Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Βραχεία κεφαλή για την παράταξη της Σ. Λίβερη στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου

Η παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ, «Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Συνεργασία», ήταν η νικήτρια στις εκλογές για τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, αν και η ψαλίδα με την αντίπαλη παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (πρόσκειται στο ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ) μειώθηκε κατά 9 αντιπρόσωπους σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές προ τριών ετών.





alt
Έτσι, η παράταξη της απερχόμενης προέδρου του Ε.Κ.Κ. Σοφίας Λίβερη, με 52 στους 96 αντιπροσώπους (εκλέκτορες) κατέκτησε τις 5 από τις 9 έδρες στο νέο Δ.Σ. ενώ η παράταξη στην οποία ανήκει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σταμάτης Πελάης, με τις ψήφους 44 αντιπροσώπων πήρε τις υπόλοιπες τέσσερις έδρες.
Δεν προσήλθαν να ψηφίσουν δύο αντιπρόσωποι από πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία. Οι εκλογές του Εργατικού Κέντρου διεξάγονται με την ψήφο 98 συνολικά αντιπροσώπων από τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία που είναι μέλη του. Οι αντιπρόσωποι εκλέγονται σε διαδικασίες κάθε σωματείου ξεχωριστά.

Ποιοι εκλέγονται

Από την «Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Συνεργασία» εκλέγονται οι Σ. Λίβερη, Α. Κατσούρης, Π. Ζήμος, Γ. Χαλικιόπουλος και Σπ. Αργυρός. Από τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» εκλέγονται οι Στ. Πελάης, Γ. Κουλούρης, Γ. Μπάνος και Σπ. Ραφτόπουλος.
Η συγκρότηση σε σώμα θα αναδείξει το νέο πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, με τη Σ. Λίβερη να προβάλλει το φαβορί αφού προτίθεται να υποβάλλει και πάλι υποψηφιότητα για τη θέση. Σύμφωνα με τη Σ. Λίβερη, η πρόσκληση για την πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα γίνει τη Μ. Τρίτη ή τη Μ. Τετάρτη.
Οι δύο παρατάξεις εξέλεξαν από δύο αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ. Η «Συνδικαλιστική Συνεργασία» τους Σ. Λίβερη και Β. Καστάνια και η «Αγωνιστική Συνεργασία» τους Κ. Κουφογιώργο και Στ. Πελάη.

Σ. Λίβερη: Να αγωνιστούμε...

Στις δηλώσεις της η Σ. Λίβερη ευχαρίστησε τους αντιπροσώπους που με την ψήφο τους έδωσαν και πάλι τη νίκη στην παράταξή της και κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να βρεθούν μαζικά στους δρόμους σε μία εποχή που τα δικαιώματά τους βάλλονται από τις πολιτικές στο μισθολογικό και το ασφαλιστικό που θίγουν τα δικαιώματά τους. «Πρέπει να παλέψουμε στους δρόμους εν όψει μάλιστα του ασφαλιστικού που έρχεται ώστε να μην περάσουν η αύξηση των ορίων ηλικίας και η μείωση των συντάξεων και η εις το διηνεκές εργασία».

Καταγγελίες Πελάη για πόλεμο λάσπης, σωματεία - σφραγίδες

Από την πλευρά του ο Στ. Πελάης επεσήμανε ότι αυξήθηκε κατά 9 εκλέκτορες η δύναμη της παράταξης που ανήκει στις φετινές εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι όσοι ψήφισαν την «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» δεν είναι άνθρωποι οι οποίοι θα έλθουν μόνο μια φορά για να ψηφίσουν στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου αλλά είναι άνθρωποι που εδώ και πολύ καιρό βρίσκονται στις συνδικαλιστικές επάλξεις αγωνιζόμενοι μαζί και δίπλα στους εργαζόμενους που διεκδικούν ανά κλάδο τα δικαιώματά τους.
Κατήγγειλε για μία ακόμα φορά την ύπαρξη σωματείων – σφραγίδα, με αντιπροσώπους οι οποίοι έρχονται μια φορά στα τρία χρόνια για να στηρίξουν την αντίπαλη παράταξη αλλά από εκεί και πέρα είναι άγνωστοι ακόμα και στα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ενώ κατήγγειλε πόλεμο λάσπης από μερίδα media τις προηγούμενες εβδομάδες με στόχο τη διαμόρφωση του αποτελέσματος στις χθεσινές εκλογές: «Προσωπικά εγώ αλλά και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων δεχθήκαμε το τελευταίο δεκαπενθήμερο από συγκεκριμένα ΜΜΕ, σφοδρότατη επίθεση η οποία άφηνε ακόμα και υπονοούμενα για την εντιμότητα και τη διαχείριση των πραγμάτων του κλάδου κατά απαράδεκτο τρόπο. Αυτοί παίρνουν την απάντησή τους κυρίως από τους εργαζόμενους στο Ακτή Μεσσογγή, παίρνουν όμως την απάντησή του και στο δρόμο. Μπορεί η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου να μη μας δίνει τη δυνατότητα να προκηρύξουμε μια απεργία μέσα σε 24 ώρες, αλλά δε θα μας εμποδίσει σε τίποτα αυτός ο συσχετισμός να δώσουμε με τα σωματεία μας δυναμικές μάχες, να ανατρέψουμε τις εργοδοτικές και κυβερνητικές πολιτικές, να τις παρεμποδίσουμε στους χώρους δουλειάς αλλά και στο δρόμο με τη διεκδίκηση».
http://www.corfupress.com

Καταδικάστηκε "ο hacker του 21ου αιώνα"



Σε 20 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο hacker που είναι υπεύθυνος για την μεγαλύτερη κλοπή πιστωτικών κρατών στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, και κόστισε σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια. 
Ο Άλμπερ Γκονζάλες, ή αλλιώς SoupNazi, δήλωσε ένοχος επειδή υπέκλεψε τα στοιχεία 130 εκατομμυρίων λογαριασμών από τράπεζες και ασφαλιστικές, εισβάλλοντας στα δίκτυα των μεγαλύτερων μεταπρατικών εταιρειών όπως η TJ Mazz, BJ Wholesale Club, Barnes & Nobles, OfficeMax και Boston Market.
Ο 28χρονος Γκονζάλες εισέβαλλε στα συστήματα που χειρίζονταν τις συναλλαγές τους οι εταιρείες και μετά αποθήκευε τα διαδικτυακά σήματα της κάθε εταιρείας.
Αφού κατάφερνε να μπει στο κλειδωμένο σύστημα της κάθε εταιρείας «καθάριζε» όλες τις πιστωτικές των πελατών τους.
Σύμφωνα με τις αρχές, ο Γκονζάλες είχε και δύο συνεργούς από το εξωτερικό.
Οι μυστικές υπηρεσίες κάνουν λόγο για οικονομική καταστροφή των εταιρειών, των τραπεζών και των ασφαλιστικών, ζημιά που ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια, όμως ο ίδιος στο δικαστήριο υποστήριξε πως δεν έβαλε στην τσέπη του πάνω από 2,8 εκατ. δολάρια.
cosmo

ΤΟ ΓΟΝΙΔΙΟ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΙΑΣ !...

΄Ηταν το τρίτο τηλεφώνημα που μούκανε η γυναίκα μου από τη δουλειά της, μέσα σε μισή ώρα. Μετά το δεύτερο ψυλλιάστηκα, πως κάτι συμβαίνει, δεν είμαι, όμως, και μάγος…
- Τι τρέχει ; Ρώτησα στο τρίτο…
- Να, τα παιδιά εδώ, στο γραφείο, θέλουν να σε ρωτήσουν κάτι…
- Και γιατί δεν το λες απ΄ την αρχή ;
- Ξέρεις, ξέρω πως θα τσαντιστείς, αλλά επιμένουν.
- Πες το, λοιπόν !...
- Να, συζητάνε, τις τελευταίες μέρες, τις εξελίξεις και βρίσκονται σε δίλλημα…
- Σχετικά με τι ;
- Σχετικά με τα λεφτά που έχουν καταθέσει στην Τράπεζα !
- Κατάλαβα, ξεφύσησα αγριεμένος, αλλά κι ανακουφισμένος, ταυτόχρονα, που δεν υπήρχε κάτι σοβαρό…
Η φήμη έλεγε, πως η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει, η σύνοδος των Βρυξελλών θα το επισημοποιούσε, (δεν θάπαιρνε απόφαση), θα μας έδιωχναν από την ευρωζώνη και τα …λεφτά μας θα τα κρατούσαν οι Τράπεζες, μιας και δεν θάχαν να μας τα γυρίσουν πίσω !
Και οι μαλάκες ; Βουρ, στα γκισέ και «ανάληψη όλα !...».
Στο σπίτι η αναζήτηση αξιόπιστης κρυψώνας, σκέτη μυσταγωγία : «μη μας πάρουν χαμπάρι τα παιδιά !...». «Για να μη φοβηθούν ;», ρωτούσε η συμβία. «Για να μη τα ξαφρίσουν !...», απαντούσε ο …αφέντης…
Κι όμως, μαλακία, ξεμαλακία, υπήρξε ένας μικροχαμός πανελλαδικά, με εκατομμύρια € να σηκώνονται από τις Τράπεζες. Οι περισσότεροι τάπαιρναν και τα πήγαιναν στο σπίτι. Μερικοί …προωθημένοι, κυρίως των αστικών κέντρων, τα σήκωναν από το βιβλιάριο και τάβαζαν στη θυρίδα της …Τράπεζας ! Εκεί, στο υπόγειο, πίστευαν, πως δεν κινδύνευαν, κάτι που συνέβαινε, στον πρώτο όροφο !...
Δυο ενδεικτικά γεγονότα, που τσεκάρισα : σε πόλη κοντινή στην Αθήνα, το τοπικό κατάστημα της Τράπεζας Ελλάδος, εκταμίευσε την περασμένη Τετάρτη, 21 εκατομμύρια Ευρώ για να ικανοποιηθεί η ζήτηση αναλήψεων από τους καταθέτες, στις Τράπεζες της πόλης… Σε μία απ΄ αυτές, εγκαινιάστηκαν στην αρχή της εβδομάδας οι θυρίδες του υποκαταστήματος, για φύλαξη αντικειμένων αξίας. Ο πρώτος, που σήκωσε τις καταθέσεις του και πήγε τα χαρτονομίσματα σε θυρίδα του υπόγειου, ξέρετε ποιος ήταν ; Ο ίδιος ο Διευθυντής της Τράπεζας !!!
Το γονίδιο της μαλακίας, δυστυχώς συνυπάρχει στον έλληνα, μαζί μ΄ όλα τα υπόλοιπα κι ευθύνεται για τις, κατά καιρούς, βλακείες του, μερικές εκ των οποίων χαρακτηρίζουν αρνητικά την ιστορία του…
Κι όπως σε πολλά άλλα πράγματα, έτσι και στη μαλακία, έχουμε την – έμφυτη τάση – να υπερβάλλουμε !... 

Όπου πάω η Ελλάδα με πληγώνει…

http://www.poiein.gr/wp-uploads/rosanera.jpgΣχετικά με την διαφήμιση για τον Εθνικό λογαριασμό με βρίσκετε απόλυτα σύμφωνο να συνεισφέρουμε για να σώσουμε την Ελλάδα. Ωστόσο πρέπει να δημιουργηθεί και μια άλλη διαφήμιση για εμάς: Να σωθούν οι Έλληνες.Είμαι 40 χρονών και έχω εδώ και 10 χρόνια μια μικρή επιχείρηση. Αυτή τη στιγμή όμως αντιμετωπίζω τεράστιες δυσκολίες όχι μόνο στα έσοδα της εταιρίας μου, αλλά στο να βγάλουμε τα προς το ζην εμείς και οι εργαζόμενοι μας. Οι λιγοστοί πελάτες που έρχονται πλέον δεν αρκούν και ακόμη και αυτοί, περιμένουν απο αλλού να πληρωθούν απο την αγορά για να πληρώσουν τις υπηρεσίες μας. Αυτό έχει γεννήσει ένα φαύλο κύκλο με αποτέλεσμα να εργαζόμαστε μήνες κυριολεκτικά αμισθί, η αγορά να είναι στεγνή και εμείς να βλέπουμε τα χρέη μας να διογκώνονται. Απο την αρχή του χρόνου οι 3 υπάλληλοι που μου μείνανε έχουν λάβει μόλις 500 ευρώ ενώ εγώ, έχω να πληρώσω τον εαυτό μου απο το 2009. Οι τράπεζες μας ζητούν επαναδιαπραγμάτευση των δανείων και αυτή τη στιγμή ζούμε για να πληρώνουμε το πανάκριβο ΙΚΑ και τους τόκους τραπέζης.
Η δουλειά μου εδώ και 10 χρόνια μπορούσε να μας θρέψει, χωρίς σπατάλες και άσκοπα ανοίγματα. Σήμερα δεν μπορεί να μου προσφέρει ούτε τα είδη πρώτης ανάγκης για τα παιδιά μου και τις οικογένειες των εργαζομένων μου. Επομένως κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας, κ. Πρωθυπουργέ και βουλευτές, να δώσω, να δώσουμε όλοι για την Ελλάδα, αλλά δεν έχω να δώσω ούτε για το παιδί μου πλέον, ούτε το ενοίκιο να πληρώσω για να μη μείνω στο δρόμο. Δεν έχω κλέψει την εφορία, δεν έχω μαύρα βιβλία πληρώνω τις εισφορές μου, ΓΙΑΤΙ η Ελλάδα μου φέρεται έτσι; Πως θα αντέξω βλέποντας τα σκάνδαλα και τις υπερ προμήθειες, τους παχυλούς μισθούς των golden Boys που πληρώνονται ενώ βάζουν τους οργανισμούς και τα ταμεία «μέσα» ; Πόσο θα αντέξουμε ακόμη βλέποντας τα βολέματα των συγγενών στη βουλή με 16 παχυλούς μισθούς, πόσο θα αντέξουμε να μην κάνουμε ΟΝΕΙΡΑ και σχέδια για το αύριο; Πως να αντικρίσω το παιδί μου που έρχεται με μήνυμα από τη δασκάλα «να τακτοποιήσουμε τα δίδακτρα αγγλικών»; Δεν με πειράζει να ζήσω με λιγότερα. Με πειράζει να ζώ χωρίς σχέδια για το μέλλον και ΕΣΕΙΣ που τόσα χρόνια κυβερνάτε σε ομάδες και σχήματα που αλλάζουν, καταφέρατε να μου το στερήσετε αυτό και πλέον να μην έχω ελπίδα για την κάθε αυριανή μέρα που ξημερώνει.
Όπου και να πάω η Ελλάδα με πληγώνει… «

Ένας πολίτης
http://kapistri.blogspot.com

Εγκατέλειψε τη χώρα...


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjIRoWrmfTjUdP_1p_atdldnSK4q_7zVkP1amIDTxabgsyF6YbTYZaiSldBbdaGVS0Mn_NeiG1q4EeNQx3u5R51ijEywS1_kuWh960lZ8lcjHr-d4BfB0MKRcJWCMVUPD-WZwnJLoSmKC8/s1600/Untitled-29+copy.jpgΑμηχανία προκλήθηκε στους επιβάτες της γραμμής Πάτρα- Ανκόνα την Τετάρτη το μεσημέρι, όταν είδαν ένα τζιπ να ανεβαίνει στο πλοίο. Το τζιπ οδηγούσε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, συνοδηγός ήταν η σύζυγός του κυρία Νατάσα Καραμανλή και στο πίσω κάθισμα βρίσκονταν τα παιδιά τους Αλέκος Αλίκη. Η αμηχανία οφειλόταν στη λανθασμένη εντύπωση ότι ο πρώην πρωθυπουργός εγκατέλειπε τη χώρα όπως έκανε ο θείος του Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1963. Μόνο που η οικογένεια Καραμανλή απλώς ξεκινούσε τις διακοπές του Πάσχα με προορισμό τη Βόρεια Ιταλία και τις ελβετικές Άλπεις. Και δεν ήταν μόνοι τους. Πληροφοριοδότης μου με ενημερώνει για άλλα 4-5 αυτοκίνητα φίλων που επιβιβάστηκαν μαζί με το τζιπ. Ανάμεσα σε αυτά κάποιος διέκρινε το ζεύγος Βαληνάκη. Ακριβώς την ίδια ώρα εκείνη την Τετάρτη χτυπούσε το τηλέφωνο στο πολιτικό γραφείο του κ. Καραμανλή. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο κ. Γ. Καρατζαφέρης , ο οποίος στο πλαίσιο των επαφών του με πρώην πρωθυπουργούς ήθελε να συναντήσει και τον πρώην αρχηγό του. Η γραμματέας του κ. Καραμανλή τού απάντησε απλώς ότι «ο πρόεδρος βρίσκεται εκτός γραφείου». Δεν ήθελε να ρισκάρει και να δει τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να διατυμπανίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός άρχισε τόσο νωρίς τις πασχαλινές διακοπές του. Δεν έχω λοιπόν παρά να ενημερώσω τον κ. Καρατζαφέρη ότι ο κ. Καραμανλής θα σκεφθεί το αίτημά του κάνοντας σκι στις Άλπεις και ότι θα του απαντήσει μετά τη Δευτέρα του Πάσχα με ένα μεγαλοπρεπές «όχι».
http://pelasgia.blogspot.com

Στον αέρα οι «Μεσογειακοί Αγώνες 2013»

http://aristeraextrem.files.wordpress.com/2009/05/volos-20131.jpgΤο ενδεχόμενο της μη διεξαγωγής τους σε Βόλο και Λάρισα άφησε ανοιχτό ο κ. Γερουλάνος αν η ΔΕΜΑ δεν κάνει δεκτή τη δραστική μείωση του προϋπολογισμού τους.
Το «όπλο στο τραπέζι» της διαπραγμάτευσης με τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων έβαλε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος ξεκαθαρίζοντας χθες ότι, αν η ΔΕΜΑ δεν δεχθεί τη μείωση του προϋπολογισμού των Μεσογειακών του 2013 στον Βόλο και στη Λάρισα στο μισό αυτού που είχε προϋπολογισθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τότε «δεν θα γίνουν καθόλου»! Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FΜ» ο κ. Γερουλάνος τόνισε: «Είναι πολύ μεγάλη πολυτέλεια για τη χώρα μας να διοργανώσει τους Μεσογειακούς Αγώνες.Τους κάνουμε όμως επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση πήρε αυτή την απόφαση χωρίς κανέναν σχεδιασμό και μας εξέθεσε παγκόσμια. Σήμερα λοιπόνείναι μια πολύ δύσκολη απόφαση να μη διοργανώσουμε τους Μεσογειακούς, αλλά παρ΄ όλα αυτά είμαι έτοιμος να λάβω μια τέτοια απόφαση αν χρειαστεί».
Ειδικότερα για τον προϋπολογισμό της διοργάνωσης δήλωσε: «Μειώσαμε το κόστος διεξαγωγής των Αγώνων ακριβώς στο μισό και θέσαμε το θέμα στη Διεθνή Επιτροπή περιμένοντας την απάντησή της. Θέλουμε τη δέσμευσή της ότι θα πραγματοποιηθούν οι Αγώνες με αυτά τα νέα οικονομικά δεδομένα, διαφορετικά δεν θα γίνουν καθόλου». Επιπλέον ο κ. Γερουλάνος καταφέρθηκε κατά της επιλογής της προηγούμενης κυβέρνησης όσον αφορά τον προϋπολογισμό που «έγινε μόνο για να δημιουργηθούν στάδια και μεγάλα έργα. Ούτε ένα ευρώ δεν είχε προϋπολογιστεί για να προωθηθεί η Θεσσαλία στον διεθνή χώρο.Δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ προβολής. Ολα ήταν για να φτιάξουμε τα στάδια,δηλαδή όλα ήταν έργα για να βάλουν κάποιοι άνθρωποι λεφτά στην τσέπη».
Σ ύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος με τις απαιτήσεις που εγείρει η ΔΕΜΑ, αλλά και με τις διαρκείς οχλήσεις της προς την ελληνική πλευρά. Πρόσφατα μάλιστα διέρρευσαν από την πλευρά της ΔΕΜΑ πληροφορίες προς τον Τύπο για «κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι στις 11 Ιανουαρίου ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού κ. Πάνος Μπιτσαξής είχε κάνει λόγο για ακόμη δραστικότερη μείωση του προϋπολογισμού, ανακοινώνοντας ότι από τα 186 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά θα μειωθεί στα 60 εκατ. ευρώ, ενώ στην πορεία θα καταβληθεί προσπάθεια να πέσει στα 50 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά του υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΜΑ με το οποίο επικοινώνησε «Το Βήμα» δήλωσε άγνοια όσον αφορά το ελληνικό αίτημα για μείωση του προϋπολογισμού υποστηρίζοντας: «Το ύψος του προϋπολογισμού δεν είναι αρμοδιότητα της ΔΕΜΑ. Αυτό είναι θέμα της Οργανωτικής Επιτροπής και της Ελλάδας. Εμείς συζητάμε με την ελληνική πλευρά ορισμένες αλλαγές που μας έχουν ζητήσει όσον αφορά τον τόπο διεξαγωγής ορισμένων αθλημάτων, ενώ ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Δεχτήκαμε, για παράδειγμα,να μη διεξαχθεί το γκολφ, όπως μας είχε ζητήσει η ελληνική πλευρά,και μπορεί να το κάνει μόνη της η διεθνής ομοσπονδία στη Χαλκιδική».

Eλπίδες θεραπείας χάρη στα διαβητικά δελφίνια!

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα δελφίνια είναι τα μόνα ζώα, πέρα από τους ανθρώπους, που αναπτύσσουν μια φυσική μορφή διαβήτη τύπου 2, όμως, αντίθετα με τους ασθενείς ανθρώπους, καταφέρνουν μόνα τους να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν αυτή την μορφή ινσουλινοαντίστασης, έτσι ώστε να μην είναι επιζήμια για τον οργανισμό τους. Η ανακάλυψη προσφέρει νέες ελπίδες ότι οι ερευνητές θα αξιοποιήσουν μελλοντικά τον φυσικό αυτό μηχανισμό των δελφινιών για να αναπτύξουν νέες θεραπείες για το διαβήτη, μια ασθένεια στην οποία οφείλεται περίπου ένας στους 20 θανάτους παγκοσμίως.
Αν και τα τρωκτικά, οι γάτες, οι χοίροι και μερικοί πίθηκοι εμφανίζουν κάποιες μορφές του διαβήτη, σε κανένα από αυτά τα ζώα η ασθένεια δεν είναι τόσο παρεμφερής με των ανθρώπων, όσο στα δελφίνια. Αν οι επιστήμονες καταφέρουν να μάθουν με ποιο τρόπο τα δελφίνια σταματούν την ινσουλινοαντίστασή τους, πριν αποβεί βλαβερή γι' αυτά, τότε ίσως μπορέσουν να βρουν κάποια θεραπεία για τους ανθρώπους. Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα ερευνητών υπό την κτηνίατρο-επιδημιολόγο, Στέφανι Βεν-Γουότσον, του Εθνικού Ιδρύματος Θαλάσσιων Θηλαστικών των ΗΠΑ και παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης, σύμφωνα με τους "Τάιμς του Λονδίνου".
Η απρόσμενη ανακάλυψη έγινε χάρη σε μια μελέτη άνω των 1.000 δειγμάτων αίματος από 52 δελφίνια. Όταν τα ζώα δεν είχαν φάει το βράδυ, το σάκχαρο στο αίμα τους παρέμεινε υψηλό και η χημεία του αίματός τους άλλαξε με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που παρατηρείται στους διαβητικούς. Όμως, αντίθετα με τους ανθρώπους, το αίμα των δελφινιών επέστρεψε στην φυσιολογική κατάσταση μόλις έφαγαν.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτός ο "ελεγχόμενος" διαβήτης μπορεί να είναι ωφέλιμος για τα δελφίνια. Η διατροφή τους με ψάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φτωχή σε σάκχαρα, ενώ συχνά περνάνε μεγάλες περιόδους χωρίς να φάνε καθόλου, μολονότι οι ογκώδεις εγκέφαλοί τους έχουν μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις. Κάνοντας τον οργανισμό τους να έχει ινσουλινοαντίσταση όταν "νηστεύουν", τα δελφίνια ίσως συντηρούν τους εγκεφάλους τους με την αναγκαία ποσότητα σακχάρου. Όταν πια τρώνε, η ινσουλινοαντίσταση σταματά, ώστε να μην επιβαρυνθεί η υγεία τους.
Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι τα δελφίνια διαθέτουν τα κατάλληλα γονίδια για να "ανοιγο-κλείνουν" το γενετικό "διακόπτη" της ινσουλινοαντίστασης ανάλογα με το συμφέρον της επιβίωσής τους. Αν ένας τέτοιος "διακόπτης" μπορεί να βρεθεί και να οδηγήσει σε έλεγχο της ινσουλινοαντίστρασης και στο ανθρώπινο σώμα, τότε πιθανότατα θα θεραπευτεί ο διαβήτης τύπου 2, σύμφωνα με τη Στέφανι Βεν-Γουότσον η οποία δεν αποκλείει ότι είναι η υψηλή νοημοσύνη τόσο στον άνθρωπο όσο και στα δελφίνια η αιτία που ο διαβήτης τους μοιάζει τόσο πολύ.
Οι άνθρωποι και τα δελφίνια, ως θηλαστικά, είναι μακρινοί "συγγενείς", που μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο πριν από περίπου 85 εκατ. χρόνια, ενώ και τα δύο είδη έχουν κύτταρα αίματος που μπορούν να μεταφέρουν στον οργανισμό μεγάλες ποσότητες σακχάρου. Πρόκειται πιθανότατα για μια τυπική περίπτωση "συν-εξέλιξης", κατά την οποία η φύση έδωσε μια παρόμοια απάντηση στο ίδιο πρόβλημα: πώς θα συντηρήσει ένα τόσο μεγάλο εγκέφαλο.
Η ερευνήτρια διευκρίνισε ότι η μελλοντική βιοϊατρική έρευνα δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει ως πειραματόζωα τα δελφίνια, που είναι κατ' εξοχήν έξυπνα ζώα, καθώς κάτι τέτοιο, όπως είπε, θα ήταν ανήθικο. Μπορούν όμως να μελετηθούν ενδελεχώς ο γενετικός κώδικας και η φυσιολογία των δελφινιών μέσω δειγμάτων από το αίμα και τα ούρα τους, ώστε να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για τη βιολογία του διαβήτη.
Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται, όταν το σώμα αποκτά αντίσταση στην ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα. Συχνά η πάθηση προκαλείται από την παχυσαρκία, αν και έχει βρεθεί ότι επίσης παίζουν ρόλο γενετικοί παράγοντες. Συνήθως συμβαίνει σε ενηλίκους άνω των 40 ετών. Η πάθηση οδηγεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε συνεχώς υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να προκαλείται ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία και στα νεύρα.
Οι επιπλοκές προκαλούν καρδιοαγγειακές παθήσεις (αυξάνεται μέχρι και πέντε φορές ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού), ενώ καμιά φορά η κακή κυκλοφορία του αίματος καθιστά αναγκαίο τον ακρωτηριασμό κάποιου άκρου ή επιφέρει τύφλωση. Η συνεχώς αυξανόμενη παχυσαρκία διεθνώς αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών του διαβήτη τα επόμενα χρόνια. Δεν υπάρχει θεραπεία για την πάθηση, αν και μπορεί να ελεγχθεί λιγότερο ή περισσότερο μέσω δίαιτας, φυσικής άσκησης, απώλειας βάρους και φαρμάκων. 

Νέο Photoshop CS5! Ένα εργαλείο με απίστευτες δυνατότητες!!

Τα περιοδικά, οι εφημερίδες και τα sites πάντα χρησιμοποιούσαν το Photoshop για να "πειράξουν" τις φωτογραφίες, να διορθώσουν τα χρώματα ή να κάνουν την τάδε σελέμπριτι να μοιάζει πιο λεπτή. Το νέο Photoshop CS5 που κυκλοφορεί σύντομα, όμως, παίρνει αυτές τις δυνατότητες και τις πάει σε άλλη διάσταση, τις φτάνει στα επίπεδα της μαγείας.

Σ' αυτό το βίντεο βλέπεις πώς λειτουργεί το εργαλείο "content aware fill". To ζουμί ξεκινάει στο 2:40...


Μ' άλλα λόγια: Μπορείς να σβήσεις κάτι τελείως από μια φωτογραφία -και το πρόγραμμα καταλαβαίνει τί θα έπρεπε να υπάρχει από πίσω. Και το βάζει. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει με τα υπάρχοντα εργαλεία αλλά θα χρειαζόταν πολύ χρόνο, εμπειρία και ταλέντο. Τώρα θα μπορεί ο καθένας να φτιάξει τις φωτογραφίες του διορθώνοντας την πραγματικότητα κατά το δοκούν...
yupi.gr 
thenewsbus

Πλήρωσε το κέρατο 9 εκ. €

Την πρωτοφανή απόφαση να αποζημιώσει η ερωμένη την απατημένη σύζυγο με το ποσό των εννιά εκατ. δολαρίων έβγαλε δικαστήριο, προκαλώντας σάλο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αιτία; Ότι έκλεψε τον άνδρα από τη νόμιμη γυναίκα του και δημιούργησε συνθήκες «συναισθηματικής αποξένωσης» ανάμεσα στο ζευγάρι.

Κάνοντας χρήση ενός πολύ παλαιού νόμου που ισχύει στη Βόρεια Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών, η απατημένη σύζυγος Σίνθια Σάκελφορντ κατηγόρησε την Αν Λάντκουιστ και κέρδισε..: το δικαστήριο υποχρεώνει την ερωμένη να καταβάλει 5 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση και άλλα 4 εκατ. δολάρια για την ηθική βλάβη που προκάλεσε, αφού εξαιτίας της διαλύθηκαν 33 χρόνια έγγαμου βίου.


Η Βόρεια Καρολίνα είναι μια από τις επτά Πολιτείες των ΗΠΑ όπου ισχύει ο νόμος περί «συναισθηματικής αποξένωσης». Οι νομοθέτες αρνούνται να τον καταργήσουν από φόβο μήπως θεωρηθεί ότι επιδεικνύουν ανοχή στη μοιχεία. Έτσι, βγήκε αυτή η πρωτοφανής απόφαση.

Όπως έγινε γνωστό, ο Αλαν Σάκελφορντ, 62 χρόνων, δικηγόρος, συνάντησε την κυρία Λάντκουιστ όταν του ζητήθηκε να προσφέρει τις νομικές υπηρεσίες του στο πανεπιστήμιο όπου εκείνη ήταν κοσμήτορας. Στην αγωγή της η 60χρονη σύζυγος αναφέρει ότι η κυρία Λάντκουιστ άρχισε «σκοπίμως να αποπλανά» τον κ. Σάκελφορντ τον Νοέμβριο του 2004. Οταν πλέον είχε σοβαρές αμφιβολίες για την αφοσίωση του συζύγου της προσέλαβε ιδιωτικό ντετέκτιβ ο οποίος επιβεβαίωσε τις υποψίες της.

Η 49χρονη Λάντκουιστ, η οποία δήλωσε έκπληκτη από την απόφαση του δικαστηρίου, πρόκειται να ασκήσει έφεση. Στο μεταξύ, οι Σάκελφορντ βρίσκονται σε διάσταση από το 2005, ωστόσο το διαζύγιό τους δεν έχει εκδοθεί ακόμα, κάτι που πρόκειται να εκδοθεί πολύ σύντομα…

Hacker του Κ@λου "χτύπησαν" το site της Ελευθεροτυπίας....

Ειναι βέβαια hacker για κλάματα ...Αλλά όμως πρέπει κάποιους να προβληματίσει...Γιατί έχουν διασυνδέσεις με παρακρατικούς μηχανισμούς...Τους έχουν χρησιμοποιήσει και κατά το indymedia και κατά blogs όταν έβαζαν μάσκες ομαδικά στα ιστολόγια ως δήθεν θιγόμενοι απο το περιεχόμενο χρήστες. Μάλιστα αυτοί οι μηχανισμοί κρατικοί παρακρατικοί και με παραθρησκευτικούς κύκλους κυκλοφορούν και σε πολιτικά γραφεία με ένα λάπτοπ που έχουν το πρόγραμμα script και το παρουσιάζουν ως κορυφαίο τεχνολογικό επίτευγμα και μάλιστα λένε οτι μπορούν να ρίξουν και ενοχλητικά πόστ...κλπ Τι γράφει το site enet.gr για την επίθεση που σας γράψαμε και πριν πως γίνεται

"Τα πρώτα προβλήματα στο site της Ελευθεροτυπίας ξεκίνησαν αργά το βράδυ της Παρασκευής καθώς ήταν δύσκολη έως αδύνατη η είσοδος σε αυτό. Με το πέρασμα των ωρών η κατάσταση επιδεινωνόταν ενώ οι τεχνικοί της εφημερίδας διαπίστωναν ότι αυτή οφειλόταν σε ηλεκτρονική επίθεση.

Στη διάρκεια της ημέρας αρκετά ήταν τα ακροδεξιά και «εθνικιστικά» site και blog που επιδοκίμαζαν την επίθεση συνδέοντάς την άμεσα με το αποκαλυπτικό βίντεο με τους ένστολους το οποίο είχε λίγες ώρες πριν αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές σελίδες της εφημερίδας και αναμεταδόθηκε από όλα τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια. Η επίθεση συνεχίστηκε μέχρι και νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου.

Η μέθοδος της επίθεσης

Οι «άγνωστοι» χάκερς χρησιμοποίησαν ειδική εφαρμογή (script) η οποία παράγει «τεχνητή» κίνηση στο site με δεκάδες «αιτήσεις» σύνδεσης ανά δευτερόλεπτο δημιουργώντας φαινόμενο «πλημμυρίδας» με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η πρόσβαση στο site. Από τέτοιου είδους επιθέσεις δεν κινδυνεύουν τα δεδομένα (κείμενα, εικόνες) ενός site ωστόσο δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του. Πράγμα που συνέβη για αρκετές ώρες και στο site της εφημερίδας μας. "
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=146205 

Μια ήττα για την Ευρώπη

http://photoleke.files.wordpress.com/2009/05/europe_day1997_en.jpgΗ αγαπημένη μεταφορά του κ. Γ. Παπανδρέου για το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι «το όπλο πάνω στο τραπέζι». Από προχθές το βράδυ μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το έχουμε. 
ΣΤΗΝ πραγματικότητα βέβαια είναι ένα περίστροφο χωρίς σφαίρες. Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία: ακόμη και άσφαιρο μπορεί να κάνει το ίδιο καλά τη δουλειά του. ΓΙΑΤΙ βέβαια σε αυτή τη φάση όλο το παιχνίδι παίζεται στην αξιοπιστία. Αν πειστούν οι αγορές ότι δεν κινδυνεύουμε, ότι δηλαδή υπάρχει δίχτυ ασφαλείας, τότε θα συνεχίσουν να μας δανείζουν με λογικά επιτόκια και δεν θα χρειαστούμε τίποτε και κανέναν. Δικαίως η ανακούφιση στην Αθήνα.
ΑΝ όμως όχι; Αν δεν βρούμε τα χρήματα που θέλουμε; Η απόφαση δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφιβολίας. Θα πρέπει πρώτα να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τότε και μόνο τότε θα πάρουμε βοήθεια από την Ενωση- αλλά θα είναι ήδη αργά.
ΑΠΟ τη σκοπιά της Ευρώπης πρόκειται για μεγάλη ήττα, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να το κρύψουν πίσω από ωραία λόγια. Οχι γιατί καταργήθηκε η κοινοτική αλληλεγγύη. Αυτή ενδεχομένως διασώθηκε με τον προβλεπόμενο διμερή δανεισμό.
ΑΛΛΑ γιατί εστάλη ένα σαφές μήνυμα, ότι η Ενωση δεν είναι ούτε θέλει να είναι μια ενιαία πολιτική οντότητα με τους απαραίτητους θεσμούς για την προστασία του κοινού οικονομικού χώρου της.
«ΤΙ είχαμε, τι χάσαμε» θα μπορούσε κάποιος να πει. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχαν τέτοιοι θεσμοί. Σωστά. Ποτέ όμως στο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είχε βρεθεί αντιμέτωπη και με μια διεθνή οικονομική κρίση τέτοιου μεγέθους.
ΜΟΝΟ όσοι εθελοτυφλούν δεν βλέπουν ότι το ζήτημα του χρέους- όχι βέβαια του ελληνικού- απειλεί να αναδιατάξει τις παγκόσμιες ισορροπίες και να οδηγήσει σε μια γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης. ΑΝ και αυτή τη φορά η Ευρώπη ακολουθήσει τους ρυθμούς του ιδιότυπου οικονομικού εθνικισμού των Γερμανών και της κυρίας Μέρκελ και δεν καταφέρει να συνεννοηθεί, τότε οι επιπτώσεις ίσως αποδειχθούν πολύ σοβαρότερες απ΄ ό,τι μπορούμε σήμερα να φανταστούμε. Η Ελλάδα δεν ήταν παρά ένας κόκκος άμμου στο μάτι των διεθνών αγορών. Οταν με το καλό βγούμε από το κάδρο, τότε θα φανεί απλώς καθαρότερα το πραγματικό πρόβλημα.
ΜΕΣΑ σε ένα τέτοιο επιθετικό διεθνές περιβάλλον η Ελλάδα δεν έχει στην πραγματικότητα επιλογές. Η μείωση των ελλειμμάτων και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας είναι μονόδρομος. Πήραμε ενδεχομένως μια ολιγόμηνη αναστολή. Τα πραγματικά δύσκολα προβλήματα όμως είναι όλα μπροστά μας.