Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Αϊτή: Ο τελευταίος επιζών σώθηκε από Ελληνες και Γάλλους


Συγκλόνισε η διάσωση 24χρονου από τα συντρίμμια ξενοδοχείου στο Πορτ-ο-Πρενς από ελληνικά και γαλλικά συνεργεία, ενώ οι έρευνες σταμάτησαν επίσημα και οι επιχειρήσεις στρέφονται στην παροχή βοήθειας. Ενα μικρό θαύμα αποτελεί ο απεγκλωβισμός του «τελευταίου επιζώντα» στην Αϊτή από ελληνικά και γαλλικά σωστικά συνεργεία, έντεκα ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, ενώ οι έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων τερματίστηκαν επισήμως το Σαββατοκύριακο, καθώς θεωρείται πλέον σχεδόν αδύνατο να υπάρχουν άνθρωποι ζωντανοί κάτω από τα ερείπια. Ο 24χρονος Γουίνσμοντ Εξάντους, ταμίας σε κατάστημα ψιλικών στο λόμπι του ξενοδοχείου Napoli Inn που κατέρρευσε, κατάφερε να επιζήσει καθώς είχε πρόσβαση στο σημείο που εγκλωβίστηκε σε σνακ και αναψυκτικά.

Μέσω Θεσσαλονίκης
Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε αφού ο δημοσιογράφος Σωτ. Δανέζης, επικοινώνησε μέσω βραχέων με το κέντρο επιχειρήσεων Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στη Θεσσαλονίκη για να ενημερώσει ότι ακούγονται φωνές μέσα από τα ερείπια και αυτό στη συνέχεια επικοινώνησε με το αρμόδιο «στρατηγείο» του ΟΗΕ στην Αϊτή. Ο 24χρονος άνδρας τελούσε υπό σύγχυση όταν απεγκλωβίστηκε λόγω του «συνδρόμου κατάχωσης», σύμφωνα όμως με τις δηλώσεις Ελληνίδας διασώστριας, μόλις είδε το φως της ημέρας αν και εξαντλημένος κατάφερε να ευχαριστήσει τα μέλη των σωστικών συνεργείων. Το Σαββατοκύριακο δύο ακόμη άνθρωποι, ένας 22χρονος και μια 84χρονη, απεγκλωβίστηκαν από τα συντρίμμια, ενώ ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων από τα διεθνή συνεργεία ανήλθε στους 132. Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό των αϊτινών αρχών, ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται σε 112.226 νεκρούς, ενώ 194.000 άνθρωποι αγνοούνται ακόμη. Μετά τη λήξη των ερευνών διάσωσης, καθώς πλέον οι ελπίδες να βρεθούν και άλλοι άνθρωποι ζωντανοί έχουν εκμηδενιστεί, το ενδιαφέρον στρέφεται στην παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο πρόεδρος της Αϊτής, Ρενέ Περβάλ, παραδέχθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα El Pais, ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συντονισμού, καθώς τα περισσότερα κρατικά κτίρια έχουν καταρρεύσει και οι υποδομές της χώρας έχουν καταστραφεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεσμεύθηκε παρ' όλα αυτά για ταχύτερη αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της εμπορικής και οικονομικής ζωής, της παροχής υπηρεσιών και των συναλλαγών τις επόμενες ημέρες.

Δωρεές ρεκόρ 57 εκατ. δολαρίων

Το ποσό ρεκόρ των 57 εκατ. δολαρίων συγκέντρωσε ο τηλεμαραθώνιος «Ελπίδα για την Αϊτή» που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μεγάλων αστέρων του κινηματογράφου και της μουσικής. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πρόκειται για το υψηλότερο χρηματικό ποσό που έχει συγκεντρωθεί σε αντίστοιχο πρόγραμμα, γεγονός που αποδεικνύει την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την ολοκληρωτική καταστροφή που βιώνει η χώρα. Το πρόγραμμα μεταδόθηκε ζωντανά από όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ, σε όλο τον κόσμο μέσω των εθνικών καναλιών του μουσικού τηλεοπτικού δικτύου MTV και στο διαδίκτυο μέσω του YouTube. Τη διοργάνωσή του ανέλαβε ο ηθοποιός Τζ. Κλούνεϊ, που πραγματοποίησε την πρώτη συμβολική δωρεά ύψους 1 εκατ. δολαρίων.

100 καλλιτέχνες
Στον τηλεμαραθώνιο συμμετείχαν περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες διεθνούς φήμης. Μεταξύ αυτών, ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ και η ηθοποιός Τζ. Ρόμπερτς που απαντούσαν στα τηλέφωνα καταγράφοντας τις δωρεές των τηλεθεατών. Τον τηλεμαραθώνιο στήριξαν με την παρουσία τους γνωστοί τραγουδιστές, όπως οι Μαντόνα, Στινγκ και Μπρους Σπρίνγκστιν, ενώ ο Τζέι-Ζ με το συγκρότημα U2 παρουσίασαν ένα νέο τραγούδι, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των θυμάτων.
http://www.imerisia.gr