Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με 7 δήμους προβλέπει ο Καλλικράτης

altΠαρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο Καλλικράτης, με ειδικές μάλιστα αναφορές, εκ μέρους του ΥπΕΣ Γ. Ραγκούση για την Κέρκυρα. «Θα είναι ο 13ος μεγαλύτερος δήμος» είπε, επιμένοντας στο μοντέλο «νησί και δήμος».
Ο ΥπΕΣ Γ. Ραγκούσης, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας τα σενάρια των τελευταίων ημερών, και επαναλαμβάνοντας τα όσα είπε από την Ρόδο ο πρωθυπουργός, εξήγγειλε τη δημιουργία ενός δήμου στο νησί της Κέρκυρας και ακόμη έναν στους Παξούς. Ο νομός δηλαδή πλέον θα αποτελείται από δύο δήμους, κάτι που θα ισχύσει και για τα άλλα Ιόνια νησιά.
Οι δήμοι των Ιονίων
Οι νέοι δήμοι έχουν ως εξής :
Δήμος Λευκάδας : Το νησί της Λευκάδας και τα νησιά Κάλαμος και Καστός.
Δήμος Μεγανησίου : Το νησί του Μεγανησίου
Δήμος Κέρκυρας : Το νησί της Κέρκυρας συν τα Διαπόντια
Δήμος Παξών : Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Παξών
Δήμος Κεφαλλονιάς : Το νησί της Κεφαλλονιάς
Δήμος Ιθάκης : Το νησί της Ιθάκης
Δήμος Ζακύνθου : Το νησί της Ζάκυνθου
Η Ιόνια Περιφέρεια δηλαδή εφεξής θα αποτελείται από 7 μόλις δήμους!!!
Kρίσιμη η συνεδρίαση της ΤΕΔΚ
Βέβαια και μέχρι το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ την 3η Μαΐου, η διαβούλευση, λένε καλά γνωρίζοντες τα πράγματα, θα συνεχιστεί, με ορατό το ενδεχόμενο και αν οι τοπικοί άρχοντες αντιδράσουν να βάλει νερό στο κρασί της η κυβέρνηση και να δώσει τρεις δήμους στο νησί. Με τακτική δηλαδή «μπακάλικου», η ΤΕΔΚ ζητά πέντε δήμους, η κυβέρνηση προσφέρει έναν, για να καταλήξουν από κοινού στους τρεις και να είναι όλοι ευχαριστημένοι.
Δεν διαφεύγει της προσοχής ότι σε δήμους της Κρήτης που υπήρξε δυναμική αντίδραση η κυβέρνηση έκανε βήματα πίσω, ενώ και στην Αττική όπου εκλέγονται οι πρωτοκλασάτοι του ΠΑΣΟΚ λίγες αλλαγές, ουσιαστικά, έγιναν.
Όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις και τη στάση που θα λάβει η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων κατά τη διάρκεια της συνέλευσης που πραγματοποιεί την ερχόμενη Παρασκευή, με συμμετοχή των αντιπροσώπων της αλλά και των δημοτικών συμβούλων όλων των δήμων. Και πάντως αναμένεται με ενδιαφέρον και η τοποθέτηση της υφυπουργού Πολιτισμού – Τουρισμού Α. Γκερέκου, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα.
http://www.corfupress.com