευωρίας στην οποία δεν πρόκειται να συμπράξει».

Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ.Τζαβάρας επιφυλάχθηκε να ζητήσει την αποστολή των πρακτικών της συνεδρίασης στον εισαγγελέα, ώστε να διερευνηθεί εάν τα μέλη της Προανακριτικής έχουν συντελέσει το αδίκημα της κατάχρησης της εξουσίας.

Από την ψηφοφορία αποχώρησε και ο ΛΑΟΣ, εκτιμώντας ότι δεν υφίστανται προϋποθέσεις νηφάλιας νομικής κρίσης, αλλά αντίθετα δείγματα κομματικής εμπάθειας. Η διαδικασία είναι «απόλυτα φορτισμένη, πολιτικής διώξεως. Τι νόημα έχει να συμμετέχουμε σε μια τέτοια διαδικασία; Έχετε ακυρώσει την οποιαδήποτε βασιμότητα κρίσεώς σας» ανέφερε ο Μ.Βορίδης.

Κατήγγειλαν πολιτική δίωξη

Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας οι πέντε πρώην υπουργοί και υφυπουργοί της ΝΔ έκαναν λόγο για κομματική εμπάθεια και πολιτικές διώξεις εναντίον τους.

Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, με επιστολή του, ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να παρευρεθεί στην συνεδρίαση για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, σημειώνοντας ότι «αποτύπωσε τα γεγονότα που τον αφορούν και δεν περιμένει τίποτα από τη διαδικασία».

Ως ζήτημα κομματικής εμπάθειας χαρακτήρισε την εναντίον του κίνηση δίωξης ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος. «Κρίνομαι γιατί ενήργησα απολύτως θεσμικά» είπε, προσθέτοντας: «Τότε όλοι οι υπουργοί θα είναι στο μέλλον εν δυνάμει υπόδικοι».

«Άδικη δίωξη, χωρίς στοιχεία, κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας και με άνωθεν εντολές» χαρακτήρισε την παραπομπή του στο δικαστικό συμβούλιο, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ Αλέξανδρος Κοντός.

Στο επιχείρημα ότι το υπουργείο Πολιτισμού είναι θεσμικά «παντελώς αμέτοχο» στην υπόθεση του Βατοπεδίου, στήριξε την υπερασπιστική του γραμμή, ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, υπογραμμίζοντας πως «τόσο οι προκάτοχοί μου, όσο και οι μετά από μένα, ενήργησαν όπως εγώ».

Την απόλυτη βεβαιότητά του ότι υφίσταται μία πολιτική δίωξη και ότι η όλη υπόθεση συνιστά πεδίο μικροψυχίας, εξέφρασε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας. Είναι πρωτοφανές να διώκεται ένας υπουργός, επειδή ακολούθησε ομόφωνες αποφάσεις συνταγματικά κατοχυρωμένων οργάνων, όπως είναι το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων, συμπλήρωσε.

Κόντρα για την επιστολική ψήφο

Είχε προηγηθεί έντονη διαμάχη για την επιστολική ψήφο βουλευτών οι οποίοι λείπουν από την Ολομέλεια ευρισκόμενοι σε επίσημη αποστολή.

Παρότι αρχικώς η Ολομέλεια είχε δεχθεί την πρόταση του προέδρου της Βουλής Φ.Πετσάλνικου, στη συνέχεια από τη ΝΔ ανήγειραν θέμα ακυρότητας της διαδικασίας, υπό την έννοια ότι οι απολογούμενοι πρέπει να ακουστούν πριν κριθούν.

Μάλιστα, οι κ.κ. Κοντός και Δούκας υπέβαλαν ένσταση αντισυνταγματικότητας για τις επιστολικές ψήφους.

Από το ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι «συζητάμε σήμερα για το πώς θα φύγει η ΝΔ από τη Βουλή» (Μ.Μπεντενιώτης), ενώ ο κ. Πετσάλνικος υπενθύμισε πως και κατά τη συζήτηση για την παραπομπή του Αριστοτέλη Παυλίδη το 2009 είχε ακολουθηθεί παρόμοια διαδικασία.

Τελικώς, ο κ. Πετσάλνικος έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία, όπου επικυρώθηκε η δυνατότητα αποδοχής των επιστολικών ψήφων.
tovima