Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Μαλλιά - κουβάρια στη Ν.Δ.


Της κακομοίρας. Ο τίτλος του γνωστού θεατρικού αποδίδει απολύτως τα τεκταινόμενα στη Ν.Δ., μετά την άσκηση δίωξης για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου κατά του στενού συνεργάτη του Κ. Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου.
Στις αντιτιθέμενες φωνές στο εσωτερικό του κόμματος επί του συγκεκριμένου θέματος, ήρθε την Παρασκευή να προστεθεί ένας ακόμη πονοκέφαλος: Οτι στάλθηκε στη Βουλή η δικογραφία, μετά τη μήνυση που είχε υποβάλει προ καιρού ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης για την αποστολή ανακριβών στατιστικών στοιχείων στην Ε.Ε. Μια δικογραφία που βάζει στο στόχαστρο δύο ακόμη σημαίνοντα πολιτικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης: τον πρώην τσάρο της Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, αλλά και τον ένα εκ των δύο αντιπροέδρων του κόμματος σήμερα, τον Δ. Αβραμόπουλο.
Και αν την Παρασκευή δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από άλλους, πλην των δύο ενδιαφερομένων, για το δεύτερο αυτό θέμα, ωστόσο η υπόθεση Αγγέλου επανέφερε το γνωστό για την αξιωματική αντιπολίτευση «γαϊτανάκι» τού όλοι εναντίον όλων, δημιουργώντας νέους πονοκεφάλους στον Αντ. Σαμαρά.
Η πλέον εμφανής συνέπεια για τον πρόεδρο της Ν.Δ. είναι ότι κάποιοι, μέσω της υπόθεσης Αγγέλου, επιχείρησαν να επανατοποθετήσουν τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο εσωκομματικό κάδρο της Ν.Δ. ως τον ηγέτη που μπορεί να επανέλθει ως σωτήρας στην περίπτωση «αποτυχίας» του νυν προέδρου της παράταξης.
Και βεβαίως η σχετική δημόσια δήλωση του Γ. Βουλγαράκη δεν ανησύχησε τη Ρηγίλλης, που ούτως ή άλλως τον έχει αποπέμψει από τον Μάιο. Του απάντησε άλλωστε -προφανώς εκφράζοντας και την ηγεσία της Ν.Δ. που απέστειλε αποσπάσματα της συνέντευξής της- και η Φωτεινή Πιπιλή, χαρακτηρίζοντάς τον «πολιτικό ζόμπι».
Η Ρηγίλλης όμως έχει κάθε λόγο να ανησυχεί από τις άλλες αντιτιθέμενες φωνές, που κάθε άλλο παρά αραγή δείχνουν την εικόνα της στην κοινή γνώμη.
Υπάρχουν τα στελέχη εκείνα που ζητούν να βγει και να μιλήσει ο Καραμανλής εδώ και τώρα για την υπόθεση του Βατοπεδίου, γιατί δεν μπορεί ο Αντ. Σαμαράς να φορτώνεται τα λάθη των κυβερνήσεων Καραμανλή (Μανώλης, Μαρκόπουλος), τα οποία προφανώς απηχούν και την τελική άποψη της Ρηγίλλης. Επισήμως, πάντως, η Ν.Δ. περιορίστηκε στις αρχικές δηλώσεις των Αν. Νεράντζη και Π. Παναγιωτόπουλου, ότι πρόκειται για πολιτική σκευωρία, ενώ έβαλαν στο στόχαστρο το νόμο Καστανίδη, περί προστασίας μαρτύρων, μετονομάζοντάς τον μάλιστα σε «νόμο Μαντέλη», από το επώνυμο της κατηγορουμένης πρώην διευθύντριας Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο τέως πρωθυπουργός, από την άλλη πλευρά, άφησε να διαρρεύσει μέσω κύκλων του ότι θα μιλήσει «όταν ο ίδιος το κρίνει σκόπιμο κι όχι όταν του το επιβάλλουν η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα», στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Αντ. Σαμαρά πως ο ίδιος χειρίζεται τα του οίκου του.
Εν μέσω όλων αυτών υπάρχουν και οι φωνές που ζητούν να καταβάλει η Ν.Δ. το -υψηλότατο είναι η αλήθεια- ποσό της εγγύησης των 400.000 ευρώ για τον Γ. Αγγέλου. Ο Ν. Νικολόπουλος ήταν αυτός που το εξέφρασε εμμέσως, δηλώνοντας πως ο ίδιος τηλεφώνησε στον Γ. Αγγέλου και του δήλωσε «είμαι εδώ». Ολα αυτά προδιαγράφουν πως η σύγκλιση Σαμαρά - Καραμανλή, που είχε διαφανεί στο προ μηνός συνέδριο της Ν.Δ., γίνεται ξανά απόκλιση, με άγνωστες τις τελικές συνέπειες για την παράταξη της Ν.Δ.