Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Μαλλιά κουβάρια στην ΚΕΔΚΕ για τον Καλλικράτη, δεν πήραν απόφαση

alt

Μαλλιά – κουβάρια έγιναν τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ στη σημερινή τους συνεδρίαση, με τους δημάρχους που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ να αποχωρούν από τη συνεδρίαση μετά την πρόταση Κακλαμάνη να απαντήσουν “όχι” επί της αρχής στον “Καλλικράτη”.
Οι δήμαρχοι που πρόσκεινται στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ “Αυτοδιοικητικό Κίνημα”, μετά την εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη, οι δήμαρχοι να απαντήσουν «όχι» επί της αρχής, επιτέθηκαν στην ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης θεωρώντας ότι επιχειρούν να περάσουν στις γραμμές της Αυτοδιοίκησης την αντιπολιτευτική γραμμή του προέδρου της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά.
Μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, ματαιώθηκε και η προγραμματισμένη γενική συνέλευση των δημάρχων λόγω έλλειψης απαρτίας. Η σύσκεψη είχε συγκληθεί μετά το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ προ 15 ημερών για να διαμορφωθεί η τελική στάση της Ένωσης, ωστόσο, πολλοί πρόεδροι ΤΕΔΚ από όλη τη χώρα με δηλώσεις τους έχουν καταφερθεί κατά του Δ.Σ. Της ΚΕΔΚΕ για τη στάση που έχει κρατήσει τόσο πριν το συνέδριο όσο και μετά, με την αλλαγή στάσης 180 μοιρών του Νικήτα Κακλαμάνη.

Τι υποστήριξε ο Κακλαμάνης

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης (όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε η Zougla.gr) υποστήριξε ότι είναι τέσσερις οι βασικοί λόγοι που η ένωση απορρίπτει επί της αρχής το σχέδιο, αν και υπάρχουν διατάξεις με τις οποίες συμφωνεί:
- Πρώτον, δεν υπήρξε εύλογο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, ιδιαίτερα για τα οικονομικά και τη χωροταξία.
Δεύτερον, από τις 25 προτάσεις που κατέθεσε η ΚΕΔΚΕ για τα θεσμικά ζητήματα κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, αγνοήθηκαν τελικά από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών οι 16, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν σημαντικά ζητήματα.
Τρίτον, από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διαπιστώνεται τουλάχιστον προχειρότητα σε ό,τι αφορά τον οικονομικό σχεδιασμό του προγράμματος, καθιστώντας αδύνατη από την 1η Ιανουαρίου του2011 τη διεκπεραίωση πολλών λειτουργιών, τις οποίες αναλαμβάνουν οι δήμοι.
Τέταρτον, δεν υπήρξε ποτέ διαβούλευση ως προς το χωροταξικό σχεδιασμό των νέων δήμων.

Δεν πήγε ο Κάρρας

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κέρκυρας Μιχάλης Κάρρας δεν είχε μεταβεί στην Αθήνα, ενώ και οι αυτοδιοικητικοί της Κέρκυρας φέρονται πολύ δυσαρεστημένοι με την στάση που έχει κρατήσει η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ.

Όχι στον “Καλλικάρη” από τους Νομάρχες

Εν τω μεταξύ, “όχι” στο νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη» είπε η ΕΝΑΕ και μετά τη συνεδρίαση του δ.σ. της Ενωσης, ωστόσο αποφάσισε τη συμμετοχή της, διά του πρόεδρου της, στη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προκειμένου, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «να προβάλει τις αποφάσεις των συνεδρίων και να καταθέσει τις προτάσεις όλων των παρατάξεων».
Αναλυτικά το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας αποφάσισε τα ακόλουθα:
« - Εμμένει στις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων του που αφορούν τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και επιμένει στους όρους και τις προϋποθέσεις που τέθηκαν από τα συνέδρια αυτά για το κορυφαίο αυτό ζήτημα, το οποίο αφορά το μέλλον της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη μετεξέλιξή της σε ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
- Διαπιστώνει ότι, δυστυχώς, το αρμόδιο Υπουργείο αγνόησε το σύνολο των βασικών θέσεων και προτάσεών μας, οι οποίες και γραπτώς δόθηκαν και εκτεταμένα αναπτύχθηκαν, όποτε κληθήκαμε στην αρμόδια επιτροπή, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου.
Και όλα αυτά παρά τις κατηγορηματικές δεσμεύσεις του κ. Υπουργού Εσωτερικών για συνδιαμόρφωση του Καλλικράτη, η οποία θα στηριζόταν και σε βασικές προτάσεις της ΕΝΑΕ. Και ενώ αναμέναμε συνάντηση με τον κ. Υπουργό για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου, ο Υπουργός, αγνοώντας μας, προχώρησε σε αιφνιδιαστική κατάθεσή του στη Βουλή.
Κατόπιν τούτων, διακηρύσσει, για μια ακόμη φορά, ότι η ΕΝΑΕ παραμένει σταθερή στο όραμά της για συνολική διοικητική μεταρρύθμιση με ενίσχυση των αυτοδιοικητικών αρχών και της περιφερειακής δημοκρατίας. Ωστόσο, είμαστε αναγκασμένοι να πούμε ένα ηχηρό «όχι» στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που φέρει το όνομα «Καλλικράτης», επιμένοντας στη διεκδίκηση μιας μεταρρύθμισης συνολικής που θα υπηρετεί την περιφερειακή ανάπτυξη και τον πολίτη. »
corfupress

"Εγω την έφαγα" λέει τώρα ο Μαρκόπουλος‏...

Από τον ΜΑΡΙΟ ΣΑΡΑΝΤΗ
"Εγώ την έφαγα!" Αυτό διαλαλεί σε ψηφοφόρους και κομματικά του στελέχη στην Εύβοια ο Κώστας Μαρκόπουλος για την Άτζελα Γκερέκου. Από χθες διαρρέει δεξιά και αριστερά ότι ήταν το πρόσωπο που "καθάρισε" την ωραία Άτζελα, η οποία "τόλμησε"- όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο πρώην Υπουργός- "να τα βάλει μαζί μου". Τώρα που την "καθάρισε", το ερώτημα είναι πώς...
 θα "καθαρίσει" ο ίδιος από ορισμένους πασόκους που είναι εξαγριωμένοι με την έπαρση του Κ. Μαρκόπουλου. Άραγε πόσο υπερήφανος είναι ο Αντώνης Σαμαράς από μία τέτοια λογική αντεκδικήσεων, όταν ξέρει πολύ καλά ότι ο στενός του συνεργάτης είναι βουτηγμένος στα σκάνδαλα μέχρι το λαιμό σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα και τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις; 
press-gr 

Προανακριτική για το Βατοπέδι

▅Θα διερευνηθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τους πρώην 
υπουργούς και  υφυπουργούς της Ν.Δ. κ.κ. Αλ. Κοντό, Ε. Μπασιάκο, Π. 
Δούκα, Γ. Βουλγαράκη,  Θ. Ρουσόπουλο ενώ ακόμα δεν έχει αποφασισθεί αν 
θα είναι στη λίστα και ο κ.  Γιάννης Αγγέλου  Ολοταχώς προς σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το Βατοπέδι οδεύει η κυβέρνηση αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία θα υποβάλει πρόταση για περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών και υφυπουργών της Ν.Δ. κ.κ. Αλ. Κοντού, Ε. Μπασιάκου, Π. Δούκα, Γ. Βουλγαράκη, Θ. Ρουσόπουλου ενώ ακόμα δεν έχουν καταλήξει εάν στη λίστα των 5 θα προστεθεί και ο κ. Αγγέλου.
Να σημειωθεί όμως ότι ο τελευταίος δεν καλύπτεται από την ομπρέλα του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλά η ενδεχόμενη δίωξή του εάν προκύψει θα είναι αποτέλεσμα της τακτικής Δικαιοσύνης.
Στο πόρισμα που η Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι θα παραδώσει την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα υπάρχει ακόμα καταλογισμός πολιτικών ευθυνών σε άλλα 4 πρώην κυβερνητικά στελέχη της Ν.Δ., στους κ.κ. Γ. Αλογοσκούφη, Αντ. Μπέζα, Κ. Κιλτίδη και Β. Μαγγίνα, ενώ- όπως και στο προηγούμενο πόρισμα- θα αναφέρεται ρητά πως υπήρξε «κεντρικός συντονισμός» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ. Την ίδια στιγμή οι ευθύνες των πρώην υπουργών και υφυπουργών συνίστανται κυρίως στο ότι το Δημόσιο παραιτήθηκε από κερδισμένη δίκη- η δίκη της Κομοτηνής κατά της Μονής Βατοπεδίου- ενώ αποφάσισαν να ανταλλάξουν τα δημόσια κτήματα με «δημόσια γη» (όπως χαρακτηρίζεται η λίμνη Βιστωνίδα- Νταλιάνη) με αποτέλεσμα «να υπάρξει τεράστια ζημιά του Δημοσίου».
Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν στο πόρισμα της πλειοψηφίας θα καταλογίζονται συγκεκριμένα αδικήματα στους πρώην υπουργούς, αφού υπάρχουν μέλη της επιτροπής που προτείνουν να γίνεται λόγος για πράξεις και παραλείψεις τους.
Σε ό,τι αφορά το αγκάθι της παραγραφής, υπενθυμίζεται πως οι διώξεις υπουργών και υφυπουργών μπορούσαν να ασκηθούν μέχρι τον Μάιο του 2009, όταν η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή υπό την προεδρία της Βουλής του Δημήτρη Σιούφα αποφάσισε να κλείσει νωρίτερα τις εργασίες της συνόδου- γεγονός πρωτοφανές που είχε προκαλέσει τη γενική κατακραυγή. Και όπως έγινε σαφές από τον σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών που προωθεί η κυβέρνηση με αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της παραγραφής, δεν θα προβλέπει αναδρομική ισχύ του.
ΤΑ ΝΕΑ

Αρχίζει πτήσεις η Ryanair προς Ρόδο και Κω

http://francisanderson.files.wordpress.com/2009/06/ryanair.jpg
 
Στη Ρόδο θα βρίσκεται την προσεχή Παρασκευή 21 Μαϊου κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας της ιρλανδικής εταιρείας Ryanair. Η επίσκεψη του κλιμακίου έχει να κάνει με την έναρξη των πτήσεων της εταιρείας, σε Ρόδο και Κω από τις 24 Μαϊου.
Ανακοινώσεις για την έναρξη των πτήσεων, θα γίνουν στην συνέντευξη τύπου, που θα παραχωρήσουν από κοινού οι εκπρόσωποι της ιρλανδικής εταιρείας και η διοίκηση του Επιμελητηρίου το προσεχές Σάββατο.
"Με την έναρξη των πτήσεων η Ρόδος και η Κως θα έχουν πλέον άμεση και χαμηλού κόστους, αεροπορική σύνδεση με απευθείας πτήσεις με ευρωπαϊκές χώρες και σε δωδεκάμηνη βάση" δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ Γιώργος Χατζημάρκος
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΔ η συμφωνία με την Ryanair αποτελεί σημαντική κίνηση για την επίτευξη του στόχου της επέκτασης της τουριστικής περιόδου.
Να σημειώσουμε ότι, η Ryanair, εκτελεί 1250 δρομολόγια στην Ευρώπη, με 202 αεροσκάφη. Με τις πτήσεις τις διακινήθηκαν 67.000.000 επιβάτες το έτος 2009.
Οι εκτιμήσεις της εταιρείας δείχνουν πως με τις πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί φέτος, θα διακινηθούν αρκετοί επιβάτες προς Ρόδο και Κω παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά, πως όταν πάγωσαν οι κρατήσεις μετά τα επεισόδια της 5ης Μαίου, η διοίκηση της Ryanair προχώρησε σε μείωση τιμών αλλά και σε διαφήμιση στις Ιταλικές εφημερίδες.
Αυτό δείχνει βέβαια και την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ιταλική αγορά που ανάγκασε την συγκεκριμένη εταιρεία να κάνει διαφήμιση κάτι είναι έξω από τη φιλοσοφία της .

Νικητιάδης αντί Γκερέκου

Ο Γιώργος Νικητιάδης θα αντικαταστήσει τελικά την Άντζελα Γκερέκου στη θέση του υφυπουργού Τουρισμού και Αθλητισμού.

Δεν γνωρίζουμε παρα πολλά για τον άνθρωπο.

Ψάχνοντας λίγο στο Ιντερνετ, φαίνεται ότι ο Νικητιάδης είναι γνώστης του αντικειμένου ενώ έχει γράψει κι ένα σχετικό βιβλίο με τίτλο "Τουρισμός: δώδεκα θέσεις Δωδεκάνησος: δώδεκα όνειρα".

Καλείται να διαχειριστεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, την μόνη μας ελπίδα για οικονομική ανάπτυξη.

Του ευχόμαστε καλή επιτυχία.
parapolitiki 

Νέο κατάλογο με φοροφυγάδες βγάζει στην δημοσιότητα η κυβέρνηση

Κατάλογο με τα ονόματα 300 μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου έχει στα χέρια της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έδωσε εντολή για τη διενέργεια άμεσων ελέγχων και διασταυρώσεων ώστε να δοθεί σύντομα και αυτή η λίστα στη δημοσιότητα
όπως γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική».
Στο συγκεκριμένο κατάλογο βρίσκονται, όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, ηθοποιοί, τραγουδιστές, καθηγητές, δημοσιογράφοι αλλά και πολιτικοί. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, ότι τα ποσά που χρωστούν υπερβαίνουν κατά πολύ.. την οφειλή του κ. Βοσκόπουλου, ενώ τα χρέη «λιμνάζουν» στις εφορίες περισσότερα χρόνια σε σχέση με αυτά του γνωστού τραγουδιστή.
Σύμφωνα πάντα με τη «Ναυτεμπορική», το οικονομικό επιτελείο έχει δώσει εντολή για προχωρήσουν οι έλεγχοι για να μη δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι δημοσιοποιούνται μόνο τα ονόματα ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρηματιών και ότι η εφορία ψάχνει μόνο για μισθωτούς που δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους, ενώ από την άλλη πλευρά αφήνει τους «μεγαλοκαρχαρίες» ελεύθερους.

OΡΓΙΟ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΑΠΟ ΤΑ GOLDEN BOYS ΣΤΑ ΕΛΤΑ

Ρεπορτάζ: Νίκος Χασαπόπουλος (απο ΤΟ ΒΗΜΑ)

Oργιο σπατάλης εκατομμυρίων ευρώ σε ταξίδια (υπαρκτά και ανύπαρκτα), σε καλλυντικά, διασκεδάσεις σε κέντρα πολυτελείας στην Αράχοβα, στο Καρπενήσι, στην Ερέτρια, στη Βουλιαγμένη, παράνομες απευθείας αναθέσεις έργων- ανάμεσά τους και στη Siemens-, στημένοι διαγωνισμοί προμηθειών, ανακαινίσεις εξοχικών οικιών και κατασκευές πισίνων ζητείται τώρα να ελεγχθούν ύστερα από καταγγελίες στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ)...

Ο γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Γ. Σχοινιωτάκης με έγγραφό του προς τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών επισυνάπτει καταγγελίες με τις οποίες ζητείται να ανοίξουν οι λογαριασμοί συνολικά 84 στελεχών των ΕΛΤΑ, στην περίοδο 2004-2009, τεσσάρων υψηλόβαθμων στελεχών της προηγούμενης διοίκησης και «80 golden boys και golden girls », ώστε, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «να ελεγχθεί η περιουσιακή τους κατάσταση (ακίνητα, κινητά, αξιόγραφα πάσης φύσεως, συμμετοχή σε επιχειρήσεις, τραπεζικούς λογαριασμούς κτλ.)».
Κάτι δεν πήγαινε καλά
Ο υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Ν. Σηφουνάκης κάλεσε τους ορκωτούς λογιστές να εισέλθουν στα ΕΛΤΑ και να «κάνουν φύλλο και φτερό» τα οικονομικά τους στοιχεία επειδή οι καταγγελίες είναι σοβαρές. Ο νέος πρόεδρος των ΕΛΤΑ κ. Π. Βουρνάς αποκάλυψε στο «Βήμα» ότι ήδη απολύθηκε ένα διευθυντικό στέλεχος και ότι όλη η υπόθεση συντόμως θα οδεύσει προς τον εισαγγελέα. Ο κ. Βουρνάς δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, είχαμε καταλάβειότι κάτι δεν πάει καλά στα ΕΛΤΑ. Πώς είναι δυνατόν από 7 εκατ. ευρώ κέρδη που παρουσίαζαν τα ΕΛΤΑ το 2004 να φθάσουν το 2009 στα 37 εκατ. ζημιές;».

ΕΛΤΑ και Siemens
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλος , ο οποίος είναι ένας από τους παραλήπτες του εγγράφου του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δήλωσε στο «Βήμα» ότι «τα πράγματα ήδη έχουν πάρει τον δρόμο τους για τους ενδεικνυόμενους ελέγχους και την απόδοση ευθυνών».

Οι «αμαρτίες» των Ελληνικών Ταχυδρομείων δεν έχουν τέλος, αφού στο έγγραφο ζητείται να υπάρξει από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών (εφοριακούς) και έλεγχος των καταγγελιών για:

* Τα 100 εκατ. ευρώ των διαγωνισμών των ΕΛΤΑ, αφού κανένα έργο δεν έχει ολοκληρωθεί.

* Το υβριδικό ταχυδρομείο στη Siemens, που δόθηκε χωρίς διαγωνισμό, να ελεγχθεί αν έχει λειτουργήσει.

* Τον ρόλο που έπαιξε σύζυγος στελέχους που είχε τοποθετηθεί στην Επιτροπή Προμηθειών που ήταν και πρώην στέλεχος της Siemens.

* Τα χρήματα που δόθηκαν για το έργο «Κοινωνία της Πληροφορίας» και αν είχε γίνει ή όχι διαγωνισμός.  

Και τα ταχυδρομεία έχουν τον Μπάμπη τους
Στο έγγραφο με το οποίο ζητούνται έλεγχοι προκύπτει ότι και τα ΕΛΤΑ έχουν τον δικό τους... Μπάμπη, αφού υπήρξαν καταγγελίες «για δεκάδες διπλοπληρωμένα τιμολόγια για καύσιμα και για ανύπαρκτα ταξίδια», όπως συνέβη με τον... Μπάμπη του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οπως επίσης ζητείται να υπάρξει έλεγχος για να διαπιστωθεί «ποιο ποσό πήγε για ανακαινίσεις σπιτιών, προσωπικές γιορτές, πάρτι, καλλυντικά, ταξίδια και έξοδα για οικογενειακές διακοπές και ταξίδια».
Ο γενικός επίτροπος ζητεί ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών: «Για τις πράξεις και τις αποφάσεις σας επί των άνω ελεγκτικών θεμάτων και περί τυχόν καταλογισμών που θα αποφασίσετε σχετικώς».

Τα 5 ερωτήματα που θέτει το Ελεγκτικό Συνέδριο
1 Πώς ξαφνικά τα 7 εκατ. ευρώ κέρδη, με την αλλαγή της κυβέρνησης έγιναν 37 εκατ. ζημιές.

2 Ποιες είναι οι αμοιβές των 80 golden boys και golden girls και τι έργο έκανε ο καθένας τους.

3 Αν υπήρξαν αμοιβές που υπερέβαιναν τις αμοιβές του προέδρου και πόσα θα πρέπει να επιστραφούν.

4 Τι έγιναν τα αποθεματικά των 60 εκατ. ευρώ. 5 Πόσο στοίχισαν στους φορολογούμενους οι δεκάδες, όπως καταγγέλλεται, εκδηλώσεις σε κέντρα και ξενοδοχεία πολυτελείας (Βaraonda, Cine Ψυρρή, Αράχοβα, Μοντάνα Καρπενήσι, Ερέτρια, Βουλιαγμένη, Καισαριανή και πολλά άλλα στην Αθήνα και αλλού). Δίνεται επιπλέον εντολή να ελεγχθεί η Διεύθυνση Οικονομικών όπου υπάρχουν αποδείξεις από πάγιες προκαταβολές και αποφάσεις και ακόμη να εξακριβωθεί αν υπήρξε ως τώρα κάλυψη αυτών των δαπανών. 
fimotro