Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Πρόταση για παράτασης της θητείας των δημάρχων, λόγω εφαρμογής του Καποδίστρια 2

ragkousis

Στην κορύφωσή της έχει φθάσει η ζύμωση για τον «Καποδίστρια 2» και τη θέσπιση αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης εν όψει και των προγραμματικών δηλώσεων, τις ημέρες αυτές, στη Βουλή. Την παράταση της δημοτικής τους θητείας από τρεις έως έξι μήνες ή ακόμα και ένα χρόνο, προκειμένου να γίνει διάλογος και να υπάρξει οικονομική ενίσχυση του Καποδίστρια 2, ζητά μεγάλη μερίδα των δημάρχων του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση...

Οι τοπικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2010 λειτουργούν πλέον ως ορόσημο, συνδέοντας ευθέως τις όποιες τροποποιήσεις στον διοικητικό χάρτη της χώρας με την καθιέρωση του νέου- γερμανικής έμπνευσης- εκλογικού συστήματος. Ιδίως όσον αφορά τις νέες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στις προσεχείς εκλογές οι πολίτες θα κληθούν να αναδείξουν συμβούλια και περιφερειάρχες.

Οι νομαρχίες δεν θα υφίστανται με τη σημερινή μορφή τους, νέοι ρόλοι θα ανακύψουν, πόροι και αρμοδιότητες θα μεταφερθούν.

Προβληματισμός πάντως κυριαρχεί ως προς τον αριθμό των αιρετών περιφερειών (από 13 ως 16-17), των διοικητικών περιφερειών (6-7), αλλά και τη σχέση τους με τις σημερινές κρατικές περιφέρειες, οι οποίες συν τω χρόνω οδεύουν προς κατάργηση. Και όλα αυτά όταν κύριο ζητούμενο είναι η επιτάχυνση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ μέσω των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Τις ημέρες αυτές δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για «Καποδίστρια 2» με 300-350 δήμους, τα όρια των οποίων θα είναι ταυτισμένα με μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, η Αυτοδιοίκηση εμφανίζεται ωστόσο διχασμένη ως προς το πότε μπορούν να γίνουν επιτυχώς όλα αυτά.

Οι νέοι (300 με 350) δήμοι που σχεδιάζονται με τον «Καποδίστρια 2» θα αποτελέσουν τη βάση για το νέο (γερμανικού τύπου) εκλογικό σύστημα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Ακόμη δεν είναι σαφές αν η συνένωση των δήμων θα προχωρήσει πριν την καθιέρωση του νέου εκλογικού συστήματος ή αυτό θα προηγηθεί του «Καποδίστρια 2», αλλά πηγές του υπουργείου Εσωτερικών θεωρούν ότι πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα. Πάντως, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την επίσκεψη του νέου «τσάρου» της Οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες στις 24 Οκτωβρίου και την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια.

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε «παγώσει» τη συνένωση των δήμων με επίσημη δικαιολογία το κόστος των 4,2 δις ευρώ που υπολόγιζε ότι θα έχει το συγκεκριμένο εγχείρημα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης που βασίζεται και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ η εκλογή των βουλευτών θα γίνεται με σταυρό σε 160 με 180 μονοεδρικές περιφέρειες ενώ οι υπόλοιποι θα εκλέγονται με λίστα. Αυτό σημαίνει ότι για παράδειγμα η Β΄ Αθήνας είναι πιθανόν να σπάσει σε 27 με 30, ενώ αντίστοιχες συνενώσεις θα γίνουν και στην περιφέρεια με βάση έναν ορισμένο αριθμό εκλογέων που μπορεί να κυμαίνεται από 20.000 (για περιοχές με τοπικές ιδιομορφίες) μέχρι ακόμη και 100.000.

Πρόταση δημάρχων του ΠΑΣΟΚ για παράταση θητείας λόγω Καποδίστρια 2

Την παράταση της δημοτικής τους θητείας από τρεις έως έξι μήνες ή ακόμα και ένα χρόνο, προκειμένου να γίνει διάλογος και να υπάρξει οικονομική ενίσχυση του Καποδίστρια 2, ζητά μεγάλη μερίδα των δημάρχων του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση. Δείτε όλο το άρθρο από aftodioilisi

http://www.epikairo.gr