«Να τελειώσουμε μια για πάντα με το πελατειακό κράτος» διακήρυξε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης στο Digital Economy Forum, για τα 15 χρόνια του ΣΕΠΕ, επισημαίνοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει την ατιμωρησία των υπευθύνων.
Στην ομιλία του ο κ. Ραγκούσης περιέγραψε τις ενέργειες της κυβέρνησης για την επαναθεμελίωση του κράτους δικαίου. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αντιστέκεται στις αλλαγές αυτές επειδή δεν μπορεί να εγκαταλείψει το πελατειακό κράτος που «έκτισε». Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν λειτούργησε υπό την πίεση του ΔΝΤ και της Ε.Ε. αλλά προχώρησε στις αλλαγές από την 5η Οκτωβρίου αφού είχε δεσμευτεί προεκλογικά στον ελληνικό λαό για την υλοποίηση τους.
Αναφερόμενος στο πελατειακό και «αδιαφανές» κράτος απευθύνθηκε στα μέλη του ΣΕΠΕ λέγοντας: «Το γνωρίζετε όλοι. Είστε και σεις θύματά του όπως κάθε επιχειρηματίας, πολίτης ή εργαζόμενος που προσπάθησε να ελιχθεί στο καθεστώς ανομίας το οποίο ανεχθήκαμε».
Περιγράφοντας τα «δεινά» που επέφερε η πελατειακή λειτουργία του κράτους τα τελευταία τριάντα χρόνια επισήμανε την επιβράβευση των παρασιτικών συμφερόντων και των επίορκων κρατικών λειτουργών, τη γιγάντωση της παρα-οικονομίας και της παρα-διοίκησης , την υπονόμευση της αυτοδιοίκησης και τέλος την κατάργηση της αξιοκρατίας «που βόλεψε πολλούς», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. «Δείχνοντας» τους υπεύθυνους της σημερινής οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα, ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας:
«Αυτή η επιδρομή του πελατειακού κράτους ήταν που τα 180 δισ. χρέους το 2004 τα έκανε 300 σε έξι χρόνια. Εκατόν ογδόντα δισ. από το 1823 έως το 2004. Και 120 δισ. από το 2004 έως το 2009. Απίστευτο, αλλά αυτό έγινε. Σήμερα, ακόμα μετράμε τις πληγές αυτής της λαίλαπας».
Υπογράμμισε ότι την τελευταία 5ετία αποχώρησαν 127 χιλιάδες υπάλληλοι και διορίστηκαν 186.000, δηλ. 60.000 επιπλέον νέοι υπάλληλοι: «Ναι, 60.000 επιπλέον νέοι υπάλληλοι!, πολλοί εξ αυτών με αδιαφανείς διαδικασίες, με την αλήστου μνήμης γαλάζια συνέντευξη.. Και σα να μην έφταναν αυτοί ξεπέρασαν τις 100 χιλιάδες οι νέοι συμβασιούχοι έργου- όλοι χωρίς ΑΣΕΠ, όλοι πελατειακά. Και επειδή ούτε αυτό ήταν αρκετό, 50.000 παιδιά προστέθηκαν με ψευδεπίγραφα δήθεν stage. Ένα δεύτερο δημόσιο φτιάχτηκε μόνο τα έξι χρόνια. Και αν σε αυτούς προσθέσετε την απίστευτη στρατιά των περίφημων γκόλντεν μπόυς, τα χιλιάδες μέλη διοικητικών συμβουλίων, με τους απίστευτους μισθούς, έχετε μια πρώτη εικόνα».
Τα τέσσερα βήματα που πραγματοποίησε η κυβέρνηση για το ξερίζωμα του πελατειακού κράτους, όπως τα παρουσίασε ο κ. Ραγκούσης είναι:
Βήμα πρώτο: Με το νόμο για την αξιοκρατία στις προσλήψεις με την καθολική και ανεξαίρετη υπαγωγή τους στο ΑΣΕΠ.
Βήμα δεύτερο: Με το νόμο για την αξιοκρατία στις προαγωγές, που αναθέτει την ευθύνη επιλογής των Διευθυντών και των Προϊσταμένων σε ανεξάρτητο Συμβούλιο αποτελούμενο από εκπροσώπους του ΑΣΕΠ και του Συνηγόρου του Πολίτη αντίστοιχα, χωρίς καμιά δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης.
Βήμα τρίτο: Ο «Καλλικράτης» δηλαδή η Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης, με την οποία επαναθεμελιώνεται το κράτος.
Βήμα τέταρτο: με το νόμο για τη διαφάνεια που βρίσκεται στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της βουλής και αφορά την υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των αποφάσεων των φορέων δημόσιας εξουσίας.
Τέλος ο κ. Γ. Ραγκούσης αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε εργαλείο για την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης αλλά και την ενίσχυση της διαφάνειας. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς και στην θεσμοθέτηση της Κάρτας του Πολίτη που θα αντικαταστήσει την αστυνομική ταυτότητα και θα δίνει τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρονικής υπογραφής στους κατόχους της για συναλλαγές στο διαδίκτυο.
ethnos
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου