Στη Βουλή συζητήθηκε την Τρίτη το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του θεσμού του «πόθεν έσχες». Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ο έλεγχος του πόθεν έσχες των πολιτικών και πολιτειακών προσώπων δεν θα πραγματοποιείται πλέον από12μελή επιτροπή αλλά από 5μελές συμβούλιο τεχνοκρατών υπό τον αντιπρόεδρο της Βουλής.
Η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εταιρείες offshore θα επισύρει τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων, ενώ η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων άνω των 300.000 ευρώ θα θεωρείται πλέον κακούργημα. Ο παράνομος πλουτισμός και η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων από τους υπόχρεους κατάθεσης δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 10 χρόνων. Η παραγραφή των αδικημάτων θα ξεκινά από το έτος στο οποίο γίνονται εμφανείς οι συνέπειες της πράξης κι όχι από το έτος που μπήκε πχ. η υπογραφή του αρμόδιου υπουργού. Τέλος, εισάγεται και η ατιμωρησία ή η ευνοϊκή μεταχείριση για όποιον υπάλληλο του δημοσίου καταγγέλλει φαινόμενα διαφθοράς στο δημόσιο τομέα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει επίσης προτείνει ο έλεγχος «πόθεν έσχες» για τα μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα να μη γίνεται πλέον από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά από την αρχή καταπολέμησης του βρώμικου χρήματος.
Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πρόταση τροπολογίας κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ζητώντας να περνούν στο Δημόσιο περιουσιακά στοιχεία που αποκρύπτονται από τους υπόχρεους κατάθεσης «πόθεν έσχες».
Παπανδρέου: Δήμευση για τις περιουσίες των εμπλεκόμενων σε υποθέσεις διαφθοράς
Τη δήμευση περιουσιών υπάλληλων και πολιτικών για υποθέσεις διαφθοράς προανήγγειλε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για τους δημόσιους διαγωνισμούς, ενώ υποστήριξε ότι «μετά την εξασφάλιση του μηχανισμού στήριξης άνοιξε ο κύκλος της μάχης για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη και ανταγωνιστική».
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου