Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Το 0.9… πάει εξουσία!

Είναι προφανές ότι από τη στιγμή που δόθηκαν στη δημοσιότητα οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, και πιστοποιήθηκε η απόλυτη ισοπέδωση της εκπαίδευσης στην ανώτατη και ανώτερη έκφρασή της, το ‘0.9′, δηλαδή ο βαθμός εισαγωγής υποψηφίου, έγινε το brand name της νεώτερης Ελλάδας.

Όπως τουλάχιστον βιώνουμε την εξέλιξη της χώρας, στα χρόνια του Μνημονίου.

Για την ποιότητα, το περιεχόμενο, τις προοπτικές που προσφέρει, και τους διαδρόμους στη γνώση που ανοίγει η σύγχρονη παιδεία, θα κουραστεί να γράφει κανείς. Και να μελαγχολεί, διαπιστώνοντας την έκταση της αποδόμησης και του εκφυλισμού, του άλλοτε συγκριτικού, εθνικού πλεονεκτήματος, για τη χώρα που γέννησε τη γνώση, στα αρχαία χρόνια.
Υπάρχει ωστόσο μια πρόσθετη διάσταση, που προέκυψε από την εγκύκλιο περί ‘Καλλικράτη’, την οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών: Εκεί, καταγράφεται μια σοβαρή αλλαγή, που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί ‘η φαντασία στην εξουσία’. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, η Κυβέρνηση δίνει το δικαίωμα...
εκλογής ως δημοτικών συμβούλων, σε παιδιά-πολίτες 18 ετών. Ενώ μέχρι πρότινος, το κατώτατο ηλικιακό όριο για την εκλογή κάποιου ήταν τα 21 χρόνια.
Κάτω από άλλες συνθήκες, θα ήταν απολύτως ενθαρρυντική η ‘βουτιά’ προς τις απαρχές του μέλλοντος. Τι πιο συναρπαστικό, από μια κεντρική εξουσία που ιντριγκάρει τους νέους ανθρώπους, δηλαδή τους κομιστές της νέας πραγματικότητας και των καινούριων ιδεών, να ωριμάσουν γρηγορότερα. Να εμπλακούν άμεσα και ευθέως, με τα κοινά που πρέπει να αλλάξουν.
Μισό λεπτό όμως. Οι 18χρονοι που θα εκλεγούν στα δημοτικά συμβούλια, δηλαδή θα έχουν λόγο, ρόλο και δυνατότητα να  ασκήσουν εξουσία στα της περιοχής τους, θα μπορούν πολύ εύκολα να είναι κάποιοι από εκείνους  που μπήκαν στα ΤΕΙ με 0.9. Ή, με βαθμό λίγο παραπάνω από τη μονάδα.
Αυτή είναι η ‘επόμενη Ελλάδα’ που θέλουμε; Αυτή είναι η τραγική εξέλιξη του ‘πάμε πλατεία’, που έκανε σλόγκαν ο Λάκης Λαζόπουλος μέσα από τους ‘Δέκα Μικρούς Μήτσους’; Από το ‘πάμε πλατεία’ στο… ‘πάμε εξουσία’, και ας ξέρουμε να γράφουμε σωστά μονάχα το όνομά μας; Ας είμαστε σοβαροί…
Ο Εμμανουήλ Ζερβός είναι κοινωνιολόγος, και πολιτικός αναλυτής.

statesmen
listonplace