«Κορυφαία πολιτική επιλογή» και «θεμέλιο λίθο της κυβέρνησης» χαρακτήρισε αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός το νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση, το γνωστό ως «Καλλικράτη».Στην παρέμβασή του στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο αποτελεί «το πρώτο και βασικό βήμα -αφού θα ακολουθήσουν και άλλα- για την καταπολέμηση των μεγάλων ασθενειών που συνδέονται με την ανακατανομή του κράτους», ενώ όπως είπε «παρέχει τη δυνατότητα για ανατροπές στην αντίληψη της εξουσίας».
Εκανε λόγο για μια «επανάσταση δημοκρατίας με την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, για το οποίο δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω» και επεσήμανε ότι «το αποφασιστικό βήμα για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα μας είναι η νέα σωστή δομή του κράτους και για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται άμεσες και σαρωτικές αλλαγές και όχι μερεμέτια.
Μία από αυτές είναι ο «Καλλικράτης»». «Πολλούς τους τρομάζει η μεταρρύθμιση, γιατί συνήθισαν αλλιώς... Αυτό ακριβώς το αλλιώς πρέπει να τελειώσει», είπε ο κ. Παπανδρέου και επιτέθηκε στη ΝΔ για τη στάση της να καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Νωρίτερα η ΝΔ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας, με το σκεπτικό ότι το νομοσχέδιο αντίκειται στο άρθρο 102 του Συντάγματος περί της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ.
Ο Χρ. Ζώης (ΝΔ) υποστήριξε ότι «η αφετηρία του «Καλλικράτη» ήταν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο ΔΝΤ», ο Ν. Παπακωνσταντίνου (ΚΚΕ) είπε ότι «ο «Καλλικράτης» θα πολλαπλασιάσει τις εισφορές των πολιτών», ο Π. Μαρκάκης (ΛΑ.Ο.Σ.) ανέφερε ότι «η κυβέρνηση κατάφερε να ξεσηκώσει όλους τους δήμους της χώρας», ενώ ο Ν. Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ) χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ψευδαισθησιακή αναζήτηση ενός μεγάλου πολιτικού θαύματος».
Η συζήτηση (έχουν εγγραφεί 173 βουλευτές) συνεχίζεται σήμερα, όπου αναμένεται να τοποθετηθεί και ο Αντ. Σαμαράς και θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση το βράδυ της Πέμπτης.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου