Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Δαπάνες ανάλογα με τον πληθυσμό

Δαπάνες ανάλογα με τον πληθυσμό

Ελαχιστοποιούνται τα ανώτατα όρια εκλογικών δαπανών για τους υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς «άρχοντες», σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου για τη μείωση και τον έλεγχο των προεκλογικών εξόδων που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γιάννης Ραγκούσης, προκειμένου να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
Δαπάνες ανάλογα με τον πληθυσμό

Παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών προτείνει την πραγματοποίηση όλων των συναλλαγών μέσω τραπεζικών λογαριασμών και την ανάρτηση στο Διαδίκτυο των εσόδων και εξόδων που θα πραγματοποιήσουν υποψήφιοι αλλά και οι συνδυασμοί, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος από τους πολίτες.
Δαπάνες ανάλογα με τον πληθυσμό

Για όσους δεν είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις δημοσιοποίησης των οικονομικών τους, τότε η νέα περιφερειακή Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών που θεσμοθετείται, σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, θα μπορεί να επιβάλλει την έκπτωση του παραβάτη από το αξίωμα στο οποίο έχει εκλεγεί.

Παραδείγματα
Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου, ένας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος θα μπορεί να ξοδέψει για τον προεκλογικό του αγώνα ποσά ανάλογα με τον πληθυσμό της εκλογικής του περιφέρειας. Ετσι για έναν δήμο που διαθέτει μέχρι 30.000 κατοίκους, ο υποψήφιος μπορεί να δαπανήσει μέχρι και 1.500 ευρώ, για πληθυσμό μέχρι 60.000 κατοίκους μέχρι 2.000 ευρώ κ.ο.κ.

Υπενθυμίζουμε ότι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», δεν θα ψηφίζονται από το σύνολο του εκλογικού σώματος του δήμου, αλλά από τους εκλογείς της εκλογικής περιφέρειας (παλαιού δήμου που συνενώθηκε) στην οποία ανήκουν.

Ανώτατο όριο δαπανών για τον συνδυασμό ορίζεται το άθροισμα των προβλεπόμενων δαπανών των υποψηφίων του, σε δήμους με εκλογικές περιφέρειες έως και 3. Για δήμους με περισσότερες από 3 εκλογικές περιφέρειες προβλέπεται αναλογική αύξηση του συνόλου των δαπανών.

Το ίδιο μοντέλο υπολογισμού των εκλογικών δαπανών ισχύει και για τους υποψήφιους περιφερειακούς σύμβουλους, οι οποίοι ψηφίζονται από τους εκλογείς των παλαιών νομαρχιών και όχι από το σύνολο του εκλογικού σώματος της περιφέρειας.