Η Ν.Δ. βλέπει πρόωρες εκλογές, επενδύει στη λαϊκή δυσαρέσκεια και πατάει σε δύο βάρκες προσδοκώντας σε οφέλη.
Τα ήξεις αφήξεις, όμως, σε βασικές παραμέτρους της στρατηγικής της θολώνουν την εικόνα της και δίνουν την αίσθηση ότι θυσιάζει τις θέσεις που αποτελούσαν σημαία της ιδεολογικής της ταυτότητας στο βωμό μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
«Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός φλερτάρει με την ιδέα να δραπετεύσει από την περιπέτεια στην οποία -με εγκληματικά λάθη- έβαλε τη χώρα», δήλωσε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. Μ. Χαρακόπουλος. «Η Ν.Δ. είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να δώσει νικηφόρα τον αγώνα...», συνέχισε.
Ο βουλευτής Γιάννης Τραγάκης θύμισε στους δημοσιογράφους, στην τελευταία Κ.Ο. της Ν.Δ., ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1975 συνήθιζε να λέει «μισώ τη λέξη πρέπει, θέλω να ακούσω την πρόταση». Η Ν.Δ. σε ελάχιστα θέματα (π.χ. κατάργηση του ασύλου) έχει σαφείς προτάσεις. Αντιθέτως αρκετά είναι τα παραδείγματα και το τελευταίο διάστημα με τα «μπρος-πίσω», τα οποία δημιουργούν ένα θέμα αναξιοπιστίας και δεν τη βοηθούν να ενισχύσει τη δυναμική της ως μιας εναλλακτικής πρότασης εξουσίας:
1 Παρά το γεγονός ότι έχει καυτηριάσει και ο ίδιος ο Α. Σαμαράς επανειλημμένα την κακοδιαχείριση και τα μεγάλα ελλείμματα στις αστικές συγκοινωνίες, η Ν.Δ. θα καταψηφίσει και επί της αρχής το νομοσχέδιο. Τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε είναι γενικόλογα, ότι «δεν έχει στρατηγικό σχεδιασμό, δεν υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη, καταργεί (αντικαθιστά) τις συλλογικές συμβάσεις, προβλέπει μετατάξεις εργαζομένων χωρίς κανένα κριτήριο, στερείται κοινωνικού χαρακτήρα, καθώς δεν προβλέπει το κοινωνικό εισιτήριο που είχε εφαρμόσει η Ν.Δ.». Ούτε η ίδια όμως έχει πρόταση. Μιλάει γενικώς και αορίστως για έναν «ενιαίο δημόσιο φορέα, με κοινωνικό χαρακτήρα», ενώ η διακυβέρνηση Καραμανλή είχε δεχτεί κριτική και από νεοδημοκρατικά στελέχη για την πλήρη αδράνειά της και στο συγκεκριμένο τομέα. Είναι σαφές ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θέλει να στείλει ένα μήνυμα ότι στηρίζει την κυβέρνηση στη μεταρρύθμιση, σε μια στιγμή που ανακοινώθηκαν αυξήσεις στα εισιτήρια έως και 40%, προκαλώντας την οργή των αδύναμων τάξεων.
2 Η Ν.Δ., από τη μια, ανακηρρύσει την ασφάλεια σε «μεγίστη προτεραιότητα» στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε, απευθυνόμενη στο μαλακό υπογάστριο του εκλογικού σώματος των νοικοκυραίων και, από την άλλη, δικαιολογεί την κοινωνική απείθεια του κινήματος «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» επιρρίπτοντας τις ευθύνες γι' αυτά τα φαινόμενα στην κυβέρνηση. «Οταν διαλύεται η οικονομία από αλλεπάλληλες φορο-επιδρομές, εκεί οδηγούμαστε», είπε ο Α. Σαμαράς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του προχθές. «Οταν πληρώνουμε επί δεκαετίες για... μελλοντικά αγαθά και υπηρεσίες, εκεί οδηγούμαστε», συνέχισε. «Οταν αυξάνονται τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ πολύ πέρα από τα όρια ανοχής των ανθρώπων, εκεί οδηγούμαστε». Οι ευθύνες όμως διαχέονται και στις ημέρες της διακυβέρνησης της Ν.Δ. Και το σημαντικότερο, αν η απείθεια αυτή αρχίσει να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, το πλήγμα στην κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια θα είναι μεγάλο.
3 Η Ν.Δ. την τακτική «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ» την ακολουθεί και στο θέμα των κλειστών επαγγελμάτων. Αν και ήταν ένθερμα υπέρ της κατάργησής τους, κλείνει το μάτι και στους απεργούς. Στις κινητοποιήσεις των γιατρών που κατέλαβαν το υπουργείο Υγείας διακρίνεται το στέλεχός της και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης και σ' αυτές των φαρμακοποιών, ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ και νυν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών, Θ. Αμπατζόγλου.
enet.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου