Αλλαγές στο Ασφαλιστικό αξίωσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομίας του κυβερνώντος κόμματος κυριάρχησαν αιτιάσεις οι οποίες έκαναν λόγο για «θολή εικόνα» αναφορικά με την εφαρμογή των επίμαχων ρυθμίσεων αλλά και απουσία κοινωνικών μέτρων – αντίβαρων. Στο μεταξύ, αφού δέχθηκε αποδοκιμασίες από συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, Σωκράτης Ξυνίδης, δήλωσε ότι στη σημερινή συγκυρία η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλάει θεωρητικά και ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Διαβάστε επίσης: Πιέζει η τρόικα για ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό.
«Αυξάνεις τα όρια του εργάσιμου βίου μητέρων. Τι βρεφονηπιακούς σταθμούς φτιάχνεις;», ανέφεραν χαρακτηριστικά μέλη του ΚΤΕ Οικονομίας ΠΑΣΟΚ, ασκώντας έντονη κριτική στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Σε αυτό το πλαίσιο, διατυπώθηκε η άποψη ότι ναι μεν η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τους όρους του Μνημονίου με την τρόικα (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ), αλλά πρέπει να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους εφαρμόζεται η εκάστοτε ρύθμιση και ταυτόχρονα να προβλέπει κοινωνικά μέτρα - αντίβαρα για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες πλήττονται ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μίλησαν, παράλληλα, για «θολή εικόνα» ως προς τα μέτρα τα οποία επιβάλλονται από το Μνημόνιο, εκείνα τα οποία αποτελούν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, και το βαθμό στον οποίο διαπραγματεύεται η Ελλάδα με την τρόικα. Οι ίδιοι διαπίστωσαν έλλειψη συντονισμού και δυσλειτουργία της κυβέρνησης.
«Αν προβλέπει ότι θα δίνουμε έξι συντάξεις το χρόνο, θα το ψηφίσουμε;», ρωτούσαν χαρακτηριστικά μέλη του ΚΤΕ, ζητώντας ενημέρωση πριν από την έγκριση του νομοσχεδίου. Κάποιοι, μάλιστα, αναφέρθηκαν σε απειλές και προτροπές τύπου: «να τα παρατήσετε και να επιστρέψετε στις περιφέρειες» τις οποίες δέχονται προσωπικά, με αφορμή τις ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης τέθηκαν και ζητήματα όπως τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, οι αναπηρικές συντάξεις «μαϊμούδες» αλλά και οι πρόωρες, αν και σύννομες, συνταξιοδοτήσεις (π.χ. στρατιωτικοί). «Θα το δούμε», απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε ερώτημα για τη 13η και 14η σύνταξη.
Από την κριτική των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν εξαιρέθηκαν η Τράπεζα της Ελλάδος (διατυπώθηκε η άποψη ότι «αποτελεί κράτος εν κράτει») ή ο πρόσφατος διορισμός 42 υποδιευθυντών, παρά το γεγονός ότι προβλέπονται 15 έως 17 αντίστοιχες θέσεις. Επιπλέον, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν προβληματισμό για την ακρίβεια και ρώτησαν τον κ. Παπακωνσταντίνου ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει η κυβέρνηση για τον έλεγχο στην αγορά.
Επιμένει ο Παπακωνσταντίνου
Αργότερα, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το Ασφαλιστικό, ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε των αλλαγών, τονίζοντας πως «αν παραμείνει η σημερινή κατάσταση, το 2060 θα ξοδεύουμε το ένα στα τέσσερα ευρώ που παράγουμε για συντάξεις». Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι η χώρα πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών.
Αποδοκιμασία Ξυνίδη από συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ
Σκληρή κριτική αναφορικά με την κυβερνητική πολιτική δέχθηκε σε συνάντηση με συνδικαλιστές της ΔΕΗ και του ΟΣΕ ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης. Ύστερα από τις πιέσεις τις οποίες δέχθηκε, στη συνέχεια ο ίδιος ανέφερε: «Από την ώρα που έχουμε πει πως η χώρα βρίσκεται σε μια εμπόλεμη κατάσταση, σημαίνει ότι είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε και έκτακτα άμεσα μέτρα... Σε αυτή τη συγκυρία, δεν είναι δυνατόν να συζητάμε θεωρητικά για κάποια πράγματα. Θα πρέπει να προχωρούμε σε επιλογές εφαρμοσμένης πολιτικής, οι οποίες έχουν άμεσο όφελος, είτε οικονομικό, είτε κοινωνικό στον πολίτη», προσθέτοντας: «Το μνημόνιο είναι μνημόνιο, οι υποχρεώσεις της χώρας είναι υποχρεώσεις της χώρας. Από εκεί και μετά, εκείνο το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να μπορέσουμε, να οργανώσουμε ένα πλέγμα προστασίας απέναντι σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, που αφορούν στον εργαζόμενο και στον απλό λαό, στην καθημερινότητά του».
Άφησε, μάλιστα, αιχμές για την υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Λούκα Κατσέλη: «Υπάρχουν μεγάλα κενά και μεγάλα χάσματα στις πολιτικές μας, όπως για παράδειγμα στο αναπτυξιακό. Δεν μπορεί κανένας να πει ότι, σήμερα, έχει νιώσει ο μέσος πολίτης να έχουν φθάσει σε αυτόν οι όποιες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες έχει λάβει το αρμόδιο υπουργείο. Θα πρέπει εδώ να εντείνουμε την προσπάθειά μας».
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου