Σε καιούς χαλεπούς, όπου ο πολιτισμένος κόσμος υποτάσσεται αδιαμαρτύρητα στην ισχύ των όπλων και η κοινωνική αντίληψη περί αλληλεγγύης και ανθρωπιάς τείνει προς εξαφάνιση, 6 πλοία με 800 συνολικά ανθρώπους αποφάσισαν να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια 10.000 τόνων στη Γάζα. Ο «Στόλος της Ελευθερίας», όπως ονομάστηκε η διεθνής πρωτοβουλία μετάφερε οικοδομικά υλικά και χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικού υλικού για τους εγκλωβισμένους κάτοικους της Γάζας. Στελεχωμένος από άτομα αποφασισμένα να δώσουν, χείρα βοηθείας σε μία λωρίδα γης στην οποία το Ισραήλ έχει επιβάλει από το 2007 σκληρό αποκλεισμό και μία ακτίνα ελπίδας σε ανθρώπους που επί 4 χρόνια έχουν αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Εγκλωβισμένοι από ένα Έθνος το οποίο ενώ βίωσε το ολοκαύτωμα, φαίνεται αποφασισμένο να προκαλέσει ακόμα ένα.
Μιλάμε πραγματικά για μία γενναία προσπάθεια τεράστιας σημασίας η οποία τελικά κατέληξε σε αιματηρό φιάσκο μετά την φονική επιδρομή του Ισραηλινού στρατού εναντίων των πλοίων. Μία προμελετημένη επίθεση η οποία εκδηλώθηκε σε διεθνή ύδατα και αποτελεί ενέργεια διεθνής πειρατείας. Δεκάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν και πάνω από 60 τραυματίστηκαν από τον Ισραηλινό στρατό, ο οποίος επιστράτευσε φονική βία εναντίων αόπλων και ειρηνικών ακτιβιστών. Ωμή βία που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από κανέναν και κάθε προσπάθεια υπεράσπισης είναι κατακριτέα. Μιλάμε για μία στυγνή δολοφονία αθώων πολιτών, για μία στρατιωτική απόβαση σε καράβια τα οποία μοναδικό σκοπό είχαν την μεταφορά ανθρωπιστικού υλικού. Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις ένα Έθνος το οποίο πραγματικά βίωσε τον αφανισμό, να φέρεται με αυτό τον τρόπο.
Η αιματηρή αυτή επίθεση είναι καταδικαστέα και θα πρέπει να γίνει έρευνα από τον ανύπαρκτο ΟΗΕ ώστε να επιρριφτούν οι όποιες ευθύνες στην Ισραηλινή κυβέρνηση. Διαφορετικά θα μιλάμε για πλήρη υποκρισία και απραξία της διεθνής κοινότητας, της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ αν μείνουν μόνο σε δηλώσεις καταδίκης της αποτρόπαιης αυτής πράξης. Ας δείξουν έστω και καθυστερημένα την στήριξη τους στον Παλαιστινιακό λαό. Διότι εκτός από την άτιμη αυτή πράξη προς τον στόλο, η επιχείρηση αυτή του Ισραηλινού στρατού θέτει πλέον σε άμεσο κίνδυνο την Ειρήνη και την ασφάλεια σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με την έξυπνη τακτική της Τουρκικής κυβέρνησης δημιουργούν νέα δεδομένα στην περιοχή που σίγουρα θα πυροδοτήσει περισσότερο την παρούσα κατάσταση. Αναφέρομαι φυσικά στην καθαρή εκμετάλλευση, της όλης προσπάθειας, από την Τουρκία με μοναδικό γνώμονα το ίδιον όφελος. Μία χώρα η οποία στον βωμό της επεκτατικής πολιτικής της δεν είχε πρόβλημα να θυσιάσει μερικούς αθώους Τούρκους πολίτες. Έχοντας πλέον αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει το πολυπόθητο Ο.Κ όσον αφορά την αναγνώριση του Ψευδοκράτος από Ευρώπη μεριά, βλέπουμε μία αλλαγή πλεύσης προς τα Αραβικά κράτη. Μία προσέγγιση σε λαούς ιδίων θρησκευτικών αντιλήψεων, την οποία χειρίζεται ο Ερντογάν με τρομερή μαεστρία. Αγωνιζόμενη δηλαδή, η Τουρκία για την άρση του αποκλεισμού που υφίστατο η Γάζα είναι σίγουρο ότι θα το ταυτίσει με τα παράνομα λιμάνια της Κερύνειας και της Αμμόχωστου με μοναδικό σκοπό να αρθεί και από αυτά η διεθνής απομόνωση του Ψευδοκράτους.
Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες ενός διπλωματικού ξεσαλώματος άνευ προηγουμένου. Βλέπουμε μία Τουρκία η οποία έχει σκοπό να αναλάβει πλέον ηγετικό ρόλο. Εκεί εστιάζεται το πρόβλημα και μόνο τυχαίο δεν είναι που η πλειονότητα των θυμάτων του στόλου της Ελευθερίας ήταν Τούρκοι πολίτες. Ένα παιχνίδι στρατηγικής ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία που στο τέλος την πλήρωσαν πάλι αθώοι πολίτες. Μήπως τελικά Τουρκία και Ισραήλ γνώριζαν ότι οδεύουν σε σύγκρουση;;; Ας μας εξηγήσει κάποιος γιατί ενώ ο Ερντογάν είχε διατυμπανίσει ότι στην αποστολή των τουρκικών πλοίων θα συμμετείχαν βουλευτές και ευρωβουλευτές του κυβερνητικού ισλαμικού κόμματος, την τελευταία στιγμή, τους υποχρέωσε να αποσυρθούν ;;;
Σύμφωνα με το Αμερικανικό ινστιτούτο γεωστρατηγικών αναλύσεων Stratfor, το τραγικό γεγονός της 31 Μαΐου ήταν καθαρά ένα γεωστρατηγικό Power game μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Η Τουρκική πλευρά επιχειρούσε να προβάλει το δράμα των Παλαιστινιακών διεκδικώντας έτσι τον ρόλο του ισχυρού υπερασπιστή τους, ενώ οι Ισραηλινοί εμφάνιζαν την νηοπομπή ως υποστηρικτές τρομοκρατών. «Η Τουρκία έχει πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες στη Μέση Ανατολή και θα έβγαινε κερδισμένη, είτε το Ισραήλ επέτρεπε στο ανθρωπιστικό κομβόι να αποβιβαστεί στη Γάζα είτε όχι», εκτιμά το αμερικανικό Ινστιτούτο, που ειδικεύεται σε θέματα διεθνούς ασφάλειας.
Τα αποτελέσματα και οι συνέπειες των παραπάνω θα φανούν σύντομα. Σκοπός όλων θα πρέπει να είναι η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας και η αναγνώρισή της. Οι νεκροί ακτιβιστές της 31 Μαΐου ας είναι το σπίρτο το οποίο θα ανάψει το καντηλάκι της ειρήνης και της ομόνοιας στην περιοχή. Και ας έχουμε κατά νου πως όταν ένας λαός σβήνει αβοήθητος, πολιορκημένος από στεριά, θάλασσα και αέρα, η ανθρωπότητα δεν δικαιούται να περηφανεύεται για την ελευθερία και τον πολιτισμό της.
Αλεξάκης Αλέξανδρος
ΜΕΛΟΣ Ν/Ε ΠΑΣΟΚ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Alexakis_Alexandros@yahoo.com
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου