Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Είσαι χακεράς; έλα στην υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Με απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το «ταπεινό» τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας γιγαντώνεται και θα λειτουργεί πλέον με διευρυμένο πεδίο ερευνών, στο πλαίσιο μιας νέας υπερ-διεύθυνσης, με αρμοδιότητα το οικονομικό, ηλεκτρονικό και πάσης φύσεως οργανωμένο έγκλημα (από το λαθρεμπόριο καυσίμων και ναρκωτικών, στο trafficking, τα κυκλώματα διακίνησης λαθρομεταναστών, εκβιαστών, ακόμη και τα κυκλώματα παράνομων συνταγογραφήσεων φαρμάκων).Η συνεχής εξέλιξη και «αναβάθμιση» της εγκληματικής δραστηριότητας οδηγεί την κυβέρνηση στην απόφαση να δημιουργήσει μια υπηρεσία, στην οποία θα προσληφθούν από «άπιαστοι» χάκερ, μέχρι επιστήμονες με μεταπτυχιακές σπουδές στο «κυβερνοέγκλημα» και στην οικονομία. Παραπέμποντας στη λειτουργία της αμερικανικής DIA, η νέα υπηρεσία θα ασχολείται με ολόκληρο το φάσμα του οικονομικού-ηλεκτρονικού εγκλήματος, θα φτάνει ωστόσο ακόμη και στον τομέα των τηλεφωνικών υποκλοπών.Σειρά υποθέσεων επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα ίδρυσης μιας τέτοιας αστυνομικής «μονάδας», όπως για παράδειγμα η πρόσφατη αποκάλυψη ότι 3 Αλβανοί που συνελήφθησαν βρέθηκαν με καταθέσεις 45 εκατ. ευρώ, αγνώστου φυσικά προελεύσεως.«Επιστράτευση» πολιτών:

Ηδη, όπως έγινε γνωστό, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έλαβε το «πράσινο φως» για τη στελέχωση της συγκεκριμένης Διεύθυνσης με περίπου 100 άτομα «επιστημονικό» προσωπικό για την πρόσληψη στην ΕΛ.ΑΣ., σε «μάχιμες» θέσεις για πρώτη φορά πολιτών.

Οι πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ένταξη στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού και Οικονομικού Εγκλήματος τουλάχιστον 30 ιδιωτών, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν στο ενεργητικό τους μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο κυβερνοέγκλημα και να μη είναι μόνο «πληροφορικάριοι». Ο λόγος που ο πήχης τοποθετείται ψηλά είναι ένας: Το ηλεκτρονικό έγκλημα απαιτεί ιδιαίτερη εξειδίκευση και πάνω απ' όλα σπουδές στον συγκεκριμένο τομέα.Αλλοι 15 πολίτες επιστήμονες, που θα προσληφθούν επίσης με διαγωνισμό, θα πρέπει να έχουν κάνει οικονομικές σπουδές με μεταπτυχιακούς τίτλους, ώστε να μπορούν να καταπιάνονται χωρίς προβλήματα, με έρευνες στις δαιδαλώδεις «διαδρομές» του οικονομικού εγκλήματος. Γιατί σήμερα οι περισσότεροι αστυνομικοί δεν κατέχουν -και είναι φυσικό- ακόμη και απλά οικονομικά θέματα που απαιτούν εξειδίκευση, όπως μελέτη ισολογισμών, εξέταση λογιστικών βιβλίων κ.ά. Εως τώρα, οι αστυνομικοί ζητούσαν τη βοήθεια των «ράμπο» της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ), για να βγάλουν άκρη.
Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα επτά από τους τομείς που θα ιδρυθούν και θα λειτουργούν στη νέα υποδιεύθυνση του Οικονομικού-Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:

1 Τμήμα Καταπολέμησης της Παιδικής Πορνογραφίας.

2 Τμήμα Διερεύνησης Ηλεκτρονικών Απατών.

3 Τμήμα Ασφάλειας Τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με τον Νόμο που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και τρεις μήνες, η Αστυνομία και όχι η ΑΔΑΕ, θα έχει την ευθύνη της διερεύνησης υποθέσεων τηλεφωνικών υποκλοπών. Η ΑΔΑΕ έχει πλέον συμβουλευτικό χαρακτήρα.

4 Τμήμα Εργαστηρίων. Περισσότερες από 1.000 υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν «ηλεκτρονικά» πειστήρια προς διερεύνηση και τεκμηρίωση, έχουν βαλτώσει, αφού οι μόλις τρεις(!) αστυνομικοί που απασχολούνται εκεί, λαμβάνουν υλικό από όλη την Ελλάδα και αδυνατούν να προλάβουν να απαντούν ύστερα από εξέταση (σκληροί δίσκοι, ηλεκτρονικά «ίχνη» κ.λπ.) σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις!

5 Τμήμα Προσωπικού. Θα ρυθμίζει τα του προσωπικού της υπερ-διεύθυνσης (θα είναι κατά 80% αστυνομικοί και 20% πολίτες).

6 Τμήμα Αντιμετώπισης διείσδυσης σε υπολογιστικά συστήματα (κράκινγκ).

7 Τμήμα καταπολέμησης πειρατειών στα λογισμικά συστήματα. Στον τομέα αυτό η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, καθώς κάποιες επιχειρήσεις «ζουν» σε βάρος άλλων με τις κλοπές κωδικών ταινιών κλπ.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο αστυνόμος με το λάπτοπ και το «τμήμα - ταξί»
Η «γνωριμία» των ελληνικών διωκτικών αρχών, και με το πέρασμα των χρόνων και της ελληνικής κοινής γνώμης, με το «ηλεκτρονικό έγκλημα» ξεκίνησε δειλά στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 από έναν υπαστυνόμο. Τον αστυνομικό υποδιευθυντή (σήμερα) του τμήματος Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων Μάν. Σφακιανάκη.
Οσοι τον γνωρίζουν θυμούνται ότι ήταν ο πρώτος αστυνομικός που το 1995, όταν υπηρετούσε ως υπαστυνόμος στα οικονομικά εγκλήματα, άρχισε να «βλέπει» εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.
Οι ανώτεροί του τότε, όπως και συνάδελφοί του, τον κοίταζαν με περιέργεια και δεν είχαν καμία διάθεση να συμμετάσχουν στους προβληματισμούς τους για το νέο έγκλημα που γεννιόταν, προσκολλημένοι σε ό,τι γνώριζαν έως τότε.
Από την τσέπη του
Αφού η Υπηρεσία δεν διέθετε ούτε δραχμή τότε, αγόρασε από την τσέπη του ένα λάπτοπ. Για τέσσερα χρόνια σερφάριζε μόνος του. Και το 1999, όταν υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέλαβε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πληροφορήθηκε τα καθέκαστα και ξεκίνησε η «επάνδρωση» του Τμήματος: δίπλα στον κ. Σφακιανάκη προστέθηκαν μόλις τρεις αστυνομικοί.
Τους έβλεπαν οι συνάδελφοί τους μέσα στην Ασφάλεια και τους φώναζαν χαμογελώντας «τμήμα-ταξί».
Γιατί, όπως εξηγεί ένας αστυνομικός που έζησε την εποχή, «όπως τα ταξί παίρνουν το πολύ τέσσερις επιβάτες, έτσι και το Τμήμα αυτό είχε τέσσερις αστυνομικούς»!
Τα χρόνια πέρασαν και με βάση το 1999, ήρθαν οι αλλεπάλληλες συλλήψεις εγκληματιών του κυβερνοχώρου και εκατοντάδες βραβεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό...